marchewka - 20163 przepisów (strona:93/1345)

Bułki marchewkowe na zaczynie drożdżowym w listopadowej piekarni 137

minut dłużej. Składniki (na 12 bułeczek): Zaczyn 170 ml wody 310 ml mąki pełnoziarnistej pszennej 5 g świeżych drożdży Ciasto właściwe 15 g świeżych drożdży 3 średniej wielkości marchewki ugotowane na parze (lub w wodzie, lecz dobrze odparowane) 500 ml mąki pszennej 650 (ewentualnie 1/4 szklanki mąki więcej) 1 kopiasta łyżka brązowego cukru - zrezygnowałam z cukru 1 niepełna łyżeczka soli(...)drożdży rozpuścić w wodzie, dodać mąkę pszenną pełnoziarnistą i wymieszać. Przykryć wilgotną ściereczką i zostawić na blacie kuchennym na 12 do 18 godzin (np. na noc).  Marchewkę ugotować na parze lub w wodzie (gdy gotujemy w wodzie, marchewkę trzeba dobrze odparować, aby nie była zbyt wilgotna). Zmiksować blenderem na gładkie puree i wystudzić. Do zaczynu dodać pokruszone drożdże, marchewkę

Weekendy w domu i ogrodzie
Bułki i chleb marchewkowe 154

strony King Arthur Flour – klik! zaczyn: 3/4 szklanki wody* 1,25 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej 5 g świeżych drożdży ciasto właściwe: 15 g świeżych drożdży 3 średniej wielkości marchewki ugotowane na parze (lub w wodzie, lecz dobrze odparowane)** 2 szklanki mąki pszennej 650- u mnie typ 500 (ewentualnie 1/4 szkl. mąki więcej) 1 kopiasta łyżka brązowego cukru 1 niepełna łyżeczka(...)Przygotowanie zaczynu: 5 g drożdży rozpuścić w wodzie, dodać mąkę pszenną pełnoziarnistą i wymieszać. Przykryć folią aluminiową i zostawić na blacie kuchennym na 12 do 18 godzin. Ciasto właściwe: Marchewkę ugotować na parze lub w wodzie (gdy gotujemy w wodzie, marchewkę trzeba dobrze odparować, aby nie była zbyt wilgotna). Zmiksować blenderem na gładkie puree i wystudzić Do zaczynu dodać pokruszone

Proste Potrawy
Zupa z czerwonej soczewicy. Najlepsza ! 149

Cześć ! Dziś podzielę się z Wami przepisem na najlepszą zupę z czerwonej soczewicy. Smak jest naprawdę zaskakujący. Kto nie lubi soczewicy, na pewno ją pokocha ! Dziś wersja z pomidorami, marchewką i świeżym imbirem w towarzystwie bardzo aromatycznych przypraw – kolendry, kuminu, kurkumy i cynamonu. Składniki (2 – 3 porcje): 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 duża cebula 3 ząbki czosnku(...)duża marchewka 1 puszka rozdrobnionych pomidorów 1 l bulionu warzywnego 1,5 łyżki oliwy z oliwek 1,5 łyżki masła 3 cm kawałek imbiru 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki cynamonu sól i świeżo zmielony pieprz do dekoracji: uprażone na suchej patelni pestki dyni i słonecznika, świeża kolendra, grzanki Wykonanie: Przygotuj wszystkie składniki: Soczewicę

Moja pasja smaku
Ciasto czekoladowe z marchewki i bakalii. 158

można też stworzyć potrawy z korzyścią dla siebie i innych. Nie trzeba wymyślnych składników, wielkich umiejętności aby na stole zagościło coś smacznego  i nie ukrywam oryginalnego. Zdrowe bakalie , marchewka, pełnoziarnista mąka i.... możemy świętować. 2 szklanki tartej marchwi 1/3 szklaki cukru brzozowego  3 jajka   kilka suszonych moreli   rodzynki sułtańskie   suszona żurawina   pistacje bez soli(...)ciemnego kakao 0,5 szklanki  cappuccino  0,5 szklanki oleju płaska łyżka sody oczyszczanej 1/3 szklanki maślanki 2 łyżki soku z cytryny odrobina wanilii lub innego zapachu Marchewkę ścieramy na średnich oczkach na tzw wiórki. Mają to być dwie szklanki bez ubijania, takie na luzaka ile wejdzie. I do takiej marchewki dodajemy wszystkie mokre składniki. Suche składniki mieszamy

Dieta moja pasja
Ciasto marchewkowe bez mąki z polewą cytrynową. 147

proste, regionalne potrawy. A więc warto dalej przeszukiwać archiwa, stare książki, i pogłębiać wiedzę, oraz rozbudzać lokalny patriotyzm. Dzisiejsze ciasto obmyśliłam na prośbę Pani Joli, chciała coś z marchewki, ale  bez mąki, będzie miała gości, którzy jej nie jedzą. Wszystkie ciasta marchewkowe jej goście znają,  dlatego też Pani Jola poprosiła o coś nowego. Nie wiem czy to nowe(...)czasem ktoś już nie obmyślił, ale jakby co ja nie spotkałam, a i Pani Jola i jej goście też. Jasne ciasto: szklanka marchewki szklanka tartych orzechów  jajko łyżka soku z cytryny łyżka skórki z cytryny szczypta soli 1/2 łyżeczki sody 2 kopiaste łyżki serka ( u mnie Bieluch) cukier brzozowy do smaku Ciemn ciasto: 3/4 szklanki daktyli szklanka marchewki

Dieta moja pasja
Ciasto marchewkowe 203

słonego serka, ale bez niej jest równie pyszne. Tą samą polewą można także przełożyć ciasto i otrzymać tort marchewkowy. Ciasto marchewkowe  Składniki : ·   1,5 szklanki startej marchewki (ok.3-4 marchewki) ·   2 jajka ·   200g cukru pudru  ·   150 ml oleju rzepakowego  ·   50 g posiekanych drobno orzechów  ·   75 g ananasa z puszki(...)pół łyżeczki proszku do pieczenia  ·   szczypta soli  Wykonanie :  Jajka ubić wraz z cukrem pudrem na gładką masę. Powoli dodać olej i dalej ubijać. Marchewkę utrzeć na tarce o małych oczkach. Ananasa pokroić w małą kosteczkę.  Do masy dodać utartą marchewkę , ananasa i kokos , wszystko razem wymieszać. Powoli dodać przesianą mąkę , cynamon, proszek do pieczenia

Aromatyczne Podróże
Pęczotto grzybowe z serem korycińskim 137

bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Pęczotto grzybowe z serem korycińskim Składniki – 2 porcje: Kasza jęczmienna pęczak – 200g Marchewka –   1/3 sztuki + 1 cała sztuka Cebula – 1/3 sztuki Seler naciowy – ½ łodygi Wywar grzybowy: 1 marchewka, 1 cebula, 2 łodygi selera naciowego, 1 szklanka suszonych grzybów + 2 szklanki wody Wino(...)białe wytrawne – 150ml Masło – 1 łyżka Ser korycińskim – 100g Oliwa do smażenia Sól, pieprz Wykonanie: Gotujemy wywar z suszonych grzybów i warzyw. W między czasie drobno siekamy 1/3 marchewki, 1/3 cebuli i ½ łodygi selera. Składniki podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek. Dodajemy pokrojoną w większą kostkę marchewkę i smażymy przez 3 minuty. Następnie dodajemy kaszę i prażymy. Pęczak rozkładamy równomiernie

Kuchnia Bon Appetit
KARKÓWKA DUSZONA Z WARZYWAMI 183

ustach i będzie i mięso i warzywa, to polecam karkówkę uduszoną z różnymi warzywami. Szybko i pysznie. Składniki: 8 plastrów karkówki 1/4 brokuła 1/4 kalafiora 15-20 sztuk mini marchewek 4 żółte marchewki- w plastry 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 czerwona cebula sól,pieprz, słodka papryka 1 puszka pomidorów bez skórki 2szklanki bulionu drobiowego olej do smażenia Karkówkę(...)mięso, cebulę, dodajemy pomidory, ew. doprawiamy do smaku wywar. Dusimy pod przykryciem ok 30 minut. Po tym czasie dokładamy resztę warzyw: paprykę w kostkę, różyczki kalafiora i brokuła, żółtą marchewkę pokrojoną w plastry , całe mini marchewki. Dusimy jeszcze ok 15 minut.. Podajemy z opiekanymi ziemniaczkami

Z Majeczką w kuchni
Gulyasleves – węgierska zupa gulaszowa 174

dużych kawałków tłuszczu, kroimy w poprzek włókien na centymetrową kostkę. Papryki myjemy, kroimy w centymetrową kostkę. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki. Cebule obieramy, kroimy w niezbyt grube półplasterki. Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w cienkie plastry lub półplasterki. Ziemniaki obieramy, kroimy w niezbyt grubą równą kostkę. Kolendrę i pieprz tłuczemy razem w moździerzu, grubo, nie na pył. W garnku(...)wydobędziecie z papryki mocny, słodki i wyraźny smak, a nie gorycz z posmakiem spalenizny.   Na patelni rozgrzewamy kolejną łyżkę smalcu, tym razem z dodatkiem łyżki oleju. Wrzucamy pokrojoną marchew, pietruszkę i ziemniaki. Smażymy, aż marchew zmięknie i zmieni kolor, a ziemniaki i pietruszka zrobią się lekko szkliste. Posypujemy zieloną czubrycą, mieszamy, przekładamy do garnka z bulionem. Całość gotujemy

Karo in the Kitchen
Pak Choi z marchewką, orzechami ziemnymi i tofu 163

nazywam suchą sałatą, można ją bez problemu dostać w Lidlu). Tak wygląda moja kapusta na dzień dzisiejszy. Składniki na 6 porcji: około 1 kg kapusty 3 średniej wielkości marchewki 100 g solonych orzechów ziemnych 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 400 g makaronu ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu 3 kostki tofu naturalnego (wędzone też będzie ok) łyżka czosnku granulowanego ewentualnie(...)dodatkowo sól, kwestia gustu.   Przygotowanie: Marchewkę pokrój w słupki około 2 cm, dodaj do nich sos sojowy i odstaw na czas przygotowywania reszty składników. Kapustę pokrój w dużą kastę, ale grubsze części oddziel, bo one będą smażone w pierwszej kolejności. Tofu pokrój również w kostkę i podsmaż ją na złoto na oddzielnej patelni, a pod sam koniec smażenia dodaj

greenscarf
Kapuśniak 120

Kapuśniak na wędzonych żeberkach, jako zupa lub jako danie jednogarnkowe.  2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 1/2 pora, cebula, listek laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, 600 g żeberek wędzonych, 500 g kapusty kiszonej, szczypta cukru, 4 ziemniaki (najlepiej typu A sałatkowe) Włoszczyznę umyć, obrać, odłożyć 1/2 marchewki. Resztę włoszczyzny włożyć do garnka, dodać żeberka, przyprawy, zalać wodą(...)wypłukać). Do gorącego wywaru włożyć kapustę i gotować około 10 minut. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę. Zalać gorącą wodą i gotować do miękkości, ale nie rozgotować. Pozostawioną marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki, marchewkę i podzielone na porcje żeberka włożyć do zupy i zagotować. Można dodać suszonego grzybka razem z włoszczyzną. Najlepszy jest następnego dnia :) zastawa

królestwo garów
Marchewka z groszkiem 130

Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Proporcje w przybliżeniu :) Około 1 kg marchewki 1 szklanka zielonego groszku u mnie mrożonka ale spokojnie można wykorzystać też groszek konserwowy 2 łyżki masła do gotowania, sól, odrobina cukru do smaku Dodatkowo: ok. 3 łyżki masła(...)łyżeczki mąki- na jasną zasmażkę Przygotowanie: Marchewkę obrać, umyć pokroić w kosteczkę. Wrzucić do garneczka zalać wodą tak mniej więcej do połowy wysokości warzyw. Wrzucić 2 łyżki masełka, posolić i lekko pocukrzyć tylko do smaku. Pod koniec gotowania dorzucić groszek. U mnie był to groszek mrożony wcześniej przygotowany na parze wiec nie potrzebuje dużo czasu. Wystarczy, tylko, że się ogrzeje

W garach u Gosi
Warzywne spaghetti z polędwiczkami z kurczaka 193

improwizacja. Jakiś czas temu kupiłam sobie temperówkę do warzyw i postanowiłam dzisiaj ją wykorzystać, sprawdzić czy rzeczywiście działa jak na obrazku. Tak więc z praktyki mogę powiedzieć, że rozmiar marchewki był nieco za mały i nie wyszło tak jak to zakładałam. Łatwiej poszło z cukinią , ładnie wszystko się kręciło ale nie cięłam na kawałki tylko temperowałam ją w całości(...)makaron ryżowy i polędwiczki. Najważniejsze, że domownicy miło zaskoczeni i zadowoleni- obiad zjedli ze smakiem. Porcja na 4 osoby Składniki: 2-3 zielone cukinie 1 żółta cukinia 2 duże marchewki polędwiczki z kurczaka ( dokładnej ilości nie podaję) ulubione przyprawy u mnie chili peperoncini ( ooostre), pieprz czarny mielony, sól do marynowania mięsa użyłam marynaty w stylu tajskim z TaoTao dodatkowo /opcjonalnie

W garach u Gosi
Kotlety z soczewicy 134

Kotlety z soczewicy, z dodatkiem marchewki, cebuli i czosnku. Mają bardzo dobrą konsystencję i nie rozpadają się w trakcie smażenia. 1 szklanka zielonej soczewicy 1,5 szklanki wody + 1 łyżeczka soli 1 jajko 1 duża marchewka 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 4 łyżki mąki kukurydzianej 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki suszonej, słodkiej papryki olej do smażenia(...)miękkości. Pod koniec gotowania dodać łyżeczkę soli. Soczewica powinna wchłonąć całą wodę. Ewentualny nadmiar wody odlać na durszlaku. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć pokrojoną drobno cebulę i marchewkę oraz wyciśnięty czosnek. Dodać 1/2 szklanki wody i trzymać na patelni aż marchewka zmięknie. Soczewicę oraz marchew z cebulą dokładnie zblendować. Dodać jajko, sól, pieprz i suszoną paprykę. Dokładnie wymieszać

Bullio
Surówka z marchewki i selera – kuchnia podkarpacka 215

Surówka z marchewki z jabłkiem to chyba najpopularniejszy w Polsce dodatek obiadowy. Ja jednak wolę nieco inną wersje surówki z marchewki. Dodaje się do niej seler i odrobinę kwaśnej śmietany. Dzięki temu surówka ma łagodny, słodki, kremowy smak. Polecam od czasu do czasu odmienić sobie smak obiadu :) Przepis jak najbardziej podkarpacki. Taką surówkę przygotowywano w domu rodzinnym mojej koleżanki(...)wcale mnie to nie dziwi… :) Składniki: 4 marchewki (około 300 g ) kawałek selera (około 120 g ) 3 łyżki kwaśnej śmietany 3-4 łyżki cukru szczypta soli Seler i marchewki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy ze śmietaną, cukrem i odrobiną soli. Dobrze jest przygotować surówkę wcześniej, żeby nabrała pełnego smaku. Przepis bierze udział w akcji

Trzeci talerz

Proponowane wyszukiwania