dowolnego makaronu 200 g br ą zowej soczewicy 200 g groszku 100 g passaty pomidorowej 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 szalotka 3 marchewki 2 ząbki czosnku oregano natka pietruszki bazylia s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 320 g di pasta 200 g di lenticchie 200 g di piselli(...)passata di pomodoro 1 peperone rosso 1 peperone giallo 1 scalogno 3 carote 2 spicchi d'aglio origano prezzemolo basilico sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Marchewkę i paprykę kroimy w kostkę. Groszek i marchewkę gotujemy we wrzącej osolonej wodzie do miękkości. Do przepisu wykorzystałam mrożony groszek. Soczewicę gotujemy w proporcji 1:2 (1 porcja
La grande e la piccola cuocaSkładniki: Główka białej kapusty o wadze około 3 kg; 3 średnie marchewki. Zalewa: 1 szklanka oleju; 1 szklanka zimnej wody; 1 szklanka białego cukru; 1/2 szklanki octu spirytusowego 10 %; 2 łyżki soli; 1 średnia główka czosnku. 1 szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Ząbki czosnku obrać, pozostawić w całości. Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować. Marchewki umyć, osuszyć, obrać(...)szklanych słoikach, przez max. 1 miesiąc. Surówka jest idealna, gdy trzeba szybko przygotować obiad (np. po pracy, czy gdy zjawią się niespodziewani goście) - wystarczy wyjąć z lodówki. Kapustę z marchewką należy zalać zimną zalewą. 1 szklanka = 250 ml, 1 łyżka = 15 ml. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskajest po prostu przepyszna. SKŁADNIKI: 2 l dowolnego bulionu * 10 dag boczku 1/2 szklanki mrożonej fasolki szparagowej 1/2 szklanki mrożonego groszku 1 duży lub 2 małe ziemniaki 1 marchewka 4 łyżki komosy ryżowej (może być też ryż) 2 łyżki kaszy jaglnej - opcjonalnie liśc laurowy 2 kulki ziela angielskiego. 1/2 łyżeczki majeranku sól pieprz * u nas jest to rosół odrobinę(...)tłuszczu do gotującego się na niewielkim ogniu bulionu. Dodajemy majeranek, ziele angielskie oraz listek laurowy, przykrywamy i zmniejszamy płomień do minimum. Na wytopionym tłuszczu przesmażamy pokrojoną w kostkę marchewkę. Podczas, gdy marchewka nabiera koloru na patelni, obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki. Płuczemy i przekładamy do zupy. Wrzucamy marchewkę i gotujemy ok. 15 min. Po tym czasie dodajemy
Kuchnia od dwojgaDziś w mojej kuchni delikatne klopsiki z indyka przygotowane na parze z sosem pieczarkowym z mleka kokosowego. Właściwości zakwaszające mięsa równoważą alkalizujące dodatki: kasza jaglana, marchewka i cukinia. Do przygotowania klopsików wykorzystałam parowar, ale można je również przygotować przy wykorzystaniu bambusowego parownika czy garnka do gotowania na parze. Pulpeciki przygotowane na parze są zdecydowanie smaczniejsze od gotowanych w wodzie, zachowują(...)porcje ok. 15 klopsików Składniki: 50g suchej kaszy jaglanej (ok. 1/2 szklanki) 1 łyżka masła klarowanego 150ml przefiltrowanej wody 400g mięsa z piersi z indyka 1 jajko 1/2 dużej marchewki lub 1 mała 1/2 cukinii 1/4 łyżeczki soli morskiej lub himalajskiej świeże zioła (oregano, bazylia, rozmaryn etc.) 1/2 cebuli 300g brązowych pieczarek 1 łyżka oleju kokosowego 200ml płynnego mleka kokosowego
Book of spellsSzybkie i świetne danie z jednej patelni. Idealne, gdy nie mamy czasu lub ochoty na spędzanie w kuchni zbyt wiele czasu. Cieniutkie nitki pszennego makaronu podsmażone z paseczkami marchewki i czosnku. Z chudą wołowiną i pysznym, chrupiącym groszkiem cukrowym. Całość doprawiona sosem sojowym, tartym imbirem, sokiem z limonki i olejem sezamowym. Do tego dania najlepiej sprawdzi się polędwica(...)makaronu chow mein 200 g polędwicy wołowej / rostbefu / udźca 2 łyżki oleju roślinnego 1/5 świeżej papryczki chili 2 dymki 3 ząbki czosnku 1 łyżka startego imbiru 1 marchewka 80 g groszku cukrowego 1 łyżeczka brązowego cukru 2 łyżeczki oleju sezamowego 3 łyżki sosu sojowego + 2-3 łyżki wody świeżo zmielony czarny pieprz sok wyciśnięty z ćwiartki limonki WYKONANIE Makaron
cool and mintydawno rozpoczęliśmy zabawę w małego botanika, udało nam się wyhodować cztery roślinki: słonecznik, pietruszkę, marchewkę oraz ciecierzycę. W planach mamy zrobić swój domowy zielnik, może dzięki niemu Karolina przekona się do jedzenia zieleniny? Pewnie wiele mam ma problem z pietruszką w zupie. Mam nadzieję, że pietruszka o którą mała sama dbała codziennie podlewając będzie lepiej smakować. My posadziliśmy cztery(...)Końcówkę korzenia pietruszki wkładamy do wody, po pewnym czasie zaczną pojawiać się zielone listki. Następnie korzeń pietruszki można posadzić w ziemi, dzięki temu świeżą pietruszką będziemy się dłużej cieszyć. Marchewka, ziemniak. Z marchewką i ziemniakiem postępujemy podobnie jak z pietruszką. Myślę, że marchewki i ziemniaka nie wyhodujemy w doniczce, jednakże warzywka te bardzo szybko puszczają zielone listki. Cebula Cebulę
Pani domowaPrawdziwy zastrzyk zdrowia to cytrusowy koktajl z imbirem. Świeży imbir świetnie pasuje z pomarańczą i marchewką. Koktajl jest naturalnie słodki, bo dodałam mrożony banan. Przyrządzając koktajle staram się unikać rafinowanego cukru. Są słodkie same w sobie i o wiele zdrowsze. Domowy koktajl dla wielu osób to rutynowe śniadanie. Lubię popijać koktajl po treningu lub wieczorem na kolację. Cytrusowy koktajl(...)świeżym imbirem jest smaczny. Dodałam również kilka listków mięty. Mięta, imbir i cytrusy to naprawdę pyszna kombinacja Cytrusowy koktajl Składniki: 2 duże pomarańcze 1 banan, mrożony 1 marchewka 100- 150 ml wody ½ łyżeczki świeżego imbiru 5 listków świeżej mięty, opcjonalnie Obierz pomarańcze ze skórki. Obieraj grubo aż do miąższu. Usuń pestki i pokrój na kawałki. Wrzuć do malaksera. Dodaj mrożony
codojedzeniaSkładniki: 6 płatów śledzi matias 5 ziemniaków 4 marchewki 1 duża cebula czerwona 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 15 dag sera żółtego sos 1 mały słoiczek majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego sól do smaku Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach razem z marchewką. Studzimy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Kukurydzę i fasolę odcedzamy(...)obieramy, kroimy również w kostkę. Do szklanej miski wkładamy pokrojone ziemniaki, smarujemy przygotowanym sosem z podanych składników. W dalszej kolejności pokrojone śledzie posypujemy czerwoną cebulą smarujemy sosem. Następnie pokrojoną marchewkę smarujemy sosem na marchewkę czerwoną fasolę również smarujemy sosem, następnie kukurydzę i posmarować pozostałym sosem. Wierzch sałatki posypujemy z tarty żółty ser i dekorujemy. Smacznego
kgwjanczewoSałatka cebulowa - kuchnia podkarpacka Sałatka cebulowa to połączenie trzech prostych i dostępnych o każdej porze roku składników: cebuli, marchewki i jajek. Swój szczególny smak zawdzięcza krótkiemu marynowaniu cebuli w zaprawie na bazie octu, z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Z tego powodu sałatka cebulowa trafi z pewnością w gusta wielbicieli cebuli z marynowanych śledzi czy grzybów, bo to właśnie(...)smaki, przy czym w sałatce są one zrównoważone łagodną marchewką i jajkami. Przepis ten pochodzi z podkarpackiej gminy Niwiska (okolice Kolbuszowej), a można go znaleźć w publikacji „Lasowiackie specjały”, wydanej przez LGD Lasonia. (przypominam, że nieco więcej informacji o Lasowiakach i lasowiackiej kuchni można znaleźć tutaj ) Składniki: 500 g cebuli 500 g marchewki 6 jajek ugotowanych na twardo
Trzeci talerzlatach przerwy, postanowiłam odtworzyć ten smak! Składniki: 1l bulionu (dla leniwych 10 wody+ 2 kostki rosołowe) 4-5 ogórków kiszonych+ 500ml wody z ogórków śmietana 18% 3 marchewki pęczek koperku 2 cebule 1 łyżka mąki Przygotowanie: 1. Ogórki i marchewkę zetrzeć na tarce. 2. Na patelni zeszklić cebule, dodać ogórki i łyżkę mąki. 3. Bulion połączyć z wodą(...)ogórków i dodać marchewkę. 4. Gotujemy przez 5-7 min, dodajemy zawartość patelni i gotujemy do momentu miękkości marchewki. 5. Podbijamy śmietaną i doajemy pokrojony koperek. Smacznego! Sok, który powstaje w procesie kiszenia ogórków jest niezwykle ważny. Zawiera bakterie probiotyczne, które przede wszystkim polecane są osobom z nietolerancją laktozy. Ponad to poprawia stężenie lipidów we krwi. chroni organizm przed grzybicami
FITBUuKodstawić. Może stanowić dodatek do różnych potraw ale też możemy przygotować z niego różne sałatki albo np. drugie śniadanie lub lunch do pracy. Ja polecam kuskus z pieczoną marchewką oraz papryką. Składniki: szklanka kuskusu szklanka wrzątku połowa papryki czerwonej połowa papryki zielonej mała cebulka 2 ząbki czosnku duża marchewka łyżeczka miodu 2 łyżki oleju chilli, pieprz cayenne, sól, pieprz Sposób(...)przygotowania: Kuskus zalej wrzątkiem i odstaw na 5 minut. Marchewkę obierz i pokrój w plasterki. Wymieszaj z łyżką oleju, miodem oraz chilli. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 º C i piecz przez 20 minut. Papryki podziel na 2 części. Jedną część pokrój w paseczki, drugą pokrój w kosteczkę. Paprykę pokrojoną w paski wstaw do piekarnika razem z marchewką
wysmienitySmaczny pomysł na przemycenie warzyw dla dziecka. Są tak dobre, że nie tylko dzieci będą je wcinać. Dzięki dodatkowi marchewki mielone są delikatne. Składniki: 250 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 spora marchewka 1/2 cebuli czerwonej 2 ząbki czosnku 1 łyżka kaszy manny 1 płaska łyżka mieszanki ziół bez soli 1 jajko 1 łyżka bułki tartej + 1 łyżka(...)obtoczenia olej kokosowy do smażenia Przygotowanie: Marchewkę myjemy i obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce o dużych oczkach do miski. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do marchewki. Następnie dodajemy mięso mielone, kaszę manną, zioła, jajko i bułkę tartą. Wyrabiamy przez chwilę mięso i zaczynamy lepić kotleciki, lekko je spłaszczając. Obtaczamy kotlety w bułce tartej
słodkie i nie tylko historie kulinarnedoskonałą alternatywę dla ich tradycyjnych odpowiedników. Dzięki unikalnemu cięciu w długie nitki, potrawy zyskują atrakcyjny wygląd „włoskiego makaronu” oraz krótszy czas obróbki kulinarnej. Na razie możemy kupić makarony z marchewki i buraka. Warzywne spaghetti to idealny pomysł na obiad, lunch, kolację czy przekąskę. Wystarczy je ugotować na parze, zblanszować, przesmażyć na patelni lub po prostu chrupać(...)mięsa, to i mięsożercy będą zadowoleni 😄. Oczywiście możemy je przygotować z użyciem innej kaszy, która Wam akurat została z poprzedniego dnia lub ewentualnie ryżu. Pęczak z makaronem warzywnym z marchewki Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1/2 opakowania spaghetti z marchewki Fit&Easy 250 g brukselki 1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 szklanki ugotowanego pęczaku olej
Kulinarne przygody Gatityulubiony sposób na kalafiora? Wolisz go upiec czy ugotować? Mnie najbardziej smakuje pieczony z kuminem. Często robię z niego zdrowe sałatki. Dziś zapraszam na sałatkę z pieczonego kalafiora z marchewką i kuminem, czarną soczewicą i dressingiem miodowo – cytrynowym. Gwarantuję, że pokochasz kalafiora w tej wersji. Składniki (2 – 4 porcje): 1/2 główki kalafiora 2 marchewki 1/2 szklanki czarnej soczewicy(...)dressing: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki miodu sól i pierz Wykonanie: Pieczone warzywa: Kalafiora podziel na różyczki, umyj go i odstaw. Marchewki umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Warzywa wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem, kuminem, polej oliwką z oliwek. Całość dokładnie wymieszaj. Piecz w piekarniku
Moja pasja smaku