marchewka - 20163 przepisów (strona:77/1345)

Bigos marchewkowy 229

wersji z kapusty! Jeśli nie znacie tego przepisu to naprawdę wypróbujcie! Będziecie oczarowani! Potrawa wolna od glutenu. Ilość porcji: ok. 12 porcji (Duży garnek) Czas przygotowania: 1h Składniki: 1kg marchewki 0,5kg cebuli Seler Pietruszka (korzeń) Słoiczek koncentratu pomidorowego 2 kiełbasy lekko podwędzane 2 parówki Przyprawy: Liść laurowy, kilka kulek ziela angielskiego, pieprz czarny ziarnisty Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy(...)kilka kulek ziela angielskiego (ok.5). Wstawiamy na mały gaz. W między czasie obieramy cebule i kroimy na piórka. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, aż się zeszkli. Dodajemy do marchewki. Dokładamy cały słoiczek przecieru pomidorowego oraz kiełbasę i parówki. Można je wcześniej podsmażyć, ale nie jest to konieczne. Gotujemy, aż marchewką zmięknie, ale nie dłużej bo zrobi się papka. Próbujemy

Kolizje Smaków
PAPRYKARZ Z KASZĄ PĘCZAK 162

wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Odcedź.Na petelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij na niej cebulę pokrojoną w kostkę.Do cebuli dodaj startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podlej marchewkę wodą (około 0,5 szklanki), żeby zmiękła i nie przypaliła się na patelni. Zamieszaj i odparuj wodę.Wrzuć ziele angielskie i liście laurowe(...)dosyp paprykę ostrą oraz słodką, cukier, wymieszaj i podsmaż chwilę, aż marchewka lekko zmięknie.Dodaj do tego rybę (obrana z ości i poszarpaną na malutkie kawałki) i koncentrat pomidorowy, całość dobrze zamieszaj. Wsyp ugotowana kaszę pęczak, dosól i dopieprz do smaku, wszystko dobrze wymieszaj, podsmaż chwilkę na patelni, żeby smaki sie połączyły i gotowe.Paprykarz możesz podawać ciepły lub przłożyć

Słodko-Słony Świat Ilony
Pingwinki z Mozzarelli i Oliwek 267

Urocze pingwinki można bardzo prosto przygotować z mozzarelli, oliwek i marchewki. Pięknie prezentują się jako dodatek na półmiskach, odrębna przekąska, a także jako dekoracja np. kanapki lub sałatki. Zachwycą się nimi szczególnie dzieci, a możliwe, że i dorośli nie przejdą obok nich obojętnie.Pingwinki z Mozzarelli i Oliwek - Składniki:opakowanie mini mozzarellimarchewkaczarne oliwkiponadto:wykałaczkiPingwinki z Mozzarelli i Oliwek - Sposób przygotowania(...)Marchewkę obieramy i kroimy talarki. Z każdego krążka wykrawamy kształt widoczny na zdjęciach - będą to nóżki i dzióbki pingwinków. Połowę oliwek nadkrawamy wzdłuż i w powstałą szczelinę wkładamy mini mozzarellę. W pozostałej części oliwek umieszczamy "dzióbki" (w miejscu wydrążenia). Na każdą wykałaczkę nadziewamy kolejno: głowę, tułów i nóżki pingwinków.Kokardka i muszka również zostały wykonane z marchewki.Pingwinki specjalnie

Słodka Strona
Ciasto marchewkowe dla gości 149

muffiny, które przygotowałam jakiś czas temu. Postanowiłam na ich bazie upiec całe, duże ciasto - i muszę powiedzieć, że był to bardzo dobry pomysł. Nieco oczywiście zmieniłam: zamiast tartej dyni - marchewka. Nie było w domu żadnych świeżych owoców, dałam więc suszone morele. Otarta skórka z cytryny nadaje ciastu lekkości i świeżości, maślanka cudownej wilgoci, a chrupiąca, cynamonowa kruszonka wieńczy dzieło. Ciasto(...)Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) 250 g mąki pszennej 85 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 250 ml maślanki 75 ml oleju 200 g marchewki skórka otarta z 1 cytryny 125 g suszonych moreli kruszonka: 50 g mąki pszennej 30 g cukru 1 łyżeczka cynamonu 35 g zimnego masła Najpierw zrobić kruszonkę. Mąkę przesiać, wymieszać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kurczak pieczony w glazurze 268

zimno do kanapek. Polecam!   Składniki: 1 kurczak o wadze około 1,5 - 1,7 kg; 3 duże ząbki czosnku; 1 płaska łyżeczka soli; Pieprz. Warzywa: 2 średnie marchewki; 1 średnia cebula; Biała część pora; 1/4 korzenia selera; 2 łyżki majonezu. Marynata: 1 łyżka miodu; 3 łyżki ciemnego sosu sojowego; 2 łyżki oleju; 4 łyżki musztrady; 1 łyżka przyprawy(...)przykryć folią aluminiową i odstawić do lodówki na minimum 2 - 3 godziny, a najlepiej całą noc. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Pora umyć, osuszyć, pokoroić w cienkie talarki. Marchewki i seler umyć, osuszyć i obrać. Marchewki pokroić w plasterki, seler w słupki. Pokrojoną cebulę, marchewkę, seler i pora wrzucić do miseczki, dodać majonez i wymieszać. Po upływie

Gospodyni Miejska
Bigos z cukinii 205

Bigos z cukinii... Wiórki startej cukinii, marchewki, pietruszki i selera. Kawałki kolorowych papryk, plastry pieczarek i pióra cebuli. Aromatyczny, delikatnie pikantny, pełny warzyw. Doprawiony koncentratem i sporą ilością pieprzu. Pyszna odmiana tradycyjnego dania. Polecam!   Składniki: 1 kg cukinii; 500 g pieczarek; 250 g dobrej jakości kiełbasy - u mnie bez; 4 duże marchewki; 2 duże pietruszki; 1 średni seler(...)umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Cebule obrać, pokroić w pióra. Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę. Marchewki, pietruszki i seler umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju (1 łyżka) na złocisty kolor. W garnku

Gospodyni Miejska
Noodle z sezamem i masłem orzechowym 223

mein;5 łyżek ziaren sezamu;5 łyżek sosu sojowego, jasnego;1/4 szklanki masła orzechowego (u mnie smooth - bez kawałków orzechów);2 ząbki czosnku;1 średnia, czerwona papryka;1 średnia marchewka;1/2 pęczka szczypiorku wraz z dymkami;2 łyżki białego octu winnego;1/3 łyżeczki imbiru w proszku;1 łyżeczka sosu Tabasco;1 łyżeczka soli;2 łyżki jasnego, brązowego cukru;1/2 szklanki(...)sól, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sos Tabasco oraz wodę i blendować, aż do połączenia się wszystkich składników powstałego sosu.Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę.Marchewkę umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Szczypiorek wraz z dymką umyć, osuszyć, drobno posiekać.Na dużą patelnię lub do woka wrzucić ugotowany makaron, pokrojoną paprykę, startą marchewkę

Gospodyni Miejska
Gulasz z łopatki i fasoli w sosie pomidorowym 250

Sycący gulasz z łopatki wieprzowej w pomidorowym sosie z fasolą Piękny Jaś, boczkiem i marchewką. Gulasz najsmaczniejszy jest na drugi dzień, jak wszystkie składniki się przegryzą. Pasuje do ziemniaków, kaszy lub z pieczywem.Składniki:1 kg łopatki wieprzowej1/2 kg fasoli Piękny Jaś500 g passaty pomidorowej1 duża marchewka130 g wędzonego boczku1 i 1/2 szklanki bulionu3 łyżki koncentratu pomidorowego1 duża cebula4 ząbki(...)minutę. Całość zalać bulionem, dodać ziele angielskie, passatę pomidorową, koncentrat pomidorowy, wino i sól. Wymieszać. Gotować pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Następnie dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę i fasolę z wodą z gotowania. Wszystko wymieszać i gotować na małym ogniu przez około 20 minut, aż marchewka zmięknie i wszystkie smaki się połączą. Na koniec dodać do gulaszu

Oryginalny smak
Mus z ryby w kremowym sosie z oscypka 168

wędzoną nutką… Elegancka i pyszna przystawka na imprezę, która smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: Mus: 300 g filetów z mintaja 1 białko 2 marchewki 2 cukinie 1 pełna łyżka gęstej śmietany 18 % biały pieprz sól Sos: 200 g śmietanki 30 % 50 g oscypka biały pieprz Przygotowanie: Mus: Marchewki umyć i obrać. Cukinie umyć. Pokroić(...)długie paski i blanszować we wrzącej, osolonej wodzie. Kokilki posmarować delikatnie masłem i obłożyć je paskami marchewek i cukinii tak, aby końce wystawały. Filety umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki (rozmrożone odcisnąć z nadmiaru wody) i dokładnie zmiksować. Dodać sól, pieprz, śmietanę i wymieszać. Białko ubić i delikatnie połączyć z rybą. Mus nałożyć do kokilek, a wystającymi paskami marchewek

Oryginalny smak
Pingwinkowe koreczki. 157

powiecie na koreczki pingwinki? Przesłodkie stworki wykonane z czarnych oliwek, marchewki i kremowego serka. Idealne na imprezy, jako dekoracja talerza. Nie są skomplikowane w wykonaniu. Składniki: oliwki czarne  serek kremowy 1 szt marchewka łosoś wędzony w  plastrach feta małe wykałaczki Wykonanie: Oliwki odsączamy, marchewkę obgotowujemy, łososia dzielimy na małe kawałeczki. Marchew kroimy na plastry i w każdym wycinamy(...)większą i mniejszą oliwkę. W większej wycinamy trójkąt i środek wypełniamy serkiem kremowym i kawałkami łososia. W mniejszą oliwkę, w miejsce po usunięciu pestki wkładamy mały trójkąt wycięty z marchewki. Teraz składamy nasz koreczek. Na wykałaczkę nabijamy głowę pingwina następnie brzuszek i na koniec całość wbijamy na nóżki z plastra marchwi. Gotowe koreczki układamy na plastrach fety, imitują one kawałki

Malinowe Pocałunki
Kleik ryżowy na bulionie azjatyckim 243

osób): 50 ryżu jaśminowego 2 ząbki czosnku 1 łodyga trawy cytrynowej 4 cm imbiru 2 dymki (biała część) 1,5 l wody 1 łyżka sosu rybnego 2 marchewki 2 liście świeżej mięty szczypta pieprzu 1 por 2 łyżki sosu sojowego 2 liście limonki kafir 1/2 łyżeczki mielonej kolendry Dodatki (opcjonalnie): świeża kolendra limonka papryczka chilli 1. Marchewkę, imbir i czosnek(...)obieramy. Do garnka wkładamy czosnek, trawę cytrynową (lekko zgniecioną tłuczkiem do mięsa), dymki w całości, marchewki, por, listki mięty i liście limonki. Doprawiamy kolendrą, sosem sojowym i pieprzem. Gotujemy bez przykrycia na małym ogniu przez 30 minut. 2. Z zupy wyławiamy wszystkie warzywa i liście. Marchewkę kroimy w plasterki i wkładamy z powrotem do garnka razem z trawą cytrynową (chcemy

Tajskie smaki
Sałatka z duszonych warzyw 156

Składniki: cukinia cebula marchewka papryka ogórki kwaszone ocet sól, pieprz cukier olej  Warzywa do sałatki dobieramy w równych proporcjach: na każdy kilogram cukinii po kilogramie cebuli, marchewki itd. Warzywa obieramy. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy na oleju z poszatkowaną cebulą. Gdy marchewka zmięknie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę i ogórki. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem

prawdziwe jedzenie
Ciasto marchewkowe 193

Czasami mamy ochotę na coś słodkiego, a zarazem owocowego, czy warzywnego. Nasz dziesiejszy przepis taki właśnie jest. Zdecydowanie słodki, a przy tym jego głównym i dominującym składnikiem jest marchewka. Robi się go niezwykle szybko i nawet osoba, która zazwyczaj nie piecze, sobie z nim na pewno poradzi. Bierzmy się zatem za gotowanie! Czas przygotowania: 20 minut + 70 minut pieczenia Ilość(...)porcji: 12 Składniki: Polewa 250g cukru pudru 100g serka kremowego(np. śmietankowego) 50g masła Ciasto: 2 jajka 150ml oleju roślinnego 200g brązowego cukru 280 gram marchewki startej na grubych oczkach 1,5 brzoskwini z puszki 50g wiorek kokosowych 50g migdałów  200g mąki 1 łyżeczka cynamonu  1 łyżeczka sody 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: Serek wraz

Kolizje Smaków
Surówka z kapusty, pora i koperku 318

jest też siekana tak drobno. Do ryb natomiast niezastąpiona jest surówka z kiszonej kapusty, na którą przepis znajdziecie tutaj. Surówka z kapusty, pora i koperku, ma dodatek tartej marchewki, oraz jogurtu wymieszanego z majonezem, surówka jest bardzo smaczna jako dodatek do np. do kotletów mielonych z kolorową papryką. składniki: 1/4 główki kapusty 1 mały por 1 mała marchewka sól(...)łyżeczka cytryny 1 łyżeczka cukru 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka siekanego koperku Przygotowanie: Kapustę szatkujemy drobno, układamy na durszlaku i posypujemy 1/2 łyżeczki soli. Marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Białą część pora drobno siekamy. Kapusta pod wpływem soli zmięknie i puści sok, który należy odcisnąć. Odciśniętą kapustę przekładamy do miski, dodajemy marchewkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Spring rollsy z warzywami 331

sprawdzą się jeszcze np. słodka papryka, ostra papryczka chili czy awokado. Składniki: 12-14 arkuszy papieru ryżowego 100 g makaronu ryżowego typu nitki kilka liści ulubionej, chrupiącej sałaty 1 marchewka 1 ogórek szklarniowy 1/2 pęczka szczypiorku lub zielonych części dymki kiełki fasoli mung z puszki/słoika lub pędy bambusa świeże liście mięty świeże liście kolendry Sos do maczania: 4 łyżki(...)łyżeczki ziaren sezamu listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='12-14 arkuszy papieru ryżowego 100 g makaronu ryżowego typu nitki kilka liści ulubionej, chrupiącej sałaty 1 marchewka 1 ogórek szklarniowy 1/2 pęczka szczypiorku lub zielonych części dymki kiełki fasoli mung z puszki/słoika lub pędy bambusa świeże liście mięty świeże liście kolendry 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka

Poezja smaku