marchewka - 20163 przepisów (strona:76/1345)

Krem marchewkowy z mlekiem kokosowym i kolendrą 127

Obiecałam, więc zamieszczam: drugi krem z marchwi. Słodkawy, aromatyczny... Ciekawe czy bardziej zasmakuje Wam ten, czy ten z miodem, imbirem i pieczonym czosnkiem ? Składniki: 1 duża cebula 2 łyżki masła 1 kg marchwi 0,7 l bulionu wołowego 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego 1 duży ząbek czosnku ok. 1/2 łyżeczki curry Do doprawienia: sól, pieprz, słodka i ostra papryka(...)kolendra Do ozdoby: u mnie podprażone chipsy kokosowe i kolendra Cebulę kroimy w paski i delikatnie szklimy ją na maśle. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchew i podsmażamy aż się lekko zarumieni. Zalewamy bulionem wołowym i gotujemy aż marchew zmięknie. Dodać mleko kokosowe, curry i świeżą kolendrę i całość zmiksować blenderem. Doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Smacznego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Sok z jabłek, pomarańczy, marchewki, selera i imbiru na katar i przeziębienie 215

Kolejny zdrowy koktajl warzywno-owocowy. Świeżo wyciskany Sok z jabłek, pomarańczy, marchewki, selera i imbiru jest świetny na katar i przeziębienie. Idealny na zwiększanie naszej odporności. Dodatek imbiru działa rozgrzewająco i podkręca nasz metabolizm. Składniki: (2-3 porcje) 3 duże jabłka 2 duże marchewki 2 pomarańcze 1 łodyga selera naciowego 2 cm imbiru sok wyciśnięty z 1/2 cytryny   Przygotowanie(...)Marchewki, pomarańcze, imbir obrać. Z jabłek wydrążyć gniazda nasienne. Wrzucić do sokowirówki razem z selerem i wycisnąć sok. Dodać sok z cytryny. Wymieszać. Przelać do szklanek. Od razu podawać. The post Sok z jabłek, pomarańczy, marchewki, selera i imbiru na katar i przeziębienie appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Ciasto marchewkowe najlepsze 1808

marchewkowe z ananasem, przekładane delikatnym i lekkim kremem z serków śmietankowych oraz kawałkami ananasa (ananas w cieście i na kremie). Ciasto z nutą cynamonu, z orzechami włoskimi, oprószone kakaem. Marchewki absolutnie nie czuć. Jej dodatek wraz ananasem nadaje ciastu wilgotności. Ciasto marchewkowe świetne samo, jak również w formie tortu, czyli z kremem. Tak pyszne, że trudno się od niego oderwać(...)waniliowej ) 2 szklanki grubo siekanych orzechów włoskich (200 g) 130 g oleju rzepakowego 4 jaja 2 szklanki pokrojonego w kostkę ananasa (odsączonego z puszki) (ok. 300 g) 2 szklanki marchewki startej na tarce o dużych oczkach (ok. 300 g)   Składniki kremu: 4 x 135 g serka śmietankowego (używam takiego ) 140 g miękkiego masła 135 g cukru pudru 2 łyżeczki

Moja Delicja
Paprykarz szczeciński 298

porcji: Kilkanaście Czas przygotowania: 30 minut + czas potrzebny na ugotowanie ryżu Składniki: Wędzona makrela (ok.250g) (fajną cenę na wędzoną makrele znajdziecie TUTAJ) Woreczek ugotowanego brązowego ryżu Puszka krojonych pomidorów Marchewka Cebula 5 pieczarek 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku Oliwa rzepakowa do smażenia Przyprawy: 1 łyżeczka ostrej papryki, 1 łyżeczka sosu sojowego, ½ łyżeczki cukru, świeżo mielony pieprz, świeżo mielona(...)oliwą stawiamy na gaz, aby się rozgrzała. W między czasie siekamy drobno cebulkę i wrzucamy na patelnie. Dokładamy liście laurowe oraz ostrą paprykę. Kiedy cebula się smaży obieramy marchewkę i trzemy na dużych oczkach. Do zarumienionej cebuli dodajemy dwa ząbki czosnku, chwilkę obsmażamy i wrzucamy marchewkę. Pieczarki myjemy i trzemy na tarce, również na dużych oczkach. Po 5 minutach dorzucamy

Kolizje Smaków
Ciasto Marchewkowe z Nutą Pomarańczy o Lekko Korzennym Smaku 355

Lekko Korzennym Smaku - Składniki: Ciasto: 3 jajka 3/4 szklanki cukru białego (ok. 190 g) 3/4 szklanki cukru brązowego (ok. 190 g) 3/4 szklanki oleju 1,5 szklanki startej marchewki (ok. 220 g) 1,5 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki cynamonu mielonego 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej cukier waniliowy(...)Nutą Pomarańczy o Lekko Korzennym Smaku - Sposób przygotowania: Dno formy o wielkości ok. 20x30 cm wykładamy papierem do pieczenia, brzegi smarujemy masłem. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajka ubijamy razem z cukrem białym, brązowym i waniliowym przez dłuższą chwilę do napowietrzenia. Wszystkie pozostałe suche składniki (tj.: mąka, proszek do pieczenia

Słodka Strona
Cudownie kremowa zupa z batatów i Duńczyk, któremu chilli niestraszne 129

jakimś dziwnym sposobem ciągle na blogu brakuje), a trzeba było zrobić obiad, stwierdziłam, że właśnie w tym daniu przemycę diabelską papryczkę. Miałam bataty, które kupiłam w bardzo przystępnej cenie, marchewki i masło orzechowe, które do zamierzonej zupy specjalnie sama ukręciłam (bo w sklepie niespodziewanie wyszło... Jeden jedyny raz chciałam je kupić, więc, oczywiście, akurat tego dnia musiało zabraknąć). Dodałam(...)najlepiej w miłym towarzystwie (ale i bez niego smakuje doskonale). Polecam! Krem z batatów z masłem orzechowym i chilli Składniki: (na 2-3 porcje) 450 g batatów 250 g marchewki 1 cebula 1/2 papryczki chilli 65 g masła orzechowego 1 l bulionu 2 łyżki masła sól pieprz dodatkowo: solone orzeszki ziemne grzanki Bataty i marchewki obrać, pokroić w kostkę. Cebulę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Surówka z marchewki 240

Jedna z moich ulubionych surówek. Po przygotowaniu surówki warto odstawić ją na jakiś czas do lodówki aby marchewka puściła swój "sok".  Składniki:     3 duże marchwie     2 łyżki majonezu     1 łyżka kwaśnej śmietany     pół łyżeczki cukru     sól     pieprz Przygotowanie:    Marchewkę(...)obieramy i ścieramy na tarce warzywnej o małych oczkach. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu i pół łyżeczki cukru. Mieszamy i odstawiamy na moment. Do marchewki dodajemy majonez,  śmietanę i mieszamy. Odstawiamy na około godziny do lodówki aby marchewka puściła swój

Amatorka kuchenna
Wołowina z sosem sojowym,marchewką i świeżą kolendrą 183

przygotowaniu i pięknie prezentujące się na talerzu. Zachęcam Was do jego odtworzenia. Myślę, że to niezła alternatywa dla "zwykłego" mielonego.  Spróbujecie?  Zapraszam :) Wołowina z sosem sojowym,marchewką i świeżą kolendrą Receptura na cztery porcje:  - 500g mielonej karkówki wołowej  - jedna duża marchewka starta na grubych oczkach - pół selera startego na grubych oczkach  - pęczek świeżej kolendry(...)dodaję również po łyżce musztardy dijon i powideł śliwkowych oraz mieloną kozieradkę i curry. Do marynaty wrzucamy mięso, dokładnie łączymy i wstawiamy na 2 godziny do lodówki.  3. Marchewkę i selera obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy na łyżce oleju rydzowego lub rzepakowego tak, żeby warzywa tylko delikatnie zmiękły, ale były jeszcze chrupiące. Marchewkę przed podaniem mieszamy

Sajkofanka smaku
Pieczony łosoś z grillowaną polentą 208

Pieczony łosoś przyprawiony na ostro podany z pachnącą aromatycznymi przyprawami, grillowaną polentą. Danie podałam z prostą surówką z marchewki. Zdrowo, szybko i pysznie :) Tak jak lubimy najbardziej, polecam! filet z łososia ok. 400 g pół łyżeczki cayenne pół łyżeczki ostrej papryki 1/4 łyżeczki pikantnej wędzonej papryki szczypta soli szczypta pieprzu pół łyżeczki suszonego rozmarynu kilka gałązek świeżego tymianku łyżka oliwy(...)łyżki soku z cytryny polenta: 100 g kaszy kukurydzianej łyżka masła łyżka startego parmezanu szczypta soli szczypta pieprzu łyżeczka oliwy 1/4 łyżeczki kminu 1/4 łyżeczki ziaren kolendry surówka z marchewki: duża marchewka pół pęczka szczypiorku 3 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz do smaku Oliwę łączymy z sokiem z cytryny oraz przyprawami. Nacieramy łososia i obkładamy go tymiankiem. Przekładamy do formy

Mienta blog
Niecodzienny krem z marchewki. Z tahini i sumakiem 143

oknem, a człowiek chce się rozgrzać. Taki comfort food, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Spróbujcie koniecznie. Zupa marchewkowa z tahini i sumakiem Składniki: (na 6 porcji) 1 kg marchewki 3 ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1 litr bulionu 1/2 łyżeczki sumaku 3 łyżki tahini 125 ml śmietany kremówki (38%) sól dodatkowo: grzanki Ziemniaki i marchewki obrać(...)pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Na maśle zeszklić cebulę, dodać czosnek, marchewkę i ziemniaki. Podsmażyć, aż warzywa wchłoną tłuszcz. Zalać bulionem i gotować 20-30 minut, aż zmiękną. Zupę zmiksować blenderem na gładką masę, wymieszać z pastą tahini i sumakiem, zmiksować raz jeszcze. Dodać kremówkę, wymieszać, doprawić solą do smaku. Podawać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Azjatycka sałatka z kaczką 143

Azjatycka sałatka z kaczką jest idealna na lunch, obiad lub kolację. Kaczka świetnie łączy się ze słodkim granatem i orzeźwiającym dressingiem imbirowym. Chili nadaje ostrości, marchewka chrupkości, a kolendra nieco egzotyki. Właśnie za takie intensywne połączenia smakowe uwielbiam kuchnię chińską. Składniki na dwie porcje (obiad) lub cztery (przystawka). Azjatycka sałatka z kaczką: 2 nogi z kaczki (razem(...)kapustki pak-choy / rukoli / szpinaku lub roszponki 60 g makaronu ryżowego typu nitki 1 marchewka 1-2 cebulki dymki pęczek świeżej kolendry ziarna granata do posypania + odrobina soku do dressingu Dressing: 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka chińskiego wina ryżowego (można zastąpić sake) 1 łyżeczka oleju sezamowego 2-3 cm kawałek imbiru 1 mała, czerwona papryczka chili (lub pół

Poezja smaku
Boeuf bourguignon, czyli Julie, Julia i Ja 145

dnia, gulaszu z wołowiny, jest to danie niezawodne i przepyszne. Francuzi mają zresztą duszenie mięs świetnie opanowane. A to kurczak, a to wołowina, a to cięlęcina, trochę marchewki i cebuli, zalać winem, bulionem, dodać zioła. Voila! Sam czas duszenia wymaga trochę cierpliwości, ale ilość naszej pracy w całym gotowaniu jest i tak nieduża. Poza tym, sprowadza się(...)boczek i dodajemy do garnka z wołowiną.Czas na warzywa. Podsmażamy pieczarki w całości, większe sztuki można przekroić na pół lub ćwiartki. Dorzucamy do garnka. Cebulę kroimy w ósemki, marchewkę w grubsze plasterki. Warzywa podsmażamy na patelni aż cebula lekko zmięknie. Solimy w międzyczasie, żeby się nie przypaliła. Przekładamy do garnka.Zalewamy patelnię winem i redukujemy o połowę. Przelewamy do garnka.Do

W kuchni wieczorem
Duszona kapusta z marchewką 156

składniki* 1 kapusta* 5-6 średnich marchewek (młodych to dużych)* pęczek koperku* pęczek natki pietruszki* gruby szczypior* lubczyk, kilka gałązek* nać selera i pora* 2 średnie pomidory* vegeta* pieprz ziołowy* sól* oliwaSposób wykonaniaKapustę poszatkować w kostkę, marchewkę oskrobać i pokroić lub poszatkować w cienkie plasterki. Oddzielić listki kopru od łodyg, listki posiekać.Kapustę wrzucić do garnka, zalać wodą, zagotować(...)odcedzić.Do innego garnka z grubym dnem wlać oliwę, wrzucić marchewkę i zeszklić.Do marchewki dodać kapustę, wlać 2/3 szklanki wody, 1 łyżeczkę vegety, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego, 1/2 łyżeczki soli, wymieszać, doprowadzić do wrzenia.Nać selera, pora, pietruszki, szczypior, lubczyk, łodygi kopru powiązać nicią w pęczki, ułożyć na kapuście, przykryć pokrywką i dusić na delikatnym ogniu 1 godzinę.Wyjąć

Mix smaku
Eksperymenty Brasileiro 244

danie, które Brasileiro wymyślił ot tak, czekając aż Polonesa zdoła przedrzeć się przez zakorkowaną w piątkowe popołudnie Warszawę.   Składniki: pierś podwójna kurczaka pokrojona w nieduże kawałki 3 duże marchewki  1 duży ząbek czosnku 1 papryka czerwona 1 cebula garść świeżej mięty 1 cytryna sól kumin 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka oliwy Przygotowanie:  1) Pierś kurczaka nacieramy(...)czosnkiem, solą i kuminem, skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy łyżkę przecieru pomidorowego.  2) Pokroić w kostkę cebulę i paprykę czerwoną.  3) Kroimy marchewki w talarki. Gotowanie i duszenie: 1) Rozgrzewamy oliwę w woku lub też na głębokiej patelni, gdy już oliwa się nagrzeje wrzucamy kurczaka. Dodajemy cebulę i paprykę czerwoną. Dodajemy garść świeżej mięty. Gdy kurczak lekko się

Smaki Brazylii
Karp w czerwonym winie 124

też przygotować go w płatkach migdałów. Jednak nasze najnowsze odkrycie, zdecydowanie góruje nad tymi dwoma sposobami przyrządzania karpia. Jest to rybka smażona w delikatnym czerwonym winie z dodatkiem cebulki, marchewki i rodzynek. Kulinarne niebo na podniebieniu. Potrawa wolna od glutenu.Ilość porcji: 2Czas przygotowania: 20 minutSkładniki:2 kawałki karpiaCebulaMarchewkaGarść rodzynekKieliszek winaŁyżka masła½ łyżki mąkiPrzyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól(...)liść laurowy, goździk, ½ łyżeczka cukruRodzynki umieszczamy w miseczce i zalewamy wodą. Karpia myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie doprawiamy go solą i pieprzem z obu stron. Marchewkę obieramy i siekamy w talarki. Cebulę kroimy w kosteczkę. Na patelnie rozpuszczamy masło,, wrzucamy marchewkę, cebulę oraz odsączone rodzynki. Przesmażamy przez chwilkę. Dolewamy wino i dodajemy mąkę. Mieszając smażymy kolejną

Kolizje Smaków