marchewka - 20163 przepisów (strona:72/1345)

Rozgrzewająca zupa marchewkowa 169

Kiedy za oknem plucha, wieje i zimno polecam taką zupę krem z marchewki. Niby nic specjalnego w niej nie ma a smakuje wybornie. Jest gęsta, sycąca i rozgrzewająca...a wczesną jesienią marchewki są soczyste, intensywnie pomarańczowe i same w sobie słodkie. Jest to także propozycja obiadowa dla zabieganych - gdyż danie to gotuje się maksymalnie 30 minut. Są różne propozycje podawania(...)które wspaniale łagodziły ostrość chili. Dla amatorów pikantnych klimatów polecam czosnkowe grzanki. Można też zajadać z bagietką prosto z gara - taka jest dobra! Proporcja na dwie osoby: - 5 średnich marchewek - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - 1 strąk ostrej papryczki - 1 litr bulionu warzywnego / wody - 2 łyżki oleju / oliwy / masła - sól do smaku Warzywa obrać. Marchewkę, cebulę pokroić na równej

kawawszklance
Krem marchewkowy z kolendrą 102

Kolejny przepis na zupę, tym razem wspaniały marchewkowy krem. Aromatyczna, słodka, sycąca i rozgrzewająca - idealna na jesienno - zimowe chłody.   0,5kg marchewki 1 łyżka masła 1 średnia cebula 1 duży ząbek czosnku 500ml bulionu warzywnego kilka szczypt gałki muszkatłowej łyżka posiekanej kolendry sól, pieprz Marchewkę pokroić na niewielkie cząstki. Cebulę drobno posiekać. Czosnek rozgnieść. Masło rostopic w garnku, przesmażyć(...)cebulę i czosnek, gdy cebula się zeszkli dodać marchewkę, bulion i gałkę muszkatłową. Gotować pod przykryciem aż marchewka będzie miękka. Zupę przestudzić, a następnie zmiksować, dodać kolendrę, doprawić do smaku, podgrzać i podawać. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Krem z marchewki z imbirem 127

Lato ma się ku końcowi i zaczyna się czas, kiedy mam ochotę na pożywną, gęstą zupę. Zupa - krem to fantastyczne i sycące danie, a krem z marchewki jest chyba najlepszym z nich. Delikatna, słodka, o wspaniałym kolorze, z dodatkiem ostrego imbiru i odrobiną papryczki chili, jest wspaniale rozgrzewająca - idealna na pierwsze chłodniejsze dni.  1 średnia cebula 6-8 średnich(...)marchewek 1 łyżka startego swieżego imbiru kilka cienkich plasterków papryczki chili 500ml bulionu warzywnego sól, pieprz olej do smażenia Cebule drobno posiekać i przesmażyć na niewielkiej ilości oleju aż zrobi sie szklista, w razie potrzeby podlać bulionem. Dodać obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, chwilę smażyć, dodać imbir i papryczkę chili. Wszystko wymieszać, i jeszcze chwilę smażyć. Zalać bulionem

Codzienne Gotowanie
Pikantny dip marchewkowy 149

Dzis postanowilam przygotowac dip z marchewki.  Uwielbiam marchewke w kazdej postaci, jednak nigdy jeszcze nie przygotowywalam takiego sosu, gdy tylko zobaczylam przepis, postanowilam natychmiast go wyprobowac;)  Dip okazal sie fantastyczny - delikatny, kremowy, slodki, a jednoczesnie nieco pikantny. Ta fantastyczna przystawka idealnie nadaje sie do surowych warzyw, owsianych ciasteczek czy suchego pieczywa typu wasa lub do chrupania z paluszkami(...)kupnych sosow, w ktore czesto zaoptarujemy sie przygotowujac jakas impreze. A tu pyszne, latwy i efektowny dip, zdrowy i przygotowany przy minimalnym nakladzie srodkow;) Polecam! Skadniki: 1 cebula 4 marchewki sok z 2 pomarańczy 1 łyżeczka ostrej pasty curry 4 łyżki joguru naturalnego 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz  olej do smażenia Przygotowanie: W garnku lub głębokiej patelni

Codzienne Gotowanie
Zupa marchewkowa z solonymi migdałami 142

Dziś chciałabym zaproponować Wam kolejną zupę z marchewki, przygotowałam ją i od razu muszę podzielić się tym przepisem, ponieważ ten krem jest po prostu fantastyczny! Delikatny, aksamitny, marchewkowy z dodatkiem mleka kokosowego, a na koniec posypany, słono-słodkimi, uprażonymi płatkami migdałów - jednym słowem - pychotka. Przepis na tę zupę pochodzi z książki "Zupy na każdy dzień roku" o której już wspominałam(...)przy okazji zupy pomidorowej z suszonymi pomidorami . Składniki: Zupa: 1 średnia cebula 500g marchewki pół opakowania śmietanki kokosowej (20-30g) kawałek świeżego imbiru 1 łyżeczka mielonej kolendry 500ml bulionu warzywnego pół puszki mleczka kokosowego (200ml) oliwa do smażenia Migdały: 1 łyżka masła 1 łyżka wody 1,5 łyżeczki cukru 30g migdałów w plasterkach  0,5 łyżeczki soli

Codzienne Gotowanie
Pikantna zupa marchewkowa z czerwoną soczewicą 107

Zapraszam na kolejną pyszną zupę, już taką trochę jesienną - gęstą i rozgrzewającą. Słodka marchewka z dodatkiem czerwonej  soczewicy stanowi fantastyczne połączenie. Polecam! Składniki : 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka przyprawy curry szczypta gałki muszkatołowej 1 kg marchewki litr bulionu warzywnego 80g czerwonej soczewicy 70ml mleka kokosowego 30ml śmietany sól i pieprz kolendra do przybrania (opcjonalnie) oliwa(...)drobną kostkę i wyciśnięty prez praskę czosnek. Dodać przyprawę curry i gałkę muszkatołową i smażyć przez około 10 minut, aż do czasu aż cenula zmięknie. Dodać pokrojoną z grubsza marchewkę, chwilę przesmażyć aż pokryje się przyprawami, następnie dodać bulion i gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 20 minut lub aż marchewka będzie miękka. Zupę lekko przestudzić i dokładnie zmiksować

Codzienne Gotowanie
Wołowina z marchewką i groszkiem 164

przepisy z tej kuchni, które mogę przygotować na co dzień. Są to zarówno śniadania, przekąski jak i dania główne. Jedną z takich potraw jest gulasz z wołowiny z dodatkiem marchewki i groszku. W oryginalnym przepisie pochodzącym z książki "Kuchnia arabska" M. S. Bsisu, była to jagnięcina, ale ponieważ K. za nią nie przepada, zastąpiłam ją wołowiną. Wyszedł z tego bardzo(...)czasu do czasu zamieszać.  Składniki : 500g wołowiny (lub jagnięciny)  2-3 cebule 2 ząbki czosnku 4-5 ziarenek ziela angielskiego 5-7 ziarenek czarnego pieprzu 4 marchewki 1,5 szklanki mrożonego groszku puszka krojonych pomidorów (400g) przecier pomidorowy (300ml) 1 łyżeczka suszonej kolendry sól natka pietruszki oliwa do smażenia Przygotowanie : Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć

Codzienne Gotowanie
Tajine z wołowiny 138

razem , głownie ze względu na K. postanowiłam wykonać to danie z wołowiny, która jak wiadomo idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju gulaszy i długiego gotowania. Udusiłam ja z marchewka z dodatkiem śliwek i migdałów oraz aromatycznych przypraw tak charakterystycznych dla tej kuchni. Danie jest proste w przygotowaniu, choć dość długo się gotuje, to jest jego cecha charakterystyczna. Wołowina okazała się(...)rondlu o grubym dnie na palniku ostawionym na małą moc, wtedy należny sos od czasu do czasu zamieszać. Polecam! Składniki : 500g wołowiny 2 cebule 2 ząbki czosnku 3-4 marchewki 250-300ml bulionu wołowego puszka krojonych pomidorów (400g) garść suszonych śliwek garść płatków migdałów 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego

Codzienne Gotowanie
Marchewkowe placuszki 124

Dlatego kiedy tylko znajdę chwilę na przygotowanie czegoś własnego i CIEPŁEGO, robię to z wielkim namaszczeniem. Nawet, jeśli to taki ekspresowy banał jak te placuszki. Zrobiłam je z naszej marchewki, która jakimś cudem całkiem daje radę. Nie jest jej może wiele, ale przy takiej suszy i naszej nędzniutkiej ziemi, spodziewałam się jakiś łykowatych pokrak. I może rzeczywiście, najbardziej foremne(...)smakują super. Aż trochę żal było je ucierać na placki, zamiast po prostu chrupać na surowo. Placki podałam z niebieskim serem pleśniowym i rukolą, żeby przełamać trochę delikatny smak marchewki. Rukola wciąż rośnie sobie na dwóch grządkach- kwitnie w najlepsze, ale młode listki są na tyle delikatne, że można je urywać i podjadać. Co też robię za każdym (zbyt rzadkim

les mirabelles
Sałatka warstwowa warzywna z parowaru 243

warzywka i jajko. Przeważnie wszystko mieszam, tym razem postanowiłem zbudować wieże i nawet się nie przewróciła i chyba całkiem ładna wyszła ;)  Składniki :  1 ziemniak truflowy  1/2 marchewki pomarańczowej  1/2 marchewki żółtej  1 jajko  1/2 ogórka  1/2 papryki czerwonej  szczypiorek  2 łyżeczki majonezu  1/2 cebuli czerwonej  Przyprawy :  papryka słodka(...)pieprz ziołowy  pieprz czarny  Ziemniaka truflowego obieramy, kroimy na małe kawałki i przyprawiamy papryką słodką. Marchewki obieramy, kroimy w słupki i przyprawiamy pieprzem czarnym. Tak samo przyprawiamy paprykę, którą wcześniej myjemy, oczyszczamy i kroimy w kawałki. Jajko układamy w parowarze, obok na folii układamy kawałki ziemniaka fioletowego. Włączamy urządzenie na 15 minut. Po 5 minutach na 2 poziom

Parowar Faceta
Marchewkowo-orzechowe! Łap ten dzień! 145

dzieci to już sobie nie wyobrażam :)     I nspiracja:  Kwestia Smaku 2 jaja 200 g brązowego cukru 150 ml oleju roślinnego 200 g drobno startej marchewki 50 g posiekanych orzechów włoskich 75 g drobno pokrojonego ananasa (ominęłam) 50 g wiórek kokosowych 200 g mąki 2 łyżeczki świeżo startego imbiru po 1 łyżeczce: cynamonu, sody, soli 1/2 łyżeczki(...)ubijamy do podwojenia objętości. Dodajemy cukier i ubijamy, aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewamy ciągłym, cieniutkim strumieniem olej. Do powstałej masy dodajemy marchewkę, ananasa, orzechy, imbir, wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sól, delikatnie łącząc wszystkie składniki. Przekładamy do małej formy

bistro mama
Warzywne babeczki - zdrowy lunch 197

Połączenie słodkich marchewek, cukinii i szpinaku - całość zapieczona w masie twarogowo-jajecznej. Raj dla podniebienia :) Warzywne babeczki przypadną do gustu fanom szybkich dań śniadaniowych jak i wegetarianom. Babeczki sprawdzą się idealnie na drugie śniadanie do pracy. Łatwo je spakować i świetnie smakują podane na zimno. Przepis dodaje do akcji kulinarnej "Twój zdrowy lunchbox z Marwit". Składniki na 12 babeczek(...)opakowanie małych marchewek 150 g ( Marwitek z firmy Marwit) 3 duże jajka 100 g twarogu 1/2 małej cukinii 2 garście świeżego szpinaku 2 plasterki żółtego sera sól, pieprz Marchewki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jajka zmiksować. Następnie dodać do nich twaróg, pokrojony żółty ser, starte marchewki, obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki cukinię oraz garść szpinaku. Całość delikatnie wymieszać

Ugotować
Marchewka na gęsto 184

Często u nas robimy marchewka na gęsto zwłaszcza zimą i zwłaszcza do kotletów mielonych, jakoś z nimi ona najlepiej nam smakuje :) Zaczyna się jesień i robi się coraz chłodniej więc marcheweczka na gęsto będzie gościć teraz u nas coraz częściej. Zachęcam do ugotowania takiej marcheweczki, można zrobić ją też z groszkiem, a w tedy to już raj dla podniebienia :) Składniki(...)porcje: 4-5 dość sporych marchewek 1/2 szkl wody 1 czubata łyżka mąki tortowej 2 łyżki masła sól i pieprz do smaku Marchewkę kroimy w kostkę i przekładamy do graczka z gotującą się wodą, solimy i dodajemy od razu dwie duże łyżki masła. Gotujemy pod lekkim przykryciem aż do miękkości około 20 - 30 min. Następnie w odrobinie wody rozmieszamy jedną

Gotowanie...to proste !
Surówka z kalarepy 176

Chrupiąca kalarepa z marchewką i czosnkowym sosem to smaczna surówka do obiadu. Mało kaloryczna, więc można jeść bez wyrzutów :) 3 kalarepy 1 marchewka 1 łyżka soku z cytryny 1 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku koperek sól pieprz czarny Kalarepy obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Zasypać 1 łyżeczką soli i wymieszać. Odstawić na 15-20min. Kiedy kalarepa(...)puści sok odcisnąć go i dodać startą marchewkę. Wymieszać. Do jogurtu wycisnąć czosnek i dodać świeżo mielony pieprz czarny. Dobrze rozetrzeć i wlać do surówki. Dodać posiekany koperek i wszystko dokładnie wymieszać. Ewentualnie doprawić. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , DANIA WEGETARIAŃSKIE , Obiad , sałatki i surówki Tagged: jogurt naturalny , kalarepa , marchewka

https:KKuchniaMniam
Pasztet z cukinii 114

propozycję, która idealnie nada się do kanapeczki na śniadanie (i nie tylko) czyli pasztet z cukinii Świetna alternatywa do miesnych pasztetów i bardzo smaczna Składniki: - 1 kg cukinii - 2 marchewki - 2 ząbki czosnku - 150 g pieczarek - 1 łyżka masła - 1/2 pęczka natki zielonej pietruszki - 3 jajka - 140 g bułki tartej - 100 g żółtego sera - sól, pieprz - szczypta chili Forma keksówka(...)podsmażamy cebulę drobno posiekaną wraz z czosnkiem. Do tego dodajemy obrane i starte na tarce o grubych oczkach pieczarki. Jak podsmażymy pieczarki z cebulką i czosnkiem pozostawiamy do wystygnięcia. Marchewki myjemy i obieramy. Cukinie myjemy i odcinamy końcówki. Cukinie i marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach lub możemy użyć do tego malaksera. Starte warzywa lekko solimy i pozostawiamy

Kuchenne Wariacje

Proponowane wyszukiwania