marchewka - 20163 przepisów (strona:72/1345)

Zamiast barszczu 130

Wigilii bez barszczu nie wyobrażają, proponuję spróbować w każdy inny dzień roku. Nie rozczarujecie się! Krem buraczkowo-jabłkowy z kaszą jaglaną Składniki: (na 4 porcje) 600 g buraczków 2 marchewki 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonego majeranku sól pieprz 50 g kaszy jaglanej 550 ml wody 350 ml soku jabłkowego dodatkowo: 1 jabłko Buraczki(...)obrać, pokroić w ćwiartki, marchewki obrać, przekroić wzdłuż na pół. Na balsze położyć duży arkusz folii aluminiowej. Ułożyć buraczki, marchewki i lekko zmiażdżone ząbki czosnku, polać oliwą, posypać solą i majerankiem. Zawinąć szczelnie w folię. Piec w 180 st. C. przez 1,5 godziny. W tym czasie kaszę zalać 350 ml wody, zagotować. Gotować pod przykryciem, aż kasza wchłonie całą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffiny marchewkowe 167

już z pieczeniem? Idealne jako śniadanie lub przystawka. Zapraszam na świetne muffiny marchewkowe, wilgotne i pożywne, z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Składniki na 12 małych muffin: 2 marchewki (około 300 gr) starte na tarce z małymi oczkami 2 małe cebule (około 200 gr) 2 ząbki czosnku 1 pęczek pietruszki lub koperku lub szczypiorku 1 szklanka mąki pszennej(...)robiłam na wodzie) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju do smażenia cebuli sól i pieprz do smaku (u mnie 1/4 łyżeczki soli i 1/8 łyżeczki pieprzu) Marchewki umyć, obrać, zetrzeć. Cebulę, obrać, drobno pokroić, przesmażyć na złoto. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić. Pietruszkę umyć, poszatkować. Do miski wsypać mąki, proszek, marchewkę, cebulę, czosnek, pietruszkę, wymieszać

moj przepis na
Bezglutenowe ciasto warzywne FIT 208

mojprzepisna.pl | Bezglutenowe ciasto warzywne FIT Ciasto, które możecie jeść bez ograniczeń. Zawiera marchewkę, buraki i bataty, a poza tym nie ma grama mąki pszennej. Ciasto nie zawiera mleka ani produktów pochodzenia mlecznego. Mi smakuje bardzo, tym bardziej, że zawiera prawie same warzywa, mój mąż mówi że jadał lepsze ;-). Nie czuć w nim ani buraków, ani batatów, ani tym bardziej marchewki(...)rozmiar L 1/2 szklanki cukru trzcinowego drobnego 1 szklanka mąki ryżowej (u nas pełnoziarnista) 1 szklanka mąki gryczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oleju 250 gr surowej marchewki, obranej i startej na tarce o dużych oczkach (ważone przed obraniem) 250 gr surowych buraków, obranych i startych na tarce o dużych oczkach (ważone przed obraniem) 250 gr surowych batatów

moj przepis na
Pierogi z kurczakiem i marchewką ( z rosołu) 309

mnie najczęściej w takiej sytuacji drugiego dnia na stole pojawia się potrawka z kurczaka.  Warto jednak urozmaicić kolejny dzień i zrobić pyszne mięsne pierogi z dużą ilością kurczaka, marchewki i ziół.  Praktykując ten przepis zawsze robię większą ilość pierogów, ponieważ idą jak świeże bułeczki, a w połączeniu z jogurtem naturalnym i dość ostro przyprawionym farszem są po prostu(...)pyszne :) Spróbujcie :) Składniki: 3 duże udka 3 duże marchewki duża cebula sól, pieprz papryka ostra i słodka (ilość według uznania) 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, ziół prowansalskich  4 szklanki mąki 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki oleju  około 1,5 szklanki ciepłej wody Przygotowanie: Udka  i marchewki ugotować w rosole. Wyjąc i przestudzić. Mięso oddzielić od kości, marchewkę przeciąć

ChilliJemy
Schab z kaszą bulgur z parowaru 196

sałatki. Jestem wielbicielem najróżniejszych kasz, także gdy spotkałem ją ostatnio w sklepie to musiałem kupić :) Składniki :  4 plastry schabu 100g kaszy bulgur 1 łyżka sosu sojowego  1/2 marchewki pomarańczowej  1/2 marchewki żółtej  1 pieczarka  garść roszponki   Przyprawy :  pieprz czarny  imbir kmin rzymski  tymianek    Schab myjemy, osuszamy, polewamy sosem(...)dokładnie mięso. Przyprawiamy z obu stron pieprzem czarnym, imbirem, kminem rzymskim i tymiankiem. Po godzinie wkładamy plastry schabu na folii aluminiowej do parowaru i włączamy urządzenie na 25 minut. Marchewki myjemy, obieramy i kroimy obieraczką w cienkie paseczki. Pieczarkę kroimy w plastry. Na 13 minut przed końcem parowania mięsa, na 2 poziom w pojemniku do ryżu wkładamy kaszę bulgur

Parowar Faceta
Flaki z boczniaków 149

bezglutenowy :) Świetnie smakuje podany ze świeżym pieczywem lub ugotowanym ryżem.  Składniki na porcję dla 2 osób: 0,5 l wywaru warzywnego (ewent. rosołu) 250 g boczniaków 2 marchewki 2 małe cebule 2 ząbki czosnku sól, pieprz ziele angielskie liść laurowy lubczyk olej Boczniaki umyć, osuszyć i pokroić w paseczki. Marchewki obrać, umyć i pokroić w dosyć cienkie paseczki. Cebule(...)obrać i drobno posiekać. Czosnek obrać i drobno pokroić. Do garnka wlać odrobinę oleju. Przesmażyć cebulę wraz z czosnkiem, a gdy lekko się zeszklą to dodać marchewkę. Całość smażyć na średnim ogniu. Gdy marchewka zmieni kolor to dodać boczniaki. Całość przesmażyć. Gdy boczniaki wyraźnie się skurczą to do garnka wlać wywar i dodać 1 listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego

Ugotować
Budyń marchewkowy bez mąki 137

obaw - indeks glikemiczny płatków nie wzrasta bardzo, ponieważ gotujemy je jedynie minutę :) Budyń marchewkowy chodził za mną już pół roku, ale nie mogłam wymyślić czym zastąpić skrobię. Połączenie marchewki, cynamonu i przypraw korzennych wprowadzi każdego w błogi nastrój :) Składniki: 1 szklanka mleka 1 średnia marchewka 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej 2 łyżki mielonych płatków owsianych Marchewkę zetrzeć(...)małych oczkach, włożyć do garnka i zalać 3/4 szklanki mleka. Dodać przyprawy i gotować ok 5 minut. Płatki rozmieszać w pozostałym mleku. Wlać do marchewki i mieszać, aż zgęstnieje (na małym ogniu).  Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Smażona mielona wołowina z brokułami 235

paprykę – będzie równie pysznie. Smażona mielona wołowina z brokułami (4 porcje): 500 g mielonej wołowiny (udziec) 400 g ryżu jaśminowego lub basmati 1 brokuł 1 mała marchewka pęczek dymki 2 wyciśnięte ząbki czosnku 3 cm kawałek świeżego imbiru starty na tarce 1 papryczka chilli (bez pestek) – można pominąć 2 łyżki oleju rzepakowego lub kukurydzianego garść ziaren sezamu sól(...)łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z limonki listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Brokuł dzielimy na różyczki. Marchewkę skrobiemy i obieraczką do jarzyn tworzymy paski. Różyczki brokuła i paski marchewki wkładamy do garnka, solimy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez dwie minuty. Przelewamy zimną wodą. Ryż gotujemy w osolonym wrzątku

Poezja smaku
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną 135

Cukinia to warzywo, które idealnie nadaje się do faszerowania. Ostatnio postanowiłam przygotować cukinię w zdrowszej wersji. Do faszerowania użyłam kaszy jaglanej, marchewki, cebuli i piersi z kurczaka. Danie warte wypróbowania :) Jeżeli jesteście smakoszami mięsa to spróbujcie przygotować cukinie z mięsem mielonym (przepis tutaj ).  Składniki na porcję dla 2-3 osób: 3 średniej wielkości cukinie 1 duża pierś z kurczaka(...)kaszy jaglanej (1 woreczek) 1 marchewka 1 cebula starty żółty ser sól, pieprz zioła do drobiu olej Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Całość polać 1 łyżką oleju i wszystko ze sobą wymieszać. Cukinię umyć, przekroić na pół i wydrążyć miąższ. Należy robić to delikatnie (np. za pomocą łyżeczki), aby nie przedziurawić cukinii. Uwaga

Ugotować
Ciasto marchewkowo-kokosowe (bez glutenu i laktozy) 1403

Najlepsze, bardzo zdrowe marchewkowe ciasto! Wspaniale wilgotne, z dużą zawartością marchewki, całkowicie bez użycia mąki, 100 % bez glutenu i choć jest przełożone puszystym, białym kremem - jest bez laktozy. Ciasto jest proste do wykonania i przepyszne! Myślę, że każdy kto skosztuje powie dokładnie to samo :-) Polecam! Składniki: 400 g startej na małych oczkach marchewki (zwykle około 5 średnich marchewek(...)Jajka roztrzepać z olejem. Następnie do masy wmieszać miód. Mielone migdały wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Do masy jajecznej wsypać migdały i wiórki kokosowe. Wymieszać. Dodać startą marchewkę. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać wierzch. Piec około półtorej godziny, do momentu aż wbity w ciasto patyczek nie będzie oblepiony ciastem ( u mnie 1 godzina

maniapieczenia
Gulasz z kurczaka z pieczarkami 184

Gulasz z kurczaka z pieczarkami... Kawałeczki filetów z piersi kurczaka. Plasterki pieczarek, wiórki marchewki. Kawałeczki ogórków kiszonych, pióra cebuli. W aksamitnym, aromatycznym sosie. Smaczny, domowy obiad!   Składniki: 500 g filetów z piersi kurczaka; 500 g pieczarek; 2 średnie cebule; 1 średnia marchewka; 3 średnie ogórki kiszone; 1 ząbek czosnku; 2 łyżki przyprawy do kurczaka; 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany(...)wody; 1 łyżka mąki pszennej + 100 ml zimnej wody; 2 liście laurowe; 3 ziarna ziela angielskiego; Olej do smażenia; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Marchewkę umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebule obrać, pokroić w kostkę. Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Ogórki kiszone odsączyć z soku, pokroić w plastry. Filety

Gospodyni Miejska
Jesień się zrobiła 121

kocyk. W jednej ręce gorąca herbata, w drugiej ciasto. Właśnie- TO ciasto. Postało jako wypadkowa przepisu Jamiego Olivera i tego co akurat było w domu (z naciskiem na obecność marchewki). Wymieszane na szybko, z substytutami substytutów, wzorowo wyrosło i wpisało się idealnie w obecną aurę. Mocno słodkie, pachnące cynamonem i goździkami, z cytrynowo imbirową nutą. To musiało być przeznaczenie- jakaś(...)mogło powstać. Na szczęście pamiętam co tam nawrzucałam i eksperyment można powtórzyć. Macie ochotę? MARCHEWKOWE CIASTO (luźna interpretacja przepisu Jamiego Olivera z Cook with Jamie) 100g orzechów włoskich 250g marchewki (naszej!) 250g miękkiego masła 250g brązowego cukru 5 jajek (żółtka i białka oddzielnie) 1 cytryna 170g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50g migdałów w płatkach 50g wiórków kokosowych

les mirabelles
Grzybowe risotto z marchewką i jarmużem 237

Rosotto to tradycyjne włoskie danie, ale ja przygotowałam je na polski sposób :) Z bogactwem leśnych grzybów, marchewką i jarmużem, które smacznie skomponowały się z ryżem. SKŁADNIKI: 1/2 szklanki grzybów leśnych 1 marchewka 1 szklanka ryżu parboiled 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 3-4 gałązki jarmużu 2-3 szklanki bulionu drobiowego sól pieprz czarny mielony Grzyby pokroić i obgotować w lekko(...)smażyć mieszając, a kiedy ryż zacznie się przyrumieniać wlać jedną chochlę gorącego bulionu. Przykryć pokrywką i na małym ogniu gotować. Kiedy płyn zostanie wchłonięty, dodać startą na tarce jarzynowej marchewkę i wsypać pokrojony jarmuż. Przemieszać i wlać następną chochlę bulionu. Znów gotować pod przykryciem i tak, aż wszystko będzie miękkie, a bulion całkowicie odparuje. Powinno to trwać

https:KKuchniaMniam
Rozgrzewająca zupa marchewkowa 156

Kiedy za oknem plucha, wieje i zimno polecam taką zupę krem z marchewki. Niby nic specjalnego w niej nie ma a smakuje wybornie. Jest gęsta, sycąca i rozgrzewająca...a wczesną jesienią marchewki są soczyste, intensywnie pomarańczowe i same w sobie słodkie. Jest to także propozycja obiadowa dla zabieganych - gdyż danie to gotuje się maksymalnie 30 minut. Są różne propozycje podawania(...)które wspaniale łagodziły ostrość chili. Dla amatorów pikantnych klimatów polecam czosnkowe grzanki. Można też zajadać z bagietką prosto z gara - taka jest dobra! Proporcja na dwie osoby: - 5 średnich marchewek - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - 1 strąk ostrej papryczki - 1 litr bulionu warzywnego / wody - 2 łyżki oleju / oliwy / masła - sól do smaku Warzywa obrać. Marchewkę, cebulę pokroić na równej

kawawszklance
Krem marchewkowy z kolendrą 92

Kolejny przepis na zupę, tym razem wspaniały marchewkowy krem. Aromatyczna, słodka, sycąca i rozgrzewająca - idealna na jesienno - zimowe chłody.   0,5kg marchewki 1 łyżka masła 1 średnia cebula 1 duży ząbek czosnku 500ml bulionu warzywnego kilka szczypt gałki muszkatłowej łyżka posiekanej kolendry sól, pieprz Marchewkę pokroić na niewielkie cząstki. Cebulę drobno posiekać. Czosnek rozgnieść. Masło rostopic w garnku, przesmażyć(...)cebulę i czosnek, gdy cebula się zeszkli dodać marchewkę, bulion i gałkę muszkatłową. Gotować pod przykryciem aż marchewka będzie miękka. Zupę przestudzić, a następnie zmiksować, dodać kolendrę, doprawić do smaku, podgrzać i podawać. Smacznego

Codzienne Gotowanie

Proponowane wyszukiwania