marchewka - 20163 przepisów (strona:78/1345)

Biszkopt marchewkowy – na zdrowie 173

nietolerancji laktozy. Jeśli makę pszenną zastąpimy mąką ryżową lub inną mąką bezglutenową otrzymamy pyszne ciasto dla osób z nietolerancją glutenu.   Beta karoten(odporny na wysoką temperaturć) zawarty w marchewce ma dobroczynne działanie na nasz organizm: chroni nas przed drobnoustrojami, zakarzeniami i wolnymi rodnikami. A jednonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w migdałach korzystnie działają na obniżenie poziomu cholesterolu LDL.   Ciasto(...)jest wyjatkowo lekkie i puszyste, ale też mokre za sprawą migdałów i marchewki;  cytryna natomiast dodaje aromatycznej  świeżości) Przepis z książeczki “I dolci si fanno cosi – Cameo” Biszkopt marchewkowy – na zdrowie Składniki na tortownicę 22-24 cm: 5 jajek (białka i zółtka oddzielnie) 225 g cukru 250 g startej na małych oczkach marchewki 100 g mączki migdałowej

Mia Cucina Sofieta
Konfitura marchewkowo-pomarańczowa 217

Cześć! Dzisiaj na pierwszy rzut oka nieco nietypowo... Konfitura z marchewki? Jak to? Przecież to na pewno będzie niesmaczne. A tu proszę, spotkała się z super przyjęciem około 40 osób na spotkaniu Geek Girls Carrots w Krakowie :) Spotkanie odbyło się wczoraj, a ja miałam okazję już drugi raz przygotowywać poczęstunek. Tym razem również chciałam "przemycić" marchewkę w środku(...)powiem Wam, że część osób nie wiedziało co to :D Konfitura jest bardzo słodka, z nutą marchewki i czerwonych pomarańczy. A do czego ją użyłam? Została pączkowym nadzieniem! Tak, dziewczyny wczoraj jadły pączki, z marcepanowymi marchewkami, pokryte pysznym lukrem królewskim z lekką nutką cytryny i nadzieniem z konfitury marchewkowej. Przepis na najlepsze domowe pączki znajdziecie pod linkiem. Padło wiele pytań

Pora coś zjeść
Surówka z kapusty włoskiej do obiadu 47

Lekka surówka z włoskiej kapusty i marchewki do obiadu bez majonezu, czyli zdrowy, chrupiący dodatek do ryby, dań mięsnych oraz pieczonych ziemniaków. Przygotowanie surówki zajmie tylko kilka minut, a składniki, których potrzebujesz, to tylko posiekana włoska kapusta, starta marchewka i jabłko oraz pokrojona w plasterki cebula! Wszystkie produkty połączysz prostym, kremowym sosem na bazie jogurtu greckiego, jabłkowego octu oraz oliwy(...)się Twoim stole nie jeden raz!   Surówka z kapusty włoskiej Składniki: Do przygotowania przepisu na surówkę z włoskiej kapusty będziesz potrzebować: młoda kapusta włoska: 1 główka średniej wielkości marchewka: 2 szt. jabłko: 1 szt. czerwona cebula: 1 szt. czosnek: 2 ząbki jogurt grecki: 5 łyżek miód: 1 łyżka oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia: 3 łyżki ocet jabłkowy

Kuchnia Na Wypasie
Zupa na bogato z warzywami, makaronem i boczkiem 40

taka potrawa, którą można zrobić na dwa dni, w dodatku pyszna i sycąca. SKŁADNIKI Na wywar: 7 skrzydełek z kurczaka 1 korzeń selera 1 korzeń pietruszki 1 duża marchewka 2 gałązki selera naciowego 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe opcjonalnie gałązka lubczyku 400-500 g wędzonego boczku Na zupę: 2 średnie marchewki 2 duże ziemniaki 200 g pieczarek(...)fale 2 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego sól, świeżo mielony pieprz, 1/2 łyżeczki majeranku  WYKONANIE Skrzydełka z kurczaka umyć i przełożyć do dużego garnka. Korzeń selera, pietruszki i marchewkę obrać i wraz z gałązkami selera naciowego, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do mięsa. Całość zalać wodą (ok. 2-3 litry), dodać ziele angielskie, liście laurowe i lubczyk, po czym

Passions hobbies life
Wszystko Do Gara czyli Pyszna Zupa 36

każdego warzywa głębię smaku. Gotowane razem z ziołami i przyprawami tworzą świetną zupę, polecam 😊 Aby zupa nie była zbyt słodka w smaku, w stosunku do innych warzyw użyłam najmniej marchewki i pietruszki. Największą ilość stanowią ziemniaki. Aby nadać charakter zupie zastosowałam dużo ziół i przypraw, a pikanterii nadałam dodając ostrą papryczkę.  Lekką kwasowość uzyskałam dzięki dodatkowi domowego sosu pomidorowego(...)kwaśnej śmietany. Składniki:  - 5-6 niedużych ziemniaków - 1czerwona słodka papryka - 1ostra papryczka - 1 czerwona cebula  - 3-4 ząbki czosnku -kawałek zielonej części pora -marchewka i pietruszka wielkości ok. 15 cm -spora gałązka świeżego tymianku -łyżka suszonego majeranku -łyżeczka czosnku staropolskiego (ziołowego ) -łyżka suszonej jarzynki bez soli -sól, pieprz do smaku -kilka kropel maggi ( opcjonalnie ) - sos pomidorowy lub duży

Kulinarne przemyslenia
Coleslaw z burakami 33

więc w sumie nie wiem po co się tłumaczę :). No nic, do następnego. Prawdopodobnie w poniedziałek. Cześć. Składniki: 2 średnie upieczone lub ugotowane buraki 1/4 główki białej kapusty 1 marchewka 1 cebula 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu (lub więcej) 1 łyżeczka cukru sok z połowy cytryny 1 łyżeczka poszatkowanej natki pietruszki sól pieprz Kapustę myjemy, wycinamy(...)niej głąb, szatkujemy, wrzucamy do miski, solimy i ugniatamy chwilę rękami, odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy do niej obraną, startą na największych oczkach marchewkę i pokrojoną drobno cebulę. Ugotowane lub upieczone buraki obieramy, ścieramy na tarce na największych oczkach, dodajemy do kapusty. Z jogurtu, majonezu, soku z cytryny, cukru i natki robimy sos, który wlewamy do warzyw

Kardamonovy
Hiszpańskie Pollo Mechado 40

pełny aromat i soczystość. Po marynowaniu kurczaka następuje duszenie go w sosie. Przy takim niebie powstały zdjęcia 🙂 Sos ten jest zazwyczaj przygotowywany na bazie warzyw takich jak cebula papryka marchewka seler pomidory lub nawet owoce takie jak ananas. Te składniki są duszone razem z marynowanym kurczakiem, aby wszystkie smaki się połączyły. Czasami do sosu dodaje się także bulion lub wywar(...)będziesz miał mój drogi czytelniku – podglądaczu okazję, polecam spróbować różnych wariantów tego smacznego kurczaka mechado i odkryć jego niezwykłe smaki samodzielnie. Składniki Piersi i uda kurczaka Cebula Czosnek Marchewka Papryka czerwona Papryka zielona Pomidor Koncentrat pomidorowy Bulion drobiowy Oliwa z oliwek Papryka słodka do smaku Suszone oregano do smaku Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony kolorowy do smaku Gałka

RafalCook
Brokułowy stir fry z kurczakiem 43

Dziś postanowiłam przeprowadzić gruntowny przegląd lodówki. Znalazłam brokuły, pieczarki, marchewkę, czerwoną paprykę oraz paczkę filetów z piersi kurczaka. Poza nimi uchował się słoik włoskiej papryki, mocno pikantnej, rozdrobnionej w aromatycznej marynacie. Takie „czyszczenie” lodówki zmusza mnie do kreatywności i stąd dzisiejszy przepis na brokułowy stir fry z kurczakiem w stylu azjatyckim. Zawsze dążyłam do minimalizowania marnowania jedzenia, zwłaszcza(...)ryż. Dlatego pokroiłam brokuły i grzyby nieco drobniej, aby konsystencją przypominały właśnie ryż. Drugi stir fry to już typowe danie kuchni azjatyckiej, gdzie marynowane kawałki kurczaka smażę w towarzystwie marchewki, papryki, imbiru i dymki, pokrojonych na cienkie paski. Danie mimo tego, że zawiera mięso obfituje w warzywa co jest charakterystyczną cechą kuchni azjatyckiej. Sądzę, że ten przepis na obiad

codojedzenia
Fasolka po bretońsku jak gotować ? 43

fasolka, która nadaje daniu charakterystyczną konsystencję i smak. Dobrze jest wybrać świeżą lub mrożoną fasolkę, aby zachować jej naturalną strukturę. Kiełbasa i boczek dodają intensywności smaku, a cebula oraz marchewka wzbogacają danie o nuty aromatyczne. Dodatkowo, konieczne jest przygotowanie wywaru warzywnego lub mięsnego, który nadaje daniu głęboki smak i soczystość. Tradycyjny Przepis na Fasolkę po Bretońsku Tradycyjny przepis na fasolkę(...)momentu, kiedy będzie delikatnie miękka, ale nadal lekko chrupiąca. W międzyczasie przygotowujemy kiełbasę i boczek, które podsmażamy na patelni, aby uwolnić ich aromat. Następnie dodajemy cebulę i marchewkę, a po ich zeszkleniu łączymy wszystkie składniki. Danie doprawiamy solą, pieprzem, papryką oraz liściem laurowym i gotujemy na wolnym ogniu, aby smaki dobrze się połączyły. Efektem jest soczysta fasolka z intensywnym smakiem

Podstawy Gotowania
Gotowanie na parze przepisy 38

trakcie gotowania, aby uniknąć rozgotowania. Przepisy na gotowanie na parze Oto trzy szczegółowe przepisy na gotowanie na parze: Kurczak na parze z warzywami: Składniki: 2 filety z kurczaka 1 marchewka, pokrojona w cienkie paski 1 cukinia, pokrojona w plasterki 1 papryka czerwona, pokrojona w paski 1 cebula, pokrojona w piórka 2 ząbki czosnku, posiekane Sól i pieprz do smaku Ulubione(...)zioła (np. tymianek, rozmaryn) do posypania Instrukcje: Przygotuj parowar, umieszczając go nad wrzącą wodą. Na dnie parowaru ułóż marchewkę, cukinię, paprykę i cebulę. Przypraw filety z kurczaka solą i pieprzem, a następnie ułóż je na warzywach. Posyp filety czosnkiem i ulubionymi ziołami. Przykryj parowar i gotuj przez około 15-20 minut, aż kurczak będzie miękki i dobrze przegryziony. Kalafior

Podstawy Gotowania
Jak gotować rosół? 40

Jego charakterystycznym elementem jest długotrwałe gotowanie na niskim ogniu, dzięki czemu wydobywają się z mięsa pełne aromaty i wartości odżywcze. Do przygotowania rosół używa się również warzyw, takich jak marchewka, pietruszka, selera, cebula oraz zioła i przyprawy, jak liście laurowe, ziele angielskie czy pieprz. Dlaczego warto nauczyć się gotować rosół? Przede wszystkim jest to danie nie tylko smaczne, ale również(...)pysznego rosółu zaczyna się od wyboru odpowiedniego mięsa. Najczęściej używa się kurczaka, ale można także wykorzystać wołowinę lub mieszankę różnych mięs. Wybierz również świeże i dojrzałe warzywa, takie jak marchewka, pietruszka, selera i cebula. Pamiętaj także o aromatycznych ziołach i przyprawach. Przygotowanie mięsa i warzyw: Mięso należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą, a następnie umieścić w dużym garnku. Dodaj również

Podstawy Gotowania
Pierożki na parze z mięsem drobiowym 44

nadzienie z cukinią  200 g mięsa mielonego z piersi kurczaka 200 g cukinii  sól pieprz ząbek czosnku szczypta bazylii szczypta oregano   nadzienie z marchewką 200 g mięsa mielonego z piersi kurczaka 1 marchewka pół małej cebuli sól pieprz łyżka sosu sojowego  papryka słodka  szczypta chili  Nadzienie z cukinią : Cukinię ścieramy na tarce o średnich(...)oczkach , solimy i odstawiamy by puściła sok. Na sicie odcedzamy dokładnie. Mieszamy cukinię z mięsem i przyprawami. Nadzienie z marchewką: Marchewkę ścieramy na tarce o średnich oczkach, dodajemy mięso i drobno posiekaną cebulkę i przyprawy . Dobrze mieszamy. Ciasto wałkujemy dość cienko , wykrawamy kółeczka szklanką i lepimy pierożki z dziurką na górze.  Układamy na zwilżonym oliwą papierze w koszyku bambusowy

Gotowanie jest łatwe
Młoda kapusta z marchewką 57

młodą kapustę w pełni, więc trzeba z niego  korzystać. Młodą kapustę można przyrządzać na wiele sposobów i zawsze jest bardzo pyszna. Dziś przygotowaam ja z dodatkiem pora i marchewki. SKŁADNIKI: główka młodej kapusty 2 średniej wielkości marchewki 1/2 średniej cebuli 10 cm białej części pora  sok z cytryny 2 łyżki masła 2 łyżki oleju 1/2 szkl. wody łyżeczka(...)cukru sól,pieprz WYKONANIE: na patelni rozpuścić masło. marchewkę obrać i pokroić na półplasterki,a por na półkrążki, podsmażyć na patelni około 10 min., dodać sól i pieprz, w tym czasie pokroić kapustę,dodać do marchewki i pora, wlać wodę, dodać cytrynę i cukier do smaku, drobno posiekany koperek,dusić do miękkości kapusty

Kuchnia Beaty
Młoda kapusta z pomidorami 55

przecierem pomidorowym, dodaje to jej fajnej kwaskowości. PRZEPIS NA MŁODĄ KAPUSTĘ Z POMIDORAMI Młoda kapusta z pomidorami – składniki: ok. 2 kg młodej kapusty 2 duże cebule 1 duża marchewka 80 g koncentratu pomidorowego Puszka (400 g) krojonych pomidorów 1 szklanka wody 2 pęczki koperku 10 kulek ziela angielskiego 5 liści laurowych 5 kulek jałowca (opcjonalnie) Sól, pieprz Ulubione przyprawy(...)pasuje, ale Ania daje kurkumę do wszystkiego. Uwielbia jej smak i ląduje ona u nas praktycznie w każdym daniu. Młoda kapusta z pomidorami – wykonanie: Cebulę kroimy w kosteczkę, marchewkę wzdłuż na pół i każdą połówkę znów na pół, czyli na ćwiartki. Ćwiartki kroimy na plasterki. Podsmażamy marchewkę z cebulą w dużym garnku na oleju przez kilkanaście minut, mieszając co jakiś

Marder&Marder Manufacture
Wiosenna surówka z młodej kapusty z kukurydzą 69

kukurydzy idealnie pasuje do dań mięsnych czy do mięsa z grilla. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wiosenna surówka z młodej kapusty kukurydzą – Składniki 1 średnia główka młodej kapusty 2 średnie marchewki pęczek pietruszki 100 g kukurydzy z puszki 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka majonezu 2 łyżeczki cukru pieprz i sól do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Surówka(...)Młodą kapustę obierz z pierwszych brudnych i przyschniętych liści. Poszatkuj na drobne kawałki. Do kapusty wsyp pół łyżeczki soli, wymieszaj, delikatnie ugnieć i odstaw na kilka minut, by zmiękła. Marchewkę obierz, następnie zetrzyj na tarce na grubszych oczkach. Pietruszkę posiekaj na drobno. Kukurydzę odsącz z wody. Do miski z kapustą dodaj marchewkę, pietruszkę, kukurydzę, wymieszaj delikatnie całość. Następnie dodaj majonez

To Musisz Wiedzieć