swój przepis na takie ogórki. Ja dzisiaj zostawiam Wam mój :) Składniki: 2,5 kg małych ogórków Do każdego słoika po: 1 ząbku czosnku kawałku korzenia chrzanu 2-3 plasterki marchewki 4-5 ziaren pieprzu 4 ziarna ziela angielskiego 1 listku laurowym 1 płaskiej łyżeczce gorczycy 1-2 gałązki kopru Zalewa: 3 litry wody 1 i 1/2 szklanki octu(...)łyżki soli 1 szklanka cukru Składniki zalewy zagotować i wystudzić. Czosnek, marchewkę i chrzan obrać. Marchewkę pokroić na grubsze plasterki a chrzan w słupki. Ogórki umyć u ułożyć ciasno w wyparzonych wcześniej słoikach. Do każdego słoika dodać czosnek, marchewkę, chrzan oraz przyprawy. Na wierzch ułożyć gałązki kopru. Ogórki zalać przygotowaną zimną zalewą i szczelnie zakręcić. Pasteryzować aż ogórki zmienią swój
My simple kitchenwiedziałam, że robiąc sok marchewkowy w wyciskarce wolno obrotowej, będę zmuszona do zrobienia ciasta. No może nie do końca zmuszona, ale nie wyobrażałam sobie, żeby wyrzucić resztki marchewki, która powstała przy tym. A że nadal całe wiaderko czekoladowych jajek czeka na wykorzystanie, trzeba było sobie poradzić tak. Ciasto było mega czekoladowe, a przy tym zdecydowanie wilgotne :) Sucha marchewka(...)łyżeczki sody 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki soli 150 g czekolady (u mnie czekoladowe jaja pokruszone) 3 jaja 150 g cukru 125 ml oleju 300 g startej marchewki - u mnie to co zostało z wyciskania soku Przygotowanie: na Thermomix do naczynia miksującego włożyć motylek - zmiksować cukier i jaja na puszystą masę - czas ok 2 min /obr
Gotowanie z pasjąkrwi Czerwony ryż kupuję w tym miejscu Do dzieła, robimy lekki, zdrowy posiłek, od czasu do czasu powinniśmy się podładować! Składniki ok. 100 g czerwonego ryżu opakowanie mrożonej marchewki baby jaja pomidory ulubione zioła parmezan sól do smaku u mnie drobnoziarnista himalajska różowa olej kokosowy do smażenia opcjonalnie Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu, ale tak aby był jeszcze(...)lekko wilgotny, czyli nie gotuj go na sypko. Na dużej patelni rozgrzej łyżeczkę oleju kokosowego, wsyp mrożoną marchewkę i duś np.z koperkiem, do chwili, aż marchewka będzie miękka. Przełóż do innego naczynia i na tej samej patelni podgrzej ryż, wbij jaja i przykryj pokrywę. Duś aż się zetną. Posyp parmezanem. Przełóż ryż z jajem na talerz, dodaj marchewkę, pomidora, posyp
Z Kuchni Do KuchniPęczakotto z bobem, pieczarkami i ricottą Składniki – 2 porcje: Pęczak – 200g Marchewka – 1/3 sztuki Cebula – 1/3 sztuki Seler naciowy – ½ łodygi Czosnek – 2 ząbki Wywar warzywny z: 1 marchewka, 1 cebula, 2 łodygi selera naciowego + 2 szklanki wody Wino białe wytrawne – 150ml Masło – 1 łyżka Ser parmezan – 1 łyżka potartego Bób –400g Pieczarki - 6 sztuk Ser ricotta - 200g Pomidorki koktajlowe(...)kilka sztuk Oliwa do smażenia i oliwa do upieczenia bobu. Sól, pieprz Świeży tymianek Wykonanie: Gotujemy wywar z 1 marchewki, 1 cebuli i 2 łodyg selera naciowego. Bób myjemy i przekładamy go na blachę do pieczenia. Skrapiamy go delikatnie oliwą z oliwek i posypujemy solą. Bób pieczemy przez 25-30 minut w 200 stopniach. Po tym czasie obieramy
Kuchnia Bon Appetitodda takiego smaku jak mięso z kością zanurzone w zastygniętym wywarze. Składniki: 8-10 dużych skrzydełek z kurczaka 0,5 kg kurzych łapek 4 duże marchewki 1 cebula kawałek białego pora 1 nieduży seler 4-5 listków laurowych 5-6 kulek pieprzu i ziela angielskiego sól i pieprz do smaku łyżeczka majeranku czosnek wg uznania(...)miękkie. U mnie trwa to około 1 godziny. Po tym czasie dorzucić skrzydełka ( odciąć lotki)i gotować kolejną godzinę. Garnek zdjąć z palnika, delikatnie łyżką cedzakową wyjąć skrzydełka i marchewkę i ułożyć w płaskim naczyniu żaroodpornym. Resztę przecedzić przez sito. czystego wywaru dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, spróbować. Jeśli potrzeba doprawić. Ja daję dużo marchewki, bo uwielbiam, ale jeśli
Gosia gotujemakaronem spaghetti i kalafiorowym mięsem mielonym jest niezwykle smakowitym i sycącym daniem. Polecam Składniki (przykładowe): 2 średnie ziemniaki 5 dużych pieczarek 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka 1/2 brokuła lub 1/2 małego kalafiora 2 szklanki passaty z pomidorów (lub więcej w zależności od ilości warzyw) 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 szklanki kukurydzy(...)pieczarki, a następnie czosnek i cebulę, które posypujemy oregano i bazylią. Co jakiś czas mieszając, pozwalamy im zarumienić się na wolnym ogniu. W międzyczasie opłukujemy brokuła/kalafiora i obieramy marchewkę; brokuła łamiemy na niewielkie kawałki, a marchewkę kroimy na niezbyt grube plastry. Tak przygotowane warzywa wsypujemy na patelnię do podsmażonych pieczarek, dodajemy podsmażone ziemniaki, podlewamy całość niewielką ilością wody
Lamarida.plwyłożyć skórką z boczku lub słoniną. Zapobiegnie to przypaleniu się naszego dania. Teraz możemy kociołek wyłożyć liśćmi kapusty, a na nie układamy warstwami poszczególne składniki: pokrojone w plasterki ziemniaki, marchewkę cebulę, kiełbasę, wędzone żeberka czy też boczek. Z przypraw dodajmy sól i pieprz. Na samą górę kładziemy porządny kawałek masła lub margaryny – co kto lubi – i przykrywamy kolejną warstwą liści(...)ziemniaków · 3 cebule · 3 marchewki · 20 dag boczku · 50 dag cienkiej kiełbasy · k awałek słoniny
Kulinarne przygody Gatityogóreczkiem kiszonym lub korniszonem albo z brokułowym quichem . Można ją zabrać do pracy czy szkoły albo skonsumować na miejscu w domu Potrawa z soczewicy czerwonej z imbirem, pomidorami i marchewką Niewątpliwą zaletą tej potrawy jest to, że świetnie się ją “wekuje”. Mój sposób jest prosty: świeżo ugotowaną potrawę (bardzo ciepłą) ostrożnie przelewam do czystych słoików, zakręcam dokładnie i stawiam(...)siły ani ochoty na gotowanie. Ale mam pełne słoiki w lodówce i nawet gotowany ryż się znajdzie! Będzie pysznie Składniki: 2 szklanki* surowej czerwonej soczewicy (~350 g) 1 duża marchewka 1 cebula 2 cm korzenia imbiru (może być mniej) lub 1 łyżka pasty imbirowej 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki kurkumy 1 puszka pomidorów 5 szklanek wody
Lamarida.plwarzywami lubią wszyscy, także członkowie naszej dalszej rodziny. Można je serwować z chlebem albo z makaronem. Polecam wypróbować Składniki: 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 5 pieczarek 1 duża marchewka 1/4 małej główki kapusty 1 mały brokuł cukinia/por/seler naciowy – opcjonalnie – wszystkie warzywa dozwolone 1 opakowanie ulubionego tofu (300 g) 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku 2 łyżki sosu(...)smażenia Wykonanie: Czosnek i cebulę obieramy: czosnek drobno siekamy drobno, a cebulę kroimy w wiórka. Pieczarki obieramy i kroimy na cienkie plasterki, a kapustę szatkujemy. Opłukujemy brokuła i obieramy marchewkę; brokuła łamiemy na niewielkie koszyczki, a marchewkę ucieramy na grubych oczkach tarki. Tofu odsączamy z zalewy i kroimy na kilkumilimetrowe plastry. Ja wtedy zwykle posypuję je papryką – niech sobie
Lamarida.plLetni obiad z młoda kapustą i marchewką. Polecam zrobić kieszonki ze schabu. Do tego surówka z kapusty i obiad gotowy. Do kieszonek dodałam mozzarellę , która fajnie farsz sklei. Bardzo dobre są tez tez na zimno. 4 plastry schabu 1/2 małej główki kapusty młodej 1 marchewka młoda 10 dkg boczku wędzonego 1 cebula sól, pieprz olej rzepakowy 1/2 kulki mozzarelli panierka(...)jajko bułka tarta Plastry schabu rozbijam, doprawiam solą, pieprzem. Boczek wędzony kroję i przesmażam na patelni. Wykładam na talerz. Marchewkę obieram i ścieram na tarce jarzynowej. Kapustę kroję, przekładam na patelnię, dodaję marchewkę, podlewam wodą 1/2 szklanki i duszę aż warzywa będą aldente. Dodaję boczek, doprawiam, solą, pieprzem. Na schabie układam plaster mozzarelli, dodaję farsz z kapusty i składam
wesoła kuchniaZapraszam na prosty przepis na pyszną surówkę marchewkową do obiadu. Składniki: 3 średnie młode marchewki 1 średnie jabłko 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki miodu Przygotowanie: Myjemy marchewki i jabłko. Obieramy ze skórek. Marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na marchewkę ścieramy na tarce jabłko. Polewamy starte jabłko sokiem z cytryny. Dodajemy olej
słodkie i nie tylko historie kulinarnesobotę zakupiłam młodziutką marchewkę i młodziutką rzodkiewkę wraz z listkami. Pan na ryneczku pyta, obrywamy liście a ja - NIE , pan zdziwiony a ja mam dwie pyszne pasty. Ta dzisiejsza z natki marchewki jest pyszna i aromatyczna, polecam do makaronu lub do kanapek, jako dip do warzyw i do czego jeszcze tam chcecie. Nie warto wyrzucać natki marchewki bo można(...)niej wyczarować pesto takie albo takie , a może takie , polecam. Warunek natka nie może być stara i zwiędła, wybieramy młode, jędrne listki. Pasta z natki marchewki, jajek i sera. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieWegetariański omlet z warzywami, a wśród nich szpinakiem, który bardzo dobrze komponuje się z marchewką, papryką i ziemniakami oraz mozzarellą i ricottą. Omlet w takim wydaniu jest bardzo sycący i może stanowić samodzielne danie, które powinno przypaść do gustu nie tylko wegetarianom. Użyłam do jego przygotowania mrożonego szpinaku firmy Bonduelle, którego listki są zbierane, kiedy są jeszcze młode, dzięki czemu(...)były odpowiednio dojrzałe, ale nie przejrzałe. Czas przygotowania: 30 min. Pieczenie: 55 min. Dla 4- 6 osób: ● 6 dużych jajek ● 2 białka jajek ● 500 g ziemniaków ● 400 g marchewki ● 1 duża czerwona papryka ● 100 g liści mrożonego szpinaku Tysiąc Listków Bonduelle ● 150 g ricotty ● 100 g mozzarelli ● 2 cebulki dymki ● 300 ml gęstej śmietany 30%* ● 2 ząbki czosnku ● ½ pęczka
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskagotowa zupa Miso od Oyakata, ale jeśli chcecie spróbować choć namiastki japońskich smaków będzie to idealna propozycja. Do zupy możecie dodać ulubione dodatki: tofu, makaron ryżowy, glony wakame, marchewkę z bulionu, krewetki, szczypiorek, drobno pokrojoną cebulę, rzodkiewkę, grzyby z bulionu, jajka prażony sezam a nawet ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Składniki na bulion: 2-3 litry wody ćwiartka(...)kurczaka 2-3 marchewki pietruszka kawałek selera pól cebuli kilka ząbków czosnku ziele angielskie liście laurowe garść suszonych grzybów 1 opakowanie zupy Miso Oyakata Kurczaka myjemy, warzywa obieramy i w całości wrzucamy do wody, dodajemy grzyby oraz przyprawy i gotujemy ok 1,5 godziny. Po tym czasie bulion odcedzamy. Odmierzamy 500 ml zagotowujemy (pozostały bulion do słoiczka
Cynamonowe szczęściezostało, na drugi dzień zabierałam do pracy - do podgrzania w mikrofali, często polana keczupem. Tym razem danie przygotowałam w zupełnie nowej, dotąd nie próbowanej odsłonie - frittata z cukinią, batatem, marchewką i makaronem. Wersja warzywna, do której zainspirowała mnie #Lubella przysyłając swoją nowość - MINI rurki 5 warzyw. Tak fajnego makaronu warzywnego, który kolorem i smakiem podbił serca moich Dziewczynek, postanowiłam(...)zgłaszam ją do konkursu #lubelloveinspiracje - trzymaj kciuki! P.s. Znasz już MINI Lubellę? Jeśli nie, spróbuj koniecznie! Makaron, którego ja użyłam do przepisu w składzie ma wspomniane 5 warzyw (sproszkowanych): marchewkę, szpinak, groszek zielony, dynię i brokuły. Ale MINI Lubella to nie tylko mini rurki ;) znajdziesz też mini penne, kółka, kokardki i świderki... czekoladowe! Szukaj i próbuj - ja już z kolejną
Kolorowy Przepisownik