prostu z zanurzonymi w niej klopsikami, a jeśli chcemy, to również z mięsem na którym ugotowaliśmy wywar. Niezależnie od tego już sama duża zawartość zblendowanych warzyw innych niż pomidory (marchewka, cebula, por) sprawia, że zupa jest gęsta i treściwa, a przy tym wartościowa odżywczo. Nie są potrzebne żadne dodatki w rodzaju klusek czy makaronu. Zupa pomidorowa z klopsikami(...)klopsikami, czyli interesująca alternatywa dla „zwykłej pomidorowej”. Z dużą porcją zblendowanych warzyw, wartościowe i kompletne danie. Zapisz przepis Drukuj Składniki Wywar 500g żeberek wieprzowych (raczej chudych) 2 średnie marchewki (lub 1 duża, 250g) kawałek pora (biała część, 150g) 1 średnia cebula (150g) kawałek korzenia selera (150g) 400g przecieru pomidorowego 70g koncentratu pomidorowego 2-3 liście laurowe ok. 10 ziaren czarnego
Kulinarna Pokusasumienia. Przykład? Marchewkowy budyń na bazie kaszy jaglanej, pełen dobroczynnych właściwości odżywczych, witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i błonnika, zdrowo posłodzony i wzbogacony o cenne tłuszcze zawarte w orzechach. Jeśli pomysł marchewki w budyniu traktujecie z lekkim sceptycyzmem, podpowiem, że korzenny smak deseru nie różni się od popularnych ciast marchewkowych – inna jest tu tylko konsystencja. Ci, którzy przestrzegają zasad diety niełączenia mogą(...)danie pełne zdrowych węglowodanów. Składniki na 2 – 3 porcje: 100 ml suchej kaszy jaglanej 300 – 400 ml mleka roślinnego (dodając więcej mleka uzyska się rzadszy budyń) 2 spore marchewki (każda o wadze około 100 g) 6 – 8 daktyli (niesiarkowanych) szczypta nierafinowanej soli i przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, po 1/2 łyżeczki imbiru i kardamonu, 1/4 łyżeczki mielonych goździków, 1/5 łyżeczki kurkumy
Even Better Foodprzyprawę do zup, dań głównych i ciast. Jako substytut szafranu używane są do doprawiania i barwienia ryżu i innych potraw. Dziś przygotujemy z nich sos. Nagietek Miód Śmietana Cebula Marchewka Miód Limonka Szczypiorek Kolendra Makaron Sól Pieprz Przygotowanie sosu zaczynamy od naparu z nagietka. Pięć łyżek zalewamy 200 ml wrzątku i odstawiamy. W tym czasie na patelni na maśle podsmażamy(...)cebulkę z marchewką. Użyłem jednej dużej marchewki i cebuli. Możecie drobno posiekać, lub użyć miksera. Gdy warzywa mamy podsmażone, dolewamy wywar z nagietka. Dodajemy dwie łyżki miodu, sok z połowy limonki i szczyptę chili. Drobno siekamy szczypiorek i kolendrę, dodajemy do sosu. Podlewamy śmietaną – ok 200ml. Chwilę dusimy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron gotujemy wg wskazań na opakowaniu
MarcinChefmoja miłość z dzieciństwa skłoniła mnie do pewnych modyfikacji z goframi aby były zdrowsze i mniej kaloryczne... Zamiast używać wyłącznie mąki pszennej użyłam dodatkowo zblednowanych płatków owsianych zamiast cukru marchewkę ( jeżeli lubicie takie naprawdę słodziutkie dodajcie miodu) zamiast masła olej kokosowy i wyszło BARDZO smaczne sami spróbujcie! Jaki dodatek wybrać do zdrowych gofrów? Jeżeli chcecie aby Wasz gofr był(...)chroni przed infekcją łagodzi kaszel zwalcza gorączkę działa oczyszczająco usuwa toksyny z organizmu Do przygotowania gofrów (6 gofrów) Będziesz potrzebować płatki owsiane - pół szklanki zblendowanych mąka pszenna - pół szklanki marchewka - pół szklanki startej na dużych oczkach proszek do pieczenia - 1 łyżeczka mleko - 1,5 szkl olej kokosowy - 1 łyżka do podania świeże owoce, dżem 100% łowicz czarny bez Etap
Wylizany RondelSKŁADNIKI 250 g ry ż u do risotto 100 g sera gorgonzola 5 marchewek 2 szalotki 150 ml białego wina 40 g masła parmezan s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 250 g riso 100 g di gorgonzola 5 carote 2 scalogni 150 ml di vino bianco 40 g di burro parmigiano sale, pepe olio(...)oliva PRZYGOTOWANIE Marchewki obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy w 1 litrze wody do miękkości. Z wody po ugotowanej marchewce odlewamy 3/4 bulionu, który wykorzystamy do przygotowania risotto. Resztę wody wykorzystujemy do zblendowania marchewek. Szalotki kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy masło (ok. 10 gram) z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Podsmażamy pokrojone szalotki. Dorzucamy ryż
La grande e la piccola cuocauwielbiam – kolorowe, spójne smakowo i szybkie w przygotowaniu – jego sporządzenie zajmuje niewiele więcej czasu niż ugotowanie ryżu. Lekko orientalna nuta wybrzmiewa tu za sprawą oleju kokosowego i świeżego ananasa, marchewka z papryką nadają słodyczy, a imbir wraz z ostrą papryką charakteru. Sycące, cieszące oczy i podniebienie. Składniki na 2-4 porcje: 1/2 szklanki suchego pełnoziarnistego ryżu ugotowanego na sypko(...)średnie marchewki 1 kolba kukurydzy 1 mała czerwona papryka 1/2 świeżego ananasa 2-3 cebule dymki wraz z szczypiorem plaster świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki czarnego lub białego sezamu sól, pieprz, 1/3 łyżeczki mielonej kolendry, szczypta ostrej papryki olej kokosowy do smażenia Ryż ugotować na sypko. W garnku zagotować 3/4 szklanki wody z połową łyżeczki soli, ryż
Even Better Foodleczem nazywać większość wegetariańskich bądź warzywno-mięsnych gulaszy, w których składzie przeważa papryka. I ja tak nazywam swoje danie, choć jest ono raczej luźną interpretacją oryginału, wzbogaconą o dodatek marchewek, pieczarek oraz… kiszone ogórki. Te ostatnie odgrywają zresztą niebagatelną rolę, cudownie wpływając na końcowy smak potrawy, który właśnie dzięki ogórkom ogromnie zyskuje na wyrazistości. Drugim sekretem udanego leczo wegetariańskiego jest(...)tego sposobu przyrządzania potraw, to uduście warzywa z niewielkim dodatkiem wody, na koniec dodając przecier pomidorowy – w sezonie do zastąpienia świeżymi pomidorami. Składniki na 3 – 5 porcji: 3 nieduże marchewki 1 spora cebula 2 czerwone papryki 1 żółta papryka 1 zielona papryka 300 g pieczarek 3 średnie ogórki kiszone 150 ml passaty pomidorowej (przecieru pomidorowego) (lub więcej, jeśli takie
Even Better Foodsmaku: warto! Składniki na formę o wymiarach dolnych 10 x 20 cm: 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej 600 g jędrnych i świeżych pieczarek 30 g suszonych grzybów 1 średnia marchewka 1 średnia cebula 1 duży ząbek czosnku 60 g orzechów włoskich 3 – 4 łyżki masła klarowanego lub preferowanego oleju do smażenia w wersji wegańskiej sól, przyprawy i zioła: 1 łyżeczka(...)każdą partię smażyć około 6 – 8 minut, często mieszając lub podrzucając grzyby na patelni tak, by mocno odparowywały). Usmażone pieczarki przekładać na talerz, odstawić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, wrzucić posiekaną cebulę, liść laurowy i ziele angielskie, posolić i smażyć
Even Better Foodjamajskiej kuchni. Tu jednak prezentuję jego bardzo uproszczoną wersję, gdyż zamiast łączenia wielu przypraw - została użyta gotowa mieszanka, która dodała delikatnemu mięsu odrobinę pikantności i zarazem słodyczy. I oczywiście marchewka oraz pieczenie w rękawie to moja inicjatywa. Dodam jeszcze, że kurczaka upiekł mój mąż - ja tylko dałam mu kilka wskazówek... Polecam! około 1,5 kg dowolnych części z kurczaka(...)mnie ćwiartki przecięte na połowę) Marynata: 1-2 łyżki oliwy około 25-30g przyprawy do kurczaka Jamaican Jerk sól himalajska Dodatkowo: 2-3 marchewki Ponadto: rękaw do pieczenia (polecam Stella ) Przygotować marynatę. Mieszankę Jamaican Jerk wymieszać z olejem i doprawić za pomocą soli. Kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć marynatą. Całość odstawić do lodówki minimum
Di gotujedanie, polecam! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 1 podwójna pierś z kurczaka 2 łyżki miodu przyprawa chińska 5 smaków oliwa 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula 2 ząbki czosnku mała puszka czerwonej fasoli 1 puszka ananasów 1 łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki wody 2 torebki brązowego ryżu sól pieprz natka pietruszki chili(...)kurczaka przekroić na pół, natrzeć przyprawą chińską 5 smaków z obu stron oraz szczyptą soli, odstawić do lodówki na ok. godzinę. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na patelni. Marchewkę i pietruszkę pokroić w słupki, ananasa w kostkę, czosnek w plasterki, fasolę odcedzić. Sok z ananasa rozmieszać z mąką ziemniaczaną i wodą. Do zeszklonej cebuli dodać marchewkę, pietruszkę
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieDelikatna i łagodna w smaku 'chińszczyzna' z podsmażonej piersi z indyka, marchewki i kapusty pekińskiej, z makaronem typu chow mein (odpowiednik spaghetti, tyle, że w wersji błyskawicznej- bez gotowania), podlana sosem sojowym i posypana świeżą kolendrą oraz sezamem. Potrawa w wydaniu tzw. stir-fry, która oznacza krótkie smażenie, jednocześnie często mieszając składniki, dzięki czemu mięso jest soczyste, a warzywa jędrne(...)kruche, dodatkowo całość przygotowywana na jednej patelni/woku, a wszystko to... ...w kwadrans! 🤗 2 porcje: * pierś z indyka- 200 g * makaron chow mein- 100 g * marchewka- 2 średniej wielkości * kapusta pekińska- 1/2 główki * grzybki mum- 10 g * czosnek- 3 ząbki * sos sojowy ciemny- 6 łyżek * olej ryżowy- 2 łyżki * sól, pieprz- szczypta * sezam biały i czarny- do posypania * świeża kolendra
Kraina Miodem Płynącasmakiem, gdyż za sprawą soczewicy jest niezwykle syte. Poza tym na pierwszy plan wysuwa się w nim nuta pomidorowa, która jest dodatkowo podkreślona suszonymi pomidorami i słodyczą marchewki. ☺ Składniki na 6 porcji: 400g makaronu (u mnie penne gryczane) 250g suchej zielonej soczewicy 700ml passaty (przecieru pomidorowego) 3 marchewki 5-6 suszonych pomidorów (użyłam takich bez oleju, ale mogą być(...)oregano Szczypta pieprzu cayenne 1 łyżka oliwy z oliwek Sól Pieprz Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić. Soczewicę ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Czosnek i cebulę posiekać. Zeszklić na oliwie z oliwek. Dodać startą marchewkę. Chwilę smażyć. Pod koniec smażenia dodać pokrojone w paski suszone
Fabryka pomysłów