przepis na kaszę bulgur Będziesz potrzebować Przepis na 2 porcję kasza bulgur 100g cebula 1 szt czosnek 3 ząbki maslo jedna łyżka pomidor 1 szt papryka 1 szt marchewka 1 szt natka pietruszki // świeże zioła sól pieprz Etap 1- Gotujemy kaszę Ja proponuję gotować 10 minut w osolonej wodzie. Etap 2 - Warzywa W czasie gotowania kaszy zajmij się(...)warzywami. Pomidora obierz ze skórki następnie marchewkę zetrzyj na drobnych oczkach, czosnek przeciśnij przez praskę, pozostałe warzywa pokrój drobno w kostkę. Natkę pietruszki posiekaj. Etap 3 - Smażenie Łyżkę masła rozpuść na patelni, dodaj cebulę a gdy się zeszkli dodaj czosnek. Następnie dodaj startą marchewkę, paprykę i po ok 5 minutach pomidory. I tak smaż jeszcze przez ok 5 minut. ( uważaj
Wylizany Rondelhitem :D Oprócz tego jest to próba ugryzienia tematu trendów kulinarnych w jeszcze dalszej przyszłości, ale więcej o tym w następnym wpisie :) Do tego typowe „ramenowskie” dodatki jak marchewka i szczypiorek. Zdjęcie to próba sprostania wchodzącemu do nas sposobowi prezentacji potraw, o którym pisałem tutaj :) Oczywiście miejsce jakie ma w kolejce moich potrzeb kupno drogiego aparatu, brak czasu(...)szacunek do jedzenia pozostają bez zmian, dlatego to tylko próba :) Składniki: - zupka "chińska" - mąka - bułka - marchewka - szczypiorek Wykonanie: Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie plastry wzdłuż. Szczypiorek kroimy drobno. Makaron z zupki zalewamy wrzątkiem. Odsączamy na sitku, dodajemy przyprawy z saszetki i trochę mąki, żeby nam się ładnie kleiło. Formujemy okrągły kotlet i smażymy na patelni z dwóch stron. Bułkę
Kryzysowa Książka Kucharskateż dodać tuńczyka lub ser żółty albo zrobić sałatkę z samych warzyw i podać jako dodatek do mięsa składniki: 1 duży słoik marynowanych pieczarek (ok 900 g ) 2 średnie marchewki 3 średnie ziemniaki 4 jajka 1 puszka kukurydzy 3 małe ogórki konserwowe 300 g piersi z kurczaka słodka papryka sól,pieprz olej do smażenia 3 łyżki posiekanego szczypiorku majonez Marchewkę(...)obrać ze skorupek. Pierś kurczaka pokroić w średnią kostkę, przyprawić solą, pieprzem i papryką. Usmażyć na oleju i wystudzić. Kukurydzę oraz pieczarki osączyć z zalewy na sicie. Ugotowaną marchewkę i ziemniaki oraz ogórki konserwowe pokroić w kostkę, każde warzywo musi być osobno. Tortownicę wyłożyć folią spożywczą, u mnie tortownica o średnicy 26 cm. Dno tortownicy wyłożyć marynowanymi pieczarkami, pieczarki ułożyć
Monia miesza i gotujeilości przypraw. Pasuje na każdą okazję, choć nie jest do zrobienia [na szybko] , bo wymaga mrożenia serków. Najlepiej wykorzystać serek o neutralnym smaku i bez dodatków. 5 jajek 3 marchewki 4 łyżki majonezu 4 łyżki śmietany 200 gram serka topionego 100 gram wędliny 2-3 małe cebule 50 gram masła pietruszka sól Serki i masło włożyć do zamrażalnika(...)najmniej 24 godziny. Jajka włożyć do zimnej wody, postawić na gazie i ugotować na twardo, czyli gotować 8-10 minut od rozpoczęcia wrzenia. Marchewki umyć, obrać przekroić włożyć do innego rondelka i gotować do miękkości. Odcedzić jajka i marchewki i ostudzić. Wędlinę pokroić w kostkę. Śmietanę wymieszać dokładnie z majonezem. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Jajka obrać, delikatnie
Czerwony GupikProste danie jednogarnkowe – kapusta z pieczarkami, marchewką i pomidorami. Dodatek miodu, kminu rzymskiego, czosnku i suszonej papryki wspaniale urozmaica smak. 1/2 główki średniej wielkości białej kapusty 1 średnia marchewka 1 średnia cebula 10 pieczarek 2 łyżeczki suszonej słodkiej papryki 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki suszonego kminu rzymskiego 3 liście laurowe 1/2 łyżeczki(...)krojonych pomidorów (400 g) olej do smażenia Kapustę drobno posiekać i przełożyć do dużego garnka. Dodać sól, pieprz, wodę i liście laurowe i gotować pod przykryciem, na małym ogniu. Marchewkę pokroić w cienkie plastry. Pieczarki i cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i zaszklić na nim pokrojoną cebulę, a następnie pieczarki i marchewkę. Podsmażone warzywa i pieczarki przełożyć
BullioPasztet sojowy z porem i tymiankiem 200 g soi 1 por (300g) 1 marchewka (100g) 1 pietruszka (100g) 0,5 selera (100g) 2 jajka olej do smażenia i wysmarowania foremki tymianek cytrynowy sól morska pieprz Przygotowanie. 1. Soja . Soję wypłukać w zimnej wodzie, a następnie zamoczyć na 10-12 godzin, co pozwala skrócić czas późniejszego gotowania. Soja wyraźnie nabierze masy(...)plasterki włącznie z zielonymi końcówkami. Są one ostrzejsze w smaku, ale to właśnie im zawdzięczamy wyraźny końcowy smak. Smażyć ok. 10 minut, nie przykrywać patelni, żeby pozwolić warzywom odparować. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obrać i przygotować do zmielenia. 3. Masa pasztetowa . W maszynce do mięsa na oczku 3 mm zmielić wystudzoną soję, następnie smażony por, a na końcu pietruszkę, seler
Pij soki wyciskaneSzybki sposób na przepyszny dodatek do obiadu, wykorzystałam zalegającą w lodówce kapustę pekińską, dodałam trochę marchewki, por i powiem wyszło całkiem smacznie, przekonajcie się sami :) Składniki: kapusta pekińska 2 marchewki mały por ( biała część) masło/olej sól, pieprz Wykonanie: Wszystkie warzywa umyć. Kapustę poszatkować, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por pokroić w półksiężyce(...)patelni zeszklić por z marchewką, dodać kapustę, chwilę razem podsmażyć. Następnie doprawić solą i pieprzem do smaku, podlać szklanką wody i dusić na małym ogniu przez ok 15 minut, aż kapusta zmięknie i odparuje woda. Na koniec dodać łyżkę masła i ewentualnie jeszcze doprawić
magiczna kuchnia Kasizwykły pasztet! ;) TEN pasztet jest wykwintną propozycją, która dzięki warstwom prezentuje się bardzo okazale, doskonale przy tym smakując :) Składniki: Masa mięsna: 1 kg mięsa mielonego wołowego 2 duże marchewki 1 czubata łyżka słodkiej papryki 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól i świeżo mielony pieprz do smaku Masa szpinakowa: 250 g świeżego szpinaku 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego sól(...)świeżo mielony pieprz do smaku Masa serowa: 250 g twarogu półtłustego 250 g serka mascarpone 3 nieduże cebule 1 marchewka 1 białko jaja 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól i świeżo mielony pieprz do smaku ziarna słonecznika do posypania Sposób przygotowania: 1) Mięso mielone podsmażamy na 2-3 łyżkach oleju rzepakowego, dorzucamy posiekaną cebulę. Przekładamy do miski wraz z niewielką ilością
Kolorowy PrzepisownikPlacki z cukinii i marchewki to bardzo zdrowe a zarazem szybkie danie. Polecam wypróbować na obiad lub szybką przekąskę, idealne również do lunch-boxa, zarówno na zimno jak i na ciepło. Składniki: -2 duże marchewki -2 cukinie -2 duże jajka lub 3 małe -8 łyżek mąki -zielona pietruszka -sól, pieprz -olej do smażenia Cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach(...)wsypać do durszlaka, posypać solą i zostawić na 15 minut. W tym czasie obrać marchewkę, zetrzeć na grubych oczkach. Odcisną cukinię z soku. Do garnka wsypać cukinię, marchewkę, pietruszkę. Następnie wbić jajka i wsypywać po łyżce mąki mieszając dużą łyżką. Placki smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia z każdej strony. Następnie placki odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju
Receptura smakuniewyszukanych składników. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 500g dorsza (ew. innej ulubionej ryby o małej liczbie ości) 2l bulionu rybnego 1 mała czerwona papryka (200g) 1 mała marchewka (100g) 200g brokuła 200g kalafiora 1 średni pomidor (150g) 1/4 łyżeczki chili (ostrożnie!) sól 2 łyżki masła 2-3 łyżki oliwy Instrukcje Marchewkę obieramy i kroimy w dość cienkie(...)ósemki” - możemy zostawić skórę, ale usuwamy łyko. Rybę nieco solimy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na bok. Do garnka wlewamy bulion i podgrzewamy, aż będzie gorący. Wkładamy paprykę, marchewkę i pomidor, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy niezbyt gwałtownie pod przykryciem przez 12-15 minut. Dodajemy brokuła i kalafior, dosypujemy chili i ewentualnie nieco soli do smaku. Ponownie doprowadzamy do wrzenia
Kulinarna PokusaPlacki ziemniaczane z marchewką i curry 1 kg ziemniaków 2 marchewki 2 cebule 4 łyżki mąki 1 jajko dodatkowo olej do smażenia sól morska curry cukier trzcinowy Składniki pozwalają na wykonanie 4 dużych porcji obiadowych. Przygotowanie. 1. Warzywa Ziemniaki, marchew i cebulę obrać ze skóry. Przetrzeć przez maszynkę do warzyw na drobnej tarce, żeby uzyskać wiórki warzywne. Odcisnąć(...)Kiedy placki znajdują się na patelni, można je rozprowadzić łyżką stołową w celu uzyskania jednakowej grubości. Unikniemy wtedy podpiekania na narożnikach , a placek będzie równ omiernie usmażony. Smak: Połączenie marchewki i curry w plackach ziemniaczanych daje ciekawy, orientalny smak. Na zakończenie czeka nas ostra nuta curry, która wspaniale komponuje się w połączeniu ze słodką marchewką. Chętni mogą dosłodzić placki cukrem
Pij soki wyciskaneWierzcie lub nie, ale widnieje od razu na drugim miejscu zaraz po serniku! Myślę, że to wystarczający dowód mojej słabości do wypieków z dodatkiem marchwi. Wiecie, że marchewka była używana do deserów już w średniowieczu? Wyczytałam ostatnio szukając informacji o genezie tegoż ciasta. Cóż, w końcu była wtedy łatwiej dostępna od cukru a również słodka - marchewkowy placek stał(...)się wkrótce jednym z najpopularniejszych dań lat siedemdziesiątych! A dokładniej w roku 2005, w rankingu stworzonym przez Food Network.. Jak dla mnie marchewka dodaje tutaj ciastu wilgotności i ciekawego posmaku, a jej obecność podkreśla nieskromny dodatek cynamonu i imbiru. Pyszności! Myślę, że taki zdrowy placek idealnie będzie się prezentować na świątecznym stole. :) Udanych wypieków życzę!~ 🎄 Składniki
Kuchnia Elliejabłko i marchewka - trzy składniki, które fajnie komponują się smakowo i tworzą przepyszną surówkę. Polecam też surówkę z samego pora oraz surówkę z pora i marchewki . składniki: 300 g pora (biała i jasnozielone część) 3 średnie marchewki (ok 300 g ) 4 kwaskowe jabłka (ok 300 g ) 4 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu szczypta soli Pora dokładnie umyć(...)osuszyć i pokroić w plasterki lub jak jest duży to w pół plasterki. Przełożyć do miski i posolić, wymieszać i odstawić. Marchewki i jabłka obrać. Następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do wcześniej pokrojonego pora. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Dodać jogurt i majonez. Ponownie wymieszać
Monia miesza i gotujeŚwięta już niedługo, warto zastanowić się nad potrawami. A może tak cielęcinę ze słodyczą marchewki i porem… z nutą rozmarynu. Może ktoś z Was się skusi na wykorzystanie przepisu. Polecam. Składniki: Cielęcina ok. 1 kg 2-3 marchewki 1 por Masło klarowane Sól Pieprz biały Gałązki rozmarynu lub rozmaryn suszony ok. 1 łyżeczki Bulion ok. 500 ml Wykonanie: Cielęcinę przyprawiamy(...)solą i białym pieprzem. Pozostawiamy na 30 minut do zamarynowania. Marchewki obieramy i kroimy w słupki. Pora kroimy w plasterki. Do garnka wykładamy około 2 łyżek masła klarowanego. Dodajemy pora i marchewkę. Szklimy/ przesmażamy aby por stał się szklisty. Podlewamy bulionem i wkładamy cielęcinę. Dodatkowo przyprawiamy rozmarynem. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Na koniec wyjmujemy mięso a sos blendujemy
Smaki Ewyświetle :) Harira czyli marokańska zupa strączkowa 1 puszka ciecierzycy 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 szklanka zielonej soczewicy 200 ml przecieru pomidorowego 1 puszka krojonych pomidorów 1 cebula 1 mała marchewka 1,5 l. wody 2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki nasion kolendry (polecam zmielone) 2 ziarna ziela(...)kolendry, czyli około 1/2 szklanki zgrzebnie pociętych liści i łodyżek kolendry kilka gałązek pietruszki olej do smażenia sól oraz do podania: kilka ćwiartek limonki/cytryny i daktyle Cebulę i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy olej, dodajemy pokrojone warzywa, mieszamy i wsypujemy wszystkie przyprawy. Podsmażamy przez ok. 5 minut na niewielkim ogniu. Dolewamy pomidory razem z przecierem
Dzieje kuchennej Wiewióry