łyżki/starta, kolorowa posypka - ile potrzeba jajka, cukier, przyprawę korzenną, miękką margarynę mikserem utrzeć z 3 minuty, masa będzie grudkowata i taka ma być w rozdrabniaczu dobrze rozdrobnić obrane marchewki, użyłam 10 średnich sztuk, marchewki starczy do ciasta, do śmietany i jeszcze do surówki resztę dodałam do masy dodać czubate łyżki marchewki wsypać makę z proszkiem do pieczenia i mikserem(...)lodówki lub na balkon na całą noc ŚMIETANA MARCHEWKOWA: zimną śmietanę 30% wlać do pojemnika, wsypać cukier puder, śmietan fix i ubijać na sztywno, gdy śmietana zacznie sztywnieć wsypać marchewkę i ubić do sztywności całą śmietanę rozsmarować na cieście, posypać kolorową posypką, schować przykryte w chłodne miejsce (u mnie balkon) lub do lodówki - ciasto jest wybornie smaczne, budynie smakowe
W Mojej Kuchni Lubięlokalnym targu). składniki dla czterech osób wywar 400 g żeberka wieprzowego 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 cebula kawałek korzenia selera 1 marchew 1 pietruszka (korzeń) szczypta lubczyku sól,pieprz zupa 3 ugotowane buraki 2 łyżki masła 200 g ugotowanej białej fasoli 1/8 niewielkiej główki kapusty 1 marchew 4-5 niewielkich ziemniaków(...)pół pęczka natki pietruszki sól, pieprz sposób przygotowania Żeberko wieprzowe kroimy na mniejsze kawałki, selera dokładnie myjemy i kroimy w drobniejsze części. Do garnka wkładamy cebulę, dodajemy selera, marchew, pietruszkę, oraz mięso wieprzowe i zalewamy dwoma litrami zimnej wody. Mięso z warzywami zagotowujemy, dokładając liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i lubczyk. Całość doprawiamy solą, oraz pieprzem i gotujemy
Miód i pieprzMarchewka dobra na wszystko, a szczególnie dobra jest na słodko w cieście. Lubicie? Bo ja jestem wielka fanka ciasta marchewkowego. Z orzeszkami, przełożona kremem i polana kwaskowatym lukrem jest pysznym deserem do niedzielnej kawy. Spróbujcie :) Skła d niki: 2/3 szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki zmielonych goździków(...)łyżeczki gałki muszkatołowej Szczypta soli 150 ml oleju rzepakowego 3 jajka, roztrzepane 1 szklanka posiekanych orzechów ziemnych 6 startych na średnich oczkach marchewek ½ soku z cytryny ½ szklanki cukru pudru 500g serka mascarpone 2 łyżeczki cukru pudru Przygotowanie: Jajka w temperaturze pokojowej ubijamy na puszystą pianę ze szczyptą soli. Dolewamy olej i miksujemy. Suche składniki mieszamy w oddzielnej misce
ChilliJemysłoikach zamykamy przeróżne warzywa, możemy zamknąć też kalafiora. Ja swojego kalafiora zamknęłam w słoiczku razem z marchewką. Do zalewy dodałam troszkę kurkumy dzięki temu kalafior ma lekko żółciutki kolor. Marynowanego kalafiora można wykorzystać podobnie jak inne warzywa konserwowe-na przekąskę czy zakąskę, jako dodatek do sałatek lub kanapek. składniki: 1 duży kalafior ( ok 1,4 kg gotowych różyczek) 2 nieduże(...)marchewki zalewa 6 szklanek wody 3/4 szklanki octu 10 % 3/4 szklanki cukru 1 łyżka soli kamiennej 3-4 liski laurowe kilka ziarenek angielskiego ziela kilka ziarenek czarnego pieprzu ok 0,5 łyżeczki kurkumy Składniki zalewy zagotować. Zalewę wystudzić. Kalafiora podzielić na małe różyczki i dokładnie umyć. Następnie kalafiora zblanszować czyli wrzucić na osolony wrzątek i gotować
Monia miesza i gotujeJeśli nie , to polecam.Jest też tak samo pyszna i smakowita jak galareta z nóżek i o wiele mniej kaloryczna.Zapraszam. 1kg.żołądków drobiowych 1 litr bulionu z kury 2 duże marchewki 2 duże pietruszki natka, sól pieprz żelatyna cytryna ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Oczyszczone żołądki zalewamy bulionem,dodajemy obrana i umytą marchewkę i pietruszkę gdy będą miękkie wyjmujemy z wywaru.Miękkie żołądki wyjmujemy(...)tniemy na cienkie plasterki to samo robimy z marchewka i pietruszką.Do bulionu dodajemy żelatynę( na litr 1 op.żelatyny),sól i pieprz,wymieszać,zagotować i zdjąć z gazu.W formie do keksa układamy na przemian plasterki marchewki i pietruszki a na to pokrojone plasterki żołądków i zalać bulionem z żelatyną i natką.Ostudzić
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkilżejszej, tuńczykowej wersji. Najlepiej przygotować ją ze świeżych warzyw, ale jeśli musimy coś szybko ugotować, bo grozi nam śmierć głodowa, to można się wspomóc gotowymi opakowaniami buraków i marchewki. Składniki: 4 duże ugotowane ziemniaki 2 czerwone cebule obrane, posiekane i posolone puszka tuńczyka dobrej jakości opakowanie gotowej gotowanej marchewki albo 3 duże marchewki ugotowane, obrane i pokrojone w kostkę(...)porcjach jak na zdjęciu, które możemy przygotować używając specjalnych foremek . Pierwsza warstwa to ziemniaki. Na nie kładziemy cebulę. Na to idzie warstwa jogurtu, pieprz i tuńczyk. Kolejna warstwa to marchewka i potem buraki, przykryte resztą jogurtu i popieprzone. Artykuł Tuńczyk pod pierzynką pochodzi z serwisu Ugotowane pozamiatane
Ugotowane pozamiataneudało mi się uzyskać tak wspaniały efekt. Ciasto jest jak puch, lekko słodkie, fajnie aromatyczne i o idealnej teksturze. Mama nadzieję, że zdjęcia to oddadzą. Kolor ciasta dzięki marchewce jest niepowtarzalny. To ciasto wpisuje do mojej listy TOP 10! Koniecznie zróbcie w weekend ;-) SKŁADNIKI: - 120 ml mleka 3,2% tłuszczu - 120 ml oleju kokosowego podgrzanego do temp około 40 stopni(...)ewentualnie utarte przyprawy korzenne) - 6 płaskich łyżek cukru - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody - 100 g mąki jaglanej (zamiennik- owsiana) - 200 g mąki tortowej - 100 g marchewki startej na tarce o małych oczkach - 2 łyżki żurawiny suszonej + olej do wysmarowania formy (taka jak na chleb tzw. keksówka) -1/4 łyżeczki soli POLEWA: - 2 łyżki śmietany
SMYKWKUCHNIłyżki miodu 1 łyżka octu balsamicznego szczypta soli Obranego buraka pokrój na cieniutkie plasterki. Zanurzaj w marynacie i układaj na blasze. Piecz ok.15min. w 200*C. Cynamonowe marchewki: 2 średnie marchewki 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki cynamonu mała szczypta soli (opcjonalnie) Obrane i pokrojone na cieniutkie plasterki marchewki obtocz w marynacie. Układaj na blasze i piecz(...)pietruszka 1 łyżka oleju szczypta soli szczypta czarnego pieprzu Obraną i pokrojoną cieniutko pietruszkę obtocz w marynacie. Układaj na blasze i piecz 8-10min. w 200*C. Przekąskowe marchewki, buraczki i pietruszki najlepiej zjeść w dniu przyrządzenia, jarmuż można przechowywać nawet do kilku tygodni w papierowych torebeczkach. Chrupie tylko zielone....jak już pisałam :D Smacznego
Kuchnia w Słońcu Skąpanagdzieś w przestworzach słychać śpiew ptaków. Innym razem, tak jak dzisiaj, przez cały dzień z chmur kapią hektolitry deszczu, mżawki i innych mokrych atmosferycznych opadów. A krem z marchewki z cynamonem tylko czeka, żeby rozjaśnić i ocieplić nam te szare dni :) Jest słodkawy, a głębię smaku zapewniają mu cynamon z sosem sojowym. Pyszny i sycący! Obierajcie marchewki, czas na krem(...)byle do słońca! :) Krem z marchewki z cynamonem Ilości na rodzinny gar zupy (ok.6 porcji) Potrzebujesz: 1kg marchewek 1-2 średnie ziemniaki 1 mniejsza cebula 2 listki laurowe 1 łyżka oleju 1 łyżka sosu sojowego 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka suszonego tymianku sól i pieprz Do tego: łuskany słonecznik ( ilość zależy od upodobań) grzanki z ulubionego pieczywa ( najlepiej razowego
Kuchnia w Słońcu SkąpanaDziś lekka kuchnia z marchewką w roli głównej, owinięta w przepyszną,, delikatną pierś kurzą , oprószoną białym pieprzem i podana z surówką z marchewki.Wspaniały przepis na interesujący ,dietetyczny obiad , który ma tylko 290 kcal.Polecam. 2 piersi z kurczaka 4 cienkie marchewki przyprawa do kurczaka Tu biały pieprz mąka do oprószenia olej kokosowy do smaženia odrobina masła ************************************** Mięso(...)kurczaka i białym pieprzem.Marchewki myjemy,oskrobać , opłukać,ugotować w małej ilości wody z dodatkiem odrobiny masła( uważać aby je nierozgotować).Ostrym nożem robimy w każdej porcji mięsa otwór,wlożyć marchewkę.Mięso oprószamy mąką ,smażymy na oleju z obu stron.Podajemy z surówką z marchewki i ziemniaczany.Smaczmego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkifont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Risotto z botwinką i kozim serem Składniki – 2 porcje: Ryż arborio Uncle Ben's – 200g Marchewka – 1/3 sztuki Cebula – 1/3 sztuki Seler naciowy – ½ łodygi Czosnek – 2 ząbki Wywar warzywny z: 1 marchewka, 1 cebula, 2 łodygi selera naciowego + 2 szklanki wody Wino białe wytrawne – 150ml(...)parmezan – 1 łyżka potartego Botwinka – 1 pęczek Burak – ½ sztuki Kozi ser – 100g Orzechy włoskie – 2 łyżki posiekanych Oliwa do smażenia Sól, pieprz Świeży tymianek Wykonanie: Gotujemy wywar z 1 marchewki, 1 cebuli i 2 łodyg selera naciowego. W między czasie drobno siekamy 1/3 marchewki, 1/3 cebuli i ½ łodygi selera. Składniki podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek z czosnkiem, uważając
Kuchnia Bon Appetitlatin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Pęczotto z botwinką i kozim serem Składniki – 2 porcje: Pęczak – 200g Marchewka – 1/3 sztuki Cebula – 1/3 sztuki Seler naciowy – ½ łodygi Czosnek – 2 ząbki Wywar warzywny z: 1 marchewka, 1 cebula, 2 łodygi selera naciowego + 2 szklanki wody Wino białe wytrawne – 150ml(...)parmezan – 1 łyżka potartego Botwinka – 1 pęczek Burak – ½ sztuki Kozi ser – 100g Orzechy włoskie – 2 łyżki posiekanych Oliwa do smażenia Sól, pieprz Świeży tymianek Wykonanie: Gotujemy wywar z 1 marchewki, 1 cebuli i 2 łodyg selera naciowego. W między czasie drobno siekamy 1/3 marchewki, 1/3 cebuli i ½ łodygi selera. Składniki podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek z czosnkiem, uważając
Kuchnia Bon AppetitJedna z najpopularniejszych surówek z dzieciństwa. Postanowiłam ją wzbogacić dodatkiem czarnuszki. Surówka z marchewki, z dodatkiem soku z cytryny bardzo często gościła jako dodatek do obiadów, na babcinym stole. Tak naprawdę, pomimo upływu lat i poznawania wciąż nowych smaków, ta surówka jest na szczycie rankingu moich ulubionych dodatków. Do marchewki możesz dodać starte jabłko, posiekanego pora lub śmietanę. Surówka(...)marchewki z czarnuszką Składniki: 3 marchewki 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki czarnuszki cukier do smaku Przygotowanie: Marchew obieramy ze skóry. Ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach lub wygodniej - używamy malaksera. Gotową przekładamy do miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy czarnuszkę i cukier do smaku, jeśli marchew nie jest wystarczająco słodka. Mieszamy. Podajemy jako dodatek do obiadu lub jako
Moja smaczna kuchniakotleciki ziemniaczane z wieloma dodatkami i pysznym sosem serowym :-) Danie jest idealne na obiad czy przekąskę. Serdecznie polecam i zachęcam do wypróbowania :-) SKŁADNIKI: -1 kg ziemniaków -2 duże marchewki -1 duża cebula -2 ząbki czosnku -2 średnie pieczarki -kawałek białej kapusty (około 100g) -8-10 łyżek mąki pszennej -sól -pieprz -2 jajka -1 łyżka masła -bułka tarta(...)olej do smażenia SOS -2 serki topione -1szkl mleka -sól -pieprz Ziemniaki oraz marchewkę obieramy,kroimy i dajemy do garnka,gotujemy do miękkości. Studzimy.(nie solimy) Ziemniaki mielimy na sitku o małych dziurkach, marchewkę na dużych. Kapustę,pieczarki, cebulkę oraz czosnek kroimy bardzo drobno. Wszystko dajemy do garnka i smażymy na 1 łyżce masła-mieszamy by się
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuprzypraw i składników gwarantuje wyrafinowane danie. Sos jest wręcz do jedzenia łyżkami :) SKŁADNIKI na 2 porcje: 4 kotlety z karczka jagnięcego 4 duże ziemniaki nie rozgotowujące się 1 duża marchewka 2 cebule 2 zielone cienkie papryki (nie są ostre) mała puszka pomidorów konserwowych w całości (ewentualnie w kostkę lub ostatecznie 2 łyżki koncentratu pomidorowego 5-6 ząbków czosnku 2 łyżki(...)zależy ile uzyskamy sosu, a sos jest naprawdę pyszny :) Mniej więcej na ok. 20 min przed końcem duszenia mięsa obrać ziemniaki i pokroić je w spore podłużne kawałki. Podobnie marchewkę: przekroić marchewkę na pół i następnie w spore podłużne kawałki. Dodać połowę ziemniaków i marchewkę do mięsa. Dodać też malutką gałązkę rozmarynu. Ma intensywny aromat wiec uważać z ilością. Drugą
Sztuka gotowania w/g Samiry