makaronu można wyczarować różne cuda i dodatki. Oto kolejny przepis i wariacja dla fanów roślinnego spaghetti. Tradycyjnie szybkie i proste danie dla zabieganych nawet weekend - spaghetti ze słodkim batatem, marchewką i śliwką, ale także pełne świeżości dzięki bazylii i pietruszce. Sami wypróbujcie i przekonajcie się jak pyszna jest siła prostoty! Słodkie spaghetti z batatem Przepis(...)porcje Potrzebujemy: 1 dużego batata ok. 400-500g 500 g przecieru pomidorowego pół paczki makaronu typu spaghetti 1 cebulę 2 ząbki czosnku 1 dużą marchewkę garść natki pietruszki garść świeżej bazylii 1 łyżkę suszonego oregano 2 łyżki powideł śliwkowych pieprz i sól oliwa lub olej Przygotowanie: W pierwszej kolejności obieramy wszystkie warzywa ze skórki. Batata kroimy w kostkę
Bananowe Polesmakowe to dosłownie minimum. Dla nie dbających aż tak bardzo o dietę: na końcu można dodać dla extra smaku łyżkę masła SKŁADNIKI na 2 porcje : 1 kabaczek 1 mała marchewka 1 cebula 1 ząbek czosnku 250 g pieczarek (najlepiej małych) 2 łyżki oliwy lub dobrego oleju sól i pieprz do smaku Wykonanie: Kabaczka pociąć w spagetti i umieścić na sicie(...)przesypać niewielką ilością soli, przemieszać i odczekać aby puścił sok. Odcisnąć. Można to zrobić, a można to też pominąć gdy mamy lenia. Cebulę i marchewkę pokroić w kostkę, pieczarki jeśli małe przekroić tylko na pół lub w ćwiartki. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulkę z marchewką. Wszyscy wiemy, że warzywa są zdrowsze na wpół miękkie niż zupełnie
Sztuka gotowania w/g Samirytakich zup - zupę marokańską. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, a do tego pyszna, sycąca i baardzo rozgrzewająca. Przygotowujemy ją na bazie rosołu z pieczonych warzyw . Składnikami zupy są cebula, marchewka, czerwona soczewica i szpinak, ale ogromną rolę grają tutaj przyprawy - ostra papryka, kumin, pieprz. Polecamy przygotować podwójną porcję, bo jest naprawdę przepyszna. Czego potrzebujemy? 1 duża cebula(...)średnich marchewek szklanka czerwonej soczewicy 1 litr bulionu warzywnego lub wody łyżka oleju kokosowego (lub innego tłuszczu) 2 garści szpinaku kumin (kmin rzymski) ostra papryka w proszku szczypta wędzonej papryki sól, pieprz do smaku Przygotowanie: W garnku rozpuszczamy olej kokosowy. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Podsmażamy na małym ogniu. W międzyczasie obieramy marchewki i kroimy
two broke sistersKotlety z soczewicy, z dodatkiem marchewki, cebuli i czosnku. Mają bardzo dobrą konsystencję i nie rozpadają się w trakcie smażenia. 1 szklanka zielonej soczewicy 1,5 szklanki wody + 1 łyżeczka soli 1 jajko 1 duża marchewka 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 4 łyżki mąki kukurydzianej 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki suszonej, słodkiej papryki olej do smażenia(...)miękkości. Pod koniec gotowania dodać łyżeczkę soli. Soczewica powinna wchłonąć całą wodę. Ewentualny nadmiar wody odlać na durszlaku. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć pokrojoną drobno cebulę i marchewkę oraz wyciśnięty czosnek. Dodać 1/2 szklanki wody i trzymać na patelni aż marchewka zmięknie. Soczewicę oraz marchew z cebulą dokładnie zblendować. Dodać jajko, sól, pieprz i suszoną paprykę. Dokładnie wymieszać
Bullioczas na Wielkanoc, ale też smakuje wybornie. Składniki 2 całe nogi kurczaka ze skórą marchewka 1 ziarenko ziela angielskiego 10 jajek przepiórczych mała puszka kukurydzy mała puszka groszku 4 łyżki żelatyny sól pieprz Przygotowanie Nóżki, obraną marchewkę, ziarenko ziela zalałem litrem wody, gotowałem powoli ok. 1 godzinę, dokładnie szumując. Wyjąłem nogi, zdjąłem skórę, mięso oddzieliłem od kości(...)rozdrobniłem na kawałki. Marchewkę opłukałem, pokroiłem w plasterki. Wywar przecedziłem przez sitko wyłożone gazą. Do naczyń rozłożyłem połówki jajek, mięso, groszek, kukurydzę, plasterki marchewki. Wywar zagotowałem, doprawiłem do smaku, rozpuściłem w nim żelatynę, ciepłym wywarem zalałem przygotowane naczynia. Po przestudzeniu wstawiłem do lodówki na co najmniej 2 godziny
R'n'G Kitchenczerwonym winie. Mniam <3 Danie inspirowane jest przepisem z książki "Thermomix. Kulinarne ABC". Zapraszam do przygotowań! Składniki: 500 g wołowiny na gulasz, pokrojonej w kostkę 200 g marchewki 50 g korzenia pietruszki 3 łyżki oleju 50 g cebuli 2 ząbki czosnku 1 gałązka świeżego rozmarynu + do dekoracji 100 g pomidorów bez skórki 1/2 kostki rosołowej(...)ŁATWY PRZEPIS TRADYCYJNY 1. W misce łączymy wszystkie składniki na marynatę, dodajemy mięso i wstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie mięso odsączamy, marynatę odstawiamy na później. 2. Marchewkę i korzeń pietruszki ścieramy na tarce o małych oczkach, cebulę, czosnek i rozmaryn drobno siekamy, pomidory kroimy w małą kostkę, odstawiamy na bok. 3. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy
My Culinary ArtChleb z fasolą i marchewką, to chleb po przejściach. Opracowałam sobie przepis i testowałam go kilka razy. Za każdym razem wkładając do piekarnika keksówkę pełną ciasta miałam nadzieję, że tym razem będzie akurat. Ale nie był. Główna wada polegała na rozsypującym się wnętrzu i zbyt twardej skórce. Oczywiście zjedliśmy, bo chleb to rzecz święta i nie wyrzucę chleba choćby(...)chleb również dla tych, którzy cierpią na nadmiar zakwasu, co domowym piekarzom czasem się zdarza :) Tutaj potrzeba go aż 250 gramów ! Chleb na zakwasie ze śmietaną, fasolą i marchewką keksówka dł. 29 cm 160 g kwaśnej śmietany 18% 20 g letniej wody 100 g ugotowanej, odcedzonej i zmiksowanej fasoli Jaś 50 g ugotowanej i zmiksowanej marchewki 250 g zakwasu żytniego
Posadzone i zjedzoneSłodka marchewka oraz masło orzechowe z dodatkiem orzeźwiającej kolendry i pikantnej nutki chilli - tak właśnie wygląda nasz najnowszy efekt z posiedzenia w kuchni. Zapraszamy Was na pyszne burgery! Burger marchewkowy z masłem orzechowym Przepis na 4 burgery Potrzebujemy: 3 duże marchewki 2 kopiaste łyżki masła orzechowego ( u nas bez soli i cukru od Primavika ) 1,5-2 łyżeczki zmielonych ziaren(...)kolendry 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki z ciecierzycy (lub innej) 1/5 łyżeczki chilli sól, pieprz Przygotowanie: Marchewkę obieramy, ścieramy na tartce z grubymi oczkami. Czosnek zgniatamy i siekamy bardzo drobno. Mieszamy to razem, dodajemy odrobinę soli i pieprzu i wrzucamy na patelnię (nie dodajemy oleju!). Podsuszamy ok 2-3 minuty mieszając, żeby woda z marchewki odparowała, a smaki sobą
Bananowe Polewykonania tego znakomitego pesto będzie potrzebna natka marchewki. Natkę marchewki przeważnie wyrzucamy, ja też do niedawna wyrzucałam ale ma ona w sobie za dużo dobrych składników aby lądowała w koszu. Wykorzystajmy ją do pesto, będzie znakomite do makaronu czy kanapek, jako sos do burgerów. Zachęcam do robienia, a Wy co robicie z natki marchewki? Pesto z natki pietruszki, marchewki
Moje Małe Czarowaniezakończenie sierpnia i na zakończenie wakacji proponuję Wam pyszny koktajl z cytrusów i z marchewki. Doskonale się sprawdzi w czasie nadchodzącego weekendu, na który zapowiadana jest przepiękna pogoda. Nie ma chyba nic przyjemniejszego niż relaks na tarasie swojego domu lub na przestronnym balkonie ze szklaneczką chłodnego koktajlu w dłoni. Napój smakuje znakomicie, tym bardziej, że właśnie teraz marchewka jest najsłodsza(...)dzięki temu można znacznie ograniczyć ilość dodawanego cukru lub nawet całkowicie z niego zrezygnować. Polecam. Składniki: • 4-5 marchewek • 1 duża, soczysta pomarańcza • 1 cytryna • 2 mandarynki • cukier – opcjonalnie, do smaku • kilka listków mięty – opcjonalnie Sposób przygotowania: 1. Owoce i warzywa obrać, umyć. 2. Z marchewek, cytryny i mandarynek wycisnąć sok. 3. Pomarańczę w całości zmiksować do otrzymania „pulpy” owocowej
W mojej kuchniKremowa zupa z dyni, z soczewicą i marchewką. Doprawiona kolendrą, gałką muszkatołową i cynamonem. Aromatyczna, delikatnie pikantna. Idealna na koniec lata i pożegnanie wakacji. {"@context":"http:\/\/schema.org\/","@type":"Recipe","name":"Dyniowy krem z soczewic\u0105","author":{"@type":"Person","name":"Kucharzyca"},"datePublished":"2016-08-31 15:18:33","image":"http:\/\/www.kucharzyca.pl\/wp-content\/uploads\/2016\/08\/P8310013.jpg","description":null,"recipeYield":"4 ","recipeIngredient(...)dynia","100 g ziemniaki","1\/2 szklanka soczewica (\u017c\u00f3\u0142ta lub pomara\u0144czowa)","1\/2 szt cebula czerwona","1 szt marchewka (du\u017ca)","1 \u0142y\u017cka olej kokosowy"," przyprawy (lubczyk, kolendra mielona, cynamon, ga\u0142ka muszkato\u0142owa, s\u00f3l)"],"recipeInstructions":["Dyni\u0119 kroimy w kostk\u0119, cebul\u0119 w talarki i gotujemy w 1,5 litra wody, a\u017c
Kucharzycawprowadzenie większej ilości warzyw do jadłospisu. Niestety, plaster pomidora i sałaty do śniadania to jednak trochę za mało. Warto od czasu do czasu wrzucić kilka sztuk papryki czy marchewki do piekarnika, żeby potem przez kilka dni móc się cieszyć pysznymi, kolorowymi kanapkami. Oczywiście najlepiej z porządnym chlebem, a nie nadmuchanym wyrobem chlebopodobnym ;) PASTA Z MARCHEWKI I PAPRYKI Składniki: 3 marchewki(...)łyżeczki ostrej ostrej papryki sól, pieprz 1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C . Wyłóż blachę papierem do pieczenia, na tym ułóż paprykę (wydrąż wcześniej gniazda nasienne) i obrane marchewki. Piecz ok. 30-40 minut, aż papryka pomarszczy się , a w niektórych miejscach powstaną ciemne ślady. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia. Jeśli chcesz, możesz obrać paprykę (ja miksowałam
Powiedz dietom nieViolaPassion Zacznijmy na początek od piersi z kaczki SKŁADNIKI; 2 piersi kaczki ze skórą szczypta pieprzu i soli smalec z gęsi (moze byc zwykly olej) marchew mix sałata pomarańcza albo dobrej jakości sok pomarańczowy DO SOSU: 2 tarte buraki 2 -3 łyżki chrzanu maliny garść vinegar kilka kropel Piersi kaczki myjemy zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem Sprawdzamy(...)wedle uznania Sos: bledujemy maliny osrtry chrzan i buraki wedle uznania ja uwielbiam bardzo ostry sos do tego dania dlatego daje wiecej chrzanu i vinegar kilka kropel Karmelizana marchew : zmienilam se przepis bo normalna mi nie podchodzi Najpierw gotuje marchew najlepsza jest ta malutka i slodka podgrzewam na patelni tluszcz ktory wytopil mi sie z kaczkuszki podlewam sokiem z pomaranczy
Viola cooks with passionpyszny. Gładki, słodki i bez uczucia jedzenia czegoś zdrowego (przeważnie uważa się, że zdrowe = niesmaczne)… a jednak jest zdrowy i pyszny! Teraz, gdy w sklepach możemy znaleźć słodziutkie marchewki (już dawno tak dobrych jak teraz nie kupowałem), warto sięgać po te świeże, a nie mrożone. Wtedy, gdy ja robiłem ten koktajl, mrożone jednak były najlepszą możliwą opcją. Jeśli(...)przepadasz za smakiem marchewki, to nie obawiaj się, bo tutaj nie jest on na tyle wyrazisty, żeby dominować w koktajlu. Koktajl marchewkowo-jabłkowy Wydrukuj przepis Porcji: 1 Czas przygotowania: 15 minut Potrzebujesz: 1 małe jabłko, pozbawione pestek i pokrojone w kostkę 1/2 szklanki marchewki (świeżej lub mrożonej) 70ml mleczka kokosowego 100ml soku pomarańczowego 100% 1/4 łyżeczki cynamonu 3-4 kostki
Blendmanzimowo - wiosennym, bo wtedy tak przyjemnie jest jak zje się coś ciepłego, co rozgrzewa, a zupy na ten okres są idealne. Tym razem zupa z kurczakiem, porem, ziemniaczków troszkę, marchewka i groszek. Do tego natka pietruszki, śmietana i powiem Wam, że zupa smaczna bardzo była :-). Nawet młody mlaskał i jadł z chęcią, a on tylko pomidorowa, ogórkowa i ziemniaczana. Teraz(...)kolekcji jeszcze jedną :-). Miłego dnia wszystkim życzę :-) Inspiracja: klik Składniki: 1 por 1 większy filet z kurczaka 1 łyżka masła klarowanego 3 większe ziemniaki 3 większe marchewki (można dać mrożoną marchewkę z groszkiem) 1 puszka groszku około 1,5 litra bulionu natka pietruszki 1/2 szklanki śmietany 18% 2 ząbki czosnku sól pieprz W garnku rozpuszczamy masło i smażymy
kruche babeczki