Warzywny dodatek do obiadu musi być nawet w najprostszej postaci jak ta surówka. Czerowna kapusta i marchewka oraz trochę oleju i soku z cytryny i nic więcej nie potrzeba. składniki: 1/2 główki czerwonej kapusty (ok 1 kg) 3-4 marchewki olej rzepakowy 2 łyżki oleju sezamowego sok z cytryny do smaku Czerwoną kapustę drobno pokroić lub poszatkować na szatkownicy(...)warzyw. Można posolić i odstawić a potem odcinać ze soku aby kapusta zmiękła, ja jednak wolę taką chrupiącą. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posztkowaną kapustę i startą marchewkę dokładnie wymieszać. Solidnie skropić olejem sezamowym i rzepakowym oraz sokiem z cytryny. Ponownie wymieszać
Monia miesza i gotujewiększego użycia energii. Wegański jednoporcjowy marchewkowiec zawitał dzisiaj na moim talerzu. Jest to chyba jedno ze zdrowszych ciast marchewkowych, jakie możecie sobie zaserwować. Naturalnie słodkie, dzięki banananowi i marchewce, pełne witamin i kwasów omega 3. Przez sprawdzian z biologii przebrnęłam bez większych problemów. Jestem z siebie dumna. Zaczęłam biegać. Może mi ktoś doradzić, jak często należy to robić? Nie jestem(...)obeznana w tym temacie. SKŁADNIKI: marchewka banan 2 łyżki nasion chia 4 łyżki płatków jęczmiennych 1/2 szklanki mleka sojowego łyżeczka cynamonu WYKONANIE: marchewkę obieramy, trzemy na tarce na małych oczkach startą marchewkę blendujemy z bananem (zostawiamy kawałek banana do ozdoby) płatki jęczmienne mielimy na mąkę do zblendowanych składników dodajemy mleko, płatki, nasiona chia i cynamon. Całość dokładnie mieszamy do formy
healthy dreamsPyszne pierożki z pełnoziarnistej mąki żytniej z nadzieniem z marchewki i cieciorki. To połączenie ma coś w sobie. Delikatnie słodkie, a zarazem wytrawne. Sprawia, że nasze kubki smakowe szaleją. Święta minęły, czyli moje trzy dni wolnego od bloga właśnie upłynęło (i dobrze, bo tęskniłam). Wracam z masą przepisów, tu też z moimi wigilijnymi smakołykami. W wegańskiej atmosferze przebrnęłam przez trzy(...)objadania i obijania się. Nie często dostajemy przyzwolenie na takie zachowanie, więc nie było mowy o nieskorzystaniu z możliwości. SKŁADNIKI: szklanka żytniej mąki pełnoziarnistej 1/2 szklanki ciepłej wody marchewka 75g ugotowanej ciecierzycy kawałek imbiru łyżeczka czarnuszki przyprawy: pieprz ziołowy WYKONANIE: mąkę mieszamy z wodą, dokładnie ugniatamy, przekładamy na blat i wałkujemy z rozwałkowanego ciasta wycinamy szklanką okrągłe placuszki cieciorkę blendujemy
healthy dreamsSkładniki (na 12 sztuk) - 1 szklanka czerwonej soczewicy (ok. 180g), - 2 marchewki (ok. 90g), - 2 ząbki czosnku - 1 cebula (ok. 40g), - 3 łyżki kaszy manny (ok. 36g), - 1 łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5g) - pieprz , sól, curry, kurkuma, papryka słodka i ostra. Sposób przygotowania 1. Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości w 2 szklankach wody. 2. Marchewki(...)obieramy i ścieramy na drobnej tarce. 3. Do ugotowanej soczewicy dodajemy startą marchewkę, kaszę mannę, wyciśnięty czosnek, pokrojoną drobno cebulę i przyprawy. 4. Mieszamy całość dokładnie, w razie potrzeby dodajemy więcej kaszy manny. 5. Masę odstawiamy na 15-30 minut. 6. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem. 7. Formujemy kotleciki i pieczemy ok. 15-20 min. Kotleciki
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki (na 6 porcji) - 1 szklanka grochu (ok. 200g), - 3 marchewki (ok. 210g), - 3 ziemniaki (ok. 210g), - 1 cebula (ok. 40g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - 3 łyżki sosu sojowego, - pieprz, sól, wędzona papryka, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek. Sposób przygotowania 1. Groch płuczemy dokładnie i moczymy przez noc. 2. Groch zalewamy 2 litrami wody i gotujemy(...)dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. 3. Obieramy marchewkę, ziemniaki i kroimy w kostkę. 4. Szklimy na oleju rzepakowym pokrojoną w kostkę cebulę. Do cebuli dodajemy marchewkę i ziemniaki. Całość zalewamy wodą i gotujemy ok. 15 min. 5. Do ugotowanego grochu dodajemy marchewkę z ziemniakami. 6. Całość doprawiamy papryką wędzoną, majerankiem, sosem sojowym, solą i pieprzem. Grochówka jest bogata
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki ( na 4 porcje) - łyżeczka masła (ok. 5g), - cebula (ok. 80g), - 2 marchewki (ok. 90g) - 2 porcje fasolki szparagowej (ok. 200g), - 2 filety z kurczaka (ok. 240g), - szklanka kaszy pęczak (ok. 190g), - 1 łyżeczka oleju (ok. 5g), - ok. 3 szklanek bulionu warzywnego (ok. 750ml), - przyprawy: sól pieprz, estragon, curry, słodka i wędzona papryka. Sposób przygotowania 1. Drobno pokrojoną(...)kaszę pęczak (smażymy ok. 1 min.) 3. Do garnka z kaszą dodajemy ½ szklanki bulionu warzywnego, gotujemy aż płyn zostanie odparowany (czynność powtarzamy kilka razy aż kasza będzie miękka). 4. Marchewkę obieramy, kroimy i gotujemy z fasolką ok. 20-30 min. 5. Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w oleju i ulubionych przyprawach (np. curry, słodka i wędzona papryka
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki (na 4 porcje) - 1 litr wody, - 2 marchewki (ok. 210g), - papryka czerwona (ok. 150g), - papryka zielona (ok. 150g), - papryka żółta (ok. 150g), - cebula (ok. 70g), - 4 ziemniaki (ok. 280g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10 g), - łyżka koncentratu pomidorowego (ok. 25 g), - słodka i ostra papryka, pieprz, sól, imbir, natka pietruszki. Sposób przygotowania 1. Gotujemy pokrojoną w kostkę marchewkę(...)ziemniaki ok. 15 min. 2. Na oleju szklimy pokrojoną drobno cebulę i por. 3. Do zarumienionej cebuli dodajemy pokrojoną w paski paprykę. Całość dusimy ok. 15 min. 4. Do marchewki i ziemniaków dodajemy podduszoną paprykę. Całość zalewamy wodą i gotujemy ok. 5 min. 5. Zupę doprawiamy do smaku koncentratem pomidorowym, słodką i ostrą papryką, solą, pieprzem i imbirem oraz natką
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachpyszne i nietuzinkowe. Zapraszamy! ok. 50 min 4 składniki: 1 szklanka ryżu do Risotto (np. Arborio) 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka bazylii 1 l bulionu drobiowego Winiary 3 marchewki 1/2 brokułu 1/2 kalafiora 1 mała cebula wykonanie: Gotujemy litr bulionu używając do tego 2 kostek rosołowych Winiary i doprawiamy bazylią oraz ziołami prowansalskimi. Gotujemy marchewkę, brokuł i kalafior. Później(...)rodziny kapustowatych szatkujemy, zaś marchewkę kroimy w kostkę. Cebulkę kroimy w kostkę i wrzucamy do rondla na rozgrzane 3 łyżki oliwy. Szklimy, a następnie dodajemy kapustowatych przyjaciół (czyt. brokuł i kalafior) oraz marchewkę. Podlewamy jeszcze nieco (1-2 łyżki) oliwą i wsypujemy suchy ryż. Mieszamy raz za razem przez ok. 1 minutę, a następnie podlewamy po raz pierwszy bulionem
Ania i Marcin gotująprzyprawy. Rozgrzać olej na patelni i smażyć na nim placuszki na złoty kolor.Podajemy z surówką i z ulubionym sosem.Ja podałam z sosem czosnkowym z koperkiem i z surówką z marchewki. SURÓWKA Z MARCHEWKI: **************************************** 2 duże marchewki sok z pomarańczy 1-2 łyżki jogurtu naturalnego sól i pieprz biały ****************************** Marchewkę obrać , zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Sok z pomarańczy wycisnąć
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiZapraszam na pyszne, sycące ciasto marchewkowe bez glutenu z bakaliami. Wilgotne od dużej ilości startej marchewki i romantyczne dzięki sporej ilości korzennych przypraw. W przygotowaniu jest proste i szybkie. Zrobiłam je na przyjazd mojej bratowej, która jest uczulona na gluten i ciasto bardzo jej smakowało :). Jeśli nie mamy ochoty na kokosową śmietankę to możemy ją pominąć i ciasto np. posypać(...)FILM . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na proste ciasto marchewkowe bez glutenu: Ciasto: 3 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki (około 400g) 1 szklanka cukru (użyłam jasnego brązowego) 3/4 szklanki oliwy z oliwek (najlepiej extra virgin) 3 jajka – osobno żółtka i białka 1/4 szklanki mleka 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
Mała Cukierenkaduży garnek, porcja na 6 osób) ogórki kiszone z 1,5 litrowego słoika 800 ml wody z ogórków kiszonych 1 mały korzeń selera 1 średni korzeń pietruszki 3 marchewki 5-6 średnich ziemniaków 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego około 120 ml śmietany do zup 12% można dodać: 1 udko z kurczaka jeżeli lubicie gęste zupy, to można zagęścić(...)zetrzeć do garnka na tarce o dużych oczkach. Zalać starte ogórki kwaśną wodą ze słoika i gotować do miękkości. Do osobnego garnka dodać obrane korzenie selera i pietruszki, marchewki pokrojone w krążki, pokrojone w kostkę ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie i gotować do miękkości ziemniaków i marchewek. Jeżeli do wywaru postanowiliście dodać udko z kurczaka, to zacząć najpierw je gotować
Passions hobbies lifeMiśki kochają makaron, a mała Miśka od wczoraj (bo to była nasza wczorajsza kolacja i będzie dzisiejszy obiad) zażyczyła sobie codziennie taką kolację. Dodam tylko, że Miśka nienawidzi gotowanej marchewki, nie wspominając nawet o selerze naciowym, dlatego ten przepis umieszczam też w kategorii „Dzieciak”. Składniki na sos do 500 g makaronu (u mnie to danie dla 3 osób(...)dorosłych i 2x dzieciaka): 1 cebula 2 gałązki selera naciowego 2-3 ząbki czosnku 1 marchewka 500 g świeżych pomidorów + łyżka koncentratu pomidorowego lub 2 puszki po 400-450 g siekanych pomidorów łyżeczka brązowego cukru pół łyżeczki soli i czarnego pieprzu pęczek bazylii *osobiście o tej porze roku wolę pomidory z puszki, bo te w sklepach nie mają smaku Przygotowanie
greenscarfSzybka, smaczna a przede wszystkim zdrowa surówka z marchewki w towarzystwie słodkiej pomarańczy, polecam. Składniki: 2 marchewki 1 duża pomarańcza 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka oliwy cukier Wykonanie: Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Pomarańczę umyć, obrać, usunąć białą błonkę i pokroić w małą kostkę. Do marchewki dodajemy pomarańczę, polać cytryną, wymieszać. Na koniec
magiczna kuchnia Kasitakże dodawać różne warzywa (zgodnie z własnym gustem). 1/2 kg mięsa drobiowego (wg gustu, np. skrzydełka, udka, korpus, szyjka - ma dużo "kleju") 1 litr wody (mniej więcej) 1 duża marchewka 1/2 puszki zielonego groszku żelatyna spożywcza 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz Opcjonalnie: 1/2 puszki kukurydzy 1-2 jajka ugotowane na twardo Mięso i marchewkę(...)całości) ugotować z listkami laurowymi, zielem angielskim, solą oraz pieprzem. Wywar przecedzić i rozpuścić w nim żelatynę (proporcje wg opisu na opakowaniu). Marchewkę pokroić w plasterki lub kostkę, mięso oddzielić od kości i pokroić na mniejsze kawałki. W miseczkach ułożyć po dowolnej ilości mięsa, marchewki, jajka, groszku i kukurydzy. Całość zalać wywarem, ostudzić i wstawić do lodówki, aby galaretka stężała
Di gotujesię z późną jesienią i zimą. Zapraszam na pyszny, grzybowy krupnik z kaszą jęczmienną. Składniki: pół szklanki grzybów suszonych 2 skrzydełka z kurczaka + 2 udka 2 marchewki pietruszka 1/2 selera mały por 2 płaskie łyżeczki Vegety domowej roboty (mieszanka suszonych warzyw i ziół) 5 ziaren pieprzu sól 10 dag kaszy jęczmiennej 45 dag ziemniaków 1 cebula(...)nalewamy 1,5 litra zimnej wody, wkładamy mięso, doprowadzamy do zagotowania i zbieramy szumowinę. Następnie na wolnym ogniu gotujemy 30 minut. Po tym czasie dodajemy marchewkę, pietruszkę, seler, por, Vegetę, pieprz w ziarnach, sól i gotujemy 40 minut. Wyjmujemy mięso i włoszczyznę. Do zupy dodajemy pokrojone grzyby, wodę w której się gotowały oraz kaszę
Smak mojego domu