zawierają sporo błonnika, są niskokaloryczne. Minusem jest spora zawartość soli dlatego należy je spożywać z umiarem. Co roku obowiązkowo robię kiszonki z ogórków, próbowałam też kalafiora, a teraz marchewka :) W zasadzie do kiszenia nadają się niemal wszystkie warzywa , a ponoć nawet owoce :) Więc warto spróbować :) Składniki: obrana marchewka ząbek czosnku gałązka kopru kawałek korzenia chrzanu liść laurowy - opcjonalnie ziele angielskie(...)opcjonalnie Zalewa: 1 litr wody 1 płaska łyżka soli Sposób wykonania: 1. We wrzątku rozpuszczamy sól, studzimy. 2. W słoiku układamy pokrojoną w słupki marchewkę, dodajemy ząbek czosnku, gałązkę kopru (może być z kwiatem lub zwykła gałązka poza sezonem), kawałek chrzanu i ewentualnie liść laurowy i ziele angielskie. Zalewamy zalewą i odstawiamy przynajmniej na tydzień. 3. Kiszona marchewka to fajny
Kuchnia domowa Aninajbardziej popularną, niedzielną zupę to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego rosołu, gotowanego na porcjach rosołowych. Zachęcam do wypróbowania! Rosół z indyka Składniki: udko z indyka, cebula, 3 ząbki czosnku, 2 marchewki, pietruszka, plaster selera, por, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, szczypta pieprzu, 2 łyżeczki soli, natka pietruszki. Wykonanie: Udko z indyka myjemy, obieramy ze skóry i wkładamy do garnka(...)przykryciem, na małym ogniu przez 2 godziny (zbierając szumowinę za każdym razem, kiedy się pojawi). Kolejnym etapem jest dodanie przypraw (liście laurowe, ziela angielskie, pieprz) i obranych, umytych warzyw (marchewki, pietruszka, seler, por). Cebulę i czosnek obieramy, opalamy nad palnikiem i dodajemy do gotującego się rosołu. Całość gotujemy jeszcze przez 1 1/2 godziny. Przed podaniem rosołu wyławiamy wszystkie warzywa oraz
paapilotkaawywar 400 g mięsa wieprzowego z łopatki 2 łyżki oleju 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 cebula 2 łodygi selera naciowego ( lub kawałek korzenia) 1 marchew 1 pietruszka (korzeń) szczypta lubczyku sól,pieprz zupa 3 ugotowane buraki 100 g wędzonego boczku 1 marchew Kawałek korzenia selera lub pietruszki 1 cebula 1,5 l wywaru z mięsem(...)selera, oraz mięso wieprzowe, przesmażamy całość przez 4-5 minut i zalewamy dwoma litrami wody. Mięso z warzywami zagotowujemy dokładając liść laurowy, ziarna ziela angielskiego, lubczyk i obraną marchew. Całość doprawiamy solą, oraz pieprzem i gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Następnie wywar odlewamy do innego naczynia ( najlepiej przez sito), dokładając do wywaru ugotowane mięso (warzywa odrzucamy). Boczek kroimy
Miód i pieprzLeczo Wegańskie to bardzo fajne rozwiązanie na dzień bez mięsa. Leczo wykonałam z pomidorkami suszonymi, chrupiącymi pędami fasoli, świeżego selera, czerwonej delikatnej cebulki, świeżych liści szpinaku oraz słodkiej marchewki. Wykonanie tej potrawy jest szybkie i bardzo przyjemne. PRZEPIS W PEŁNI MOJEJ INWENCJI!! WEGAŃSKIE LECZO Z PĘDAMI FASOLI Składniki: 1 Marchewka 1 Cebula czerwona 2 Garście pędów(...)Łyżeczki soli 2 Ząbki czosnku 1/3 Szklanki wody przegotowanej Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w kostkę, nie musi być równą Czosnek również kroimy w małą kostkę Marchewkę trzemy na małych oczkach Szpinak myjemy Pędy fasoli również myjemy Łodygi selera myjemy i kroimy w kostkę Pomidorki suszone kroimy w kostkę W garnku o podwójnym dnem roztapiam masełko
Gotowanie Patkikilkoma innymi warzywami na sałacie batawia. Składniki : 1 filet z piersi kurczaka 1 ziemniak truflowy 1 łyżka oliwy z oliwek garść sałaty batawia 1/2 marchewki fioletowej 1/2 papryki czerwonej 1/2 białej rzodkwi 1/2 marchewki żółtej sok z 1/2 cytryny Przyprawy : papryka słodka pieprz czarny imbir tymianek kardamon kminek(...)warzywa myjemy. Marchew fioletową obieramy, ścieramy na tarce i przyprawiamy kardamonem. Paprykę oczyszczamy w środku i kroimy w większą kostkę. Białą rzodkiew kroimy na paski, a następnie na frytki. Marchewkę żółtą tniemy na podłużne kawałki i przyprawiamy pieprzem czarnym. Ziemniaka truflowego kroimy na plastry i przyprawiamy kminkiem rzymskim. Sałatę batawia po umyciu, osuszamy papierowym ręczniczkiem. Wszystkie składniki oprócz
Parowar FacetaJeżeli nie macie pomysłu co ugotować na obiad to polecamy Wam zupę ogórkową z kiszonych ogórków z domowej spiżarni Składniki: - ćwiartka kurczaka - 1,5 l wody - 2 marchewki - 1 pietruszka - 1 por - 700 g ziemniaków - 400 g kiszonych ogórków - 300 ml soku z kiszonych ogórków - 150 ml śmietanki 18% - kilka gałązek koperku - sól, pieprz - 5 ziarenek ziela angielskiego - 2 liście(...)laurowe Składniki na 4 porcje. Do garnka wlewamy wodę, wkładamy kurczaka i gotujemy na małym ogniu. Gdy woda zacznie nam wrzeć zbieramy szumy i dodajemy pora, pietruszkę i 1 marchewkę (kroimy na większe kawałki) oraz przyprawy. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy. Drugą marchewkę obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki i marchewkę dodajemy do zupy. Kiedy kurczak i warzywa
Kuchenne Wariacjedobrze zaopatrzonej szafce kuchennej Składniki puszka pomidorów krojonych- oczywiście wskaane są świeże pomidory,ale jak student...mi wypada korzystać z puszek puszka ciecierzycy soczewica czerwona(filiżanka) dwie marchewki mała papryka/pół dużej cebulka Przyprawy sól pieprz cynamon liść laurowy ziele angielskie papryczka chili sproszkowana łyżka vegety/kostka rosołowa oliwa Ilość zabrudzonych garnków garnek naczelny łyżka nóż i deseczka(...)liść laurowy, ziele angielskie. Po zagotowaniu dodaj filiżankę soczewicy 3.Obierz co trzeba i pokrój warzywa. UWAŻAJ NA PALCE,krwi w potrawce nie chcemy 4.Podsmaż na oliwie cebulkę z marchewką i papryką. Dopraw warzywa. 5. Wrzuć do garnka z gotującą się soczewicą warzywa. Dodaj pomidory z puszki 6.Gotuj do preferowanej miękkości warzyw próbując czy zupa jest dobrze przyprawiona
Fiolka w kuchnirównie dobrze można było by spotkać w innym regionie Morza Śródziemnego. Składniki : 1 pierś z kurczaka 2 średnie bakłażany 1/2 średniej cukinii 4 pomidory 200g oliwek zielonych 1 duża marchewka 1 cebula oregano sól i pieprz oliwa z oliwek Sposób przyrządzenia : bakłażana myjemy i kroimy w ćwierćplastry, a następnie przekładamy warstwami na durszlak i solimy każdą warstwę - pozostawiamy na około(...)minut marchewkę ścieramy na tarce do jarzyn i podsmażamy w rozgrzanej na patelni oliwie cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do smażącej się marchewki, a z cukinii usuwamy gniazda nasienne i pokrojoną w ćwierć plastry także dodajemy - całość smażymy, aż cebula się zeszkli, a cukinia nieco zmięknie i ściągamy z patelni bakłażana odciskamy z nadmiaru płynu, obsmażamy jak najdokładniej
zobacz ich smakjajko sól pieprz majeranek ziele angielskie 1 łyżka kaszy manny 2 marchewki bulion puszka pomidorów w sosie własnym słodka papryka śmietana 18% koperek Wykonanie: Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną drobno cebulę, aż do zezłocenia. W misce mieszamy zmielone mięso z udek kurczaka, jajko, bułkę tartą, podsmażoną cebulę oraz przyprawy: sól, pieprz, majeranek. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników(...)mięsnej masy formujemy nieduże pulpeciki. Bulion zagotowujemy. Dodajemy obrane marchewki, ziele angielskie i na wrzący bulion wkładamy partiami kulki mięsa . Gotujemy na niewielkim ogniu ok. 20 minut. Następnie marchewki i ugotowane już pulpety wyjmujemy z garnka, a do bulionu wlewamy zblendowane pomidory. Sos doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką. Gotujemy chwilę bez przykrycia, aby ew. zredukować ilość płynu. Jeśli
Walijskie PichcenieKonkurs zorganizowany przez markę Marwit zmobilizował mnie do eksperymentów z marchewką w roli głównej. Do tej pory była przeze mnie zapomniana, rzadko stanowiła główny składnik potraw i nie była zbyt często motywem przewodnim w moich daniach. Od dziś się to zmieni. To cudowne warzywo nadaje się zarówno do wytrawnych, jak i słodkich dań. Jej smak świetnie podkreślają takie przyprawy(...)cynamon, gałka muszkatołowa czy chili lub kardamon. Marchewkowe batony to świetny pomysł na lunch, który można zapakować na wynos. Batony są długo świeże a powoduje to dodatek marchewki, dzięki temu są bardziej wilgotne. Jest to niebanalna alternatywa dla popularnych batoników sklepowych, jednak o niebo zdrowsza. Orzechy nerkowca, włoskie, rodzynki i suszone śliwki to samo zdrowie. Dodatkowo w batonikach są płatki
Mango Papajaprzyzwyczajona. Owszem od czasu do czasu lubię sobie odskoczyć i ugotować coś azjatyckiego ale jednak to nie są moje smaki. Składniki 1/2 kapusty pekińskiej 3 marchewki 2 jabłka 1 cebula czosnkowa 5 łyżek oleju rzepakowego (aromatyzowanego bazylią) 1 łyżeczka octu z białych winogron lub łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru(...)łyżeczki pieprzu. Wykonanie Krok 1 Do oleju dodać sól , cukier , pieprz, ocet , Wszystko dokładnie wymieszać . Krok 2 Pekińską poszatkować , marchewki z wiórkować , jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. cebulę pokroić w wiórka Krok 3 Na rozgrzaną patelnię wrzucić : cebule podsmażyć 1 min, dodać wiórka z marchewki , wymieszać i jeszcze podsmażyć ok 2 min. Krok
Eli GotowanieDużo marchewki miałam w domu i postanowiłam upiec ciasto. Chciałam, żeby było zdrowe, razowe i bez cukru. Trochę nie byłam pewna co z tego wyjdzie, bo wydawało mi się, że strasznie dużo marchewki dałam, podczas mieszania wydawało mi się wręcz, że tam jest sama marchew. Ale upiekłam i bardzo mi to ciasto smakuje. Jest idealne do porannej kawy. Nie pasuje(...)jako ciasto urodzinowe, czy na jakieś przyjęcie, ale jako śniadanie czy drugie śniadanie jest idealne. Jest lekko słodkie, wilgotne, ma przyjemną konsystencję. Polecam spróbować :) Składniki: Mokre: 3 średnie marchewki 2 rozgniecione, przejrzałe banany 100 ml oleju 50 ml syropu z agawy 100 ml mleka sojowego 2 łyżki mielonego siemienia lnianego + 6 łyżek gorącej wody 100 g nerkowców Suche
pyszne zdrowościpowstała piękna marchewka. Ciasto, które robiłam po raz pierwszy. Kojarzy mi się z piękną jesienią, która zbliża się wielkimi krokami. Dla wszystkich było dużym zaskoczeniem. Ciasto: 4 jajka 20 dag cukru 65 dag mąki pszennej 250 ml oleju 3 marchewki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 2 łyżeczki cynamonu Masa budyniowa : 1 opakowanie(...)Ciasto: Jajka ubijamy na puszysta masę z cukrem. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodajemy do jajek. Wlewamy olej. Cały czas miksując dosypujemy cynamon, sodę i gałkę muszkatołową. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180*C przez 50 minut. Po upieczeniu studzimy. Ścinamy
VioletoweKucharzenieSkładniki: marchew (ja dałam 5, różnej wielkości), masło, dwie łyżeczki cukru, pół cytryny, łyżeczka mąki. Przygotowanie: Marchew obrać i zetrzeć na tarce, na grubszych oczkach. Masło rozpuścić, dodać marchew i dusić. Po chwili duszenia na samym maśle, podlewać lekko wodą do momentu aż marchew będzie miękka. Pod koniec skropić cytryną (ja wycisnęłam prawie
W kuchni u MonikiPomysł zrodził się na potrzebę pewnego konkursu. Połączenie marchewki, pomarańczy oraz rodzynek i orzechów idealnie do siebie pasuje tworząc słodki deser. Składniki: Dla dwóch osób: 2 bardzo duże marchewki 2 łyżeczki syropu trzcinowego Diamant 50g masła sok z jednej pomarańczy skórka otarta z połowy pomarańczy 2 łyżki cukru garść orzechów włoskich garść rodzynek Sposób przygotowania: 1. Marchewkę myjemy i obieramy(...)masła topimy razem z cukrem, dodajemy otartą skórkę z połowy pomarańczy, sok oraz posiekane orzechy i rodzynki. Całość cały czas mieszamy aż do momentu zagęszczenia się sosu. Mieszamy z marchewką i podajemy na ciepło
Kuchnia w czekoladzie