marchewka - 20163 przepisów (strona:81/1345)

Zapiekanka z kaszy jaglanej z warzywami – przepis krok po kroku 150

przygotowania zapiekanki będziecie potrzebować: 0,5 szklanki kaszy jaglanej (ok. 100 g) 1,5 szklanki wody 1 czerwoną paprykę 1 pomidora 1 cebulę 1 ząbek czosnku 4 średnie marchewki (lub 2 duże) 1/2 puszki kukurydzy konserwowej kawałek ulubionego sera żółtego (opcjonalnie) przyprawy: sól (u mnie himalajska), pieprz ziołowy, kurkuma, imbir, słodka papryka, majeranek, bazylia, lubczyk Oczywiście nie musicie dodawać wszystkich(...)przez 15 minut. Kaszy podczas gotowania nie należy mieszać. Po tym czasie, odstawiam kaszę na kolejne 15 minut, aby doszła, również pod przykryciem. 2. W międzyczasie przygotowujemy warzywa – obieramy marchewki, pomidory i cebulę. Opcjonalnie możemy też obrać paprykę. 3. Cebulę i czosnek siekamy (możemy go też przecisnąć przez praskę) i podsmażamy na odrobinie tłuszczu przez ok 3-4 minuty (może

Okiem Blondynki by McBlondi
Zupa z dyni, marchewki i imbiru 114

niej dodatku kurkumy, barwa to zasługa dyni hokkaido! Jesienią zachwycam się feerią ciepłych barw! Czy Wy też lubicie tę porę roku?   Składniki bulion – żeberka wędzone, marchewka, kawałek selera, korzeń pietruszki, 2 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, 2,5l wody 600 -700 g upieczonej dyni hokkaido 400 g mleczka kokosowego (w całości) 200 g marchewki 2 łyżeczki tartego imbiru(...)smaku 1/3 łyżeczki kolendry w proszku 100 g boczku drobno posiekana natka pietruszki   Wykonanie Gotujemy bulion. Po jego przyrządzeniu usuwamy jarzyny oraz wyjmujemy żeberko. Dynię i obraną marchewkę dzielimy na kawałki, rozkładamy na papierze do pieczenia, posypujemy solą i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 190C. Pieczemy dynię i marchew przez 15-20 min. Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu usuwamy

Raj dla Podniebienia
TUŃCZYK Z PATELNI NA PUREE Z KALAFIORA Z MARCHEWKĄ i GROSZKIEM 164

czasu. Składniki na 2 porcje : 2 steki z tuńczyka po ok. 150g mały kalafior (ok. 300g) 300ml mleka 2 łyżki masła szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz 225g marchewki z groszkiem (użyłam 1/2 opakowania mrożonki) Kalafior umyć, podzielić na różyczki i ugotować do miękkości w mleku. Mieszankę marchewki i groszku ugotować w lekko osolonej wodzie, po czym przełożyć na małą patelnię(...)sól i gałkę muszkatołową, zblendować na puree, dolewając tyle mleka z gotowania, żeby osiągnąć pożądaną konsystencję (można też nie dolewać). Na talerze wyłożyć po połowie puree, posypać ugotowaną mieszanką marchewki i groszku, a na wierzch wyłożyć steki z tuńczyka. 1 porcja to ok. 310kcal , węglowodany: 13g, białko: 40g; tłuszcz: 15g Informacja dla diabetyków: w porcji znajduje się

Dietolog
Surówka z kapusty pekińskiej 154

wymieszanym z majonezem. Surówka z kapusty pekińskiej Przygotuj miski, nóż i deskę do krojenia, łyżkę, tarkę o dużych oczkach. Przygotuj składniki: 1 średnią kapustę pekińską, 1 małą cebulę, 1 marchew, 1 jabłko, jogurt naturalny, majonez, sól, pieprz ziołowy, ewentualnie cukier. Kapustę umyj, osusz i poszatkuj. Marchew obierz i umyj. Jabłko umyj, obierz i usuń z niego gniazdo nasienne. Marchew(...)jabłko zetrzyj na tarce. Cebulę obierz z łupinek i drobno posiekaj. Pekinkę, marchew, jabłko i cebulę przełóż do większej miski. Do miski dodaj także kilka łyżek jogurtu i majonezu. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem oraz ewentualnie cukrem i ponownie dokładnie wymieszaj

blog.moje-pasje.info
Szybkie a'la leczo z białą kiełbasą 131

pyszniejszych pomysłów, który został nie raz powtórzony. A dlaczego a'la leczo? Cóż, potrawa różni się od oryginału, jest bardziej skromniejsza - chociażby z powodu braku świeżych pomidorów. I dodatek marchewki, którą bardzo lubię w takich potrawach... Jednakże zapewniam, iż całość smakuje rewelacyjnie. Jako dodatek - polecam świeże pieczywo, ale bywa, że moje a'la leczo mieszam z makaronem. Kto spróbuje(...)białe kiełbaski parzone (spore) 2 papryki czerwone 1 papryka zielona  1 papryka żółta 1 marchewka (duża) 2 cebule  1 słoiczek (180g) koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka majeranku (płaska) 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego papryka ostra (wg smaku) sól, pieprz Dodatkowo: olej do smażenia  Oczyszczoną paprykę należy pokroić w grubsze paski, a marchewkę w cienkie plasterki. Warzywa przełożyć do garnka

Di gotuje
Kotlety z indyka nadziewane marchewką w sosie pomidorowym 123

kotlety nazywam oszukanymi :D Mój synek za warzywami ( szczególnie za marchewką )  nie przepada, więc muszę kombinować tak, żeby je nieświadomie jadł :)  Udało się, zajadał aż mu się uszy trzęsły :)   Składniki : 0,5 kg mięsa mielonego z indyka 2 średnie marchewki Sól, pieprz , Szczypta czosnku granulowanego 1szkl mleka Mąką do obtaczenia Olej Sos: 2 pomidory 3 łyżeczki koncentratu(...)pomidorowego Szczypta oregano 2 ząbki czosnku 1l bulionu warzywnego olej Przygotowanie: Kotlety: Mięso z indyka przyprawiam solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.  Dokładnie wymieszam . Marchewkę obieram, myję i tre na tarce o srednich oczkach. Mięsko rozkladam na dłoni, w środek wkładam marchewkę i sklejam formując kulkę. Obtaczam w mleku i mące.  Smażę na rozgrzanym oleju . Sos: Czosnek obieram, drobno

Domowa Kuchnia u Mamy
Muffinki owsiane z marchewką i cynamonem 98

bardzo eleganckie, jak na wersję fit! Dodałam kakao dla koloru i wyszło wspaniale. Żałuję, że tak rzadko przygotowuję słodkie wypieki, myślę, że muszę to zmienić! Muffinki owsiane z marchewką i cynamonem / 10 babeczek Składniki: 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 mała marchewka 1,5 szklanki płatków owsianych górskich 1 szklanka jogurtu naturalnego 6 łyżek cukru lub jego zamiennika(...)łyżeczki cynamonu 1 łyżka kakao Przygotowanie: Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na największych oczkach. W misce mieszamy ze sobą startą marchewkę, płatki owsiane, jajka, jogurt, cukier, proszek do pieczenia, cynamon oraz kakao, najlepiej przy pomocy trzepaczki. Muffinki należy piec w foremkach silikonowych, w przypadku papierowych foremek ciasto może przykleić się. Masę przekładamy do foremek. Pieczemy w temp

Moja smaczna kuchnia
Risotto grzybowe 145

Risotto grzybowe   Składniki – 2 porcje: Ryż arborio – 200g Marchewka –  1/3 sztuki Cebula – 1/3 sztuki Seler naciowy – ½ łodygi Suszone borowiki - 10-12 kawałków Wywar warzywno-grzybowy z: 1 marchewka, 1 cebula, 2 łodygi selera naciowego + 2 szklanki wody Wino białe wytrawne – 150ml Masło – 1 łyżka Ser parmezan – 1-2 łyżki potartego Oliwa do smażenia Sól, pieprz Natka pietruszki Wykonanie(...)Grzyby moczymy przez noc, a następnie gotujemy z nich wywar z 1 marchewką, 1 cebulą i 2 łodygami selera naciowego. W między czasie drobno siekamy 1/3 marchewki, 1/3 cebuli i ½ łodygi selera. Składniki podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek. Następnie dodajemy ryż prażymy, aż stanie się delikatnie przezroczysty. Dodajemy pokrojone ugotowane (z wywaru) grzyby i całość rozkładamy równomiernie na patelni

Kuchnia Bon Appetit
Klopsiki ze szpinakiem w sosie śmietankowym 297

propozycja na pyszny, a jednocześnie łatwy i błyskawiczny obiad. Kurkumę dodaję też podczas gotowania kalafiora, aby nadać mu ładny żółty kolor, ostatnio podawałam żółty kalafior do kotletów drobiowych z marchewką. Polecam też inne nasze pomysły na klopsiki: Klopsiki drobiowe w sosie koperkowym Wieprzowe Klopsiki w sosie koperkowym Zapiekanka. Klopsiki wieprzowe ze szparagami i makaronem Klopsiki w pikantnym sosie lutenica Klopsiki(...)liści szpinaku 1 ząbek czosnku ½ cebuli 1 jajko sól i pieprz do smaku 2 łyżki bułki tartej 500 ml bulionu warzywnego lub bulion z 1 kostki warzywnej 2 młode marchewki 1 łyżka mąki ok. ½ łyżeczki kurkumy 1 łyżka oliwy z oliwek ok. 100 ml śmietanki 30% Ja przygotować pyszne klopsiki ze szpinakiem, sposób przygotowania: Umyty, osuszony na ręczniku papierowym szpinak

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ŁOSOŚ NA PARZE z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ i SURÓWKĄ 187

sparzonej i wyszorowanej wcześniej cytryny 3 ząbki czosnku (w całości, nie obrane) gałązka świeżego rozmarynu kilka gałązek tymianku (u mnie tymianek cytrynowy) gruboziarnista sól 200g zielonej fasolki szparagowej średnia marchewka (ok. 160g) niewielkie jabłko (ok. 80g) Łososia, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na porcje. Można zdjąć skórę z surowej ryby, ale od gotowej porcji skóra bardzo łatwo odchodzi, więc(...)świeża fasolka, ale ta wymaga poświęcenia chwili na obranie (obcięcie twardych końcówek), więc jeśli nie macie czasu, możecie użyć fasolki z mrożonki. W międzyczasie obrać i zetrzeć na tarce marchewkę (na drobnych oczkach), jabłko (na średnich/dużych oczkach) i dokładnie wymieszać. Do surówki nie dodaję ani soku z cytryny, ani cukru. Jeśli jesteście do tego przyzwyczajeni, po prostu wybierajcie

Dietolog
Sałatka grzybowa czy może tort warzywny? 1074

stosują dietę niskowęglowodanową, lub liczą kalorie, na pewno będzie ich tu mniej... Składniki: duży słoik pieczarek 1 puszka groszku konserwowego 1 mała pierś z kurczaka (ok. 400g) 3 średnie marchewki 4 jajka słoik papryki konserwowej (ok. 400g) 200g sera żółtego pęczek szczypiorku pęczek koperku majonez czosnek granulowany sól i pieprz Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem(...)czosnkiem i smażymy na patelni. Marchewkę i jajka gotujemy.Ser żółty, ugotowaną marchewkę, jajka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Koperek i szczypiorek drobno kroimy. Pieczarki i paprykę dobrze odsączamy z zalewy, a następnie paprykę kroimy w kostkę, a pieczarki zostawiamy w całości. Tortownicę o średnicy 24cm wykładamy folią spożywczą. Produkty układamy kolejno warstwami: 1 warstwa: pieczarki (główkami do dołu

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Zupa krem z marchewki II 119

Uwielbiam zupy kremy. Są pyszne, świetnie rozgrzewają w chłodniejsze dni i można je zrobić z różnych warzyw w wielu wariantach. Krem z marchewki robiłam już dwukrotnie w wersji ze słodką papryką i z czerwoną soczewicą . Tym razem do zrobienia zupy użyłam większej ilości warzyw i doprawiłam ją aromatyczną kurkumą i curry.  Składniki: 1 duża cebula 1 mały(...)duży ząbek czosnku 600 g marchewki 300 g ziemniaków 1 pietruszka 1 litr bulionu warzywnego 1 łyżeczka kurkumy 1,5 łyżeczki curry   Cebulę i ziemniaki pokroić w kostkę, a por, czosnek, marchewkę i pietruszkę w plasterki. W garnku rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, następnie dodać por oraz czosnek i jeszcze chwilkę podsmażyć. Do garnka wrzucić marchewkę, ziemniaki

Simply Food
Rosołek z vegetti marchwiowym – dieta dr Dąbrowskiej 134

Rosół warzywny z marchewkowym makaronem doskonale łagodzi głód na diecie. Składniki: – włoszczyzna: 3 marchewki, 1 pietruszka, 1 seler, 1 por, 2 cebule – sól czarna, 3 liście laurowe, 5 sztuk ziela angielskiego – 1 duża marchewka, natka pietruszki   Wykonanie: – Gotować warzywa i przyprawy z odrobiną soli, na wolnym ogniu ok. 1 godzinę(...)marchewki zrobić makaron za pomocą specjalnej temperówki do warzyw i zalać go wrzątkiem na 2 minuty, odcedzić. – Podawać warzywny bulion z marchewką i natką pietruszki

To co kocham
JESIENNA SAŁATKA Z SOCZEWICĄ I KOMOSĄ RYŻOWĄ 142

pudełeczka do pracy czy szkoły, czy też na niejedną domówkę ze znajomymi. Jest bardzo aromatyczna, głównym źródłem białka w tym posiłku jest brązowa soczewica, która w połączeniu z pieczonymi marchewkami, prażonymi migdałami i kremowym awokado smakuje wybornie, całość wieńczy pyszny sos na bazie trzech olejów i soku z cytryny. Zrób koniecznie!  PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z SOCZEWICĄ SKŁADNIKI: - 1/2 dojrzałego(...)awokado - 1 ogórek zielony - 2 garście rukoli - 100 g suchej komosy ryżowej - 4 łyżki migdałów blanszowanych - 4 marchewki - 1/2 łyżeczki mielonej kolendry - 2 łyżki miodu - szczypta cynamonu - 15 daktyli bez pestek - 1 puszka soczewicy brązowej - 3 łyżki sezamu - 4 łyżki oleju z orzechów włoskich - 2 łyżki oleju sezamowego - 1 łyżka oliwy z oliwek - sok z 1 cytryny - sól do smaku

SMYKWKUCHNI
Rybne klopsiki w ziołach 129

mawiają - grzech się nie skusić ;-) P.S. Może zna ktoś fajny sposób na wykorzystanie suszonych pomidorów? Takich bez oleju/zalewy, suchutkich Składniki -60 dag filetów rybnych (np. z mintaja) -cebula -marchewka -2 ziarna ziela angielskiego -liść laurowy -tost -jajko -1 i 1/2 szkl. mleka -łyżka mąki -łyżka masła -sok z cytryny -100 ml śmietany -kilka gałązek koperku, może być dodatkowo natka pietruszki(...)sól, pieprz Przygotowanie Cebulę i marchewkę obrać, włożyć do garnka. Dodać ryby i przyprawy, zalać wodą, gotować 5 minut. Tost namoczyć w mleku, odcisnąć. Ryby, cebulę i marchewkę wyjąć, posiekać (marchewkę można zetrzeć na drobnej tartce). Dodać tost i jajko, przyprawić solą i pieprzem, wyrobić. Z masy uformować klopsiki. Włożyć do osolonego wrzątku, gotować 6 minut. Wyjąć. Masło stopić

Zielona Kuchnia