Udka pieczone w marchewce i groszku Bardzo łatwy sposób na pyszny obiadek, udka z kurczaka z marchewka i groszkiem. 6 porcji 45 minut czas przygotowania Składniki: · 6 porcji udek z kurczaka · 1 opakowanie Pomysł na soczystego kurczaka z papryką i ziołami(...)cebula · 1 opakowanie groszku z marchewką · ½ szklanki śmietany 12 % · 1 łyżka mąki pszennej · Sól Sposób przygotowania: 1. Mięso przekładamy do miski, solimy i doprawiamy Pomysłem na soczystego kurczaka z papryką i ziołami . Układamy
Kulinarna Chwilaporcja na raz, by też nie serwować organizmowi za dużo cukrów czy kalorii. Dzisiaj sok o silnych właściwościach antynowotworowych bo takie zawierają w sobie grejpfrut, brukselka, brokuł, zielone liście, marchewka. PRZEPIS NA SOK O WŁAŚCIWOŚCIACH ANTYNOWOTWOROWYCH Składniki: 3 duże marchewki ćwierć kalafiora – ja użyłam łodygi po odcięciu różyczek kilka brukselek 1 bardzo duży grejpfrut 2 garście zielonych liści(...)mnie nazbierane w ogródku różności, które zimują: jarmuż, liście buraka, babki lancetowatej, poziomki, groszku, oregano, brokuła, pietruszki Jak zrobić sok o właściwościach antynowotworowych: Najpierw grejpfruta, marchewki, łodygę brokuła obrać. Następnie zieleninę umyć i osuszyć. Potem warzywa i owoce pokroić na mniejsze kawałki. Zaraz potem wrzucać do wyciskarki. Ja lubię wrzucać składniki po kolei nie mieszając ich bo mogę potem wykorzystać
Dorota Smakuje/wp-content\/uploads\/2020\/10\/zupa-grzybowa-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/10\/zupa-grzybowa-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["2 gar\u015bci suszonych grzyb\u00f3w,\r","2-3 skrzyde\u0142ka z kurczaka (opcjonalnie),\r","2 marchewki,\r","1 pietruszka (korze\u0144),\r","1 cebula,\r","kawa\u0142ek pora,\r","kawa\u0142ek selera,\r","odrobina kapusty,\r","3l wody,\r","5 ziarenek pieprzu,\r","2 li\u015bcie(...)zagotowa\u0107. Gotowa\u0107 na wolnym ogniu, \u017ceby wywar by\u0142 mocno grzybowy.\r","W mi\u0119dzyczasie do du\u017cego garnka w\u0142o\u017cy\u0107 skrzyde\u0142ka (opcjonalnie), marchewki, pietruszk\u0119, seler, cebul\u0119 i pora na ros\u00f3\u0142. Zala\u0107 wod\u0105. Posoli\u0107 i wrzuci\u0107 ziarenka pieprzu. Zagotowa\u0107. Doda\u0107 reszt\u0119 przypraw
Bardzo Gruby Smokprzepada i ja (ale to akurat nic dziwnego). Przyprawy możecie dodać różne. Z ziołami też można pokombinować. Z czym go zjedliśmy? A z surówką z czerwonej kiszonej kapusty z marchewką. Przepis na tę surówkę wrzucę niebawem, najpierw muszę opublikować przepis na samą kiszoną kapustę. Myślę, że może w niedzielę się skuszę. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, nie mam ochoty(...)też mizeria i wszelakie surówki na bazie jogurtu lub śmietany. W przyszłym sezonie letnim tak właśnie zrobię. Składniki: 3 średnie cukinie (w sumie około 900 g) 1 duża marchewka 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 jajka łyżka kaparów pół szklanki kaszy manny pół szklanki bułki tartej pół pęczka koperku pół pęczka natki pietruszki pół łyżeczki mielonej wędzonej papryki sól pieprz
Kardamonovyzrobić z dwóch dojrzałych bananów i dorodnej marchewki? Oczywiście chlebek bananowo – marchewkowy bez dodatku cukru, a i tak będzie słodki. Jeśli mamy akurat jakieś bakalie, to również warto je dodać. Ten chlebek jest genialny. Idealny dla małych i dla dużych łakomczuchów. Bardzo prosty w przygotowaniu. Może posłużyć nam jako słodkie co nieco do kawy, albo dodatek do śniadania. Możemy(...)idealny posiłek dla najmłodszych. Sprawdzi się jako pyszna przekąska Zapraszam do przepisu, jest jak zwykle bardzo prosty Chlebek bananowo – marchewkowy – składniki: 2 małe, dojrzałe banany, 1 duża marchewka, 250g mąki (u mnie pół na pół owsiana i orkiszowa), łyżeczka sody oczyszczonej, szczypta soli, łyżeczka cynamonu, 6 łyżek oleju rzepakowego, 2 duże jajka, w sumie około 50g bakalii
Natka Pietruszkirozgrzewających nut. Gęsta zupa krem na bazie czerwonej soczewicy i słonecznych, słodko-kwaśnych moreli to pomarańczowa przytulność w jednym garnku. W tle tańczy cebula z czosnkiem i słodką marchewką, roznosi się tymiankowa nuta i szczypie w język pieprz cayenne. A w zwieńczeniu wiotkie łodyżki świeżego szczypiorku, kilka kosteczek świeżych moreli i kleks kwaśnej śmietany, który dopełnia całości i wygładza kremowość(...)przytulnych smaków. Kto ma ochotę? Właśnie nalewam! :) Morelowa zupa krem z soczewicą Potrzebujesz: 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 500g świeżych wypestkowanych moreli 1 duża marchewka 3/4 szklanki czerwonej suchej soczewicy 750ml wody 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/3 łyżeczki pieprzy cayenne / płatków chili sól i pieprz do smaku
Kuchnia w Słońcu Skąpanawypróbować. Ja do przygotowania proponuje użyć gotowego miksu kaszy pęczak z suszonymi warzywami – już na początku, podczas gotowania kaszy dajemy jej mocną dawkę smaku suszonych grzybów i marchewki. Do tego pyszne warzywne dodatki, podpieczone i aromatyczne. Takie pęczotto to idealna propozycja na obiad, u mnie przygotowywane jest zawsze na 2 dni, bo podgrzewane, jeszcze raz podsmażone na patelni(...)woreczki kaszy pęczak – użyłam pęczaku z dodatkiem grzybów z Biedronki – firma Plony Natury 1 czerwona i 1 żółta papryka 500g pieczarek 1 duża cebula 1 średnie marchewki 3 łyżki oleju 250ml bulionu warzywnego – użyłam kostki BIO 4 łyżki sosu sojowego sól i pieprz do smaku 2 łyżki siekanej natki pietruszki parmezan – opcjonalnie, do podania Kaszę
Smaczna Stronapołączeniu z warzywami – Genialne również na obiad i kolację – Odpowiednie na deser ILOŚĆ PORCJI: 6 NALEŚNIKÓW CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT SKŁADNIKI: – Jajka – 7 sztuk – Cukinia – 1 średnia sztuka – Marchewka – 1 średnia sztuka – Roszponka – garść – Ser tarty Grana Padano – Nasiona chia – Mleko – 250 ml – Mąka typ 550 – 125g – Masło rozpuszczone 25g – Sól – Masło do natłuszczania patelni i do warzyw PRZEPIS(...)pozostałymi naleśnikami, co 2 naleśnik posmaruj patelnię odrobiną masła. 3. Na drugiej patelni w między czasie dodaj odrobinę masła i dodaj pokrojone w paski za pomocą obieraczki do warzyw marchewkę i cukinię. Posól do smaku i duś do momentu, aż warzywa zmiękną ale pozostaną jędrne. Uwaga trzeba tego pilnować gdyż tak cienkie paski szybko są gotowe. 4. Na talerz wyłóż
globuskulinarnyZupy niestety gotuję rzadko, jeśli już, to właśnie te bardziej treściwe - typu fasolowa, grochowa, które przynajmniej lubi mój Luby - albo pełne warzyw kremy. Z racji dużych zapasów marchwi raczyliśmy się ostatnio mocno kremową zupą z dodatkiem ziemniaków, mleka i curry. Składniki (4 porcje) -700 g marchwi -200 g ziemniaków -1 cebula -700 ml bulionu -500 ml pełnotłustego mleka -2 łyżki(...)oliwy z oliwek -1/2 łyżeczki curry -60 g parmezanu (tartego lub pokrojonego w wiórki) -natka pietruszki -sól, pieprz Przygotowanie Marchew i ziemniaki obrać i pokroić w podobnej wielkości kawałki. Cebulę obrać i posiekać. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę. Zeszklić cebulę. Dodać ziemniaki i marchew i poddusić razem 1-2 minuty, mieszając. Całość zalać bulionem. Dodać mleko, curry
Zielona Kuchniaobaw. To wszystko tak się skleja i trzyma się kupy przez długi czas. W dzień poprzedzający „gości” zabrałam się za jej robienie. Składniki: * pieczarki marynowane * marchew * jajka * żółty ser * kukurydza * szynka * majonez * jogurt naturalny * czosnek * sól, pieprz czarny i ziołowy * natka pietruszki Salaterkę wyłożyłam folią aluminiową. Na sam spód wyłożyłam marynowane pieczarki kapeluszami(...)dołu. Na to wysypałam pokrojoną w kostkę ugotowaną marchew. Posmarowałam majonezem, ale dość cieniutko. Majonez rozrobiłam z jogurtem naturalnym i przyprawiłam solą i pieprzem. Proporcje jogurtu i majonezu dowolne. Ja zastosowałam 3:1 Wcisnęłam dwa ząbki czosnku. Na posmarowaną majonezem marchew kolejno układalam pokrojoną w kostkę szynkę, cienką warstwę majonezu, kukurydzę, majonez, ser żółty starty na tartce o grubych
Pieprzyć z FantazjąSKŁADNIKI: ( na 2 porcje ) czerwona papryka marchew ząbek czosnku 2 cm imbiru 2 plastry ananasa 250 g filetów drobiowych 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju rzepakowego 1/4 szklanki octu 3 łyżki cukru łyżka octu balsamicznego łyżeczka soli 2 łyżki ketchupu łyżka soku z limonki torebka(...)ryżu WYKONANIE: 1. Paprykę pokroić w kostkę. Marchew, czosnek i imbir obrać i pokroić w słupki. 2. Ananasa odsączyć z zalewy i pokroić na mniejsze kawałki. 3. Filet z kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z mąką ziemniaczaną. 4. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy filety drobiowe ok 5 minut. 5. Dodać paprykę, marchew, imbir i czosnek
Atlas SmakówSkładniki/ 4 porcje: – ½ kg marchwi – 800 ml bulionu warzywnego lub 1 1/2 kostki warzywnej eko – 100 ml świeżej śmietany 18% – 2 białe cebule – 2- 3 gwiazdki anyżu – 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine – sól – 1 mała bagietka Przygotowanie: Bagietkę kroimy na mniejsze kromki smarujemy oliwą i robimy z nich grzanki. Marchew(...)pokorić w cienkie plasterki i poddusić w rondlu na oliwie z oliwek. Dodać marchewki, delikatnie posolić i pozostawić, aby nabrały smaku. Dodać gwiazdki anyżu i zalać gorącym bulionem. Dusić marchew na małym ogniu aż będą miękkie. Wyjąc gwiazdki anyżowe i zmiksować wszystkie składniki na jednolitą masę. Krem przekładamy do miseczek. Dodajemy po łyżce gęstej śmietany. Podajemy z wcześniej przygotowanymi grzankami
I LOVE LIFEksylitolu i nierafinowanego cukru trzcinowego, zależy od dnia i zapotrzebowania, wszystkie wersje równie pyszne. Inspiracją był przepis na opakowaniu marchewki. Z podanych ilości wychodzi 16 racuchów. Składniki: - 450g mrożonej marchwi (kostka) - 3 jajka (osobno białka i żołtka) - 1/2 szklanki* ksylitolu lub cukru trzcinowego - 1/3 szklanki* jogurtu naturalnego - 1,5 szklanki* mąki orkiszowej typ700 lub 1 szkl.mąki orkiszowej(...)szkl.pszennej) - 1 płaska łyżeczka sody - 1 płaska łyżeczka przyprawy piernikowej - szczypta soli - cukier puder do oprószenia racuchów - olej do smażenia (u mnie bezzapachowy kokosowy) *szklanka 250ml Marchew rozmrozić lub gdy chcemy racuchy "na już" i nie ma czasu na rozmrażanie (jak u mnie) wówczas przesypuję marchew do garnka, dodaję łyżeczkę wody i wstawiam garnek na palnik. Na małym ogniu chwilę
Smaczne ZdroweBłyskawiczna w przygotowaniu babka z wykorzystaniem marchewki. W smaku jest nie wyczuwalna, nadała pięknego pomarańczowego koloru. 5 marchewek (ok. 270 g) 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 ¼ szklanki cukru 4 jajka Kilka kropel aromatu pomarańczowego ¾ szklanki oleju 1 szklanka cukru pudru Kilka łyżek ciepłej wody Owoce kandyzowane do dekoracji Marchewkę obieramy i bledndujemy na gładkie puree(...)misy miksera wbijamy jajka. Zaczynamy miksować i dodajemy cukier, marchewkę i aromat pomarańczowy. Miksujemy na puch, wlewamy olej i ponownie miksujemy kilka minut. Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko. Wsypujemy do masy i mieszamy szpatułką. Gładką masę przelewamy do foremki na babkę (pojemność 2 - 2,5 litra). Wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika na 45-50 minut
VioletoweKucharzeniekilkukrotnie droższa. No, ale mogę się mylić. W każdym razie kupiłam ją, aby spróbować jak smakuje. Najprościej zrobić zupę, a żeby podkreślić jej intensywny kolor, padło na krem. Moja marchewka okazała się bogata w swój naturalny barwnik i krem wyszedł w tak intensywnym kolorze, że wygląda jakby był z buraczka 😊 W smaku też odrobinę go przypomina. Takie połączenie buraka(...)razie potrzeby dolać wody. Dodać sok z cytryny i miód, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z dodatkiem śmietany lub naturalnego jogurtu. Ja dodatkowo przygotowałam czipsy z pomarańczowej marchewki. Marchewkę obrać i pokroić na cieniutkie plastry. Ja użyłam obieraczki do warzyw. Każdy plaster lekko natłuścić oliwą i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Codzienna kuchnia niecodzienna