marchewka - 20163 przepisów (strona:66/1345)

Ciasto dyniowo-marchewkowe z żurawiną, rodzynkami i migdałami 172

ciasto jest przepyszne. Po prostu trudno poprzestać na jednym kawałku, takie jest smaczne. Dzięki puree z dyni jest idealnie wilgotne, a marchewka, żurawina, rodzynki i migdały są idealnym jej wykończeniem podkreślającym smak. Po upieczeniu ciasta w domu pachnie wspaniale przyprawą do piernika. Ja wykorzystałam mąkę orkiszową, ale możecie ją zastąpić pszenną. SKŁADNIKI 5 jajek szczypta soli 130 g cukru trzcinowego(...)pełnoziarnistej 150 g mąki orkiszowej jasnej typ 650 50 g mąki migdałowej (zmielone migdały) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 12 g przyprawy do piernika 130 g marchewki 60 g suszonej żurawiny 60 g rodzynek 30 g płatków migdałowych dodatkowo: masło do posmarowania formy, mąka do oprószenia formy, cukier puder do dekoracji WYKONANIE Wszystkie składniki powinny być

Passions hobbies life
Schab pod pierzynką z marchwi i sera 196

zarazem bardzo prosty w wykonaniu przepis na pyszny obiad. Podajemy z ziemniakami bądź ryżem i ulubioną surówką. Składniki na schab pod pierzynką: kilka plastrów schabu (wg potrzeb) średnia marchew mała cebula ok 2 łyżki majonezu musztarda ser żółty wędzony sól, pieprz Przygotowanie Plastry schabu rozbijamy, obsypujemy solą i pieprzem z obu stron. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Marchew ścieramy na tarce(...)mieszamy z majonezem. Cebulę kroimy w kostkę. Na jednej stronie schabu rozsmarowujemy po łyżeczce musztardy, układamy cebulę, na nią marchew z majonezem. Całość przykrywamy plastrami sera wędzonego. Schab zapiekamy około 30 minut w temp 180 C. Schab pod pierzynką Artykuł Schab pod pierzynką z marchwi i sera pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Kiszona rzodkiewka i inne kiszonki 116

Poniżej znajdziecie kilka moich ulubionych kombinacji. Takie kiszone warzywa, świetnie nadają się do sałatek, dań obiadowych czy jako samodzielna przekąska. U mnie najszybciej znika rzodkiewka i kalarepa z kalafiorem. Marchewka z przyprawami Kroimy w plastry 6 marchewek młodych i wyszorowanych. Do słoika wrzucamy łyżeczkę czerwonego pieprzu, 4 goździki, małą laskę cynamonu, jedną gałązkę kopru. Zalewamy słoik i zamykamy. Codziennie odkręcamy(...)minut, żeby odgazować. Po 5 dniach można śmiało jeść. Im dłużej, tym marchewka bardziej mięknie i nabiera intensywniejszego smaku. Kiszony groszek Zielony świeży groszek dokładnie płuczemy, do słoika wrzucamy 4 kawałki chrzanu i jeden liść mięty, dodajemy groszek i kilka plastrów marchewki. Zalewamy i zamykamy. Codziennie odkręcamy na 30 minut, żeby odgazować. Po 4-5 dniach groszek jest gotowy. Kiszona

ladykitchen
Naturalna bulionetka warzywna 468

chemii. Jeżeli ktoś używa kostek rosołowych, proponuję przygotować taki naturalny i o wiele zdrowszy zamiennik. Szczególnie polecam zrobić zapas w okresie letnim, kiedy warzywa są najlepsze. 1 kg marchewki 400 g korzenia pietruszki 1 seler korzeniowy ( ok 200 g) 2 cebule (ok 200 g) 1 mały por 2 łodygi selera naciowego 1 główka czosnku ( ok 8 ząbków) 1 szklanka wody(...)pęczek ziela lubczyku 1 pęczek natki pietruszki 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka soli 1 łyżeczka pieprzy czarnego mielonego 3 łyżeczki słodkiej papryki mielonej Warzywa korzeniowe czyli marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce jarzynowej na drobnych oczkach lub używając robota z odpowiednią tarczą. Ostrym nożem posiekać cebulę, pora, łodygi selera naciowego, natkę pietruszki i lubczyk. Do dużego garnka

https:KKuchniaMniam
Papryka faszerowana kuskusem i warzywami 127

więc  dziś była wersja wegetariańska.  Pyszna, sycąca po  brzegi wypełniona  kaszą kuskus i warzywami. Składniki: 7-8 czerwonych stożkowych papryk 2/3 szklanki kaszy kuskus 3 marchewki 2/3 szklanki bulionu 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej pietruszki olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę pokroić(...)kostkę. Na patelni zeszklić cebulę razem z marchewka, pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Kasze wsypać do miski, zalać bulionem, odłożyć. Do wystudzonej kaszy dodać marchewkę z cebulę, natkę pietruszki, doprawić do smaku sola i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Papryki umyć (możecie użyć dowolną paprykę) odciąć górną część i wyciąć gniazda nasienne

magiczna kuchnia Kasi
Ciasto marchewkowe z bakaliami 152

cotygodniowa na Fb..tym razem wypiekamy ciasta z dodatkiem warzyw. U mnie na blogu już kilka takich słodkich wypieków jest [ klik] .Dziś zaparaszam na ciasto marchewkowe,w sumie z marchewką już jest ciasto i ciasteczka , ale to ciasto jest inne.Była już kapusta kiszona , fasolka szparagowa , kukurydza , ogórki, ziemniaki , szpinak itd..ale jeszcze wiele warzyw jeszcze przede mną do eksperymentów(...)Razem ze mną ciasta z warzywami piekły:cdn. kilka marchewek [ 3 szkl.startej na tarce] garść dowolnych bakalii 4 jajka 1 szkl.oleju 1 szkl.cukru 2 szkl.mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, imbirem , sodą

Moje domowe kucharzenie
Puszyste ciasto marchewkowe 154

Kiedy po raz pierwszy jadłam to ciasto, a było to kilka lat temu, nie przyszło mi do głowy, iż coś na słodko wykonane z marchewki może być tak pyszne. Puszyste ciasto marchewkowe Marchewka jest warzywem i myślę, że głównie z tego powodu niektóre osoby są nadal dość sceptycznie nastawione do tego ciasta. Zupełnie niepotrzebnie, gdyż jest ona jak wiadomo jest(...)lubię). Śmiało polecam ten przepis. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Przygotowanie Wskazówki Składniki: 340 gr marchewki 1 szklanka orzechów włoskich 300 gr brązowego cukru 1 i 1/2 łyżeczki proszku 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki soli 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu 4 jajka 240 ml oleju słonecznikowego

mecooks
Babeczki marchewkowe 287

Pyszne, lekko wilgotne z dużą ilością bakalii – takie babeczki marchewkowe lubię najbardziej. W dodatku można się bezkarnie zajadać, bo skoro z marchewki to prawie jak sałatka, prawda? ;) Składniki: 1 szklanka mąki 2 jajka 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki bakalii (ja dałam orzechy nerkowca, rodzynki i żurawinę) 2 szklanki startej marchewki Składniki(...)polewę: 70 g masła 70 g sera na sernik (może być z wiaderka) 2 łyżeczki cukru pudru W misce mieszamy razem startą marchewkę, olej, jajka i cukier. Dodajemy bakalie i mieszamy do połączenia składników. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do mokrych składników. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Przekładamy do blaszki na muffinki wyłożonej papierowymi papilotkami (można zrobić

Ciastkozercy
Placki z marchewki i kalafiora 178

Szybkie w przygotowaniu a jakże smaczne placki z marchewki i kalafiora! Nadają się idealnie jako dodatek do pieczonego mięsa, czy ryby, jak i same na lekką kolację. Uważajcie, znikają w błyskawicznym tempie! Placki z marchewki i kalafiora na około 35 placków Składniki: 1/2 główki kalafiora 2 marchewki 1 cebula 1 ząbek czosnku 4 łyżki mąki kukurydzianej 2 jajka 1/2 łyżeczki(...)gałki muszkatałowej sól, pieprz, szczypta chili 1/4 łyżeczki papryki słodkiej olej do smażenia Przygotowanie: Kalafiora i marchewkę zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Cebulę bardzo drobno pokroić. Do miski wsypać mąkę, przyprawy, dodać jajka i starte warzywa. Wszystko dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć partiami na małym ogniu z jednej strony przez około 5 minut. Przewrócić i smażyć kolejne

Jaglusia
Makaron penne z mięsem mielonym, cukinią i pomidorami 190

Dziś propozycja na szybki obiad z makaronem, warzywami i mięsem mielonym. Z warzyw dodałam marchewkę, pomidory oraz cukinię, która idealnie pasuje do mięsa mielonego. Tylko kilka składników, a mówię Wam niebo w gębie ;) Składniki 400 g makaronu penny 500 g mięsa mielonego 2 marchewki 2 pomidory 1 culinia 2 cebule 2-3 ząbki czosnku olej do smażenia świeże oregano bazylia(...)sól, pieprz Wykonanie: Marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę razem z marchewką i czosnkiem. Dodać cukinię i gdy lekko zmięknie, dodać mięso mielone. Smażymy wszystko razem, aż mięso nabierze lekko brązowego koloru. Dolać 1/2 szklankinwody i dusić aż woda odparuje. Następnie dodać pokrojonego w kostkę pomidora, oraz doprawić do smaku solą, pieprzem

magiczna kuchnia Kasi
Surówka z kalarepki z marchewką 206

Surówka z kalarepki z marchewką Lato w pełni, a wraz z nim mnóstwo sezonowych warzyw. Jednym z nich jest kalarepka, której smak pamiętam z dzieciństwa. Wtedy jadłam ją surową, pokrojoną w plasterki przez babcię, lub po prostu przygryzałam ją jak jabłko. Dziś postanowiłam przygotować surówkę z kalarepki z marchewką . Surówka jest bardzo szybka i łatwa do przygotowania, a smakuje wybornie(...)jest lekka i orzeźwiająca, idealnie nadaje się jako dodatek do obiadu lub dań z grilla. Polecam! Składniki : 1 średnia kalarepka (~300g) 1 średnia marchewka 1 jabłko dymka (2-3 łodygi) sok z cytryny sól, pieprz Przygotowanie : Kalarepkę, marchewkę i jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłko skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Starte warzywa

Codzienne Gotowanie
Surówka z białej kapusty i marchewki 109

rodzinnym stole, ponieważ jest to, poza mizerią, ulubiona surówka mojego taty. Jest prosta i szybka w wykonaniu. Najlepiej smakuje przygotowana z młodej kapusty. Surówka z białej kapusty i marchewki: pół główki średniej kapusty białej lub włoskiej dwie marchewki 3 łyżki oleju 1 łyżka octu sól pieprz Kapustę szatkujemy nożem lub na mandolinie. Jeśli nie używamy młodej kapusty najlepiej będzie jeśli(...)sparzymy, czyli umieszczamy poszatkowaną kapustę na durszlaku i przelewamy dokładnie wrzątkiem. Przekładamy ją do miski. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy je do kapusty. Całość doprawiamy olejem, octem, solą i pieprzem. Dobrze mieszamy i voila surówka gotowa. Smacznego:) Artykuł Surówka z białej kapusty i marchewki pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY Z DODATKIEM ŚMIETANKI 124

Kolejna surówka,którą bardzo lubimy.Kiszona kapusta z marchewką i jabłkiem z dodatkiem śmietany :) najczęściej dodaję ją do dań z rybą. SKŁADNIKI 2 jabłka 2 marchewki 250g kapusty kiszonej śmietana 12% zmielony czarny pieprz WYKONANIE Kapustę kiszoną kroimy i przekładamy do miseczki.Jabłka i marchewkę myjemy,obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na dużych oczkach.Starte jabłka i marchewkę przekładamy

Mała w garnku miesza
Surówka z młodej kapusty, marchewki, jabłka i rzodkiewek 153

Dzisiaj zachęcam do przygotowania bardzo smacznej, chrupiącej i pełnej witamin surówki z młodej kapusty, marchewki, jabłka oraz rzodkiewek. Poniższa surówka jest łatwa, szybka i prosta do przygotowania. Ponadto jest to dodatek idealny do młodych ziemniaków :) Składniki: 1/2 główki młodej kapusty, np. stożkowej 1 średniej wielkości marchewka 1 kwaśne jabłko 2 rzodkiewki 2 łyżki majonezu sok z cytryny sól, pieprz Kapustę(...)przeciąć na pół, usunąć głąb, umyć i poszatkować. Posolić oraz wymieszać. Odstawić na kilka minut. W międzyczasie marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Rzodkiewki i obrane jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Starte jabłko od razu skropić sokiem z cytryny, Do kapusty dodać marchewkę, jabłko oraz rzodkiewki. Całość przyprawić solą oraz pieprzem i wymieszać z majonezem

Ugotować
Kasza kuskus z marchewką i cukinią 160

Bardzo lubię kaszę kuskus, bo można z niej wyczarować przeróżne pyszności. Dziś kasza z warzywami, a dokładnie z marchewką i cukinią. Całość wyszła naprawdę pyszna, a do tego danie sycące i bardzo szybkie do zrobienia. Składniki: 300 g kaszki luskus 1 cukinia 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Obraną i umytą marchewkę pokroić(...)cienkie plasterki, cebulę w kostkę, a cukinię pokroić w półplasterki. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić marchewkę z cebulą, smażyć aż cebula się zeszkli, dodać cukinię i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć przez kilka minut od czasu do czasu mieszając, aż cukinia zmięknie. Kuskuś przygotować według przepisy na opakowaniu. Gotową kaszę wymieszać widelcem, dodać warzywa, wymieszać. Na koniec doprawić całość solą

magiczna kuchnia Kasi