Ciasto marchewkowe jest bardzo popularnym wypiekiem w krajach anglosaskich. Marchewka jako składnik wypieków była używana już w średniowieczu. Podczas pieczenia marchewka mięknie, nadając ciastu miękką i wilgotną konsystencję. Ciasto doskonale smakuje z dodatkiem przypraw korzennych (cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej, kardamonu) oraz orzechów i suszonych owoców. Można je podawać posypane cukrem pudrem (jest to mój ulubiony sposób), polane lukrem, czekoladą(...)kremem z serka mascarpone (przepis) . Składniki: 1,5 szklanki startej marchewki (około 3 szt.) 1,5 szklanki mąki pszennej 4 jajka 1 szklanka oleju 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie: Marchewki trzemy na tarce o małych oczkach. Orzechy siekamy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni
Smakowity Blog Kulinarnytart warto dobrze odsączyć suszone pomidory z oleju żeby tarta nie była bardzo tłusta. forma: naczynie żaroodporne do smażenia i pieczenia o średnicy 23 cm. Składniki: 500 g marchewki 1 duża cebula 100 g suszonych pomidorów 3 łyżki cukru 25 g masła 140 g dera brie arkusz ciasta francuskiego 1 łyżka oleju 100 ml wody Wykonanie: Cebulę obrać, przekroić wzdłuż(...)pół a następnie w plasterki. Pomidory dokładnie odcedzić z oleju np. ręcznikiem papierowym i posiekać. Marchewkę obrać i pokroić ukośnie w cienkie plastry. Ser pokroić w plastry. Olej rozgrzać na patelni lub naczyniu które można włożyć do piekarnika o średnicy 23 cm. Na oleju smażyć cebulę do momentu aż będzie miękka, następnie przełożyć ja do miski i wymieszać z pomidorami
Mama GotujeKusi wyrazistymi kolorami i fajnymi smakami. Moim zdaniem takie kolory uśmiech na twarzy wywołują i zwiększenie apetytu powodują. Składniki: 400 g mrożonego groszku zielonego, 300 g mrożonej marchewki mini, 2 łyżki masła klarownego, 1 płaska łyżeczka cukru, 1 płaska łyżeczka soli, szczypta mielonej ostrej papryki, 1 jajko, na ciasto kruche (okrągła forma o średnicy(...)nakłuwamy, aby nam się nie podniosło podczas pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na 20 min. Odstawiamy do przestygnięcia. Warzywa przygotowujemy podczas chłodzenia ciasta. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy marchewki i podsmażamy ok. 8 min pod przykryciem na al dente. Co jakiś czas poruszamy patelnią, aby odwrócić marchewki. Marchewki odstawiamy do przestygnięcia. Groszek zalewamy (na 2 min) gorącą wodą
Moniki Smakołykipołączenia, koniecznie spróbujcie! Kuskus z lazurem i winogronami Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pieczarkowa z kuskusem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Sadzone z marchewką na gęsto i z kuskusem Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Kuskus z pomarańczą i marchewką z jogurtem i miodem Składniki: 1 porcja 1/3 szklanki kaszy kuskus 2 łyżki jogurtu(...)naturalnego 1/4 pomarańczy 1/2 marchewki garść łuskanych orzechów włoskich miód Przygotowanie: Kaszę kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, odstawiamy do ostygnięcia. Marchew i pomarańczę obieramy ze skóry. Pomarańczę kroimy na mniejsze kawałki, bez białej części. Z marchewki wycinamy wstążki, przy pomocy obieraczki do warzyw. Kuskus przekładamy do miseczki, wierzch polewamy jogurtem, układamy kawałki pomarańczy i wstążki marchewki, posypujemy orzechami
Moja smaczna kuchniaorzechowy smak. Najwięcej czasu zajmuje ugotowanie ciecierzycy, ale jeżeli już mamy ugotowaną lub używamy ciecierzyce konserwową to wykonanie tego curry zajmuje 15 minut. SKŁADNIKI / 4 porcje: * 3 średniej wielkości marchewki * 400 ml mleka kokosowego * 50 ml masła orzechowego * 800 g ugotowanej ciecierzycy * 1 cebula * 2 ząbki czosnku * 1 papryczka chili * 1 łyżka oleju/oliwy * 1 łyżka pasty curry * 1 łyżka sosu(...)sojowego * sól, pieprz *Ewentualne dodatki do podania: ryż, świeża mięta, kolendra, jogurt. WYKONANIE: Marchewkę kroimy w słupki o długości 3-4 cm. Cebulę, czosnek i papryczkę chili kroimy w drobną kosteczkę i chwile podsmażamy na oleju. Dodajemy marchewkę i pastę curry. Smażymy aż marchewki zmiękną. Do miękkiej marchewki wlewamy mleko kokosowe i masło orzechowe oraz dodajemy ugotowaną ciecierzyce. Całość gotujemy
MohiellaDzisiaj mniej kalorycznie. Nie będzie słodkości, ale witaminowa sałatka z marchewki i awokado. Słodki ananas i ostra papryczka chilli to połączenie idealne. Do tego marchewka i awokado. Prawda, że same dobre rzeczy? Tak jak w tej piosence dla dzieci "witaminki , witaminki, dla chłopczyka i dziewczynki". Jeśli chcecie podać bardziej elegancko sałatkę, to można podać w połówkach awokado, ale wówczas(...)należy wkrajać go do środka. Składniki 3/4 puszki ananasa 2 średnie marchewki 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 1 mała czerwona cebula 1 papryczka chilli bez pestek 3 łyżki soku pomarańczowego 1 łyżka soku z cytryny 1 awokado sól Ananasa odsączyć na sicie i pokroić w drobną kostkę. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Orzechy drobno posiekać. Cebulę
O kuchni z uczuciemcodziennie, klasyczny, gorący z makaronem i kawałkami kurczaka. Często jednak po zjedzeniu rosołu i jego całej pływającej zawartości zostaje mi tylko garnek bulionu. Czasem uratuje się jakieś mięso. O marchewkach z pewnością można zapomnieć, one są zjedzone pierwsze. Ostatnim razem bulionu zostało mi prawie 2 litr, więc postanowiłam wieczorową porą przerobić go na galarety drobiowe - pracy może na 15 minut(...)efekt cudowny. Cały groszek niestety poleciał na dno, wiec galaretki wyglądają na bardzo nadziane groszkiem. Składniki: 2 litry rosołu 40g żelatyny mięso drobiowe z rosołu słoiczek marchewki z groszkiem Rolnik listki natki pietruszki sól, pieprz opcjonalnie jeśli zostały warzywa z rosołu - seler, pietruszka Rosół podgrzewam tylko by był lekko ciepły, ale nie gorący i doprawiam go pieprzem i solą
Gotowanie i blogowanieostrej papryki 0,5 łyżeczki soli 1 łyżka wody 1 łyżka oliwy lub oleju 150 g serka mascarpone (ewentualnie śmietanki kremówki) Dodatkowo do podania (ilość według uznania): ziemniaki marchewka 1 łyżka masła sól cukier Marynowanie (dzień przed pieczeniem): Szynkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wodę wlewamy do dość wysokiego, ale nie za szerokiego naczynia. (Musi być takie, żeby(...)już bez termoobiegu przez 3 godziny. W połowie pieczenia odwracamy. Dodatki: Pod koniec pieczenia myjemy i obieramy warzywa. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. W tym czasie przygotowujemy marchewkę. Kroimy ją wzdłuż na cztery lub na równej grubości plasterki (ważne, żeby kawałki były podobnej wielkości). Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojone marchewki i oprószamy je solą oraz cukrem. Podsmażamy
Ratunku obiadobiad. Kto spróbuje? A więc... Do dzieła! Składniki: ok. 500 g polędwicy wieprzowej, 300 g pieczarek, 1 cebula 100 ml białego wina, 200 ml śmietany 30%, 200 g marchewek mini 1 łyżka cukru lub miodu, 1 łyżka masła, 1 burak 500 g dyni 2 łyżki masła sól pieprz rozmaryn świeży oliwa z oliwek Przygotowanie mięsa oraz sosu: Myjemy(...)Redukujemy. Gdy już nadmiar płynu odparuje, dodajemy śmietankę kremówkę oraz podsmażone kawałki polędwicy. Przyprawiamy sos solą, pieprzem, dodajemy rozmaryn świeży pokrojony drobno. Redukujemy aż powstanie sos - 4/5 minut. Glazurowane marchewki mini: Do garnka nalewamy wodę i gotujemy marchewki, tak aby były pół twarde. Odcedzamy, osuszamy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy marchewki oraz łyżeczkę posiekanego rozmarynu. Smażymy przez około 2 minut
Gotowanie, czyli hobby dla każdegoMoja dietetyczna surówka z marchwi i jabłka to banał, prościzna. Na turnusie odchudzającym codziennie podawali nam do obiadu surówkę z tartej marchewki bez cukru, w domu też obecnie jadam dietetycznie a najlepiej mi smakują warzywa i owoce na surowo. Polecam mój podstawowy surówkowy zestaw – marchew, jabłko i sok z cytryny. Aby przygotować surówkę nie ścieram jabłka i marchewki(...)surówki z marchwi i jabłka, są wystarczająco słodkie aby nie dodawać cukru. Przepis na dietetyczną surówkę z marchwi i jabłka : składniki na 1 porcję: 1 średnie jabłko 1 średnia marchewka 1 łyżeczka oleju lnianego (opcjonalnie) czarny pieprz natka pietruszki Przygotowanie: Jabłko i marchewkę dokładnie myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do szatkownicy i siekamy. Możemy też je zetrzeć
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękorzystać. Mięso, warzywa... wszystko przygotowujemy szybko i bez brudzenia patelni. Wzięłam kilka składników i przygotowałam z nich pyszną i bardzo aromatyczną pierś z kurczaka w musztardowo ziołowej marynacie z marchewką i słodką sałatką. Myślę, że danie sprawdzi się równie dobrze na obiad. Dodatek charakterystycznej i mocnej w smaku musztardy angielskiej sprawia, że kurczak nabiera wyraźnego smaku(...)musimy używać sporej ilości dodatków. Spróbujcie. Składniki: (na 1 porcję; ilość należy zwiększyć w zależności od ilości osób) 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 średnia marchewka 1 łyżeczka musztardy angielskiej Roleski mała szczypta soli duża szczypta suszonej bazylii 1 łyżka oliwy z oliwek / opcjonalnie oleju rzepakowego garść miksu sałat 2 łyżeczki jogurtu naturalnego miód lub cukier do smaku 1 torebka
Słodkie okruszkiLekki krem z marchewki i imbiru idealny na mroźne, jesienne dni. Daję słowo, rozgrzewa organizm natychmiastowo. Wszystko za sprawą świeżo startego imbiru, który przełamuje słodki smak marchewki. Dla wzbogacenia kremu o białko, dodałam czerwonej soczewicy. Zostawiam was z przepisem i uciekam uczyć się na jutrzejsze sprawdziany. Dwa w jednym dniu to przesada, jednak co ma biedny uczeń do powiedzenia(...)mojej głowie rewolucja, trzeba coś zmienić, zaryzykować. Rok w jednym kolorze to zdecydowanie za długo SKŁADNIKI: 2 marchewki kawałek selera, pietruszki ziele angielskie liść laurowy 5 łyżek czerwonej soczewicy kawałek świeżego imbiru (ok 1cm) przyprawy: curry, chili 500 ml wody WYKONANIE: imbir trzemy na tarce, marchewkę, seler i pietruszkę kroimy w kostkę do gotującej się wody wrzucamy marchewkę, seler
healthy dreamsSkładniki: 200 g kaszy gryczanej 2 marchewki 1 cebula czosnek 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Kaszę ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, przestudzić. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebule pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Na oleju zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać marchewkę i wszystko jeszcze razem smażyć(...)momentu, aż marchewka nabierze złotego koloru, ostudzić. Do miski wrzucić kaszę, marchewkę z cebulą, dodać jajka oraz mąkę . Doprawić solą i pieprzem (dużo pieprzu), dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, nakładać niewielkie porcje masy. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podałam z śledziem z prawdziwymi grzybami w śmietanie, ale również dobrze smakują z kwaśną śmietaną lub sosem grzybowym
magiczna kuchnia Kasiwywar: około 1 kg mięsa wołowego z kością 3 litry wody 2 listki laurowe 2 ząbki czosnku 4-5 ziarenek ziela angielskiego około 100 g pietruszki około 200 g marchwi kawałek selera kawałek pora 1 cebula Link do filmu z przygotowania: Zupa z kaszą gryczaną https://www.youtube.com/watch?v=soLb-ravZ9g Przygotowanie: Najpierw przygotuję wywar na zupę, można przygotować wywar mięsny lub warzywny(...)garnka daję umyte mięso, cebulę, czosnek por i selera kroję na mniejsze kawałki. Dodaję ziele angielskie , listki laurowe oraz oczyszczoną marchew i pietruszkę – marchwi i pietruszki nie kroję na mniejsze kawałki ponieważ po ugotowaniu wywaru wyjmę je i wkroję do zupy. Całość zalewam około 3 litrami wody, garnek stawiam na gazie i gotuję wywar około 70 minut. Po ugotowaniu wywar
Uwaga Babcia Gotujetutaj , drugi kawałek swojego tuńczyka postanowiłam zrobić z wyrazistymi dodatkami w postaci warzyw balsamico no i już często goszczącymi u nas na stole batatami. Pieczarki balsamico robiłam już kilkakrotnie, marchewkę w sosie balsamico tak samo więc postanowiłam połączyć oba i bazując na przepisie Magdy Gessler z książki "Kolory smaków" po drobnych modyfikacjach powstał poniższy przepis Składniki 1 duża(...)mniejsze polędwice z tuńczyka (tak żeby miały min 1,5 do max 2 cm grubości) olej pieprz 1-2 duże bataty zrobione wg tego przepisu Składniki warzywa balsamico garść marchewki baby carrots 150-200 g malutkich pieczarek garść zielonej fasolki ciętej 50 ml oleju 2 ząbki czosnku 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego 50 ml octu balsamicznego 1 łyżka wody sól
Piekielna Kuchnia Pati