Już dawno udowodniono, że marchewka idealnie pasuje do ciast, deserów i przeróżnych słodyczy. Ma bardzo ciekawy słodkawy, lekko gorzki smak, który idealnie wykrywa wszystkie swoje walory smakowe w ciastach. Dziś mam dla was jedno z najlepszych ciast marchewkowych jakie udało mi się zrobić - jaglane ciasto marchewkowe! Jest naprawdę wyjątkowe, bo smakuje inaczej niż tradycyjny ,,carrot cake" (ciasto marchewkowe(...)naprawdę wyszło przez przypadek. Miałem robić sernik marchewkowy, którego przepis planowałem przez długi czas, ale gdy zrobiłem dżem marchewkowy (długo duszona marchewka z cukrem) zrozumiałem, że twaróg na sernik jest zepsuty... Trzeba było znaleźć jakieś wyjście i dałem pełną wolę wyobraźni, użyłem z tych składników jakie miałem pod ręką i w końcu jak już wspomniałem wyszło jedno z najlepszych ciast
Kuchnia Łukaszajesienne dni, wyjątkowo smaczna i pożywna. Polecam :) Składniki: * około 3 litrów wody * 5-6 pałek z kurczaka * 1 korzeń pietruszki * kawałek korzenia selera * por (zielona część) * 1,5 kg marchewki * 5-6 ziemniaków * posiekana natka pietruszki do smaku * 1 łyżeczka majeranku * sól do smaku Wykonanie: Ze wszystkich składników prócz marchewki i ziemniaków ugotować wywar ( gotować około pół godziny od zagotowania(...)Marchewki ostrugać pokroić na mniejsze kawałki, tak samo ziemniaki w kostkę. Do gotującego się wywaru dodać marchewki, gotować na mniejszym ogniu. Gdy marchewki będą prawie miękkie dodać ziemniaki. Gotować dalej około pół godziny (do miękkości warzyw). Doprawić ja do smaku według uznania. Zupa jest już praktycznie gotowa, jednak
Zrób to smaczniekolację. Danie jest lekkie, a jednocześnie sycące. Do pieczonych warzyw używam różnych przypraw, ale można użyć tylko soli i pieprzu i też będzie smacznie. Jednak zachęcam do posypania marchewki cynamonem, pietruszki kolendrom, bardzo przyjemnie jest odkrywać podczas jedzenia, każdy z tych smaków. Jeśli po obiedzie zostanie trochę kaszy i warzyw, z przyjemnością zabieram je na drugie śniadanie do pracy. Składniki(...)szklanka kaszy jaglanej kawałek dyni Hokkaido (ok. 20 dkg) 2 marchewki 1 pietruszka 1 czerwona papryka 1 biała lub żółta papryka 1 mała cebula olej rzepakowy do smaku: kumin, kolendra, cynamon, wędzona papryka, sól, pieprz natka pietruszki ewentualnie: zielone oliwki, korniszony, kapary Przygotowanie: Kaszę zagotować z 3 szklankami lekko posolonej wody. Gdy kasza zacznie się gotować, zmniejszyć
Codziennik KuchennyNajsmaczniejszą kwaśnicę jaką jadłam zaserwowano w karczmie w Kościelisku. Zupa była ugotowana na gęsinie, składała się głównie z kapusty, ziemniaków, marchewki i minimalnej ilości gęsiny. Talerz z zupą prezentował się wyjątkowo skromnie wręcz ubogo, ale jej smak był genialny. A to zasługa gęsiny. Ugotowałam kwaśnicę na rosole z gęsi, według własnego pomysłu i bardzo przypominającą tę góralską. Była kwaśna, aromatyczna(...)wyjątkowo smaczna. Składniki kwaśnicy: 4 ziemniaki 2 marchewki 4 szkl. kapusty kiszonej (pokrojonej, dobrze ukiszonej) 8 szkl. rosołu z gęsi woda w ilości takiej, aby zakryć warzywa 3 liście 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 5 ziaren pieprzu czarnego sól do smaku 1/2 łyżeczki cukru ugotowane mięso z gęsi Składniki rosołu z gęsi: 2 korpusy z gęsi (kupiłam korpusy
Codziennik KuchennyŚwietny dodatek do obiadu.Groszek z marchewką w sosie mlecznym możemy podać do ziemniaków,do tego jajko sadzone,ogórek w rękę i obiad na prędce gotowy.Lubię też podawać groszek z marchewką ugotowany,odcedzony, z masłem prawdziwym i rozmarynem-pycha. 2 marchewki 40dag.zielonego groszku lub 2 puszki groszku gotowego 3 łyżeczki cukru sól 1 łyżeczka lub 1.5 płaskiej mąki ziemniaczanej(...)smakiem 1 łyżka masła 100ml.mleka ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Marchew obieramy,myjemy,kroimy w kostkę,dusimy aby tak w połowie była miękka ,na rozgrzanym maśle.Groszek gotujemy osobno w osolonej wodzie.Ugotowany dodajemy do marchewki,mieszamy,dodajemy masło,sól,cukier,mleko i wodę tyle ile nam potrzeba i dusimy wszystko razem przez ok 20-30 min.w trakcie duszenia dodać estragon. Jeśli mamy groszek z puszki
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiPewnie już pisałam, że bardzo lubię zupy kremy za ich smak i łatwość przyrządzania. To prawda, podtrzymuję tę kwestię i przedstawiam przepis na zupę krem z marchewki. Ma ona piękny pomarańczowy kolor, ponadto słodycz marchewki miesza się z orientalnym smakiem curry z czego wychodzi super duet. Pycha :) Składniki: (inspiracja:" Zakątek Smakosza ") 600 g marchewki 2 średnie cebule(...)łyżeczki curry 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta chilli 1 litr bulionu warzywnego sól i pieprz Obraną i umytą marchewkę pokroić w plasterki, a cebulę w kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzać trochę tłuszczu, wrzucić do niego warzywa i smażyć przez ok. 5 minut. Dodać curry, słodką paprykę i chilli, wymieszać . Całość zalać bulionem i gotować
Simply Foodćwikłą, a szkoda. Nasze polskie buraczki... mega zdrowe ... mega pyszne... Składniki na 2 porcje: 3-4 nieduże buraki 1/2 opakowania sera fety 100 g ciecierzycy z puszki 1 marchewka 2 łyżki miodu sok z cytryny 1 łyżka masła Wykonanie: Buraki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Marchewkę obieramy ze skóry, następnie obieraczką do warzyw strugamy długie paski. Na patelnie wrzucamy(...)masło, miód, marchewkę i ciecierzycę. Chwilę dusimy do preferowanej miękkości. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Ugotowane buraki obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Fetę również kroimy w kostkę. Na półmisek wykładamy buraki, fetę i marchewkę z ciecierzycą. Wszystkie składniki polewamy sosem z patelni na której dusiła się marchewka. Smacznego
IMPRESJA SMAKUsmaku danie, które udowadnia, że kotlet nie musi być nudny. Łatwe przygotowanie zdecydowanie jest wielkim plusem :) Inspiracja pochodzi z książki Wielka księga specjałów Siostry Anastazji . Zapraszam! Pieczeń wieprzowa z marchewką Składniki: 5 porcji kotletów wieprzowych 5 plastrów sera żółtego 6 marchewek 1 średnia cebula 5 łyżek majonezu 3 łyżki keczupu kucharek sól, pieprz Przygotowanie: Kotlety delikatnie rozbić, lekko przyprawić(...)Marchewkę oczyścić, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę poszatkować na średnie piórka, zeszklić na łyżce oliwy lub margaryny. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy marchewkę lekko posypaną kucharkiem. Następnie równo rozkładamy cebulę i kotlety. Majonez dokładnie mieszamy z keczupem. Smarujemy każdy kawałek mięsa. Przykrywamy wszystkie porcje plasterkami sera. Naczynie przykrywamy (przykrywką lub sreberkiem). Dusimy w piekarniku
Tagebuch po polskuprzepis, bo zaintrygowała mnie nazwa i skład sosu ;) Nie próbowałam takiego nigdy wcześniej, a że najczęściej wybieram łagodne smaki, wydawał mi się idealny i nie myliłam się. Połączenie pomidorów, marchewki i selera jest naprawdę super - z piwnicy zniknęły wszystkie słoiczki, a w tym roku zrobiłam pomarolę z podwójnej porcji :) Pomarola - włoski sos pomidorowy z marchewką i selerem(...)dojrzałych pomidorów 4 marchewki 1 czerwona cebula 2 łodygi selera naciowego 2 gałązki bazylii 0,5 łyżki różowej soli himalajskiej łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 2 łyżki oliwy Cebulę posiekać drobno i podsmażyć na oliwie. Dodać posiekany seler naciowy, szczyptę soli, starte na grubej tarce marchewki i smażyć do czasu, aż warzywa zmiękną. Zdjąć z ognia. Pomidory sparzyć i zdjąć
FitKotcałości, nadzianego farszem pieczarkowo-cebulowym. Efekty naszych kulinarnych zmagań znajdziecie poniżej 2 godziny składniki: 1 cały Kurczak Zagrodowy 1/2 cytryny 7-8 ziemniaków 1 jajko 1 duża marchewka 1 zielona papryka 1 żółta papryka sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, słodka papryka, ostra papryka masło oliwa z oliwek farsz: 500 g pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko wykonanie: Obieramy ziemniaki(...)marchewkę. Pyry przekrawamy na pół, a marchewkę kroimy w półksiężyce. Zalewamy wodą i wstawiamy na gaz. Gotujemy 10 min od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć. Obieramy cebulę, kroimy w kostkę i szklimy na patelni używając masła lub 1 łyżki oliwy z oliwek. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy. Pod koniec dodajemy przeciśnięty lub posiekany ząbek czosnku i wbijamy jedno jajko
Ania i Marcin gotująszaleni wyrywaliśmy marchewki z pracowego ogródka. Naręcza małych i większych, pękatych i podłużnych trafiały do skrzynki. Zachciało mi się ciasta marchewkowego. Skorzystałam z książki Dominiki Wójciak "Ziarno". Znalazłam tam pomysł na pieczona owsiankę z marchewka w roli głównej, ponieważ mi zależało na cieście przepis zmodyfikowałam. Powstał ciekawy, mocno wilgotny placek. Synciowi bardzo smakował, mi również choć(...)mój gust za bardzo wyczuwalna była w nim marchewka. To moje bardzo subiektywne zdanie ponieważ nie lubię smaku marchewki (poza pieczoną i drobinkami w surówce) ot co! Owsiane ciasto marchewkowe 100 g mąki owsianej, bezglutenowej 120 g płatków owsianych, bezglutenowych 40 g posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej po 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu i soli
Dzieje kuchennej Wiewiórytreściwą i sytą. Taka porcja zupy wystarczy dla 4 osób. Składniki: 300 g wołowiny 4 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 łyżeczka papryki w proszku 4 średnie marchewki biała fasola z puszki (500 g) 1 duży ząbek czosnku ½ szklanki śmietany (18%) 2 łyżki octu 2 pomidory „lima” czerwona fasola z puszki (500 g) ulubione zioła (koperek, natka pietruszki(...)listek laurowy Wykonanie: Warzywa oczyściłam i ugotowałam z listkiem laurowym. Po ugotowaniu warzywa wyjęłam (wyrzuciłam za wyjątkiem marchewki). Otrzymałam 600 ml czystego wywaru. Mięso zmieliłam. Dodałam bułkę tartą, wbiłam jajko, wsypałam paprykę i odrobinę soli. Masę dokładnie wyrobiłam. Uformowałam z niej klopsiki w kształcie kuleczek wielkości orzecha. Wyszło 25 sztuk. Marchewki oczyściłam, pokroiłam w plasterki
Kuchnia u KrysiOpis: Warzywny deser i jeszcze w postaci wypieku to nadal nowość na polskich stołach. Ciasto marchewkowe jest idealnym pomysłem na wykorzystanie marchewki, która zazwyczaj mamy w lodówce. Taki deser pokochają zarówno dorośli jak i dzieci. Marchewka sprawia, że nasze ciasto będzie wilgotne w środku. Według mnie to ciasto jest najlepsze – wilgotne, aromatyczne, miękkie, nie za słodkie oraz co najważniejsze proste(...)szybkie w wykonaniu. Ciasto marchewkowe można przedstawić w wielu różnych wariacjach, jednak ja przedstawię klasyczną formę tego deseru. Składniki: 300 g drobno startej marchewki 4 jajka ¾ szklanki drobnego cukru (najlepiej brązowy) 200 ml oleju roślinnego ok. 250 g bakalii (orzechy laskowe, orzechy włoskie, wiórki kokosowe, rodzynki) 2,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneCzasem wystarczy kilka składników połączonych, dobrze doprawionych, by powstało z nich danie niebanalne w smaku oryginalne. Makaron spaghetti z karmelizowaną marchewką i różyczkami zielonego kalafiora połączyłam, solą himalajską i mieszanką przypraw chili doprawiłam, świeżą bazylię dodałam i proste danie w kilka chwil przygotowałam. To danie zdrowe, kolorowe i smakowo wyjątkowe. Składniki na 2 porcje: 100 g makaronu spaghetti(...)młode duże marchewki, 1/3 kalafiora zielonego, sól himalajska świeżo mielona do smaku, mieszanka przypraw chili świeżo mielona do smaku, 3 łyżki oleju rzepakowego, ½ łyżeczki cukru, świeże listki bazylii. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy. W tym czasie przygotowujemy warzywa. Marchewki dokładnie myjemy (nie potrzeba obierać), kroimy w cienkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy
Moniki SmakołykiDodam jeszcze, że jeden z rozdziałów książki poświęcony jest poradom, jak prowadzić zdrowy tryb życia. Z chęcią będę czerpała inspirację z tego wiarygodnego źródła... Wracając do przepisu... Tak przygotowana marchewka jest nieskomplikowaną i tanią przekąską/sałatką, która pasuje praktycznie do wszystkiego. Można ją podawać w wersji solo oraz jako dodatek do obiadu. (6 porcji) (*) 600g marchewek 1 łyżka oliwy(...)imbiru (świeżego) pieprz (świeżo zmielony; w oryginale biały) sól Dodatkowo: 1 łyżka sezamu Sezam uprażyć na suchej patelni i przełożyć do małej miseczki. (Uważać, aby się nie przypalił.) Marchewki obrać, umyć i pokroić w słupki o długości około 10 cm. Marchew obsmażyć na rozgrzanym oleju, a następnie zmniejszyć ogień i smażyć do momentu, aż będzie prawie miękka. (Jednak musi pozostać
Di gotuje