Delikatna i bardzo szybka do przygotowania zupa kalafiorowa. Z młodymi ziemniaczkami i marchewką. Zabielana śmietaną. Przed podaniem posypana posiekanym szczypiorkiem i pokruszoną gorgonzolą. Będziecie zaskoczeni jak dobrze smakuje pomimo malej ilości prostych, ogólnodostępnych składników i krótkiego czasu potrzebnego do jej wykonania. SKŁADNIKI / 4 porcje 1 łyżka masła 1 łyżka dobrego oleju roślinnego np. kokosowego 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)ziemniaki 2 marchewki lub garść mini marchewek 2 garści różyczek kalafiora 1 litr bulionu lub wody szczypta kurkumy i suszonego lubczyku sól, świeżo zmielony czarny pieprz 150 g gęstej śmietany 18% 3 łyżki posiekanego szczypiorku DO PODANIA : gorgonzola WYKONANIE Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w cienkie plasterki, ziemniaki w kostkę, dużą marchewkę w plasterki (małą zostawiamy w całości), kalafior
cool and mintygotowanie i publikowanie. Tęskno mi jednak za blogiem, więc postaram się powolutku co jakiś czas coś dodać. Nasze posiłki są ostatnio wręcz ekspresowe, jak ta zupa z marchewki i czerwonej soczewicy, którą robiłam kilka dni temu. Szybkie, syte i smaczne :) Składniki na 4 porcje: (inspiracja: " Planeta Smaku ") 1 cebula 3 duże marchewki 1 szklanka czerwonej soczewicy(...)słodka papryka w proszku, chilli w proszku, zioła prowansalskie W garnku rozgrzać odrobinę oleju, cebulę pokroić w dużą kostkę. Gdy olej się rozgrzeje podsmażyć na nim cebulę. Marchewki obrać i pokroić w plasterki. Gdy cebula będzie zarumieniona do garnka wrzucić marchewkę, wymieszać i smażyć przez chwilę. Wsypać soczewicę, całość zalać bulionem, dodać keczup i przyprawy. Gotować aż marchewka
Simply Foodczas temu niesamowicie zasmakowała mi w zupie krem, a teraz postanowiłam użyć jej do bezmięsnej potrawki. Powstała w ekspresowym tempie, przez kilka minut dusząc się w towarzystwie pomidorów i marchewki, delikatnie doprawiona papryką i kurkumą. Wyszło pysznie, rozgrzewająco, a do tego całkowicie wegańsko i bezglutenowo! Więc osoby na tych dietach nie muszą się o nic martwić. 😉 A uwierzcie(...)prawdziwe wegańsko-bezglutenowe niebo! Idealny ratunek na pochmurne dni, mniam! Ja tam się coraz bardziej przekonuję do roślinek ✋🌿 A Wy? Spróbujecie? 😋 Składniki: 100 g czerwonej soczewicy 2 marchewki 1/2 puszki pomidorów 1/2 cebuli 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju roślinnego odrobina soku z cytryny sól, pieprz, ostra i łagodna papryka, szczypta kurkumy ryż basmati natka pietruszki Obie marchewki
Kuchnia Elliesmażone warzywa mogą być podstawą kremowej zupy, wystarczy dodać bulion i całość zmiksować. Przygotowałam smaczne i naprawdę proste danie. To smażone na oleju rzepakowym warzywa takie jak ziemniaki, marchewka, cukinia z czosnkiem i pozostała kapusta włoska oraz cebula. Dodatek tymianku suszonego świetnie pasuje zwłaszcza do marchewki i ziemniaków, a słodka papryka dodaje koloru całemu daniu, podobnie olej rzepakowy, który(...)złoty kolor. Koniecznie wypróbujcie, bo szkoda, aby warzywa zmarnowały się! To doskonały dodatek do dań mięsnych, także tych z grilla. Smażone warzywa / 1 porcja Składniki: 1/2 cukinii 1/2 marchewki 2 małe ziemniaki 1 ząbek czosnku mały kawałek kapusty włoskiej 1/4 cebuli 4 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżeczki słodkiej papryki Przygotowanie: Cukinię kroimy w grube ukośne
Moja smaczna kuchniaTradycyjny gulasz z marchewką, cebulką i pomidorami. Stosunkowo szybki do wykonania i idealny do kaszy gryczanej i ogórka kiszonego. Składniki: ok. 500 g mięsa wieprzowego - u mnie było ok. 300 g szynki i ok. 200 g schabu 1 duża cebula 1 duża marchewka albo 2 mniejsze 1 puszka pomidorów pelati lub 2 duże pomidory ew. łyżeczka koncentratu pomidorowego(...)czosnek granulowany sól, pieprz, mielona słodka papryka, suszony lub świeży tymianek Mięso pokroić w równą kostkę - ok. 1 -1,5 cm. Cebulę obrać i pokroić w grube piórka. Marchewkę obrać i pokroić na równe plasterki. Na patelnię wlać olej. Wrzucić cebulę i zeszklić. Przełożyć zeszkloną cebulę do garnka i wlać odrobinę wody - 100 ml. Dorzucić marchewkę i dusić
Ze smakiem bez glutenuSkładniki: 1 duża ćwiartka z kurczaka; 6 średnich ziemniaków; 2 średnie marchewki; 1 średnia pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 1 średnia cebula; 1 szklanka mrożonego groszku; 2,5 litra zimnej wody; 3/4 szklanki makaronu zacierki ; Pęczek koperku; 3/4 szklanki słodkiej, rzadkiej śmietanki 30 lub 36 %; 1 liść laurowy; 2 ziarna ziela angielskiego; Sól; Pieprz. 1 szklanka(...)Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Marchewki, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewki, pietruszkę i seler obrać. Marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach na tzw. wiórki. Resztę jarzyn pozostawić w całości. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Cebulę obrać, pokroić w małą kostkę. Ćwiartkę z kurczaka umyć pod bieżącą wodą. Do garnka (najlepiej 5 - litrowego
Gospodyni MiejskaNajbardziej znana jest galareta wieprzowa tzw. zimne nóżki jednak można przygotować wersję delikatniejszą z kurczaka. Ja do swojej dodałam marchewkę i zielony groszek, można dodać też ugotowane jaja. składniki: 2 duże ćwiartki z kurczaka 3 spore marchewki 1 pietruszka kawałek selera pęczek zieleniny (liść pora i selera, natka pietruszki) 2-3 listki laurowe 1 cebula kilka ziarenek pieprzu i ziela(...)zalać wodą. Zagotować i zebrać szumowiny. Dodać warzywa i przyprawy. Gotować na wolnym ogniu aż mięsko będzie miękkie. Gdy mięsko się ugotuje wyjąć je z wywaru razem z marchewkami i wystudzić. Mięsko obrać z kości i rozdrobnić, marchewkę pokroić w kostkę. Groszek osączyć z zalewy. W naczynkach/miseczkach na galaretę ułożyć rozdrobnione mięsko, marchewkę i groszek. Można dodać też jajko ugotowane
Monia miesza i gotujeSkładniki: 1 duży por (biała część); 3 średnie marchewki; 2 duże jabłka; 3 - 4 łyżki majonezu; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Pora, marchewki i jabłka umyć i osuszyć. Pora przekroić wzdłuż na 2 części i cieniutko pokroić. Przełożyć do miski. Marchewki i jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Dodać do miski z pokrojonym porem
Gospodyni MiejskaMarchewkowe romby, to propozycja dla wszystkich tych, którzy lubią ciasta wilgotne i z warzywami. Tym razem głównym składnikiem ciasta jest marchewka....dużo marchewki. Ciasto jest słodkie pomimo tego, że cukier zastąpiłam ksylitolem. Polewa z olejem kokosowym to taka kropka nad i..... Wymiary blaszki : 34x24 cm Temp. pieczenia: 170 C Czas pieczenia : 60-65 minut Składniki: 600 g marchewki 7 jajek(...)łyżka cynamonu skórka starta z cytryny 125 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa 1 łyżka oleju kokosowego 80 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Masło należy stopić, wystudzić. Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Rozdzielamy jajka na żółtka i białka. Do żółtek dodajemy szczyptę soli, cukier wanilinowy i łyżkę ksylitolu i wszystko ucieramy na puszystą
Różne smaki w kuchnitartę wymyśliłam jakiś czas temu na konkurs, ale pomyślałam, że świetnie będzie się prezentować na wielkanocnym stole. Smak marcepana kojarzy mi się z tymi świętami, a młoda marchewka jest bardzo wiosenna. Na potrzeby bloga udoskonaliłam recepturę i zamieniłam kilka składników, aby była jeszcze smaczniejsza i zdrowsza. Bardzo nam smakowała, więc gorąco polecam. Składniki: 50 gram płatków quinoa 40 gram(...)soku z mandarynek pół startego ziarenka bobu tonka 1 łyżeczka mielonego cynamonu pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 7 łyżeczek żelatyny 150 ml gorącej wody pół szklanki mini marchewek 2 łyżki miodu 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 10 młodych listków bazylii Wykonanie: Jajka, olej kokosowy (zimny), mielone migdały, płatki quinoa, mąkę quinoa, mąkę kokosową, mąkę z tapioki, likier amaretto i cukier
Quinoa Raz!Ilość: 2 porcje Czas przygotowania: 30 min Składniki: – 2 średnie marchewki – 1,5 szkl. mleka – 1 łyżka budyniu śmietankowego bez cukru – 0,5 łyżki ksylitolu – płatki migdałów i kakao do dekoracji Przygotowanie: 1. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Umieścić ją w rondelku, zalać 1,3 szkl. mleka i gotować(...)10min. do miękkości marchewki. 2. Budyń rozpuścić w 0,2 szkl. zimnego mleka. Dodać do marchewki z mlekiem. Chwilę gotować ciągle mieszając. 3. Zdejmujemy z ognia i przenosimy w chłodne miejsce do przestudzenia. 4. Gdy koktajl będzie już chłodny blendujemy go na gładko. 5. Przelewamy do szklanek i dekorujemy płatkami migdałów i kakao. SMACZNEGO ! Przygotowanie: 1. W wersji wegańskiej marchewki
Podwójnaporcjaktóre zrobicie z jajek, odrobiny mąki i przypraw. Ta wersja jest znacznie lżejsza i smaczniejsza od tradycyjnej wersji! Do placków przygotowałam również pastę z bobu i pieczone frytki z marchewek. Myślę, że to idealny zestaw na wiosenny obiad lub kolację. Składniki: omletowe wrapy 4 jajka (lub jak u mnie - 2 z podwójnym żółtkiem) 2 łyżki mąki ryżowej(...)przestygnięty miksujemy na gładką pastę z dodatkiem czosnku, jogurtu, soku z cytryny i przypraw. Jeśli będzie się ciężko blendowało, należy do pasty dodać niewielką ilość wody. pieczone marchewki kilka marchewek sól, pieprz, ostra papryka olej rzepakowy Myjemy, obieramy i kroimy w grubsze paski. Doprawiamy do smaku. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy marchewkę
Kuchnia EllieProponujemy efektowne, dietetyczne, proste w wykonaniu - danie z udziałem wszechobecnej w takim przypadku - marchewki, a w połączeniu z zielonym groszkiem i rybą w ziołach, to piękna kompozycja Skł a dniki: porcja, filet świeżego łososia, 3 szt marchewki, puszka groszku konserwowego przyprawa do ryb sok z połowy cytryny Wykonanie: Filet łososia opłukać, osuszyć z wody ręcznikiem papierowym, skropić sokiem(...)cytryny, posypać przyprawą do ryb, odstawić. Marchewki oskrobać i korzystając z obieraczki do warzyw strugać wzdłuż na paski, wzdłuż marchewki, bardzo sprawdza się właśnie taka obieraczka znana nam powszechnie. W ten sposób przygotować marchewkowe spaghetti, włożyć na sitko, które umieszczamy nad garnkiem z wodą i parować do miękkości. Posiadacze garnka do gotowania na parze mają prostsze zadanie. Rybę w przyprawach
kgwjanczewowcześniej namoczy w świeżej zimnej wodzie. Nie działa to na seler naciowy czy ogórka, ale świetnie ożywi pietruszkę, szpinak, paprykę czy jarmuż, a nawet ciężką do wyciskania twardą marchewkę. Na soki wybrałam długą odmianę buraków – są zdecydowanie bardziej kruche, słodkie i bardzo, bardzo soczyste. Buraki okrągłe są dla mnie zbyt ziemiste w smaku – przy burakach długich kompletnie brak tego ziemnego(...)najszybciej odpowiedzieć. I tutaj, na stronie FB. SKŁADNIKI SOK NA ŚNIADANIE 8.00-9.00 2 średnie jabłka, ze skórką, bez gniazda nasiennego /450g/ 2 średnie pomarańcze, obrane /350g/ 3 duże marchewki, obrane /250g/ 1 duży burak, obrany /250g/ 2,5cm świeżego imbiru (kawałek wielkości połowy kciuka) /4-5g/ SOK NA DRUGIE ŚNIADANIE (2h później) 10.00-11.00 1 wężowy ogórek ze skórką
Karo in the Kitchenorzechów włoskich - 50 g mąki kukurydzianej - 100 g mąki orkiszowej bezglutenowej - 100 g mąki owsianej - 5 jajek ekologicznych - 250 ml oleju kokosowego - 200 g startej na małych oczkach młodej marchewki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej - 3 łyżki miodu wrzosowego - sok z 1/4 cytryny - 4 łyżki suszonej żurawiny - 4 łyżki mleka bez laktozy WIERZCH: - 5 łyżek orzechów(...)włoskich - 5 łyżek orzechów laskowych - 3 łyżki miodu - 3 łyżki oleju kokosowego - 1 łyżka mleka bez laktozy Dzięki użyciu marchewki do ciasta, nie musimy dodawać do niego już cukru, marchewka odpowiednio nawilży babkę i nada jej słodkiego smaku. Margarynę, czy też masło zastępujemy olejem koksowym, którego prozdrowotne właściwości są Wam pewnie bardzo dobrze znane.Celowo do ciasta użyłam tylko mąki bezglutenowe
SMYKWKUCHNI