Rumiane i pulchniutkie, bardziej przypominają babcine racuchy niż warzywne placki. W środku kryją marchewkę, fetę, zioła i aromatyczne kumin i kolendrę. O moim uwielbieniu do warzywnych placuszków pisałam Wam już nie raz. Na blogu były już placki z cukinii i fety i takie z halloumi , pyszniły się placki z pomidorów , a także ze szpinaku i porów . Zawsze formowałam(...)proszku do pieczenia i smażeniu w głębokim tłuszczu. Pod wpływem wysokiej temperatury oleju placuszki momentalnie pęcznieją i stają się lekkie jak chmurka. Co w połączeniu ze wspaniałym wnętrzem, napakowanym marchewką, fetą, ziołami i aromatycznymi przyprawami, tworzy z nich naprawdę ekstra potrawę. Przepis na placki pochodzi z książki Rebecci Seal "Istanbul" i nawiązuje do kuchni tureckiej. Jeżeli wolicie, oczywiście
Chilli Czosnek i Oliwamarchewkowe ciasto Jest to jeden z z moich ulubionych wypieków. Dodatek marchewki, do ciasta sprawia, że staje się ono o wiele delikatniejsze i bardziej wilgotne. Jeżeli zaś dodatkowo, przyozdobimy wierzch ciasta gorzką, czekoladową polewą, to oprócz wybornego smaku uzyska ono wyrafinowaną formę. Ciasto z dodatkiem marchewki, nie tylko jest zdrowe, lecz o wiele dłużej zachowuje swoją świeżość(...)prawda u mnie w domu ma to niewielkie znaczenie, ponieważ jeszcze się nie zdarzyło, by po upieczeniu zamieszkało z moją rodzina, dłużej niż przez jeden dzień. składniki 4 marchewki 4 jajka 2 szklanki mąki 1 szklanka oleju 1 szklanka cukru 100 g bakalii 2 łyżki koniaku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Miód i pieprzdużo kolagenu, który ma właściwości żelujące, galaretka bardzo szybko tężeje, nie potrzeba do niej dodawać ani grama żelatyny. Zimne nóżki, galareta wieprzowa z wolnowaru : Składniki: 4 nogi wieprzowe 3 marchewki ½ selera korzennego 1 duża pietruszka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1,5 litra wody sól, pieprz mielony i czarny ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy Przygotowanie: Nogi wieprzowe dokładnie myjemy, jeśli(...)przypadkiem trafią się resztki szczeciny to opalamy je nad ogniem. Każdą nogę nacinamy wzdłuż i układamy w wolnowarze. Obraną z łupin cebulę opalamy nad ogniem, dorzucamy do nóżek. Marchewki, seler i pietruszkę obieramy, myjemy i również układamy w wolnowarze. Dodajemy przyprawy, płaską łyżeczkę soli, łyżeczkę ziarnistego pieprzu, kilka ziaren ziela angielskiego i z 2 liście laurowe. Zalewamy całość 1 litrem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSzybkie i nieskomplikowane pure z marchewki, dyni i świeżego imbiru. Jeśli lubicie pure to zapewniam ,że przypadnie Wam ono do gustu. Zamiast tradycyjnej gotowanej marchewki, spróbujcie przygotować ją w trochę inny sposób. Korzystając,że jest sezon na dynię, wykorzystałam ją i polecam. A ostrość i intensywność smaku świeżego imbiru podkreśli charakter dania. Kolorowo i zdrowo! Polecam również PURE(...)KALAFIORA Składniki: 3-4 szt. większych marchewek około 100-200g dyni kawałek świeżego korzenia imbiru łyżka masła pół łyżeczki cukru pieprz i sól do smaku szklanka wody Marchewkę pokroiłam w plasterki. Przełożyłam do garnka i zalałam wodą. Gotowałam około 5-7 minut. Dynię i imbir również pokroiłam na mniejsze kawałki. Dodałam je do marchewki. Gotowałam
potrawyregionalneoctem i majerankiem; na sposób mojej teściowej - ze śmietanką, ogórkiem kiszonym i mięsem z kurczaka; oraz na mój sposób- po zamojsku czyli z groszkiem, przecierem pomidorowym i dużą ilością marchewki. Wszystkie te trzy rodzaje są na swój sposób pyszne. Używam flaków kupionych w całości, muszą się one dość długo gotować i jest z nimi więcej roboty, ale moim zdaniem smakują(...)lepiej niż te kupione już gotowe krojone. Aby uprościć przygotowanie można użyć gotowej mieszanki mrożonej marchewka z groszkiem, wtedy zaoszczędzimy czas na krojeniu marchewki. Składniki: ok. 750 g flaków w całości lub ciętych porcja rosołowa 2 duże marchewki 1 szklanka mrożonego zielonego groszku 4 ziemniaki korzeń pietruszki kawałek selera cebula 2 łyżki przecieru pomidorowego liście laurowe ziele angielskie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaśledzie matiasy 5-6 filetów 4 ziemniaki 1 marchewka 1 cebula 1 ogórek kiszony 200 ml śmietany 18% sól pieprz cukier marchewka i natka pietruszki do dekoracji Śledzie wymoczyć w wodzie by nie były zbyt słone. Ziemniaki i marchewkę ugotować w mundurkach. Wystudzić. Wystudzone ziemniaki obrać ze skórki pokroić w kostkę, jedną marchewkę również pokroić w kostkę. Dodać drobno posiekaną(...)cebulę śmietanę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. W salaterce udekorować marchewką i natką pietruszki
Gotowanie jest łatwedomowa, pachnąca! Składniki: 1 duża ćwiartka z kurczaka (o wadze około 350 g); 14 średnich, dojrzałych pomidorów (łączna waga ok. 2,35 kg); 2 litry zimnej wody 2 średnie marchewki; 1 średnia pietruszka; Biała część pora; 1/4 korzenia selera; Gałązka lubczyku - opcjonalnie; 1 liść laurowy; 1 łyżka masła; 1 łyżka przyprawy uniwersalnej do potraw np. vegety; 1 czubata łyżeczka białego(...)Sól; Pieprz. Dodatkowo: Opakowanie makaronu nitki (250 g) lub ryż; Pęczek natki pietruszki. Sposób przygotowania: Makaron/ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. Marchewkę, pietruszkę i seler umyć, osuszyć i obrać. Gałązkę lubczyku umyć pod bieżącą wodą. Ćwiartkę z kurczaka umyć pod bieżącą wodą, osuszyć, przełożyć do garnka i zalać 2 litrami zimnej wody
Gospodyni MiejskaDzisiaj zajadałam się takim pysznym gulaszem z indyka. Zrobiłam go z pomidorami i marchewką, Smakował wyśmienicie za sprawą ziół: suszonego tymianku i oregano oraz świeżej natki pietruszki. Pikanterii dodawał mu pieprz cayenne, który świetnie rozgrzewa. To prosty pomysł na połączenie delikatnego mięsa, soczystych warzyw i wonnych ziół. A efekt jest niezwykły! Polecam Wam serdecznie i pozdrawiam! GULASZ(...)INDYKA Z POMIDORAMI I MARCHEWKĄ. Składniki na 3 - 4 porcje: 400 g filetu z piersi indyka 2 marchewki 1 duża cebula szalotka puszka krojonych pomidorów lub 6 pomidorów świeżych 3 łyżki koncentratu pomidorowego 250 ml bulionu 2 ząbki czosnku 3 - 4 łyżek oliwy z oliwek sól pieprz czarny pieprz cayenne suszony tymianek suszone oregano
Zakątek rozkoszy kulinarnychdzień odchodzi do przeszłości. Za oknem coraz szybciej robi się ciemno, a to zdecydowanie odbiera mi energię. Dobrze, że dary jesieni pozwalają cieszyć się kolorami na talerzu. Dynia i marchewka doskonale poprawiają nastrój. Czasami nie trzeba ich aż tak wiele by poczuć chęć do działania. Dziś mój talerz zdobią pomarańczowe wstążki z marchewki. Niby nic wielkiego, a jednak oko się(...)cieszy. Wieprzowina w sosie musztardowym składniki: 800 g mięsa wieprzowego na gulasz 2 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka musztardy Dijon 4 marchewki 4 szalotki 150 ml śmietany 18% 300 ml białego wina wytrawnego 1 łyżka miodu natka pietruszki olej do smażenia sól i pieprz bouquet garni (bukiet ziół - pietruszka, liść laurowy, tymianek) wykonanie: Mieszamy wino z musztardą Dijon
Przysmaki Karolkidużą ilością mięsa, aromatyczna i dość pikantna. Polecam ją wszystkim, nie tylko fanom kuchni indyjskiej;) Składniki : Na wywar: 2 piersi z kurczaka 1 cebula kawałek pora kilka marchewek pietruszka 1 łodyga selera naciowego kilka ziarenek pieprzu 2 ziarenka ziela angielskiego sól Na zupę : wywar wraz z mięsem, marchewka i selerem, pozostałe składniki wyrzucić 2 łyżeczki nasion kolendry(...)seler naciowy z wywaru. Dodać pomidory, kurkumę i zalać wywarem, przykryć i gotować na niewielkim ogniu przez 20 minut. W międzyczasie rozdrobnić pierś z kurczaka z wywaru, natomiast marchewkę pokroić w plasterki. Gdy zupa się ugotuje dodać do niej większą część marchewki i zmiksować. Zupę spróbować i ewentualnie doprawić do smaku, dodać mleko kokosowe (śmietanę) oraz
Codzienne GotowanieCiasto marchewkowe to słodki placek ze startą marchewką. Marchewka nadaje mu miękką i wilgotną konsystencję. Składniki: 1,5 szklanki startej marchewki 1,5 szklanki mąki 4 jajka 1 szklanka oleju 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka cukru waniliowego pół szklanki pokrojonych orzechów włoskich pół szklanki wiórków kokosowych(...)pół łyżeczki soli Marchewkę ścieramy na drobnej tarce. Orzechy włoskie kroimy na małe kawałeczki. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Powoli dodajemy olej i mieszamy do momentu aż ciasto go wchłonie. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z solą, sodą, proszkiem do pieczenia i cynamon. Na końcu wsypujemy marchewkę, orzechy i wiórki kokosowe. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem
Salonik smakówKażdy z nas lubi warzywne sałatki, ale pewnie wielu nie lubi przygotowywać do niej tych wszystkich warzyw. Możemy sobie pomóc , pozbywając się chociaż..marchewki! Nic prostszego, trzeba się tylko zawiziąć w jednym dniu i zorganizować i..napełnić słoiczki marchewką. Wykonanie jest proste. Gotujemy czystą i całą marchewkę, w łupince, w osolonej wodzie. Uważajmy, aby marchewka nie była zbyt miękka(...)polub- warto! Zalewamy przefiltrowaną gorącą wodą, zakręcamy słoiki, pasteryzujemy około 10 minut od zawrzenia wody. Woda ma lekko pyrkać, nie ma bulgotać! Wyciągnąć wystudzić...a zimą cieszyć się z marchewki do sałatki
Z Kuchni Do KuchniSurówka z marchewką i chrzanem Marchewka to tak cenne warzywo, i tak rzadko gości surowe na moim stole. Postanowiłam to zmienić. W końcu zbliża się jesień, świeżej marchewki jest pod dostatkiem, więc trzeba z tego korzystać. Dzisiaj do obiadu podałam startą marchewkę z jabłkiem z dodatkiem chrzanu. Składniki: 0,5 kg marchewki 2 średnie jabłka 1 solidna łyżka startego
na moim stole...warzywami ? Kiedyś były one dla mnie czystą abstrakcją. Można rzec, że do czasu gdy skusiłam się na pierwsze połączenie ze szpinakiem czy też dynią. Teraz na odstrzał poszła marchewka. To ciasto jest raczej z tych znanych i lubianych wariacji smakowych, a ja dołączam do grona miłośników takowych słodkości. Ciasto jest delikatnie wilgotne, aromatyczne i pyszne :) Moja propozycja podana jest(...)pudrem jednak świetnie nada się tu w zamian polewa czekoladowa i okruchy orzechów do dekoracji. Ciasto marchewkowe SKŁADNIKI : 2 szklanki mąki 2 szklanki tartej marchewki 1 pełna czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżka cukru waniliowego 1 szklanka cukru białego 2 łyżeczki cynamonu 4 jajka 20 dag masła 1/2 szklanka rodzynek
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki