pora na przepis. I mimo, że pogoda za oknem bardziej przypomina wczesną jesień lub nawet wiosnę, to przepis z tych raczej zimowych. Pyszny i rozgrzewający... Gulasz wołowy z karmelizowaną marchewką i miodem pitnym (4 duże porcje) Będziemy potrzebować: 700 g wołowiny (łopatka lub antrykot) 500 g cebuli 300 g pieczarek 2 marchewki (moje były spore i mogły ważyć(...)powyżej poziomu mięsa z cebulą. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i majeranek. Przykrywamy pokrywką i dusimy. Po ok. 1,5 godz. możemy zająć się pieczarkami i marchewką, które kroimy dość grubo. Pieczarki w ćwiartki, a marchewkę w ok. 5 mm plasterki (to ważne, by na sam koniec wciąż pozostała półtwarda). Na dużej patelni rozpuszczamy ok. 1,5 łyżki masła
Ratunku obiadVegeta Natur, bazylia, kurkuma, papryka słodka Zrobiłam tak (mieszałam masę po dodaniu każdego kolejnego smaku): 1.Wrzuciłam obrane i z grubsza pokrojone ziemniaki do Thermomixa i chwilę miksowałam, dodałam marchewkę i znów lekki mix, dosypałam 1/3 łyżeczki kminku, wbiłam 2 jajka (sł) 2. Dodałam startą sporą cebulę i 3 wyciśnięte ząbki czosnku, szczyptę pieprzu czarnego, 1/3 łyżeczki imbiru, 1/3 łyżeczki(...)życiu nie chodzi o czekanie, aż burza minie. Chodzi o to, żeby nauczyć się tańczyć w deszczu” Vivian Greene Komentarze zawsze.oliwek 2011/12/09 13:38:27 uwielbiam placki ziemniaczane, z marchewką też robiła, ale nigdy w takim pysznym sosie:) a termomix to moje marzenie, prawdziwe cudo w kuchni :) m.dawid 2011/12/09 15:03:12 Sowo placki wyglądają super - na pewno się kiedyś
Zdrowa Kuchnia SowyPodałam Wam już kilka przepisów na ciasta z warzywami, np. na brownie z buraków czy z fasoli. Dzisiaj przyszła kolej na ciasto z dodatkiem marchewki. W tym roku moja marchewka jest naprawdę śliczna, korzystam więc póki mogę;) Pyszne kakaowe ciasto z dodatkiem marchewek oraz zmielonych orzechów włoskich. Do tego wspaniały krem serowo-czekoladowy... Połączenie naprawdę fantastyczne! Polecam... Ciasto(...)duże jajka, 20g kakao, 150g drobnego cukru do wypieków, 150g mąki pszennej, 180g marchewek, 50g zmielonych orzechów włoskich BackMit, 2 łyżki oleju z pestek winogron. Jajka z cukrem ubić na parze na kogel-mogel. Dodać mąkę przesianą z kakao i bardzo dokładnie wymieszać. Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać do ciasta
Z miłości do słodkościjarzynką w niewiele jak pół godziny. Pociągające prawda ? A do tego sposób przygotowania tak prosty, że prościej nie można . Czas: 1 godzina Składniki: 2 białe kiełbasy surowe 1 duża marchewka 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 1 szklanka wody 1 gałązka rozmarynu ( opcjonalnie) 2 łyżki masła 1 łyżka oleju 2 łyżki barszczu białego w proszku ( najlepiej zwykły bez dodatków typu czosnek , wędzonka(...)wyjąć łyżka cedzakową i odłożyć. Nastawić w osolonej wodzie obrane, umyte i pokrojone ziemniaki. Kiełbaski związać nicią do mięs formując z nich 4 malutkie sztuki. Do wody po gotowaniu marchewki włożyć kiełbaski i doprowadzić wodę do wrzenia. Zmniejszyć gaz i parzyć na małym 10 minut. Wyjąć. Na patelni rozgrzać masło z olejem- wrzucić rozmaryn. Włożyć odsączone kiełbaski i smażyć
Buniabaje w kuchniWegańska zupa z groszkiem i szpinakiem. Tą prostą, zdrową i pyszną zupę przygotujesz w zaledwie 30 minut. Groszek , szpinak i seler naciowa , a także marchewka i makaron , wszystko gotujesz bardzo krótko by zachować świeżość warzyw, pyszny smak i żywe kolory. Ta energetyczna zupa ze szpinakiem i groszkiem to jedna z najzdrowszych i najłatwiejszych w przygotowaniu przepisów na zupy jakie publikowałam(...)Składniki mineralne to: wapń, cynk, żelazo, magnez, fosfor, potas. Składniki jakie są potrzebne: – 1 cebula – 2 łodygi selera naciowego – 3 ząbki czosnku – 4 marchewki – 2 kostki rosołowe lub własny bulion – 250 g makaronu spaghetti bez glutenu – 300 g mrożonego szpinaku – 300 g mrożonego groszku – olej do smażenia Kostki rosołowe rozpuścić
Zdrowy Styl Joannysałatki są tarte na tarce – dzięki temu sałatka jest szybka w przygotowaniu, a dodatkowo pięknie wygląda i smakuje zupełnie inaczej, niż standardowa sałatka ze składnikami pokrojonymi w kostkę. Marchewka dodaje sałatce pięknego koloru, ogórki natomiast dodają orzeźwiającego smaku. Sera żółty nadaje sałatce wyrazisty smak, a jabłka dodają świeżości i chrupkości. Ta sałatka doskonale sprawdzi się na wszystkich imprezach, grillach(...)serem żółtym. Wszystkie składniki… Drukuj Proporcje na: średnią salaterkę Czas przygotowania: 30 min Ocena: 5.0 /5 ( 2 głos/y ) składniki Składniki na warzywną sałatkę warstwową: 450 g marchewki (waga przed obraniem) 3 ogórki szklarniowe 200 g sera żółtego (w kawałku) 450 g ogórków konserwowych 6 jajek 2 średniej wielkości jabłka 300 g majonezu (lub w lżejszej wersji
Via Gustociasto mam już dobrze wyrobione, ostawiam je do wyrośnięcia, a w czasie kiedy mi rośnie robię nadzienie do bułeczek. Farsz, którym wypełniam bułeczki składa się z takich warzyw jak marchew oraz por, mięsa drobiowego i przypraw. Do farszu dodaję również mąkę i odrobinę mleka, gdyż chcę aby nadzienie miało kremową konsystencję i nie było suche. Gotowe, wystudzone nadzienie układam(...)cukru kryształu 140 ml letniego mleka 1 jajko “L” 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli Nadzienie z kurczaka i warzyw: 10 dkg pora 10 dkg marchwi 20 dkg piersi z kurczaka 1/2 łyżeczka soli 1/4 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka natki pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka mąki 200 ml mleka 10 dkg sera żółtego
MeCookstakże selen, błonnik i białko. Dlatego proponuję Wam dzisiaj wegetariańskie danie w postaci warzywnego ragoût właśnie z jej udziałem. A ponieważ zawiera ono bogate w witaminy warzywa: marchewkę, seler naciowy, bakłażan, pomidory, a także cieciorkę, będącą źródłem pełnowartościowego białka, jest to idealne danie dla zwolenników kuchni wegetariańskiej, a także wegańskiej, w tym przypadku, wystarczy tylko zastąpić mleko mlekiem roślinnym(...)parmezan- parmezanem wegańskim. Czas przygotowania: 30 min. Gotowanie: 1 godz 20 Porcja dla 4 osób : ● 800 g pomidorów krojonych w puszce ● 400 g cieciorki w puszce ● 1 bakłażan ● 1 marchewka ● 1 gałązka seleru naciowego ● 1 czerwona cebula ● 2 ząbki czosnku ● 1 cytryna bio ● 125 g kaszy kukurydzianej ● 50 g startego parmezanu ● 40 g masła ● 40 cl mleka ● 6 łyżek oliwy
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskawielu lat w mieszkaniu, więc długo się nie zastanawiałam nad ugotowaniem naprawdę smacznej i cudownie rozgrzewającej zupy w tajskim stylu. Składniki : 370 ml przecieru pomidorowego 400 ml mleka kokosowego marchew cebula 3 cm imbiru chili trawa cytrynowa 2 liście kaffiru sól łyżka oleju do smażenia Marchew obrać i pokroić w słupki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Imbir obrać(...)pokroić w cienkie paseczki (julienne) W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę i imbir. Do garnka wlać mleko kokosowe oraz dodać marchew, liście kaffiru, trawę cytrynową (wcześniej stłuc końcówkę trzonkiem noża) i chili (w całości lub pozbawioną pestek). Gotować do miękkości marchwi. Do zupy dodać przecier pomidorowy. Zagotować. Doprawić zupę do smaku solą. Ewentualnie rozrzedzić
Weekendy w domu i ogrodziebakłażana, talarki cukinii, nawet kukurydza, fasolka czy groszek. Danie podaję także z tagliatelle lub krótkim makaronem, tak jak lubimy. Dziś padło na makaron spaghetti i dodatek w postaci słodkiej marchewki i boczku. Pycha! Spaghetti bolognese z marchewką podaję (klasyk! ) z serem, natką, rukolą, nawet koperkiem. Smacznego Składniki: 150 g boczku gotowanego lub parzonego 1 cebula 2 łodygi selera naciowego(...)marchewka 2 łyżki oliwy 500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, cielęcego lub indyczego 1 szklanka czerwonego wina 1 szklanka gorącego bulionu 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 puszka obranych pomidorów 1/2 szklanki mleka makaron spaghetti (75 g / porcję) do podania: tarty parmezan, coś zdrowego zielonego Przygotowanie: Boczek pokroić w drobną kostkę i włożyć na dużą patelnię, wytopić na małym ogniu
Zasmakuj KuchniPoniżej znajdziecie kilka moich ulubionych kombinacji. Takie kiszone warzywa, świetnie nadają się do sałatek, dań obiadowych czy jako samodzielna przekąska. U mnie najszybciej znika rzodkiewka i kalarepa z kalafiorem. Marchewka z przyprawami Kroimy w plastry 6 marchewek młodych i wyszorowanych. Do słoika wrzucamy łyżeczkę czerwonego pieprzu, 4 goździki, małą laskę cynamonu, jedną gałązkę kopru. Zalewamy słoik i zamykamy. Codziennie odkręcamy(...)minut, żeby odgazować. Po 5 dniach można śmiało jeść. Im dłużej, tym marchewka bardziej mięknie i nabiera intensywniejszego smaku. Kiszony groszek Zielony świeży groszek dokładnie płuczemy, do słoika wrzucamy 4 kawałki chrzanu i jeden liść mięty, dodajemy groszek i kilka plastrów marchewki. Zalewamy i zamykamy. Codziennie odkręcamy na 30 minut, żeby odgazować. Po 4-5 dniach groszek jest gotowy. Kiszona
ladykitchenwłaśnie w ten weekend zrobiłam gulasz wieprzowy (trochę mniej z nim roboty niż z wołowym) i przypomniałam sobie, że w mojej komputerowej poczekalni mam zdjęcia gulaszu z młodą marchewką, z piękną zielenią w tle. Młodej marchewki już nie mam, soczystej zieleni z okna już też nie widzę, dałam więc do gulaszu pokrojoną czerwoną paprykę, ale można też pieczarki, fasolkę, kalafiora(...)jeśli już o kminku, to spróbujcie tej domowej przyprawy do gulaszu . Właśnie z mielonym kminkiem! Składniki: 500 - 700 g mięsa wieprzowego (łopatki lub szynki) 3-4 średnie marchewki 2 średnie cebule 1 ząbek czosnku 2 łyżki mąki 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 łyżki masła klarowanego 2-3 liście laurowe 2-3 łyżki przyprawy do gulaszu
bistro mamaJeśli lubicie ryby, ale znudziły Wam się takie panierowane, albo z powodów zdrowotnych musicie ograniczyć spożywanie dań smażonych, mam dla Was coś specjalnego:) Delikatna potrawka z warzywami: marchewką, kalarepą, cukinią i zielonym groszkiem w towarzystwie gotowanej ryby. Do tego ryż lub kasza jaglana, albo zwykłe ziemniaki z wody i lekki, zdrowy obiad gotowy. #smacznieiszybko? Oczywiście, że tak!:) #krakus 2 płaty(...)miruny (ok 600-700g) 200-250 g mrożonego groszku 4 marchewki, najlepiej jak najcieńsze (ok 400-450g) 1 cukinia 2 małe kalarepy 1 koncentrat bulionu warzywnego Krakus 1 szklanka śmietanki 30% 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej sól, biały pieprz sok z cytryny 1-2 łyżki posiekanego drobno koperku Rybę opłukujemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, usuwamy ewentualne ości
Smaki Na Talerzumięsem i warzywami. Do farszu wykorzystałam cebulę, marchew, paprykę, pomidory. składniki: 2 cukinie po ok 700 g 450 g mięsa mielonego, u mnie łopatka 1 duża cebula 2 średnie marchewki 1 średnia papryka 500 g pomidorów sól,pieprz oregano garść posiekanej natki pietruszki olej do smażenia starty ser żółty do posypania Cukinie dokładnie umyć i osuszyć. Przekroić wzdłuż na pół(...)miąższ z pestkami. Wydrążone cukinie delikatnie posolić i odłożyć wydrążoną stroną na ściereczkę. Przygotować farsz. Cebulę pokroić w drobną kotkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać mięso mielone i smażyć aż zmieni
Monia miesza i gotujewarzywa i doprawić ulubionymi przyprawami. Konsystencję dania można sobie regulować ilością wody i warzyw. składniki: 900 g mięsa mielonego ( ja miała 600 g łopatki i 300 g szynki) 2 marchewki (300 g) 2 średnie cukinie po ok 500 g 4-5 ziemniaków (500 g) 1 duża cebula 2 duże czerwone papryki 700 g pomidorów, u mnie lima 2 łyżki oleju(...)listki laurowe 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki sól,pieprz ok 750 ml gorącej wody Przygotować warzywa. Marchewkę i cebulę pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki pokroić w średnią kostkę. Cukinię razem ze skórką także pokroić w średnią kostkę. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w średnią kostkę. Pomidory naciąć i sparzyć, obrać ze skórki
Monia miesza i gotuje