boczku. Z dodatkiem białej, drobnej fasoli i jarzyn. Przyprawiona majerankiem i tymiankiem. Pyszna, domowa kuchnia! Składniki: 300 g drobnej, białej fasoli; 400 g chudego, wędzonego boczku; 2 średnie marchewki; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 1 średnia pietruszka; 5 średnich ziemniaków; 1,5 l zimnej wody; 1 ząbek czosnku; 1 liść laurowy; 2 ziarna ziela angielskiego; 4 ziarenka pieprzu(...)Fasolkę zalać zimną wodą (woda powinna sięgać kilka centymetrów ponad fasolkę) i odstawić do namoczenia na całą noc. Po tym czasie odcedzić. Boczek umyć, oszuszyć, pokroić w drobną kostkę. Marchewki, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę pokroić w plastry. Resztę jarzyn pozostawić w całości. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Czonek obrać
Gospodyni MiejskaSłodkie marchewki z ciasta francuskiego to deserek, który zaskoczy każdego zarówno wyglądem jak i smakiem. Przepis jest bardzo prosty a efekt murowany. Najbardziej pracochłonną częścią tego przepisu było u mnie chyba przygotowanie stożków, na których piekły się marchewki, gdyż nie posiadam stosownych foremek. W razie czego też się tym nie martwcie, bo przepis przygotowany jest praktycznie krok po kroku(...)zdjęciami, aby każdy z łatwością mógł taką słodkością zaskoczyć domowników czy gości. Słodkie marchewki z bitą śmietaną SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżki cukru 1 żółtko 250 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 0,5 łyżeczki żelatyny mięta do dekoracji opcjonalnie pomarańczowy barwnik PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie tniemy na ok 2 cm paski i z każdej strony rolujemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkirozpisywać. Co do samego przepisu - jeśli znudziła Wam się owsianka czy jaglanka na śniadanie, musicie koniecznie spróbować tej propozycji. W zasadzie dzień wcześniej można ugotować kasze i podpiec marchewkę, a rano tylko wymieszać i zalać gorącym mlekiem. Szybko i i pożywnie. A i kasza sama w sobie jest naprawdę pyszna, polecam :) Składniki (2 porcje) szklanka kaszy bulgur(...)szklanki wody 2 marchewki łyżka oleju kokosowego szklanka mleka ryżowego (lub innego roślinnego) 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru łyżeczka miodu 1. Marchewkę obierz i pokrój w kostkę. 2. Olej kokosowy wymieszaj z przyprawami i miodem, obtocz w tym pokrojoną marchewkę. 3. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, na to połóż kawałki marchewki
Powiedz dietom nieDzisiaj ugotowałam przepyszną zupkę krem z marchwi i grochu, przygotowałam ją dzięki uprzejmości firmy Russell Hobbs, która dała mi do przetestowania blender Aura 6w1 . Składniki: - 600g marchewek - 1 szkl grochu - sól, pieprz do smaku. - 1 łyżeczka cukru Wykonanie: Groch zalewamy wodą i moczymy całą noc. Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w grubsze kostki. Marchewkę gotujemy z cukrem(...)wodzie (wlewamy tyle wody aby zakryła marchewkę) do miękkości, Z grochu odlać wodę ponownie wypłukać zalać wodą trochę więcej niż wysokość grochu, lekko solimy i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu mieszamy marchewkę i groch i blendujemy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Można to podawać jako dodatek do obiadu, lub samo np z grochem ptysiowym. Smacznego
Tanio szybko zdrowototalna wariacja na temat miodu i marchewki. Ale jaka pyszna! :) Nie ukrywam, że sposób pokrojenia marchewki w tagliatelle podpatrzyłam kiedyś w jakimś amerykańskim programie kulinarnym. To było wiele lat temu, więc proszę wybaczyć, że nie pamiętam tytułu. W tym roku przypomniał mi to Karol Okrasa w powtórce swojego programu, do którego czerpie inspiracje, jeżdżąc żółtą syrenką po Polsce. Sos natomiast(...)jest moim pomysłem :) Składniki (na dwie osoby) : 4 zgrabne marchewki limonka łyżeczka miodu (u mnie zielony skrystalizowany) oliwa z oliwek Marchewki pokroić obieraczką do jarzyn w cienkie paski (tagliatelle). Do małego garnka wlać niewielką ilość wody. Na garnku położyć metalową miskę. Zapalić gaz pod garnkiem. Do miski wycisnąć sok z limonki i przełożyć łyżeczkę miodu. Mieszać, aż miód prawie się
Weekendy w domu i ogrodziedobiegał końca, więc należało je jak najszybciej wykorzystać. Nie chciałam robić kolejnych ciasteczek z czekoladą/owocami. Zachciało mi się coś wytrawnego. I oto powstały. Przepyszne rożki francuskie ze szpinakiem, marchewką, mozzarellą i pestkami słonecznika. Można je zrobić, tak jak ja, w wersji XL oraz w mniejszej wersji (np. na jakieś spotkanie ze znajomymi, czy jako przekąska do pracy). Polecam(...)czystym sumieniem. Od teraz szpinak w większości przypadkach będę robić z marchewką, która nadaje mu słodkawy smak. 'rożki francuskie ze szpinakiem, marchewką, mozzarellą i pestkami słonecznika' Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego - 0,5 opakowania mrożonego szpinaku w liściach lub 2-3 szklanki świeżego baby - 1 średniej wielkości marchewka - 1 mała cebula - 1 opakowanie mozzarelli - 1 ząbek czosnku - papryka słodka, ostra
CookYourselfSkładniki: 4 średniej wielkości marchewki 2 litry wody 250 g pomidorków koktajlowych 1 op słodkiej śmietanki 30% oliwa z oliwek pieprz sól 1 łyżeczka kurkumy 4 łyżeczki papryki słodkiej 4 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula Przygotowanie: pomidorki koktajlowe nakłuwamy wykałaczką, wrzucamy na gorącą patelnię z odrobiną(...)oliwy z oliwek, doprawiamy papryką słodką oraz ostrą, kurkumą oraz gałką i imbirem, tak aby się rozleciały, po czym zalewamy śmietaną i dusimy paprykę filetujemy kroimy w kostki, marchewki myjemy, obieramy- jeśli macie młodą karotkę, tylko ją umyjcie, kroimy w słupki, cebulkę szatkujemy, wszystko wrzucamy na gorąca patelnię z oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy około 10 minut
Luźna Kuchniadzisiejszy obiad polecam pałki z kurczaka zapiekane z marchewką i porem. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Idealne na obiad dla całej rodziny. Najczęściej podaję je z frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami. SKŁADNIKI: 6 podudzi z kurczaka, 2 marchewki, 1/2 pora, 4 łyżki oleju, 1/2 łyżki papryki ostrej mielonej, 3 łyżki masła, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Olej mieszam z papryką mieloną(...)oraz odrobiną soli i pieprzu. Marynatą nacieram podudzia z kurczaka. Mięso układam w naczyniu żaroodpornym, przykrywam i piekę 50 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Marchewkę ścieram na tarce o dużych oczkach. Pora kroję w plasterki. Na patelni rozpuszczam masło. Dodaję marchewkę oraz pora. Podlewam odrobiną wody i smażę około 10 minut. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. 3. Podsmażoną
Tradycyjna kuchnia KasiOstatnio potarłam większą ilość marchewki, bo lubię zjeść taką potartą, lekko posłodzoną. No i tak sobie jej natarłam chyba z kilogram, a potem nie umiałam przejeść, no więc wpadłam na pomysł że upiekę ciasto marchewkowe, ale inne niż zwykle . Marchewka doskonale komponuje się z pomarańczą (co wiem po torcie marchewkowym ), a dodatek prażonych migdałów sprawia, że to ciasto jest naprawdę(...)wyjątkowe :) Składniki: 400g marchewki 170g masła 82% lub margaryny 1 szklanka cukru 4 jajka 2 szklanki mąki 150g dżemu pomarańczowego 2 płaskie łyżeczki sody 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Pomarańczowy lukier: 2 łyżki dżemu pomarańczowego 2 łyżki wody Ok. 8 łyżek cukru pudru (pełnych) Dekoracja: Ok. 50g płatków migdałowych Obraną marchewkę trzemy bardzo drobno, na pył. Okrągłą formę (tortownicę
Smakowy RajBurgery z soczewicy i marchewki to mój świeży eksperyment, jeżeli chodzi o dania wegetariańskie. Z dodatków postawiłam na rukolę i ser pleśniowy, którym mogłabym zajadać się non stop. Przepyszna opcja nie tylko dla wegetarianów, sądzę że nawet Nam mięsożercom przyda się czasem coś innego niż mielony kotlet :) Składniki burgery 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 średnie marchewki(...)oliwy dodatkowo bułki rukola pomidor ser pleśniowy ogórek sos pomidorowy 4 duże pomidory 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżki oliwy sól, pieprz Sposób przygotowania Marchewkę pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka, zalać wodą i gotować pod przykryciem aż będzie miękka. Odcedzić marchewkę i widelcem rozgnieść. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni
pink envelopeMało kto nie lubi śledzi, lecz pamiętajmy o tym, że śledzie oprócz swych wielu zalet potrafią zakwasić organizm (6,4 pH). Powinno się je spożywać łącząc z warzywami np. marchewką (4,9 pH), które neutralizują nadmiar kwasu. Dlatego śledzie po grecku z dużą ilości marchewki i cebuli są bardzo dobrym śledziowym kompromisem. 400 g śledzi 400 g marchewki(...)cebuli 3/4 szklanki rodzynek 2 łyżki oleju rzepakowego 1 mały słoik przecieru pomidorowego Marchewkę ugotować a'la dente i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Śledzie namoczyć w wodzie aż się "odsolą". Cebulę pokroić w piórka i smażyć na oliwię na małym ogniu ok 10 minut aż zmięknie, następnie dodać rodzynki i marchewkę oraz przecier. Dusić ok 5 minut
Jadło i czytadłopropozycja podania marchewki w nieco innej formie. Słodycz miodu i ostrość musztardy podkreślają delikatny smak marchewki, ukazując ją w nowej, ciekawej odsłonie kulinarnej. 2 duże marchewki sos: 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny kilka kropli sosu sojowego Marchewkę zetrzeć na obieraku na wstążki, z podanych składników przygotować(...)polać nim marchewkę, delikatnie mieszając
Jadło i czytadłoBardzo smaczna marchewka, troszkę inny smak niz tradycyjna, bo z dodatkiem czosnku. Doskonała do ryby, kotletów czy mielonych. Składniki - marchewka 0,5 kg - czosnek granulowany - koperek świeży lub suszony - łyżka masła, - pół łyżeczki mąki - domowa wegeta Wykonanie Marchewkę myję, obieram i szatkuję na grubej tarce, wkładam do rondelka i podlewam wodą tak aby tylko przykryła marchewkę. Gotuję na wolnym ogniu.Kiedy(...)jest prawie miękka,odlewam część wody, do pozostałej wody i marchewki dodaję czosnek granulowany ok. łyżeczki, i troszkę wegety. Robię dołek do którego dodaje masło, jak sie rozpuści to posypuje go mąką i szybko mieszam, aby nie było grudek. Gotuję całość jeszcze 3 minuty i dodaje koperek. Pyszne i proste. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródWitam marcowo i zapraszam na kolejne błyskawiczne danie obiadowe. Potrawka z kurczaka z porem i marchewką.... to takie troszkę danie z dzieciństwa... jak obiadek z przedszkola, czy stołówki szkolnej. U mnie delikatnie zmodyfikowane , zamiast gotowanego kurczaka... podsmażone piersi... do marchewki dodana duża ilość pora.... powstało bardzo aromatyczne i smaczne danie. Polecam :) Składniki: - piersi z kurczaka 2 pojedyncze ( lub jedna podwójna(...)duży por ( tylko biała część ) - 2 duże marchewki - czosnek mielony, domowa wegeta , majeranek - olej - 0,5 szklanki mleka - 1,5 łyżki mąki Wykonanie Piersi z kurczaka kroję w kostkę lub paseczki, podsmażam na łyżce oleju ,dodaję pokrojonego w cieniutkie plasterki pora i pokrojoną w półplasterki marchewkę. Doprawiam czosnkiem i domową wegetą. Mieszam, podlewam gorącą, przegotowaną wodą tylko tyle aby zakryła
Kuchnia z widokiem na ogród