Dzisiaj jest Dzień Marchewki a kilka dni temu był Dzień Budyniu . Nie mogło więc być nic innego na blogu niż budyń z marchewki. Długo szukałam dobrego i sprawdzonego przepisu. I udało się – budyń jest przepyszny, mogłabym zjeść sama cały garnek ale podzielę się, bo wyszły 4 porcje. Idealny na niby wiosnę(...)poprawienie sobie humoru podczas depresji śniegowej. Mocno aromatyczny! Składniki: • 2 duże marchewki • 1 litr mleka • 4 łyżki cukru • 1 łyżeczka kandyzowanej skórki z pomarańczy • 1 laska cynamonu • 3 łyżki mąki ziemniaczanej • cynamon mielony do posypania Wykonanie: • Z mleka odlać 1/2 szklanki i wymieszać je z mąką ziemniaczaną. • Marchewkę obrać, pokroić w kostkę
To co kochamPieczony indyk w całości to mój debiut kulinarny. Długo szukałam odpowiedniego przepisu… marynata od mamy, farsz od siostry, rusztowanie z marchewki z internetu. W ten sposób przygotowany i pieczony indyk jest bardzo kruchy, aromatyczny i soczysty. Mięso samo odchodzi od kości. Z pewnością jeszcze nieraz powtórzę ten wyczyn(...)Składniki: • cały indyk – mój 4,7 kg • sól, pieprz • 3 łyżki masła • 4 duże marchewki Marynata do indyka • 6 litrów wody • 6 łyżek soli • 2 główki czosnku • 1 łyżka pieprzu ziarnistego • 2 łyżki ziela angielskiego • 1 łyżka kminku • 8 liści laurowych Farsz • 250 g śliwek suszonych • 2 jabłka • 1/2 szklanki bułki tartej • 1/2 łyżeczki cynamonu • 1 łyżka
To co kochamMłode marchewki na słodko w glazurze z miodu i soku pomarańczowego. Słodkie i kwaśne równocześnie. Zachwycają i zaskakują smakiem. Idealny dodatek do mięsnego obiadu lub jako warzywna przekąska. Składniki: • kilkanście młodych marchewek • sól, szczypta cukru do gotowania • 1 szklanka soku z pomarańczy • 3 łyżki cukru(...)łyżka miodu • szczypta papryki ostrej Wykonanie: • Marchewki oczyścić, wrzucić do wrzącej, posolonej wody z dodatkiem cukru i gotować 15 minut. • Sok pomarańczowy, cukier, miód i paprykę gotować, aż zredukują objętość do połowy. • Dodać marchewkę ugotowaną i odcedzoną. • Chwilę pogotować, aż marchewka nabierze połysku i skarmelizuje się
To co kochamesencjonalny i aromatyczny niż z kurczaka, ma też ładniejsze „oczka”. A kaczka po recyklingu stała się pasztetem. Składniki: • 1 kaczka • 1 cebula • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1 por • 1/2 selera • sól, pieprz do smaku • makaron nitki • natka pietruszki Wykonanie: • Kaczkę umyć, zalać zimną wodą i zagotować. • Po 2-3 minutach(...)zagotowania wylać wodę, kaczkę umyć pod wodą bieżącą i ponownie zalać zimną wodą. • Dodać obraną marchewkę, pietruszkę, seler, pora i przekrojoną na pół cebuę. Im mniej warzyw, tym bardziej czuć smak mięsa, a nadmiar marchewki nadaje rosołowi niepożądaną słodycz. Cebulę najlepiej przypalić na ogniu, wtedy oddaje więcej aromatu. Ja niestety nie przypalam
To co kochamważne, nawet po ugotowaniu nie traci cennych właściwości. Sławek dyni nie jada, nie znosi nawet jej zapachu, ale czasem dynia w mojej kuchni udaje marchewkę… Składniki: • 4 marchewki • kawałek dyni • 2 jabłka • sok z 1/2 cytryny • 1/2 szklanki śmietanki 30% • sól, pieprz do smaku • 3 łyżki miodu Wykonanie: • Marchewki zetrzeć na średniej tarce(...)jabłka na grubej. • Dynię również zetrzeć tak jak marchewkę i zużyć jej dokładnie tyle samo co marchewki. • Wymieszać składniki sałatki, przyprawić, dodać miód i śmietankę
To co kochamjakoś zapomniałam, młody nie lubi, my za to bardzo. Tym razem zjadł, bo była kasza i warzywa. Bakłażana zapiekłam z kaszą bulgur, do tego suszone pomidory, oliwki i marchewka, troszkę kurkumy, sól, pieprz i mozzarella. Wcześniej plastry bakłażana zasoliłam i podsmażyłam na maśle klarowanym. Wyszły bardzo smaczne, panom brakowało mięsa, ale zjedli he :-). Udanego dnia Wam życzę :-). Składniki: 1 średni(...)bakłażan ok 100 g kaszy bulgur z vermicelli suszone pomidory oliwki zielone 1 większa cebula czerwona 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka kurkuma sól pieprz masło klarowane 1 kulka mozzarelli Bakłażana kroję w plastry (ok 2 cm), oprószam solą i odstawiam na chwilę. Kaszę gotuję według przepisu na opakowaniu. Pomidory i oliwki kroję w plastry, marchewkę ścieram na tarce
kruche babeczkikupować podobne soki w sklepie, mogę je sama wykonać w domu. Dla kogo: dla lubiących zdrowe napoje dla szukających odpowiedników dla sklepowych produktów dla maluchów Składniki: 150-200g marchewki (ok. 3 sztuki) 2 jabłka banan sok z 1 cytryny wrzątek (ok. 500ml) Wykonanie tradycyjne: Warzywa i owoce obrać, pokroić na kawałki. Marchewkę wrzucić do blendera i zmiksowac, a następnie(...)przełożyć do rondelka i n alać w rzą tku tak, by przykryć marchewkę , gotować ok. 5 minut . Gorąca marchewkę przełożyć do blendera d odać jabłka, banana, sok z cytryny i zmiksować, a ż do uzyskania gładkiej konsystencji. W razie potrzeby uzupełnić wodą (ja lubi ę bardzo gęste i nie do daję ). Wykonanie w Thermomixie: Warzywa i owoce obrać, pokroić
Mania Wypiekaniasoczewicy. Wystarczy ugotować do niego ryż, aby cieszyć się wszystkimi smakami w kompletnym posiłku. Składniki na 6 porcji: 300 g czerwonej soczewicy 1 cukinia 1 czerwona papryka 3 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 500 g przecieru pomidorowego 170 ml mleczka kokosowego 1/2 łyżeczki imbiru 2/3 łyżeczki kminu rzymskiego 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka kolendry 1 czubata(...)łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 2 łyżki oleju ryżowego (może być rzepakowy) Sól do smaku pieprz do smaku Przygotowanie: Najpierw najwygodniej jest pokroić wszystkie warzywa. Marchewkę obrać i pokroić w cienkie plasterki, a cukinię w grubą kostkę. Paprykę wydrążyć i również pokroić w kostkę, cebule w drobną kostkę, a czosnek posiekać. Cebulę i czosnek zeszklić na rozgrzanym oleju
Fabryka pomysłówstrony King Arthur Flour zaczyn: 3/4 szkl. wody* 1,25 szkl. mąki pełnoziarnistej pszennej 5 g świeżych drożdży ciasto właściwe: 15 g świeżych drożdży 3 średniej wielkości marchewki ugotowane na parze (lub w wodzie, lecz dobrze odparowane)** 2 szkl. mąki pszennej 650 (ewentualnie 1/4 szkl. mąki więcej) 1 kopiasta łyżka brązowego cukru 1 niepełna łyżeczka soli oraz: ciepła woda(...)trzech) Zaczyn: 5 g drożdży rozpuścić w wodzie, dodać mąkę pszenną pełnoziarnistą i wymieszać. Przykryć folią aluminiową i zostawić na blacie kuchennym na 12 do 18 godzin. Ciasto właściwe: Marchewkę ugotować na parze lub w wodzie (gdy gotujemy w wodzie, marchewkę trzeba dobrze odparować, aby nie była zbyt wilgotna). Zmiksować blenderem na gładkie puree i wystudzić. Do zaczynu dodać pokruszone
Przepisy na domowy ser i chlebzaczynie drożdżowym 12 szt. zaczyn: 3/4 szkl. wody* 1,25 szkl. mąki pełnoziarnistej pszennej 5 g świeżych drożdży ciasto właściwe: 15 g świeżych drożdży 3 średniej wielkości marchewki ugotowane na parze (lub w wodzie, lecz dobrze odparowane)** 2 szkl. mąki pszennej 650 (ewentualnie 1/4 szkl. mąki więcej) 1 kopiasta łyżka brązowego cukru 1 niepełna łyżeczka soli oraz: ciepła woda(...)Zaczyn: 5 g drożdży rozpuścić w wodzie, dodać mąkę pszenną pełnoziarnistą i wymieszać. Przykryć folią aluminiową i zostawić na blacie kuchennym na 12 do 18 godzin. Ciasto właściwe: Marchewkę ugotować na parze lub w wodzie (gdy gotujemy w wodzie, marchewkę trzeba dobrze odparować, aby nie była zbyt wilgotna). Zmiksować blenderem na gładkie puree i wystudzić. Do zaczynu dodać pokruszone drożdże
Posadzone i zjedzoneCiasto marchewkowe to słodki placek ze startą marchewką. Marchewka nadaje mu miękką i wilgotną konsystencję. Składniki: 1,5 szklanki startej marchewki 1,5 szklanki mąki 4 jajka 1 szklanka oleju 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka cukru waniliowego pół szklanki pokrojonych orzechów włoskich pół(...)szklanki wiórków kokosowych pół łyżeczki soli Marchewkę ścieramy na drobnej tarce. Orzechy włoskie kroimy na małe kawałeczki. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Powoli dodajemy olej i mieszamy do momentu aż ciasto go wchłonie. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z solą, sodą, proszkiem do pieczenia i cynamon. Na końcu wsypujemy marchewkę
Pyszności Słodkościniedzielny obiad lub na weekend świetnie pasują takie danie. Mi się udało zrobić przepyszną potrawę z kurczaka zapiekanego w sosie pomidorowym z fasolą białą i czerwoną oraz marchewką. Całe danie można zrobić w brytfannie. Ja niestety nie miałam brytfanny, będę musiała zakupić, ale można tez zrobić takie danie w naczyniu żaroodpornym z pokrywką. Potrawa jest bardzo sycąca i doskonale(...)użyć zarówno fasoli białej i czerwonej z puszki, znacznie skróci to czas przygotowania. Zainspirowałam się przepisem z gazetki "Tina". Polecam serdecznie! KURCZAK ZAPIEKANY W SOSIE Z FASOLĄ I MARCHEWKĄ. Składniki na 4 - 6 porcji: 1000 g udek i podudzi lub samych udek z kurczaka 1 duża cebula 3 marchewki 2 ząbki czosnku 1 puszka
Zakątek rozkoszy kulinarnychsoku z wiśni, naturalny aromat * jabłka * syrop z agawy * cukier kokosowy * olej słonecznikowy * olej kokosowy * pełnoziarniste chrupki z ryżu brązowego * inulina * mąka z tapioki * warzywa w proszku (szpinak, brokuły, marchewka, pomidory, buraki, grzyby shitake) * aromat truskawkowy Po otwarciu opakowania czuć wyraźną, intensywną woń słodkiej truskawki. W środku znajduje się 8 małych "granolowych" kuleczek i troszkę okruszków :) Kulki(...)owsiane (38%) * jabłka (9,5%) * rodzynki * syrop z agawy * cukier kokosowy * olej słonecznikowy * olej kokosowy * pełnoziarniste chrupki z ryżu brązowego * inulina * mąka z tapioki * warzywa w proszku - szpinak, brokuły, marchewka, pomidory, buraki (0,4%) * grzyby shitake Jak one pachną!!! Przecudownie cynamonowo :) Naturalnie i intensywnie. W smaku cynamon jest również mocno wyczuwalny. Kuleczki są też bardzo słodkie, lekko chrupiące. Widoczne
Zdrowie na języku :PPrzepis w stylu...na niedzielny obiad. Sznycelki z indyka pieczone w piekarniku a do tego frytki w ziołach z ziemniaków i marchewek, również z piekarnika. Składniki: 500 g sznyclów z indyka 3 ziemniaki średniej wielkości 2 marchewki 1 jajko 1 szklanka płatków kukurydzianych 3 łyżki oliwy zioła prowansalskie słodka papryka przyprawa do drobiu/indyka sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki i marchewki obieramy(...)skórki, myjemy, suszymy i kroimy w słupki. W misce mieszamy oliwę z 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczką ziół prowansalskich, solą i pieprzem. Gotowe słupki z ziemniaków i marchewek wkładamy do miski i obtaczamy w oliwie z przyprawami. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15-20 min. Płatki kukurydziane mielimy
Kuchnia MagdaLenyKiedy ją gotowałam miałam mieszane uczucia.Marchewka ,warzywo słodkie, nie w moim guście.Będzie słodka i smakowała gotowaną marchewką(marchewkę lubię ale na surowo).W przepisie była ona podana sama z solą i pieprzem oraz z cukrem,bez udziwnień i innych przypraw ,które by tylko wydobyły jej prawdziwy smak. Tak więc u mnie marchewka wystąpiła na ostro,to podkreśliło(...)końcu języka lekki posmak słodyczy. 50dag.marchewki 6 łyżek oleju 1 cebula 1 łyżka curry 1 litr rosołu 1 ząbek czosnku sól pieprz 1 łyżeczka papryki ostrej zielenina ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki.Cebulę szklimy na oliwie,dodajemy marchewkę i dusimy na małym ogniu podlewając odrobiną rosołu dopóki nie zmięknie.Zalewamy gorącym rosołem,dodajemy zmiażdżony czosnek,ostrą paprykę
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki