najsmaczniejsza moim zdaniem jest na surowo, jako dodatek do obiadu. Chrupiąca, soczysta i zdrowa. Tak niewiele potrzeba, aby nadać jej jeszcze lepszego smaku. Świetnie smakuje z jogurtem naturalnym, potartą marchewką i posiekanym koperkiem. Można przygotować także wersję z majonezem wymieszanym z jogurtem naturalnym. Surówka z młodej kapusty z marchewką i koperkiem Składniki: 1 główka młodej białej kapusty 3 marchewki(...)pęczek koperku szklanka śmietany 12% cukier sól do smaku Przygotowanie: Z białej kapusty usuwamy wierzchnie liście. Umytą dzielimy najwygodniej na ćwiartki i szatkujemy, przekładamy do miski. Marchewki obieramy ze skóry i ścieramy na tarce na dużych oczkach, dodajemy do kapusty. Posiekany koperek dodajemy do kapusty z potartą marchewką. Warzywa mieszamy ze śmietaną. Dodajemy cukier i sól, dokładnie mieszamy. Najlepiej smakuje
Moja smaczna kuchniaidę na zakupy cotygodniowe, to przeważnie mam kartkę z listą zakupów i zaplanowane obiady na cały tydzień. Na weekend zrobiłam zapiekany ryż z polędwicą wieprzową i marchewką. Danie nie jest skomplikowane. Najpierw przygotowujemy poszczególne składniki, część wstępnie gotujemy, a później do piekarnika, I godzinę mamy dla siebie i rodziny :). Muszę Wam coś wyznać zakochacie się w tej potrawie, bo jest(...)zdjęciu nie wygląda zbyt zachęcająco, ale smak wynagrodzi wszystko. Myślę, że uda mi się Was namówić do wypróbowania przepisu. Pozdrawiam serdecznie! RYŻ ZAPIEKANY Z POLĘDWICĄ WIEPRZOWĄ I MARCHEWKĄ. Składniki na 4 porcje: 200 g ryżu parboiled 500 g polędwiczki wieprzowej około 10 cm kawałek białej części pora 3 marchewki 1 l bulionu 2 ząbki
Zakątek rozkoszy kulinarnychMarchewka z groszkiem na ciepło to idealny dodatek do obiadu. U mnie doskonale sprawdza się z kotletami mielonymi albo kotletami schabowymi. Świetnie smakuje na ciepło, ale i na zimno jest równie dobra. Składniki: * około pół kg marchewki * pół puszki groszku konserwowego * sól * sok z połowy cytryny * 2 łyżeczki cukru * 2 łyżki mąki+ pół szklanki wody do zasmażki Wykonanie: Marchewki(...)obrać, pokroić w kostkę. Ugotować w lekko osolonej wodzie. Gdy marchewka będzie miękka zlać wodę (ale nie do końca), dodać groszek. Doprawić do smaku cukrem i sokiem z cytryny. Mąkę i wodę rozklepać, by nie było grudek (ja to zawsze robię w zakręconym słoiku), zagęścić tym marchewkę z groszkiem. Podawać na ciepło
Zrób to smacznieZdrowy deser jaki ostatnio najczęściej i najchętniej przygotowuje to koktajl. Nie brakuje mi nowych pomysłów, bardzo lubię miksować, do czego zachęcam wszystkich, bez wyjątku. Dzisiaj powstał koktajl z marchewki, zielonej sałaty oraz banana. Bardzo orzeźwiający w smaku, a dodatek potartej marchewki wzbogaca jego smak. To coś lepszego niż sok marchewkowy z sokowirówki! Koktajl marchwiowo - bananowy z zieloną sałatą Składniki(...)jogurtu naturalnego 3 marchewki 1 banan 3 jasne liście zielonej sałaty cukier lub miód do smaku Przygotowanie: Do blendera kielichowego przelewamy jogurt naturalny. Myjemy i osuszamy liście sałaty i wkładamy do blendera razem z bananem. Marchewki obieramy ze skóry, dwie wkładamy do blendera z jogurtem, bananem i sałata, trzecią ścieramy na tarce na dużych oczkach i przekładamy do miseczki. Wszystkie
Moja smaczna kuchniaZapraszam na dorsza cytrynowego, biało – pomarańczowego. Marchewka dodaje smaku i słodkości, dzięki temu zyskuje na jakości. Dorsz ciekawie z puree kalafiorowym smakowo się komponuje i z chrupiącymi buraczkami, skropionymi sokiem cytrynowym jeszcze lepiej smakuje. Składniki: marynata: 2 ząbki czosnku, 2 łyżki soku z pomarańczy, sok z 1 cytryny, 2 łyżeczki jasnego miodu, 1 łyżeczka pieprzu świeżo zmielonego(...)surowego dorsza, młode buraczki, 2 marchewki, ½ cytryny, pęczek zielonej pietruszki, ¼ ugotowanego kalafiora, 3 łyżki jogurtu naturalnego, sól, pieprz do smaku. Przygotowanie: Marynata: miód łączymy z sokiem z pomarańczy i cytryny. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy pieprzem. Dorsza płuczemy, suszymy papierowym ręcznikiem i dzielimy na 3 porcje. Przekładamy do marynaty i odstawiamy do lodówki
Moniki Smakołykiłososia (u nas wędzonego na zimno) 200 g świeżego szpinaku 200 g pieczarek (u nas brązowe i portobello) 4 jajka sadzone (usmażone z obydwu stron) 2 duże marchewki 4 zielone szparagi ugotowane 1/2 cebuli 3 dymki 4 ząbków czosnku mała puszka kiełków soi (opcjonalnie) 2 łyżki sezamu uprażonego na suchej patelni sos słodko-kwaśny Uncle Bens 2 łyżki sosu(...)ściereczką, odstaw. Szpinak włóż do wrzącej wody ze szczyptą soli i cukru na 1 minutę, przełóż do wody z lodem, odsącz na sitku, odciśnij wodę. Pieczarki pokrój w plastry, marchewki w drobne słupki, cebulę w pióra, białe części dymki pokrój na 2 cm kawałki, zielone posiekaj. W misce wymieszaj łyżkę oleju sezamowego, łyżkę sosu sojowego, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez
SzczyptaSmaQRyby, to źródło zdrowia, dlatego powinniśmy je wprowadzać do swojej diety. Dziś mam dla Was pyszny, a zarazem zdrowy przepis na ryż z marchewką podany z polędwicą z łososia. Smacznie, prosto i zdrowo – czasem nie trzeba niczego więcej. Spróbujcie. Ryż z marchewką podany z polędwicą z łososia Ryż z marchewką podany z polędwicą z łososia(...)Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki (na 1 porcję) 1/2 woreczka ryżu jaśminowego (50 g) 1 mała marchewka 1 cm pora (biała część) 1 czubata łyżeczka łagodnego ketchupu sól i pieprz 1 polędwica z łososia w oleju z pastą pesto SuperFish PRESTIGE od Graal Przygotowanie Ryż gotujemy zgodnie
Słodkie okruszkiDziś kolejna zdrowa propozycja obiadu. Aromatyczny kurczak curry na słodko w towarzystwie marchewki i rodzynek. Idealnie komponuje się z brązowym ryżem i pełną witamin natką pietruszki Zobaczcie, że zdrowe jedzenie wcale nie musi być nudne, wręcz przeciwnie może być pyszne i kolorowe, a do tego łatwe i szybkie w przygotowaniu. Składniki (porcja dla 2 osób): 2 cebule(...)marchewek 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 pierś z kurczaka ok 1/2 szklanki rodzynek olej do smażenia 1 łyżeczka curry papryka ostra, sól, pieprz 100 g ulubionego ryżu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Cebulę kroimy w kostkę, przesmażamy na oleju, wrzucamy do niej starte marchewki i dusimy przez ok 5 minut (jeśli marchewka przywiera do patelni proponuję podlać
Cynamonowe szczęścieSURÓWKA Z MARCHEWKI I POMARAŃCZY Dzisiaj zapraszam Was do skosztowania aromatycznej i soczystej surówki, która może stanowić oryginalną przystawkę lub samodzielną przekąskę, na przykład na podwieczorek. To jedna z moich ulubionych zimowych surówek. Dla 4 osób Przygotowanie: 15 min. Chłodzenie: 1 godz. Składniki: 500 g marchewki 4 pomarańcze Sok z połówki cytryny 1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy* 1 łyżeczka(...)cynamonu 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka posiekanej natki kolendry 2 łyżki oliwy z oliwek Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Obierz dwie pomarańcze, usuwając również białą wewnętrzną skórkę, pokrój na ćwiartki, a następnie na małe cząstki. Wrzuć je do miski z marchewką. Kolendrę umyj, osusz, oberwij listki i drobno posiekaj. Z dwóch pozostałych pomarańczy wyciśnij
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaŚledzie marynowane w słodkiej octowej zalewie z czerwoną cebulą i marchewką – typowo szwedzkie, mocno kwaśne i mocno słodkie jednocześnie. Żaden amator śledzi nie przejdzie obojętnie obok tak pięknego, obłędnie pachnącego różowego słoiczka. Przyznaję się bez bicia że jestem totalnym ‘grammar nazi’ i czytanie na polskich blogach i portalach słowa „matjesy” dosłownie, fizycznie sprawia mi ból(...)zniwelować słoność ryby. Na drugi dzień szykujemy wszystkie składniki, litrowy słoik i składamy wszystko do kupy. Śledzie kroimy w poprzek w centymetrowe paski. Cebulę obieramy, kroimy w plasterki. Marchewkę cienko obieramy ze skóry i w równie cienkie plasterki kroimy. Pieprz, ziele angielskie i jałowiec lekko miażdżymy. Wodę mieszamy w garnku z octem, wrzucamy do niej zmiażdżone przyprawy, połamane
Karo in the KitchenCiasteczka marchewkowe z bakaliami to małe, słodkie krążki, które marchewce zawdzięczają lekko pomarańczowy kolor i swoją miękkość. Ciasteczka przygotowuje się szybko, choć gotowe ciasto uformowane w rulony należy schłodzić przez jakiś czas w zamrażarce. Do przygotowania ciastek można użyć marchewki startej na tarce o drobnych oczkach i bardzo dobrze odciśniętej. Można też tak jak ja wykorzystać tzw. pulpę powstałą(...)odciśnięcia miąższu od soku w wyciskarce. Taka marchewka jest bardzo sucha, więc jeśli będziecie korzystać ze zwykłej tarki, pamiętajcie o jej dokładnym odciśnięciu. Ciasteczka najeżone są bakaliami - nerkowcami, rodzynkami i suszoną żurawiną. Same ciastka są dość słodkie, a dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej, mają nieco "babkowy" smak. Z poniższego przepisu przygotować można około 50 sztuk . Ciasteczka marchewkowe z bakaliami Składniki: 275g
Smakołyki BerenikiSurówka z marchewki jest jednym z najpopularniejszych dodatków do polskiego obiadu. Dziś przygotujemy ją na nieco inny, ale bardzo prosty sposób. Do przygotowania jogurtowej marchewki potrzebujemy: Marchew Jogurt naturalny Opakowanie moreli Jabłko Ocet winny Cukier Sól Pieprz Na pół kilograma marchwi potrzeba ok. 100g suszonych moreli. Morele wkładamy do miseczki, zalewami kilkoma łyżkami octu winnego (lub innego o słodkawym smaku(...)czasie tarkujemy obraną marchew. Następnie to samo robimy z jednym jabłkiem. Gdy morele zmiękną, kroimy je w kostkę (jej wielkość wg uznania) i dodajemy do startej marchewki z jabłkiem. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Na sam koniec dodajemy jogurt. Na pół kilograma marchwi użyłem dwa opakowania jogurtu 175g. Wybrałem jogurt naturalny z ziarnami zbóż, by dodatkowo urozmaicić smak naszej marchewki
MarcinChefLeniwe z twarogie m w zupełnie nowym wydaniu i iście wiosennym kolorze, który zawdzięczamy... marchewce. Te pyszne i pożywne kluski można potraktować jako samodzielne danie obiadowe (jak tradycyjne leniwe), a jako, że dodatkowo 'podkręciłam' je o dodatek skórki pomarańczowej, to zdecydowanie wolę je w wersji deserowej- polane kremowym sosem cynamonowym z dyskretną nutą karmelu, ozdobione malinami i posypane migdałowymi płatkami(...)skromnie napiszę, że smakują tak samo niesamowicie jak wyglądają!!! :))) 4 porcje: Kluski leniwe z marchewką: * twaróg- 220 g * świeża marchewka- 200 g * jajako- 1 szt. * mąka pszenna- 2,5 szklanki (+ do podsypania) * skórka z pomarańczy- 1 łyżka * cukier- 1 łyżka Sos cynamonowy: * kremówka- 200 ml * cukier typu muscovado- 1 łyżka * cynamon- 1 łyżeczka Dodatkowo: * maliny- garść * podprażone płatki migdałowe
Kraina Miodem PłynącaSkładniki na 4 porcje: po 1 małej cebuli białej i czerwonej 2 ząbki czosnku 1 marchewka 1 papryka 1/3 puszki kukurydzy konserwowej 1/2 puszki fasoli czerwonej konserwowej 1/2 puszki fasoli białej konserwowej 1 op. Fix Knorr Chili Con Carne 2 szklanki zimnej wody ok 2/3 słoiczka koncentratu pomidorowego olej i masło do smażenia Przygotowanie: Cebule, czosnek i marchewkę(...)dużym garnku rozgrzej łyżkę oleju z odrobiną masła. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć cebulkę. Smaż na średnim ogniu do zezłocenia, często mieszaj. Czosnek drobniutko pokrój lub przeciśnij przez praskę, a marchewkę pokrój w większą kostkę. Do podsmażonej cebulki dodaj czosnek i smaż jeszcze z minutkę. Wlej szklankę wody, przemieszaj. Wrzuć marchewkę. Duś ok 5 minut pod przykryciem na mniejszym ogniu. Paprykę
Anioszek w kuchniSkładniki: 3 udka z kurczaka 2 marchewki 0,5 puszki groszku konserwowego 0,5 puszki kukurydzy konserwowej 4 jajka ugotowane na twardo 30 g żelatyny sól pieprz 2 litry wody Przygotowanie: Udka i obrane marchewki zalewamy 2 litrami wody, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy do miękkości. Marchewkę gotujemy do al`dent. Wyjmujemy. Mięso kroimy w małe kawałki, marchewkę w kostkę(...)zaś jajka w plastry. Do salaterek układamy warstwowo: plaster jajka, łyżkę groszku, łyżkę kukurydzy, łyżeczkę marchewki i łyżkę mięsa, układamy tak drugą warstwę. W wywarze rozpuszczamy żelatynę. Wywarem zalewamy warstwy w salaterce, studzimy. Następnie wkładamy do lodówki do stężenia. Ja użyłam salaterek o pojemności 200 ml, wyszło 7 sztuk
Ciastka - domowe słodkości