marchewka - 20163 przepisów (strona:63/1345)

Łososiowa przekąska fit 193

kolejna dietetyczna propozycja inspirowana książką Konrada Gacy pod tytułem "Kuchnia fit. Śniadania. Obiady. Kolacje". Łososiowa przekąska składa się z niskokalorycznych warzyw - marchewki i zielonego ogórka, z dodatkiem jajka ugotowanego na twardo. A wszystko zostało polane dresingiem z naturalnego lekkiego jogurtu. To danie jest doskonałe na lunch czy lekką kolację. Łososiowa przekąska fit Czas przygotowania: 30 minut Proporcje(...)dwóch osób Składniki: 100 g wędzonego łososia 2 jajka ugotowane na twardo 1 duża marchewka  kawałek zielonego ogórka (20 cm) 3 łyżki jogurtu greckiego light sok z cytryny posiekany koperek sól himalajska  świeżo zmielony czarny pieprz   Wykonanie: Marchewkę obieramy i gotujemy na pół twardo. Studzimy. Łososia drobno kroimy, marchewkę, jajko na twardo i ogórka ścieramy

Kulinarne przygody Gatity
Chow mein z mięsem mielonym i warzywami 214

Danie składa się z samego makaronu z przyprawami lub z dodatkiem warzyw albo mięsa. Wariacji tego dania jest wiele, a ja poniżej przedstawiam swoją na bazie mięsa mielonego oraz marchewki i kukurydzy. SKŁADNIKI 500 g mięsa mielonego papryka mielona 2 marchewki 1/2 puszki kukurydzy  sól pieprz 1/2 łyżeczki cynamonu  olej makaron chiński (nie miałam, więc użyłam spaghetti(...)ilość według uznania) anyż (ilość według uznania) goździki mielone (ilość według uznania) ostra papryka w proszku (opcjonalnie) ok.1 łyżka cukru lub miodu sól (opcjonalnie) skrobia ziemniaczana (opcjonalnie) WYKONANIE Kroimy marchewki na paseczki i odkładamy na później.  Mięso mielone smażymy na oleju dodając czosnek, cynamon, paprykę w proszku, sól i pieprz.  Do mięsa dodajemy marchewkę, zalewamy wodą, przykrywamy danie

Zofiana
Klopsiki ryżowe 153

składniki* 500 g mielonego mięsa z szynki* 2 marchewki* 1 mała pietruszka* 1 saszetka (100 g) ryżu parboiled* 5 łyżek płatków ryżowych* 1 jajko* 1 kostka bulionowa* koncentrat pomidorowy lub przecier* suszona natka pietruszki i lubczyk* bazylia* kminek mielony* sól, pieprz* papryka mielona słodka* pieprz cayenne* 2-3 łyżki mąki pszennejSposób wykonaniaSaszetkę z ryżem wrzucić do garnka z gotującą się(...)wodą, gotować 10 min, odcedzić i wystudzić.Obrać marchewkę i pietruszkę i zetrzeć na średniej tarce jarzynowej, osobno marchewkę i pietruszkę.Do miski włożyć mięso mielone, ryż, wybić jajko, dodać połowę startej marchewki, po 1/2 łyżeczki soli, natki pietruszki i lubczyku, po 1/3 łyżeczki pieprzu i mielonego kminku wszystko razem wyrobić na jednolitą masę, a następnie nabierać porcje wielkości dużego

Mix smaku
Śledziki w marchewce 208

składniki* 50 dag śledzi marynowanych* 3 średnie marchewki* oliwa do smażeniaSposób wykonaniaMarchewkę obrać, umyć, wysuszyć i zetrzeć na tarce do jarzyn o średnich oczkach.Do rondelka wlać ok. 5-6 łyżek oleju, wrzucić marchewką i podsmażać na delikatnym ogniu. Kiedy puści sok przykryć pokrywką i dusić ok. 15-20 min co jakiś czas mieszając.Jeżeli po tym czasie sok całkowicie(...)odparuje, zdjąć pokrywkę i smażyć jeszcze chwilkę.Odstawić marchewkę do wystudzenia.Śledzie obrać ze skóry, pokroić na mniejsze kawałki i układać w słoiku warstwami śledzie i marchewkę.Odstawić do lodówki na 2 dni do przegryzienia się

Mix smaku
Zimne nóżki 273

domku nie ma więc dadaję też golonki, bo na galaretke zawsze znajdą się chętni. Doskonała zakąska pod wódeczkę i nie tylko. Ja bardzo lubię z dużą ilością marchewki. składniki: 2 nóżki wieprzowe z golonką 5-6 średnich marchewek 1 pietruszka 1 mały seler 2 cebule pęczek włoszczyzny (liście selera,pora i natki pietruszki) 3 listki laurowe kilka ziarenek pieprzu kilka(...)pokryła mięso i zagotować, zebrać szumowiny. Wszystkie warzywa obrać, dokładnie umyć i dodać do garnka. Dodać też przyprawy oraz włoszczyznę. Wszystko gotować na wolnym ogniu aż mięsko będzie miękkie. Marchewki wcześniej się ugotują więc trzeba je wyłowić aby sie nie rozgotowały bo będą potrzebne. Mięsko wyjać z wywaru i odstawić do przestudzenia. Wywar przecedzić przez sitko do drugiego garnka. Mięso

Monia miesza i gotuje
Spring Rollsy z pieczoną kaczką 153

tańszą wersję drobiu :)Składniki na 6 sztuk:40 dag pieczonej piersi z kaczki 6 papierów ryżowych2 marchewkipor - zielona cześć2 kwadratowe serki topionesól, pieprznatka pietruszkiUpieczoną kaczkę kroimy w kostkę. Marchewkę gotujemy do miękkości. Następnie marchewkę kroimy w kostkę i odstawiamy na później.  Por kroimy w drobne krążki i podsmażamy na oleju, po usmażeniu zdejmujemy z patelni i dodajemy(...)marchewki. Na odrobinie oleju  podsmażamy kaczkę pokrojoną w kostkę oraz serki topione, smażymy tak długo aż serki się rozpuszczą. Doprawiamy solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Papier ryżowy moczymy w gorącej wodzie przez 30 sekund. Następnie wyciągamy je z wody i osuszamy. Na każdym papierze układamy po łyżce marchewki z porem oraz kaczkę podsmażoną z serkami

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa krem ze skorzonery.Czy znasz skorzonerę? 151

posiada włókien.Dlatego właśnie skorzonera nazywana jest także zimowym szparagiem.Zapraszam zatem na smaczną,zawiesistą i bardzo sycącą zimową zupę ze skorzonerą w roli głównej.Kremową konsystencję zupy przełamuje chrupiąca marchewka i pestki dynii.Składniki na 4 porcje:400 g skorzonery1 cebula1 ząbek czosnku1 cebula2 marchewki2 ziemniaki700 ml bulionu warzywnego 1 łyżka masła gheesól,pieprzszczypta gałki muszkatałowej50 g creme fraiche(...)zanurzyć w wodzie z sokiem z cytryny,by nie ściemniały.Zdążyłam jednak je obrać i pokroić bez moczenia w wodzie z cytryną.Szybko dołożyć do obsmażenia z cebuląobrać 1 marchewkę i ziemniaki.Pokrojone w kostkę dołożyć do skorzonery z cebulą do obsmażeniaobsmażone warzywa zalać bulionem i gotować około 20 minut,aż zmiękną.Zblendować na gładki krem.Doprawić do smaku solą,pieprzem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotlety mielone z kapustą 183

Kotlety mielone z kapustą(czyli kotlety a'la gołąbki z puree ziemniaczane z marchewką)Składniki:Kotlety:(na 10 sztuk)- 0,5kg mięsa mielonego- jedno całe jajko-  większą ćwiartkę kapusty pekińskiej lub kapusty białej- 2 duże cebule- 4 łyżki kaszy manny- sól, pieprz,czosnek w granulkach lub w ząbkach , majeranek- 1 kostki rosołowa-  0,3l wody Puree:- tyle(...)ziemniaków ile potrzebujesz- na rondelek ziemniaków 2 duże marchewki-3-5 łyżek mleka - 3 łyżki masła Sposób przygotowania:1.KotletyKapustę poszatkować. Cebule pokroić w drobną kostkę . Mięso mielone wrzucić do dużej miski , wbić jajko , pokrojoną kapustę i cebule. Ręcznie ugniatając mięso wymieszać składniki. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Dodać 4 łyżki kaszy manny i dokładnie wymieszać

Gotuj Z Muzyką
Roladki z udek kurczaka 235

nasze roladki potrzebujemy udka z kurczaka (mogą być z kostką lub wyfiletowane) --ok 12 sztuk..My swoje wyfiletujemy sami.Musimy też przygotować:-0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego-4 marchewki-2 jajka-2 suche bułki-cebulę-przyprawy-olej   Deskę owijamy folią spożywczą, układamy udka skórką do dołu, dociskamy foliąi tłuczemy.   Rozbite posypujemy przyprawą do kurczaka i naszą(...)nich jajka, dodajemy delikat do mięs do smaku,dokładamy mięso mielone i wyrabiamy na jednolitą masę.Na każdy płat udka nakładamy mielone mięso do 2/3 długości płata, kładziemy paseksurowej marchewki i zwijamy roladkę. Spinamy wykałaczką i odkładamy na półmisekz olejem i przyprawami.   Cebulę i marchewką kroimy w plasterki.   Smażenie czas rozpocząć.Udka muszą się zrumienić

Maminek kulinarny
Kotlety mielone z pieczarkami 196

Troszkę inna wersja kotletów mielonych, bo bez jajek i bułki.Za to z pieczarkami lub marchewką.Na początek mielimy ok. 1 kg łopatki, jedną dużą cebulę i 2 ząbki czosnku.Jeśli mamy gotowe mięso mielone, to cebulę i czosnek tarkujemy na drobnych oczkach.   Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą barbecue i warzywkiem.Kroimy kilka pieczarek i jedną cebulkę.Posypujemy warzywkiem.Jeśli ktoś nie lubi pieczarek może zastąpić je marchewką i cebulką.Wtedy kroimy jedną cebulę, jedną marchewkę i też posypujemy warzywkiem.   Aby przygotować pieczarki najpierw na niewielką ilość oleju wrzucamy cebulkęa kiedy się zeszkli dodajemy pieczarki i smażymy do zrumienienia.Podobnie jest z marchewką i cebulką z tą różnicą, że na patelnię wrzucamy je razem.   Z mięsa

Maminek kulinarny
Kapuśniaczek z młodej kapusty 112

Nareszcie pojawiła się młoda kapusta odpowiedniej jakości i w odpowiednim rozmiarze. Pora więc na prawdziwy, wiosenny kapuśniaczek. Składniki: -główka młodej kapusty -kawałek wędzonki ( np. wędzona kość schabowa ) -2 marchewki -1 pomidor -łyżka koncentratu pomidorowego -pęczek koperku -przyprawa warzywna i sól    Na początku z wędzonki "wydobywamy" właściwy smak i zapach, czyli: -gotujemy ją do miękkości w wodzie przyprawionej warzywkiem(...)dodatkiem marchewek    ( wody ok. 2 litry )    W międzyczasie kroimy kapustę.    Pomidora nacinamy, sparzamy wrzątkiem, zdejmujemy z niego skórkę, usuwamy nasiona a resztę kroimy w drobną kostkę.    Z wody wyciągamy marchewkę i mięsko. Marchewkę kroimy w kostkę.    Mięso oddzielamy od kości i dzielimy na drobne kawałki.     Do pachnącej wędzonką

Maminek kulinarny
Krupnik na wędzonce 194

Krupnik na wędzonce... Pyszna i niezwykle armomatyczna zupa. Kasza jęczmienna w towarzystwie wędzonego boczku. Całość dopełniona ziemniakami, startą marchewką i pietruszką. Zapraszam i życzę smacznego! Składniki: 400 g wędzonego boczku; 2 średnie marchewki; 1 pietruszka; 1/4 selera; Biała część pora; 1 liść laurowy; 3 ziarna ziela angielskiego; 2/3 szklanki kaszy jęczmiennej; 4 średnie ziemniaki; 1/2 natki pietruszki; Sól; Pieprz(...)garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć boczek, zalać 2 litrami zimnej wody i gotować przez 20 minut. Następnie wyjąć boczek z garnka i pozostawić do lekkiego przestygnięcia. Por, marchewkę, selera i piertuszkę umyć i osuszyć. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Seler i pietruszkę obrać. Do granka z wodą po gotowaniu boczku dodać startą marchewkę

Gospodyni Miejska
Żurek na zakwasie 182

Żurek na zakwasie...Lekko kwaśny, z delikatną nutą czosnku.Doprawiony śmietaną i chrzanem.Nieco inny niż tradycyjny żur staropolski.Podany w domowej roboty chlebie.Niebo w gębie!Składniki:1 duża marchewka;1 średnia pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;4 średniej wielkości ziemniaki;2 liście laurowe;5 ziarenek ziela angielskiego;2 ząbki czosnku;2 litry zimnej wody;2 śląskie kiełbasy o wadze około(...)tłuszczu 18%;1 łyżka mąki pszennej;3 łyżki startego chrzanu ze słoiczka;Sól;Pieprz;1/2 natki pietruszki;Jaja ugotowane na twardo - 1 jajko na 1 talerz zupy.Sposób przygotowania:Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę obrać i pokroić w cienkie plastry. Pietruszkę i selera obrać. Wszystkie jarzyny wrzucić do garnka, w którym będzie gotowana zupa.Ziemniaki obrać

Gospodyni Miejska
Krupnik z kaszą jęczmienną 171

Krupnik z kaszą jęczmienną... Gęsta, sycąca zupa. Dodatek aromatycznej kaszy jęczmiennej. Pyszny i zdrowy początek obiadu. Zapraszam! Składniki: Duża marchewka; Biała część pora; 1/4 korzenia selera; 1 średnia pietruszka; 1 liść laurowy; 3 ziarna ziela angielskiego; 5 średnich ziemniaków; 100 g kaszy jęczmiennej; 2,5 litra zimnej wody; 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety lub np. 2 kostki(...)rosołowe; Natka pietruszki;  Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o ogrubych oczkach. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć startą marchewkę, pietruszkę, por, selera, liść laurowy, ziele angielskie i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Gotować razem przez około 30 minut na małym

Gospodyni Miejska
Barszcz biały na zakwasie 221

Barszcz biały na domowym zakwasie...Kremowy, lekko kwaśny i chrzanowy.O pięknym czosnkowym zapachu.Z dodatkiem jajka i/lub białej kiełbasy.Mocno majerankowy.Pyszny!Składniki:1 duża marchewka;1 średnia pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;5 średnich ziemniaków;1 liść laurowy;4 ziarenka ziela angielskiego;4 ziarenka pieprzu;2 ząbki czosnku;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety/ziarenek smaku(...)tłuszczu 18%;1 czubata łyżka majeranku;Sól;Pieprz.Dodatkowo:Jaja ugotowane na twardo - jedno na jeden talerz zupy;600 g białej kiełbasy dobrej jakości - ja zrobiłam bez kiełbasy.Sposób przygotowania:Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.Czosnek obrać.Kiełbasę umyć pod bieżącą

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania