marchewka - 20163 przepisów (strona:63/1345)

Krupnik z kaszą jęczmienną 185

Krupnik z kaszą jęczmienną... Gęsta, sycąca zupa. Dodatek aromatycznej kaszy jęczmiennej. Pyszny i zdrowy początek obiadu. Zapraszam! Składniki: Duża marchewka; Biała część pora; 1/4 korzenia selera; 1 średnia pietruszka; 1 liść laurowy; 3 ziarna ziela angielskiego; 5 średnich ziemniaków; 100 g kaszy jęczmiennej; 2,5 litra zimnej wody; 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety lub np. 2 kostki(...)rosołowe; Natka pietruszki;  Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o ogrubych oczkach. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć startą marchewkę, pietruszkę, por, selera, liść laurowy, ziele angielskie i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Gotować razem przez około 30 minut na małym

Gospodyni Miejska
Barszcz biały na zakwasie 230

Barszcz biały na domowym zakwasie...Kremowy, lekko kwaśny i chrzanowy.O pięknym czosnkowym zapachu.Z dodatkiem jajka i/lub białej kiełbasy.Mocno majerankowy.Pyszny!Składniki:1 duża marchewka;1 średnia pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;5 średnich ziemniaków;1 liść laurowy;4 ziarenka ziela angielskiego;4 ziarenka pieprzu;2 ząbki czosnku;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety/ziarenek smaku(...)tłuszczu 18%;1 czubata łyżka majeranku;Sól;Pieprz.Dodatkowo:Jaja ugotowane na twardo - jedno na jeden talerz zupy;600 g białej kiełbasy dobrej jakości - ja zrobiłam bez kiełbasy.Sposób przygotowania:Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.Czosnek obrać.Kiełbasę umyć pod bieżącą

Gospodyni Miejska
Zupa jarzynowa z burakiem 216

Zupa jarzynowa z burakiem... Bogactwo jarzyn: marchewki, pietruszki, selera i pora. A do tego dodatek czerwonego buraka. Całość posypana pietruszką i zabielona śmietaną. Pyszny początek obiadu!   Składniki: 1 duża marchewka; 1 średnia pietruszka; Biała część pora; 1/4 korzenia selera; 1 duży, czerwony burak; 4 średnie ziemniaki; Natka pietruszki; 2,5 litra zimnej wody; 2 łyżki ziarenek smaku/vegety/2 kostki rosołowe(...)opcjonalnie; 2 łyżki octu spirytusowego; 250 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora pokroić w cienkie krążki. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć startą marchewkę, pietruszkę, selera i pokrojonego pora i zalać

Gospodyni Miejska
Barszcz biały z sokiem z kiszonych ogórków 274

sokiem z kiszonych ogórków...Lekko chrzanowa zupa.Zakwaszona sokiem z kiszonych ogórków.Z dodatkiem suszonych grzybów.Smaczna odmiana tradycyjnego barszczu białego.Idealna dla przeciwników gęstych zup. Składniki:1 mała marchewka;1 mała pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;1 liść laurowy;5 ziarenek ziela angielskiego;4 ziarenka pieprzu;2 ząbki czosnku;2,5 litra zimnej wody;375 ml soku(...)czubata łyżeczka majeranku;Pęczek natki pietruszki;Sól;Pieprz.Dodatkowo:Jaja ugotowane na twardo - jedno na jeden talerz zupy;700 g białej kiełbasy dobrej jakości - ja zrobiłam bez kiełbasy.Sposób przygotowania:Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Czosnek obrać.Kiełbasę umyć pod bieżącą wodą - opcjonalnie, ja zrobiłam barszcz

Gospodyni Miejska
Barszcz ukraiński 273

Barszcz ukraiński...Wiórki czerownych buraków, marchewki, selera i pietruszki.W towarzystwie białej kapusty, cebuli, fasoli i pomidorów.A z tego duuuuży gar pysznej, gęstej i pożywnej zupy.Rozgrzewającej, idelanej na jesienne i zimowe popołudnia.Smacznego!Składniki:1 kg czerwonych buraków;250 g fasoli Jaś;2 duże pomidory; 1 kg ziemniaków;2 marchewki;1 pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora(...)Sposób przygotowania:Fasolę namoczyć (tj. zalać zimną wodą, tak aby zakryła fasolę) przez około 2 godziny, a najlepiej przez całą noc.Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeń na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w talarki.Cebulę obrać, pokroić w talarki.Pomidory umyć, naciąć krzyż na ich czubku, włożyć do miseczki

Gospodyni Miejska
Barszcz czerwony czysty inaczej 218

uszkami, krokietami czy samymi ziemniakami. Polecam!   Składniki: Zakwas/sok buraczany: 2,5 kg czerwonych buraków; 100 ml octu spirytusowego 10%; 2 łyżki cukru; 1 łyżeczka soli; Barszcz czerowny: 3 marchewki; 2 pietruszki; 1/2 selera; Biała część pora; 1 cebula; 2,5 litra zimnej wody; 3 ząbki czosnku; 1 łyżka majeranku; Zakwas/sok buraczany wraz z burakami przygotowany poprzedniego dnia; Sól(...)odstawić na noc, aby buraki puściły sok. Buraki można od czasu do czasu przemieszać, ale nie trzeba. Barszcz czerwony: Następnego dnia ugotować wywar z warzyw zgodnie z poniższymi instrukcjami. Marchewki, pietruszki, seler i por umyć i osuszyć. Marchewki, pietruszki i seler obrać ze skóry. Marchewki i pietruszki pokroić w słupki, selera w grube plastry. Cebulę pozostawić w łupinie (nie obierać

Gospodyni Miejska
Zupa ogórkowa z ziemniakami i ryżem 284

Całość zabielona kwaśną, gęstą śmietaną. Pycha!   Składniki: 4 duże kiszone ogórki; 125 ml soku z kiszonych ogórków; 5 średnich ziemniaków; 100 g ryżu; 1 ząbek czosnku; 1 średnia marchewka; 1 pietruszka; Biała część pora; 1/4 selera; 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety; 1 liść laurowy; 3 ziarna ziela angielskiego; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu(...)Pęczek natki pietruszki; Sól; Pieprz; 2 litry zimnej wody; Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w plastreki. Ząbek czosnku obrać i zmiażdżyć ręką/nożem. Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Ryż przepłukać

Gospodyni Miejska
Zupa kalafiorowo-brokułowa 203

Zupa kalafiorowo-brokułowa...Delikatna i aromatyczna.Towarzystwo białych różyczek kalafiora i zielonego brokuła.Dodatek ziemniaków i koperku.A całość zabielona kwaśną śmietaną.Pycha!Składniki:1 mały kalafior;1 mały brokuł;2 marchewki;1 pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;4 średnie ziemniaki;1 liść laurowy;4 ziarna ziela angielskiego;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;2,5 litra zimnej(...)wody;Pęczek koperku;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Sól;Pieprz. Sposób przygotowania:Brokuł i kalafior umyć, osuszyć i podzielić na różyczki.Marchewki, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewki, pietruszkę i seler obrać. Marchewki pokroić w plasterki. Pietruszkę w słupki.Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa

Gospodyni Miejska
Zupa kalafiorowo - koperkowa 260

Zupa kalafiorowo - koperkowa... Białe różyczki kalafiora. Krążki pora. Wiórki marchewki, pietruszki i selera. I mnóstwo aromatycznego koperku. Pycha! Składniki: 1 mały kalafior; 4 średnie ziemniaki; 1 średnia marchewka; 1 pietruszka; 1/4 korzenia selera; 1/2 białej części pora; 2 litry zimnej wody + 125 ml wody do wymieszania  z mąką;  1 łyżka mąki pszennej; 1 czubata łyżeczka masła; Pęczek koperku(...)kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w krążki. Ziemniaki obrać pokroić w kostkę. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Kalafior umyć, osuszyć, podzielić na małe różyczki. Do garnka

Gospodyni Miejska
Żurek z białym serem 203

Żurek z białym serem...Lekko kwaśny, z dużą ilość majeranku.Z delikatną nutą czosnku i chrzanu.Zabielony kwaśną śmietaną.Podany z jajkiem i białym serem.Polecam!Składniki:1 mała marchewka;1 mała pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;5 średnich ziemniaków;1 liść laurowy;4 ziarenka ziela angielskiego;4 ziarenka pieprzu;1 ząbek czosnku;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety/ziarenek(...)podsmażyć.Do podsmażonej cebuli dodać pokrojoną kiełbasę i podsmażać razem, aż kiełbasa stanie się rumiana i lekko chrupiąca. Zestawić z ognia.Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.Czosnek obrać.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć startą marchewkę, pietruszkę, seler

Gospodyni Miejska
Kremowa zupa dyniowa 177

Kremowa zupa dyniowa... Aksamitna, delikatnie pachnąca imbirem. Z dyni, z dodatkiem marchewki i ziemniaka. Zabielona kwaśną śmietaną i serkiem topionym. Pyszna, jesienna, domowa. Polecam!   Składniki: 1 kg dyni (waga po obraniu i oczyszczeniu z pestek); 1 duża marchewka; 1 średni ziemniak; 1 kostka bulionowa; 1 cm kawałek korzenia imbiru; 2 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu(...)serka topionego (u mnie śmietankowy); 1 litr zimnej wody; Natka pietruszki; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Marchewkę i ziemniaka obrać, umyć, osuszyć, pokroić w drobniutką kostkę. Dynię obrać, wydrążyć z nasion, pokroić w kostkę. Korzeń imbiru obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojoną marchewkę i ziemniaka, zalać 1 litrem zimnej wody, dodać

Gospodyni Miejska
Domowa kapusta kiszona 207

bardziej chrupka i nie puszcza tyle soku co w garnku z kamionki przyciśnięty najczęściej talerzem. Jako dziecko pamiętam, że kapusty robiło się całe beczki.  Kapustę możemy zrobić z marchwią i kminkiem albo całkowicie z samej kapusty. Ja lubię wersję z kminkiem i marchwią. SKŁADNIKI:- główka kapusty świeżej - marchew świeża (jeśli ktoś nie chce to pomija)- kminek (dałam łyżkę(...)brzydkich liści, ważę, aby wiedzieć ile soli przygotować do kiszenia- kapustę szatkuję  na tarce (tarka do kapusty) jeśli takiej nie posiadamy tniemy ja na wąskie paseczki nożem- obieram marchew i trę ja na tarce do warzyw na największych oczkach - kapustę szatkuje w wkładam do miski i przesypuję solą kamienną - i tak na zmianę aż całą kapustę zszatkuje

Basia w kuchni
Domowa kapusta kiszona 185

bardziej chrupka i nie puszcza tyle soku co w garnku z kamionki przyciśnięty najczęściej talerzem. Jako dziecko pamiętam, że kapusty robiło się całe beczki.  Kapustę możemy zrobić z marchwią i kminkiem albo całkowicie z samej kapusty. Ja lubię wersję z kminkiem i marchwią. SKŁADNIKI:- główka kapusty świeżej - marchew świeża (jeśli ktoś nie chce to pomija)- kminek (dałam łyżkę(...)brzydkich liści, ważę, aby wiedzieć ile soli przygotować do kiszenia- kapustę szatkuję  na tarce (tarka do kapusty) jeśli takiej nie posiadamy tniemy ja na wąskie paseczki nożem- obieram marchew i trę ja na tarce do warzyw na największych oczkach - kapustę szatkuje w wkładam do miski i przesypuję solą kamienną - i tak na zmianę aż całą kapustę zszatkuje

Basia w kuchni
Zupa serowa z kurczakiem i dynią 189

Pyszna zupa z kurczakiem oraz dodatkiem dyni i lekką serową nutą. Składniki: 1 udko i 1 filet z kurczaka 150 g marchwi mini lub 1 duża marchew szklanka mrożonego zielonego groszku ok. 150 g dyni, np. Hokaido 1/2 selera 2-3 ząbki czosnku 1/2 cebuli posiekana natka pietruszki 2/3 szklanki ryżu, najlepiej arborio 1 łyżka ziół do pizzy sól(...)gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Po 30 minutach od zagotowania wyjąć pierś z kurczaka, zostawić udko. Dodać do wywaru ryż oraz obrany i pokrojony drobno seler, cebulę, marchew i groszek. Jeśli nie mamy marchwi mini, należy dodać pokrojoną drobno marchew świeżą. Po kilku minutach dodać obraną i pokrojoną w kostkę dynię i zmiażdżony czosnek. Kiedy ryż i warzywa

Czerwień i błękit
Pieczona dorada w pomarańczach 185

puree marchewkowym i sałatką z kapusty a'la colesław.  Do przygotowania dania użyłem: dwóch świeżych dorad w całości, 1 pomarańczy, 1/4 główki kapusty, 2 średnich ziemniaków, 2 średnich marchewek, 1 pęczka koperku, 2 ząbków czosnku, 100 gram masła, 2 łyżek octu jabłkowego, 1 łyżki majonezu, 1 łyżeczki suszonego rozmarynu, cukru, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, oliwy. Przygotowanie dania rozpocząłem(...)nietypowo - od przygotowania sałatki, która musi być przygotowana wcześniej i co najmniej przez godzinę postać w lodówce, aby smaki uległy połączeniu. 1/4 małej główki kapusty i marchewkę bardzo drobno posiekałem przy użyciu blendera. Można oczywiście zrobić to za pomocą noża lub tarki do warzyw, z tym, że im drobniej kapusta i marchewka są posiekane, tym lepiej. Do posiekanej kapusty

Wyprawy kulinarne

Proponowane wyszukiwania