Zdrowe i słodkie. Te dwa wyrazy wcale nie muszą być antonimami. Pod warunkiem, że cukru nie będzie zbyt dużo, a towarzyszyć mu będzie jakieś warzywo, w tym akurat przypadku, marchewka. Ręka w górę kto lubi marchewkę? My lubimy! Muffiny marchewkowe (12 sztuk) 1,5szklanki mąki(...)owsianych 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli 1 szklanka mleka 1 jajo 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 duże marchewki W jednej misce wymieszać, mąkę z proszkiem do pieczenia, płatkami owsianymi, cukrem i cynamonem. W drugiej misce wymieszać mokre składniki mleko, olej, ekstrakt waniliowy, jajo i starte na małych oczkach
Zapiski Młodej Żonyśrednie marchewki (200 g) , 3 jabłka (350 g) , 1 banan (100 g) , sok wyciśnięty z 3 pomarańczy (ok. 200 ml) , sok wyciśnięty z 1/2 cytryny , 50 ml soku malinowego (lub syropu, ew. miód do smaku) ok. 500 - 600 ml wody(...)Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do garnka, zalewamy 250 ml wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 10 minut. Następnie przekładamy marchewkę do blendera, dodajemy obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka, banana, sok z pomarańczy i cytryny. Miksujemy wszystko przez ok. 2 minuty na najwyższych obrotach (najlepiej z funkcją turbo
w mojej kuchniprzepisy na dżemy z marchewki sa tutaj i tutaj SKŁADNIKI 4-5 jabłek antonówek 2 kg marchwi około 1 kg cukru 8 śliwek 4 cytryny(...)WYKONANIE Marchewkę obrać, umyć i pokroić w plastry. Włożyć do garnka,zalać woda --tak ,aby zakryła marchew---i gotować ,aż będzie miękka.Śliwki umyć,osuszyć ,wydrylować. Jabłka obrać ,zmiksować ,zalać sokiem z cytryny. Miękką marchewkę przestudzić i zmiksować .Zmiksowana marchewkę połączyć z jabłkami i śliwkami.Wszystko razem zasypać cukrem i dodać skórkę z dwóch cytryn. Oraz wyciśnięty
w mojej kuchnisproszkowany sok zawiera maksymalną ilość i bardzo dobrą jakość substancji występujących w liściach młodego jęczmienia, Przepuszczone przez wyciskarke korzen i nac marchewki ,oraz cytryny mieszamy ze sproszkowanym jeczmieniem. .. Młody jęczmień jest przetwarzany w tak delikatny sposób, że zawiera cały zakres żywych enzymów. Młody jęczmień zawiera w porównaniu z pszenicą 25 razy więcej potasu(...)MARCHWIOWY Składniki 4-6 marchewek i cytryna Wykonanie umyte marchewki i obraną cytryne cieniutko z zółtej skorki ,pozostawiając białą skórkę,przepuszczam przez wyciskarkę..Smacznego
w mojej kuchniSurówka z kapusty z imbirem i orzeszkami... Chrupiąca, cienko poszatkowana, biała kapusta. Soczyste wiórki pomarańczowej marchewki. Ostry posmak przeciśniętego czosnku. Całość oblepiona słodko-kwaśnym sosem z imbirem. Oprószona pokruszonymi orzeszkami ziemnymi. Pyszna surówka jak z chińskiej restauracji. Polecam! Składniki: 1 średnia główka białej kapusty; 2 duże marchewki; 3 ząbki czosnku. Sos: 1 szklanka zimnej wody; 4 łyżeczki cukru(...)szklanki białego octu winnego; 4 czubate łyżeczki mielonego imbiru; 2 - 3 łyżki warzywka . Do posypania po wierzchu: 200 g orzeszków ziemnych niesolonych. Sposób przygotowania: Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować. Marchewki umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach (twz. grube wiórki). Dodać do kapusty. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać do kapusty z marchewką. Wymieszać. Do miseczki/szejkera
Gospodyni MiejskaKolejna wersja placuszków warzywnych z cukinią w tle :) Tym razem w parze z marchewką i paprykową salsą. Nie mogłam się im oprzeć, przy tej wiosennej pogodzie, bo już mocno tęsknię za bazarkami, pełnymi cudownie świeżych i pachnących warzyw i owoców. SKŁADNIKI: 1 mała cukinia 1 duża marchewka świeże listki oregano i czosnku niedźwiedziego szczypta chilli sól pieprz 1 jajko(...)czosnku 1 szalotka oliwa z oliwek sól pieprz świeża bazylia A jak to zrobić: Cukinię umyć i poszatkować na tarce z dużymi oczkami, posolić i odstawić, aż "puści" wodę. Marchewkę obrać i zetrzeć, również na grubych oczkach, dodać drobno pokrojone listki czosnku i oregano. Cukinię odsączyć z nadmiaru wody i przełożyć do marchewki. Doprawić solą, pieprzem i chilli, wymieszać
Kuchnia w opałachpóźniej dorzucam co mi się nawinie. I tak było tym razem. Najpierw wpadło mi w ręce jabłko, a potem szybko przypomniałam sobie jak mama zawsze ścierała mi jabłko z marchewką i posypywała cukrem. No i nie mogło być inaczej, do jabłka dołączyła marchewka :) Moim współpracownikom przypadły do gustu, myślę, że i Wam posmakują. SKŁADNIKI: 1 1/2 szkl mąki pszennej szczypta(...)soli 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka sody 200 ml jogurtu naturalnego 1/2 szkl mleka 1 jajko 1/3 szkl oleju 1 soczyste, starte jabłko 1 starta marchewka 2 łyżki płatków migdałowych 2 łyżeczki cynamonu kruszonka 100 g mąki 50 g cukru 25 g masła A jak to zrobić: Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać suche
Kuchnia w opałachmarchewki to woda, 7% to składniki odżywcze, w tym węglowodany, białka, tłuszcze, celuloza. Pozostałe 3% stanowią składniki mineralne (potas, sód, wapń, fosfor, siarka, magnez, żelazo, mangan, miedź, cynk, kobalt), witaminy (A, B1, B2, B6, C, E, H, K, PP), kwas foliowy, inozytol, a także związki siarkowe, kumaryny, alkaloidy i pektyny. Właściwości marchwi: Nieocenione jest działanie marchwi przy usuwaniu schorzeń żołądkowych(...)napar z nasion marchwi – 1 łyżeczka na szklankę wrzątku), a także przy biegunkach dziecięcych. Marchew obniża poziom cholesterolu we krwi i ułatwia jego usuwanie z organizmu. Z tego powodu marchewka powinna znaleźć się w diecie osób o podwyższonym cholesterolu. Duża zawartość witaminy A, która niezbędna jest do prawidłowego wzrostu i dobrej ostrości widzenia, czyni marchew naprawdę wartościową. Marchew chroni palaczy
kgwjanczewotłuste, przed ich podaniem zeskrobcie z nich przy pomocy noża ścięty na wierzchu tłuszcz. Zimne nóżki Czas przygotowania: 7 godzin Składniki: 1 golonka 2 nóżki 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 1500 ml wody 3 liście laurowe 7 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek czarnego pieprzu 3 ząbki czosnku sól Wykonanie: Włoszczyznę i cebulę obieramy. Golonkę(...)Zalewamy zimną wodą, dodajemy przyprawy (czosnek dodamy później) i gotujemy przez około dwie godziny na wolnym ogniu, aż mięso będzie bardzo miękkie. Wywar odcedzamy, nóżki, golonkę i 2 marchewki dostawiamy do lekkiego przestudzenia. Mięso wraz ze skórką kroimy na drobne kawałki, a marchewkę w plasterki. Czosnek drobniutko siekamy, dodajemy do odcedzonego wywaru. Wywar przyprawiamy. Pokrojone mięso
Kulinarne przygody GatityKotleciki ryżowe są prostą alternatywą na bezmięsny i tani obiad. Taki ryż z marchewką i cebulą (bez jajek) podaję jako dodatek do kurczaka lub ryby... smakuje nawet tym, co nie przepadają za gotowaną marchewką. Składniki: 100 g ryżu 2 duże marchewki 2 surowe jajka 2 ugotowane jajka 2 cebule szczypiorek 1 łyżka masła sól, pieprz Wykonanie: Marchewkę ścieramy
IMPRESJA SMAKUSkładniki: 450g marchewki (ok. 4- 5 średniej wielkości marchewki) 9- 11 łyżek soku z cytryny 250g miękkiego masła 300g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli 8 jajek 300g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 200g zmielonych migdałów (dałam zmielone orzechy włoskie) 100g pokrojonych drobno migdałów (dałam płatki migdałowe) lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki z soku(...)cytryny Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny. Wykonanie: Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na drobnej tarce, a następnie skropić sokiem z cytryny. Masło z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na gładką puszystą masę. Dodawać po jednym jajku ciąglę ucierając, następnie dodać startą marchewkę. Wszystkie produkty suche (mąkę, proszek do pieczenia,sól,orzechy i migdały) wymieszać i dodać do utartej
O kuchni z uczuciemKolejny pomysł na krem – tym razem z marchewki. Łączy w sobie słodkość tego warzywa, cytrusowy smak pomarańczy oraz ostry smak imbiru. Rozgrzewa, jest więc idealny na chłodne, jesienne popołudnia. Przygotowanie jest bardzo proste, a składniki bardzo łatwo dostępne. Składniki: 1 kg marchewek 1 l bulionu warzywnego ½ pomarańczy 100 g imbiru świeżego lub 1-2 łyżeczki suszonego 4 ząbki czosnku(...)średniej wielkości cebuli ziarna słonecznika lub płatki migdałowe jogurt naturalny/śmietana do dekoracji Przygotowanie (1,5 h): Zaczynamy od zagotowania bulionu warzywnego. Marchewki kroimy w talarki i wrzucamy do bulionu. Gotujemy aż marchewka zmięknie. Wyjmujemy warzywa z wody – cebulę, sałatę, selera, pora – pietruszka może zostać ale nie w dużych ilościach. W międzyczasie cebulę kroimy w piórka, smażymy
PastelFoodogórków kiszonych20 dag szynki drobiowejserek topionymajonezPrzygotowanie:Zanim przystąpimy do robienia tej sałatki trzeba wrzucić do zamrażalnika serek topiony.Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i oddzielamy białka od żółtek.Marchewkę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ogórki obieramy z łupki i kroimy je w kosteczkę, bardzo dobrną ;) Odsączamy.Szynkę drobiową kroimy w bardzo drobną kostkę.Sałatkę warstwową składamy w przeźroczystym(...)naczyniu o prostych ściankach.Na dno salaterki ścieramy na drobnej tarce żółtka (i to będzie nasza pierwsza warstwa), na nie ścieramy na drobnej tarce marchewkę. Na warstwę marchewki dajemy dwie łyżki majonezu i równo go rozsmarowujemy. Dodajemy kolejną warstwę - pokrojone ogórki kiszone (odciśnięte! żeby nie było dużo soku) na nie kolejny raz majonez. Drobno pokrojoną szynkę układamy na majonezie. Szynkę
Lawendowe Nieboupoważnia nas do odrobiny kuchennych szaleństw ;)Co powiecie na pyszne, kruche marcheweczki?:)Można nadziać je dowolnym farszem lub sałatką, podać na ciepło lub na zimno.W mojej wersji w środku marchewek znalazł się farsz ze szpinaku i kurczaka.Przekąskę podawałam na ciepło.Z przepisu na ciasto wychodzi około 12-15 marchewek. Składniki:Kruche ciasto:1,5 szklanki mąki100 g masła1 jajko1(...)nadmiar wody.Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Na koniec dodajemy śmietanę i smażymy, aż masa trochę zgęstnieje.Zdejmujemy z ognia i studzimy.Zimnym farsz nakładamy do wystudzonych rurek.Jak już pisałam wcześniej, marchewki można podać na ciepło lub na zimno.Przed podaniem dekorujemy sałatą.SMACZNEGO! :))Przepis na ciasto do rurek pochodzi z bloga BaBy w kuchni
Czerwona PorzeczkaDziś przedstawiam doskonały przepis na zmęczone sylwestrem żołądki. Pyszna, sycąca i rozgrzewająca zupa z batatów, marchewki i dyni, doprawiona curry i kminem rzymskim oraz podana z mleczkiem z orzechów piniowych. Łatwa, szybka, przyjemna a co najważniejsze – przepyszna! Polecam:)Zupa z batatów, marchewki i dyni(10 porcji)Składniki:2 łyżki oleju4 ząbki czosnku, drobno posiekane2 średnie cebule, pokrojone w kostkę2(...)średnie marchewki, obrane i pokrojone w plasterki2 szklanki dyni pokrojonej w kostkę4 szklanki batatów, obranych i pokrojonych w kostkę6 szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego1 łyżka curry w proszku1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego1 łyżeczka soli1/2 łyżeczki mielonego pieprzu3/4 szklanki orzeszków piniowych3/4 szklanki wody1/4 szklanki posiekanej kolendry, do podaniaPrzygotowanie:W dużym garnku rozgrzej średnim ogniu olej i wrzuć czosnek i cebulę. Smaż
karmelowy