marchewka - 20163 przepisów (strona:120/1345)

Muffiny marchewkowo-pomarańczowe z naturalnie kolorowym lukrem 185

muffinek z marchewką zabierałam się jak pies do jeża. ;-) Zupełnie nie wiem dlaczego, bo smakują lepiej niż tego oczekiwałam i teraz zamierzam je powtórzyć - jak naszybciej. ;-) Dodatek świeżego soku pomarańczowego czyni je lekkimi i orzeźwiającymi. Kawałki marchewki w środku wyglądają świetnie. Pomarańczowy lukier swojego koloru nie zawdzięcza sztucznym barwnikom. Sprawcą tego jest jednodniowy sok marchwiowy. Wszystkie te składniki łączą się(...)smakowo całość. Babeczki rozeszły się w jeden dzień, co nie zdarza się u nas często... ;-) Inspiracja pochodzi stąd: KLIK . Muffiny: 3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru 1 szklanka marchewki startej na grubych oczkach tarki, u mnie Marwitki 2 jajka 125g roztopionego, przestudzonego masła 1/2 szklanki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy 125ml świeżego

Szefowa kuchni
Muffiny marchewkowe - pyszne! 190

Zdrowe i słodkie. Te dwa wyrazy wcale nie muszą być antonimami. Pod warunkiem, że cukru nie będzie zbyt dużo, a towarzyszyć mu będzie jakieś warzywo, w tym akurat przypadku, marchewka. Ręka w górę kto lubi marchewkę? My lubimy! Muffiny marchewkowe                (12 sztuk) 1,5szklanki mąki(...)owsianych 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli 1 szklanka mleka 1 jajo 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 duże marchewki W jednej misce wymieszać, mąkę z proszkiem do pieczenia, płatkami owsianymi, cukrem i cynamonem. W drugiej misce wymieszać mokre składniki mleko, olej, ekstrakt waniliowy, jajo i starte na małych oczkach

Zapiski Młodej Żony
KUBUSIOWE SMAKI 182

średnie marchewki (200 g)  , 3 jabłka (350 g) ,   1 banan (100 g)  , sok wyciśnięty z 3 pomarańczy (ok. 200 ml)  , sok wyciśnięty z 1/2 cytryny   ,  50 ml soku malinowego (lub syropu, ew. miód  do smaku)       ok. 500 - 600 ml wody(...)Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do garnka, zalewamy 250 ml wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 10 minut.   Następnie przekładamy marchewkę do blendera, dodajemy obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka, banana, sok z pomarańczy i cytryny. Miksujemy wszystko przez ok. 2 minuty na najwyższych obrotach (najlepiej z funkcją turbo

w mojej kuchni
Dżem- jabłko ,śliwka i marchewka 95

przepisy na dżemy z marchewki sa tutaj   i  tutaj                                                               SKŁADNIKI 4-5 jabłek antonówek 2 kg marchwi około 1 kg cukru 8 śliwek  4 cytryny(...)WYKONANIE Marchewkę  obrać, umyć i pokroić w plastry. Włożyć do garnka,zalać woda --tak ,aby zakryła marchew---i gotować ,aż będzie  miękka.Śliwki umyć,osuszyć ,wydrylować.  Jabłka obrać ,zmiksować ,zalać sokiem z cytryny. Miękką marchewkę przestudzić i zmiksować .Zmiksowana marchewkę połączyć z jabłkami i śliwkami.Wszystko razem zasypać cukrem i dodać skórkę z dwóch cytryn. Oraz wyciśnięty

w mojej kuchni
Zielone pijemy – nie chorujemy!------Bevanda verde - non si ammalano! 102

sproszkowany sok zawiera maksymalną ilość i bardzo dobrą jakość substancji występujących w liściach młodego jęczmienia,      Przepuszczone przez wyciskarke  korzen i nac marchewki ,oraz cytryny mieszamy ze sproszkowanym jeczmieniem. .. Młody jęczmień  jest przetwarzany w tak delikatny sposób, że zawiera cały zakres żywych enzymów.  Młody jęczmień zawiera w porównaniu z pszenicą 25 razy więcej potasu(...)MARCHWIOWY Składniki 4-6 marchewek i cytryna Wykonanie umyte marchewki i obraną cytryne cieniutko z zółtej skorki ,pozostawiając białą skórkę,przepuszczam przez wyciskarkę..Smacznego

w mojej kuchni
Surówka z kapusty z imbirem i orzeszkami 275

Surówka z kapusty z imbirem i orzeszkami... Chrupiąca, cienko poszatkowana, biała kapusta. Soczyste wiórki pomarańczowej marchewki. Ostry posmak przeciśniętego czosnku. Całość oblepiona słodko-kwaśnym sosem z imbirem. Oprószona pokruszonymi orzeszkami ziemnymi. Pyszna surówka jak z chińskiej restauracji. Polecam!   Składniki: 1 średnia główka białej kapusty; 2 duże marchewki; 3 ząbki czosnku. Sos: 1 szklanka zimnej wody; 4 łyżeczki cukru(...)szklanki białego octu winnego; 4 czubate łyżeczki mielonego imbiru; 2 - 3 łyżki warzywka . Do posypania po wierzchu: 200 g orzeszków ziemnych niesolonych. Sposób przygotowania: Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować. Marchewki umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach (twz. grube wiórki). Dodać do kapusty. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać do kapusty z marchewką. Wymieszać. Do miseczki/szejkera

Gospodyni Miejska
PLACUSZKI MARCHEWKOWO-CUKINIOWE 113

Kolejna wersja placuszków warzywnych z cukinią w tle :) Tym razem w parze z marchewką i paprykową salsą. Nie mogłam się im oprzeć, przy tej wiosennej pogodzie, bo już mocno tęsknię za bazarkami, pełnymi cudownie świeżych i pachnących warzyw i owoców. SKŁADNIKI: 1 mała cukinia 1 duża marchewka świeże listki oregano i czosnku niedźwiedziego  szczypta chilli sól pieprz 1 jajko(...)czosnku 1 szalotka oliwa z oliwek sól pieprz świeża bazylia A jak to zrobić: Cukinię umyć i poszatkować na tarce z dużymi oczkami, posolić i odstawić, aż "puści" wodę. Marchewkę obrać i zetrzeć, również na grubych oczkach, dodać drobno pokrojone listki czosnku i oregano. Cukinię odsączyć z nadmiaru wody i przełożyć do marchewki. Doprawić solą, pieprzem i chilli, wymieszać

Kuchnia w opałach
MUFFINKI Z MARCHEWKĄ, JABŁKIEM I KRUSZONKĄ 87

później dorzucam co mi się nawinie. I tak było tym razem. Najpierw wpadło mi w ręce jabłko, a potem szybko przypomniałam sobie jak mama zawsze ścierała mi jabłko z marchewką i posypywała cukrem. No i nie mogło być inaczej, do jabłka dołączyła marchewka :) Moim współpracownikom przypadły do gustu, myślę, że i Wam posmakują. SKŁADNIKI: 1 1/2 szkl mąki pszennej szczypta(...)soli 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka sody 200 ml jogurtu naturalnego 1/2 szkl mleka 1 jajko 1/3 szkl oleju 1 soczyste, starte jabłko 1 starta marchewka 2 łyżki płatków migdałowych  2 łyżeczki cynamonu   kruszonka    100 g mąki  50 g cukru 25 g masła A jak to zrobić:  Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać suche

Kuchnia w opałach
Surówka z marchewki 1594

marchewki to woda, 7% to składniki odżywcze, w tym węglowodany, białka, tłuszcze, celuloza. Pozostałe 3% stanowią składniki mineralne (potas, sód, wapń, fosfor, siarka, magnez, żelazo, mangan, miedź, cynk, kobalt), witaminy (A, B1, B2, B6, C, E, H, K, PP), kwas foliowy, inozytol, a także związki siarkowe, kumaryny, alkaloidy i pektyny. Właściwości marchwi: Nieocenione jest działanie marchwi przy usuwaniu schorzeń żołądkowych(...)napar z nasion marchwi – 1 łyżeczka na szklankę wrzątku), a także przy biegunkach dziecięcych. Marchew obniża poziom cholesterolu we krwi i ułatwia jego usuwanie z organizmu. Z tego powodu marchewka powinna znaleźć się w diecie osób o podwyższonym cholesterolu. Duża zawartość witaminy A, która niezbędna jest do prawidłowego wzrostu i dobrej ostrości widzenia, czyni marchew naprawdę wartościową. Marchew chroni palaczy

kgwjanczewo
Zimne nóżki 304

tłuste, przed ich podaniem zeskrobcie  z nich przy pomocy noża ścięty na wierzchu tłuszcz. Zimne nóżki Czas przygotowania: 7 godzin Składniki: 1 golonka 2 nóżki 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 1500 ml wody 3 liście laurowe 7 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek czarnego pieprzu 3 ząbki czosnku sól Wykonanie: Włoszczyznę i cebulę obieramy. Golonkę(...)Zalewamy zimną wodą, dodajemy przyprawy (czosnek dodamy później) i gotujemy przez około dwie godziny na wolnym ogniu, aż mięso będzie bardzo miękkie. Wywar odcedzamy, nóżki, golonkę i 2 marchewki dostawiamy do lekkiego przestudzenia. Mięso wraz ze skórką  kroimy na  drobne kawałki, a marchewkę w plasterki.  Czosnek drobniutko siekamy, dodajemy do odcedzonego wywaru. Wywar przyprawiamy. Pokrojone mięso

Kulinarne przygody Gatity
Kotleciki ryżowo-marchewkowe 173

Kotleciki ryżowe są prostą alternatywą na bezmięsny i tani obiad. Taki ryż z marchewką i cebulą (bez jajek) podaję jako dodatek do kurczaka lub ryby... smakuje nawet tym, co nie przepadają za gotowaną marchewką. Składniki: 100 g ryżu 2 duże marchewki 2 surowe jajka 2 ugotowane jajka 2 cebule szczypiorek 1 łyżka masła sól, pieprz Wykonanie: Marchewkę ścieramy

IMPRESJA SMAKU
Ciasto marchewkowe 338

Składniki: 450g marchewki (ok. 4- 5 średniej wielkości marchewki) 9- 11 łyżek soku z cytryny 250g miękkiego masła 300g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli 8 jajek 300g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 200g zmielonych migdałów (dałam zmielone orzechy włoskie) 100g pokrojonych drobno migdałów (dałam płatki migdałowe) lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki z soku(...)cytryny Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny. Wykonanie: Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na drobnej tarce, a następnie skropić sokiem z cytryny. Masło z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na gładką puszystą masę. Dodawać po jednym jajku ciąglę ucierając, następnie dodać startą marchewkę. Wszystkie produkty suche (mąkę, proszek do pieczenia,sól,orzechy i migdały) wymieszać i dodać do utartej

O kuchni z uczuciem
Zupa krem z marchewki z pomarańczą i imbirem 249

Kolejny pomysł na krem – tym razem z marchewki. Łączy w sobie słodkość tego warzywa, cytrusowy smak pomarańczy oraz ostry smak imbiru. Rozgrzewa, jest więc idealny na chłodne, jesienne popołudnia. Przygotowanie jest bardzo proste, a składniki bardzo łatwo dostępne. Składniki: 1 kg marchewek 1 l bulionu warzywnego ½ pomarańczy 100 g imbiru świeżego lub 1-2 łyżeczki suszonego 4 ząbki czosnku(...)średniej wielkości cebuli ziarna słonecznika lub płatki migdałowe jogurt naturalny/śmietana do dekoracji Przygotowanie (1,5 h): Zaczynamy od zagotowania bulionu warzywnego. Marchewki kroimy w talarki i wrzucamy do bulionu. Gotujemy aż marchewka zmięknie. Wyjmujemy warzywa z wody – cebulę, sałatę, selera, pora – pietruszka może zostać ale nie w dużych ilościach. W międzyczasie cebulę kroimy w piórka, smażymy

PastelFood
Sałatka warstwowa 724

ogórków kiszonych20 dag szynki drobiowejserek topionymajonezPrzygotowanie:Zanim przystąpimy do robienia tej sałatki trzeba wrzucić do zamrażalnika serek topiony.Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i oddzielamy białka od żółtek.Marchewkę gotujemy w lekko osolonej wodzie.  Ogórki obieramy z łupki i kroimy je w kosteczkę, bardzo dobrną ;) Odsączamy.Szynkę drobiową kroimy w bardzo drobną kostkę.Sałatkę warstwową składamy w przeźroczystym(...)naczyniu o prostych ściankach.Na dno salaterki ścieramy na drobnej tarce żółtka (i to będzie nasza pierwsza warstwa), na nie ścieramy na drobnej tarce marchewkę. Na warstwę marchewki dajemy dwie łyżki majonezu i równo go rozsmarowujemy. Dodajemy kolejną warstwę - pokrojone ogórki kiszone (odciśnięte! żeby nie było dużo soku) na nie kolejny raz majonez. Drobno pokrojoną szynkę układamy na majonezie. Szynkę

Lawendowe Niebo
Kruche Marchewki 323

upoważnia nas do odrobiny kuchennych szaleństw ;)Co powiecie na pyszne, kruche marcheweczki?:)Można nadziać je dowolnym farszem lub sałatką, podać na ciepło lub na zimno.W mojej wersji w środku marchewek znalazł się farsz ze szpinaku i kurczaka.Przekąskę podawałam na ciepło.Z przepisu na ciasto wychodzi około 12-15 marchewek. Składniki:Kruche ciasto:1,5 szklanki mąki100 g masła1 jajko1(...)nadmiar wody.Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Na koniec dodajemy śmietanę i smażymy, aż masa trochę zgęstnieje.Zdejmujemy z ognia i studzimy.Zimnym farsz nakładamy do wystudzonych rurek.Jak już pisałam wcześniej, marchewki można podać na ciepło lub na zimno.Przed podaniem dekorujemy sałatą.SMACZNEGO! :))Przepis na ciasto do rurek pochodzi z bloga BaBy w kuchni

Czerwona Porzeczka

Proponowane wyszukiwania