śmiało poczytać BRYTFANNA TOSCANA-TUTAJ Ale do dzieła! A raczej jedziemy nad cudny Ocean tym razem ! Składniki -miruna patagońska, filet- u mnie Abramczyk -ziemniaki pokrojone w cząstki -marchewka poszatkowana -seler naciowy , bo ja mam słabość do selera naciowego- połączony z marchewka leczy skołatane nerwy podobno! Polecany osobom na diecie. -przyprawy od Skworcu Pfeffer Gold + kuchmistrz Skworcu+ oliwa(...)będzie marynata -pomidor Przygotowanie jest banalnie proste. Umyj mirunę pod bierzącą wodą i osusz . Przygotuj marynatę Następnie włóż mirunę do brytfanny i ładnie obtocz w marynacie. Seler i marchewkę dodaj do filetów. Dokładnie wymieszaj, a na koniec daj na dno, tak aby na wierzchu była miruna. Odstaw na godzinkę. Ziemniaki pokrojone w cząstki polej oliwą, dodaj soli, mieszanki ziołowej
Z Kuchni Do Kuchnijadam cały rok, pomijając oczywiście upalne dni lata. To bardzo wdzięczna przystawka, z którą można fajnie kombinować wybierając produkty, które chcemy do niej dodać. Dziś będzie bardzo klasycznie, czyli marchewka, groszek i jajko na twardo. Na Wielkanoc lubię klasyczne dania, które od lat goszczą na naszym stole. Galantyna ma jeszcze jedną podstawową zaletę: nie zawiera tłuszczu ! Chyba, że okrasimy(...)sosem tatarskim, to wtedy zmienia się w bombę kaloryczną, ale kto przy świątecznym stole przejmowałby się kaloriami :-). Świąteczna galantyna drobiowa Składniki: 1 duża podwójna pierś kurczaka 3 marchewki 1 pietruszka mały kawałek selera 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek czarnego pieprzu 1,5 litra bulionu ( robię przy użyciu
Kulinarne przygody GatitySkładniki : karkówka - około 1 i 1/2 kg boczek gotowany,wędzony -ewentualnie surowy ziemniaki marchew, liście kapusty cebula, jabłko sól, pieprz, olej cynamon, ziarna jałowca wino wytrawne lub półwytrawne białe - szklanka lub dwie Przygotowanie : Umyte mięso natrzeć solą, pieprzem i cynamonem- włożyć do lodówki na jakiś czas ( ja trzymałam całą noc) Liście kapusty sparzyć we wrzątku,obrane ziemniaki, marchew(...)całym dnie ) Na to kładziemy obok siebie pokrojone plastry boczku, a na boczek sparzone liście kapusty Na tym układamy mięso , a na mięsie pokrojone plastry ziemniaków i marchwi (robimy to szczelnie ) Po przykryciu karkówki talarkami marchwi i ziemniaków , na samym wierzchu ( na całej powierzchni ) kładziemy plastry cebuli i jedno jabłko pokrojone w ćwiartki Obficie posypujemy wierzch cynamonem, dokładamy
Proste PotrawyKapuśniak z kiszonej kapusty to zupa rozgrzewająca, w sam raz na mroźne zimowe powietrze. Podaję przepis na mój kapuśniak. Czego potrzebujemy: 1 słoik kiszonej kapusty ( najlepiej własny wyrób z marchewką) 30 dag boczku 3-4 ziemniaki wywar mięsno -warzywny 1 cebula Wykonanie: Do wywaru dodajemy np. dwa udka, lub inne mięso, gotujemy z marchewką, ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Mięso(...)wyjmujemy marchewkę również, dodajemy kapustę i gotujemy do miękkości. . Marchewkę możemy później zetrzeć. Na patelni podsmażmy boczek potrojony w kostkę i cebulkę. Dodajemy do kapuśniaku. Solimy , pieprzymy do smaku. SMACZNEGO Zarabiaj w prosty sposób
W kuchennym oknie Ewyjest oszałamiający. Do przygotowania dania użyłem: 1 perliczki (około 1200 gram), 2 jabłek, szklanki suszonej żurawiny, 6 plasterków parzonego boczku, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, majeranku, tymianku, rozmarynu, 2 marchewek, 2 pietruszek, 1/2 selera, 2 szalotek, świeżo mielonego czarnego pieprzu, soli, oliwy. Przygotowanie danie rozpocząłem od odpowiedniego oporządzenia i przyprawienia perliczki. Perliczkę dokładnie umyłem i pozbawiłem resztek piór. Moja perliczka(...)kolejnych 20 minutach polałem perliczkę z góry sosem, który wytworzył się naczyniu. Po kolejnych 20 minutach zdjąłem przykrycie naczynia żaroodpornego i zapiekałem perliczkę jeszcze przez 10 minut. Dwie spore marchewki obrałem ze skórki i pokroiłem w dość cienkie - około 3 milimetrowe plastry. Obrałem również ze skórki 2 pietruszki i pół selera i pokroiłem w plasterki takie same, jak plasterki marchewki
Wyprawy kulinarnepropozycja na szybki obiad który możemy przygotować nawet na kilka dni. Niezwykle proste, nieco egzotyczne i bardzo pyszne danie . Bataty osobiście uwielbiam, jest to niezwykłe połączenie ziemniaka i marchewki J Choć są dość trudno dostępne w polskich sklepach warto się rozejrzeć i skosztować. Curry z kurczakiem i batatami Składniki: 2 piersi z kurczaka ½ małej papryki zielonej 1 średnia(...)marchewka 200-300 g batatów (użyłam 2 sztuki) 200 ml mleka kokosowego ½ papryczki chili (opcjonalnie) 1 czerwona cebula 400 g pomidorów z puszki 1 ząbek czosnku sok oraz skórka z ½ limonki ½ łyżeczki trawy cytrynowej naturalnej lub w proszku (opcjonalnie) 1 łyżeczka curry w proszku 3-4 łyżki czerwonej pasty curry (w zależności od tego jak ostre intensywne danie chcemy
Mania Gotowaniadowiecie, jest to zupa, która nie ma jednego konkretnego przepisu! Trochę historii…. Minestrone to treściwa zupa jarzynowa, pochodząca z Włoch , przygotowywana zazwyczaj na bazie bulionu z dodatkiem cebuli, selera, marchewki, ziemniaków, pomidorów, fasoli, często z użyciem drobnego makaronu lub ryżu. Podobno wywodzi się jeszcze z czasów rzymskich, od zupy zwanej pulte , będącej właściwie owsianką z mąki gotowanej w osolonej(...)wodzie, z dodatkiem jakichkolwiek dostępnych dla ówczesnego kucharza warzyw, takich jak soczewica, kapusta, cebula, czosnek, bób, marchewka, szparagi, rzepa czy grzyby. Ziemniaki i pomidory zaczęto dodawać do minestrone dopiero od połowy 16-tego wieku, kiedy Hiszpanie przywieźli je do Europy z Ameryki, stając się jednymi z podstawowych składników zupy. We Włoszech minestrone znane jest jako danie należące do nurtu kuchni
Chilli Czosnek i Oliwadobry, W ramach wspólnego gotowania wraz z innymi blogerkami przygotowałam tureckie danie o nazwie pilaki . U mnie jest to fasulye pilaki , czyli biała fasola gotowana w oliwie z cebulą, marchewką, ziemniakiem i pomidorem. Potrawa bardzo przypomina gigantes plaki , które gotowałam dla Was po powrocie z Grecji. Jak smakuje pilaki? -" Ta potrawa jest nawet lepsza od gigantes plaki. Takie dania(...)Wami:) Tureckie pilaki - kilka słów o potrawie Słowem pilaki określa się w Turcji pewien styl przygotowywania potraw , który polega na gotowaniu składników w sosie zrobionym z oliwy, cebuli, czosnku, marchewki, ziemniaka i pomidorów lub przecieru pomidorowego. Zatem nie jest to jedna potrawa, a rodzajów pilaki jest wiele, z tymże zawsze podaje się je jako meze (przystawka). Cechą charakterystyczną tego stylu
Chilli Czosnek i Oliwachlebów pita włożyłam kawałki grillowanej ryby. Nie jest to oryginalny śródziemnomorski przepis, ale moja wariacja na temat szybkiej kanapki inspirowanej smakami i zapachami Maroka . Egzotyczne przyprawy, surówka z marchewki i kopru włoskiego (koper w Maroku dodaje się np. do tażinu z kiszonymi cytrynami ) i sławne na moim blogu kiszone cytryny w jogurtowym dipie (które możecie pominąć na rzecz świeżej cytryny(...)rybą . W marynacie znajdziecie przyprawy używane do tażinów, które nadały pięknego pomarańczowego koloru kawałkom ryby. Kapary, koperek i cytryna to znani kompani rybnych dań, sprawdzone połączenie. Połączenie marchewki i kopru włoskiego w surówce może Was dziwić, ale zapewniam Was, że efekt jest niezwykle smaczny. Warzywa wesoło chrupią w gotowej kanapce i fajnie kontrastują z miękką rybą. Rybę możecie
Chilli Czosnek i Oliwachrupiąca, jest idealnym, pysznym dodatkiem do mięsa. Tym razem polecam przepis na surówkę z kapusty pekińskiej bez dodatku cukru i bez soku z cytryny, gdyż wykorzystana została bardzo słodka marchewka i kwaskowa szara reneta, a obowiązkowym dodatkiem w tej surówce jest majonez Winiary, który jest kropką smakową nad i składniki na surówkę: 1/2 główki kapusty pekińskiej 1 jabłko szara reneta(...)marchewka sól i pieprz cayenne do smaku 2 łyżki majonezu Winiary Przygotowanie: Kapustę szatkujemy drobno. Marchewkę i jabłko ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Kapustę przekładamy do miski, dodajemy marchewkę i jabłko, doprawiamy solą i pieprzem cayenne, mieszamy surówkę. Dodajemy majonez Winiary i dokładnie mieszamy, wstawiamy surówkę do lodówki aby się wszystko przegryzło. Surówkę z kapusty podajemy do karkówki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięProsta i pyszna zupa z marchewki i puree z pomarańczy w orientalnym stylu,( które przygotowałam sama w slow cooker) podana z dzikim ryżem i ryżem długoziarnistym. Zupa jest nie tylko dietetyczna ale i wegetariańska. Przygotowana na lekkim warzywnym wywarze z dodatkiem chili i indyjskiego curry. Na blogu już jest przepis na zupę krem marchewkową, oraz na wiele innych zup kremów(...)Zupa krem z marchwi i pomarańczy, przygotujcie wg tego przepisu, gdyż nawet Ci co nie lubią marchewki w zupie powiedzą, że zupa jest bardzo smaczna! 1/2 litra wywaru warzywnego 1 szalotka 2 marchewki 1 łyżka oliwy 1 ząbek czosnku 2 łyżki puree z pomarańczy 1/2 łyżeczki curry indyjskie Kamis szczypta chilli ryż dziki i ryż długoziarnisty 2 łyżki śmietanki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki - 40 dag mięsa mielonego - 1 marchewka - 1 cebula - 1 cytryna - sól, pieprz - jajko - 1 L wywaru warzywnego - mały jogurt naturalny - pęczek koperku Wykonanie Marchewkę i cebulę obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę posiekać. Cytrynę i koperek umyć i osuszyć. Skórkę z cytryny zetrzeć. Koperek posiekać. Do mięsa dodać jajko, cebulę, marchewkę oraz ¾ skórki z cytryny i koperku. Wymieszać
Świat SmakuBardzo lubię placki ziemniaczane, które niestety są bardzo kaloryczne. Szukałam jakiejś alternatywy i wpadłam na pomysł wykorzystania marchewki zamiast ziemniaków. Poszperałam trochę w Internecie i znalazłam kilka ciekawych przepisów. W końcu oczywiście zrobiłam wszystko po swojemu. Wyszło zaskakująco pysznie i co najważniejsze zdrowo. Placki można również wykonać w wersji na słodko, dodając np. cynamon i cukier waniliowy. Polecam!! Placuszki marchewkowe(...)Składniki: 3 duże marchewki 1/2 cebuli 1 duże jajko lub 2 małe 1 czubata łyżka mąki pszennej 3 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki startego parmezanu lub innego sera żółtego 1 łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego sól i świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka curry oliwa do smażenia Przygotowanie: Marchewkę ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. W misce mieszamy
Mania Gotowaniadziś zapraszam na... Pikantną zupę curry z krewetkami tygrysimi porcja dla 4 bardzo lub 5 nieco mniej głodnych osób Potrzebujemy: 0,5 kg mrożonych krewetek tygrysich 2 średnie marchewki 0,3 kg pieczarek 1 czerwoną paprykę 1 sporą cebulę 2-3 ząbki czosnku 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem 1 cytrynę: otartą skórkę i sok 1 puszkę pomidorów lub tyle samo(...)łyżeczki gałki muszkatołowej, chili lub ostrą mieloną paprykę (opcjonalnie), sól i cukier do smaku (zupa powinna być tylko delikatnie słodkawa) Dodatkowo: kilka placków tortilli (ilość wedle zapotrzebowania) Krewetki rozmrażamy. Marchewkę kroimy dość drobno (ja pokroiłam ją w takie niby słupki). Paprykę kroimy tak samo lub w kostkę, cebulę i dymkę w piórka, pieczarki w grube plasterki, czosnek w paseczki/słupki
Ratunku obiaddaje wiele możliwości. Były już u mnie marchewkowe muffiny , a teraz przyszła pora na torcik. Połączenie ciasta marchewkowego z orzechami - dla mnie bomba ! Ciasto marchewkowe: 300 g obranej marchwi 3/4 szkl. cukru 240 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 220 ml oleju rzepakowego 60 ml maślanki(...)jajka Krem: 160 g białej czekolady 200 ml śmietanki kremówki 30% 100 g mielonych orzechów laskowych Wykonanie: Tortownicę średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Obraną marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W miseczce połączyć składniki suche, tj. - mąka, cukier, soda, proszek do pieczenia, przyprawy. W drugim naczyniu za pomocą miksera wymieszać jajka z olejem i maślanką. Do składników
kolorowotorcikowo