roztrzepane jajkaolej do smażeniaWykonanie:Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na patelni do zeszklenia.Pierś kroimy w małe paseczki, to samo robimy z pieczarkami i marchewką.Do garnka wlewamy bulion, wrzucamy kurczaka i na małym ogniu doprowadzamy do zagotowania. Jeśli wolicie możecie zdjąć szumowiny, ja je zostawiam, bo to przecież nic innego jak ścięte białko(...)mięsa dodajemy pieczarki i cebulę. Gotujemy około 10 minut.W międzyczasie w miseczce mieszamy sos sojowy, ocet, przyprawy i mąkę ziemniaczaną.Gdy mięso się ugotuje do zupy dodajemy marchewkę i bambus. Chwilę gotujemy (marchewka powinna zostać twardawa i chrupiąca) i wlewamy mąkę wymieszaną z sosem sojowym, cały czas mieszając, aby nie powstały nam kluchy. Zupę kosztujemy
Kulinarne przygody Gatitykorzystając z wolnego przedpołudnia postanowiłam go dzisiaj wypróbować. Nie zawiodłam się. Jest idealnie wilgotne, z chrupiącą skórką i co ważniejsze daje miłe poczucie rozgrzeszenia mimo jedzenia słodyczy: bo przecież marchewka to warzywo - warzywa są zdrowe ;) Może właśnie na to ciasto zdecydujecie się na Święta?Składniki:1 szklanka mąki2 jajka3/4 szklanki oleju1 łyżeczka proszku do pieczenia3/4 szklanki cukru1/2 szklanki orzechów/migdałów/rodzynek2 szklanki startej marchewkiCukier, jajka i olej ucieramy w misce. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Dodajemy bakalie i startą marchewkę.Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy około 50 min. Po tym czasie sprawdzamy, czy na pewno jest jest upieczone drewnianym patyczkiem - nie powinno być na nim surowego ciasta.Gotowe
Ciastkozercyjest dość duża. Wykorzystuje do tego garnek do gotowania na parze. Zdrowo i dietetyczne, a przed świętami postanowiłam zastosować lekką dietę. Dzisiaj dorsz gotowany z fasolką szparagową i marchewką. SKŁADNIKI 1/2 kg. filet z dorsza opakowanie zamrożonej fasolki szparagowej 1 marchewka pół pora przyprawa do ryb sok z pół cytryny sól , pieprz WYKONANIE Rybę(...)mniejsze porcje. Przyprawiamy sokiem z cytryny i przyprawą do ryb . Pozostawiamy na ok. 15 min. Do garnka na parze wkładamy rybę, fasolkę oczyszczona i pokrojoną w talarki marchewkę, pokrojone pora. wszystko gotujemy 20 min. Z marchewki i pora robię mus warzywny i dodaje do ryby. Można odrobinę posolić, ale to już kwestia smaku. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie
W kuchennym oknie Ewyduża cebula ząbek czosnku2 ogórki kiszone2 małe marchewkiprzecier pomidorowy śmietana 18% sól,pieprz,cukier,mąka - do obtoczenia wątróbkiolej lub smalec do smażeniaWykonanie:Cebulę pokroić w piórka, marchewkę obrać, zetrzeć na oczkach. Wątróbkę umyć,dokładnie oczyścić z białych błon, osuszyć. Każdy kawałek obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Zeszklić cebulę, drobno posiekany czosnek, a następnie(...)dodać startą marchewkę, podsmażyć całość. Przełożyć do osobnego garnka, a na patelnię po smażeniu cebuli przełożyć obtoczone w mące wątróbki, podsmażyć z obu stron. Po podsmażeniu wątróbki przełożyć do niej wcześniej usmażoną cebulę i marchewkę. Podlać całość wodą, dorzucić liść laurowy i ziele angielskie, dodać koncentrat pomidorowy, sól, pieprz. Próżyć, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec gotowania, dodać
Walijskie Pichceniebogatszy w smaku i ... w wyglądzie. Tak więc bordowa szynka została przykryta zielonym musem z brokuła i boczku (obawiałam się, że sam brokuł będzie mdły w smaku) i czerwoną marchewką. Wybór by trafny. Roladki wyszły bardzo smaczne a brokułowy mus zrobię na pewno jeszcze nie raz jako dodatek do II dania (np. jajka sadzonego), bo z dodatkiem przesmażonej(...)drobno pokrojonego boczku wyszedł bardzo smaczny :-)Składniki:6 plastrów schabu6 plastrów szynki parmeńskiej1 brokuł1 marchewka1 cebulakawałek boczkumusztardaprzyprawa do wieprzowinypieprzsol1 jajkobułka tartaolej do smażeniałyżka masłaWykonanie:Brokuł gotujemy wraz z marchewką w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy. Schab rozbijamy na cienkie plastry, smarujemy musztardą, posypujemy przyprawą do wieprzowiny i pieprzem. Odkładamy w chłodne miejsce na ok 1/2h. W tym czasie podsmażamy
Walijskie Pichceniezmora dzieciństwa, jeszcze inni nazywają je "szpitalnym " jedzeniem, a ja bardzo lubię pulpety w aromatycznym koperkowym sosie, szczególnie z mięsa drobiowego. Podane z buraczkami lub surówką z marchewki są prawdziwą ucztą dla podniebienia - przynajmniej mojego :) Składniki: ok. 600g drobiowego mięsa mielonego 1 całe jajko 1 namoczona w zimnej wodzie kajzerka 1 łyżka kaszy manny(...)cebula sól pieprz majeranek Na sos: ok 1l wody 1 marchewka 1 pietruszka ziele angielskie liść laurowy 2 płaskie łyżki mąki 3 - 4 łyżki siekanego koperku 2 łyżki ukwaszonej śmietany sól do smaku Wykonanie: W garnku zagotowujemy wodę z liściem laurowym, zielem angielskim, solą, marchewką i pietruszką. Gotujemy bazę na sos ok. 20 minut
Walijskie PichcenieMój mąż niestety nie jest wielkim fanem dyni, także z jego względu muszę się nieco ograniczać. Zupa z dyni ma wiele odsłon, ja postawiłam na wersję z dodatkiem marchewki, która komponuje się z dynią bardzo dobrze. Korzenne przyprawy dają w rezultacie bardzo ciekawą kompozycję. Niestety zupa nie przekonała mojego męża, mi natomiast bardzo smakuje i zachęcam wszystkich(...)skosztowania. Krem dyniowo-marchewkowy Składniki: 500 g dyni 4 duże marchewki 1 mała cebula czerwona 2 ząbki czosnku sok z ½ cytryny 500 ml bulionu lub wody 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżeczka ostrej papryki ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej 3 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu masło lub oliwa do smażenia garść ziaren słonecznika lub pestek
Mania Gotowaniasosie z czarnej porzeczki, pasty pomidorowej, chili i miodu. Pieczoną gruszkę nadziewaną kuskusem z pastą na bazie serka Arla Apetina Czosnek i Zioła, jak i czarną fasolę z marchewką po chińsku z aromatem goździka i pomarańczy. Hmmm Rozkosz! Po prostu! ;-))) mniammmm Co Wam będzie potrzebne: GRUSZKA: - 2 gruszki - 1 szklanka ugotowanej kasy kuskus - natka kolendry i pietruszki - 4 łyżki serka(...)Czosnek wrzucamy luzem do brytfanki, polewamy olejem i pieczemy. Pieczemy na złoty kolor około 1 godziny i 15 minut (mój kurczak ważył ponad 2 kg) WARZYWA PO CHIŃSKU: - 4 marchewki - czarna fasola chińska ugotowana na miękko (ewentualnie czerwona fasolka) - cebula szalotka - czosnek - sos sojowy słodki z goździkiem i pomarańczą, około 6 łyżek - łyżka sosu sojowego ciemnego - 5 łyżki soku
SMYKWKUCHNILubicie dodatki do dań obiadowych w postaci surówek, czy sałatek? Surówka z pora z dodatkiem jabłka, marchewki i majonezu jest prosta i szybka w przygotowaniu. Inne propozycje surówek: surówka z marchewki Surówka z marchewki – dietetyczna Surówka z kapusty, pora i koperku Surówka Colesław Surówka z kapusty pekińskiej Surówka z kapusty pekińskiej surówka z kapusty kiszonej i jabłka Przepis na łatwą(...)następnie w cienkie paseczki. Posiekanego pora umieszczamy na durszlaku i parzymy wrząca wodą. Odciskamy. Przekładamy pora do miski, dodajemy starte obrane i bez gniazdek nasiennych jabłko, oraz startą drobno marchewkę. Doprawiamy surówkę solą, pieprzem i cukrem, mieszamy z majonezem, surówkę możemy dodatkowo posypać siekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Ta surówka to idealny dodatek do mięsnych dań obiadowych. The post Surówka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPamiętam doskonale z dzieciństwa wiele potraw ze szkolnej stołówki. Do dziś nie udało mi się odtworzyć białego krupniku i marchewki z cukrem, jednakże szpinakowa z ajlaufem wyszła prawie idealnie :) Składniki: - 3 skrzydełka z kurczaka - plaster selera - 1 duża marchewka - 1 pietruszka - dwie kostki warzywne (można zastąpić solą) - kawałek pora - opakowanie mrożonego szpinaku - 6 ząbków czosnku - 4 jajka - 4 kopiaste łyżki(...)Garnek ląduje na ogniu, my tymczasem przygotowujemy warzywka - trzeba je obrać, selera przekroić na pół, pietruszkę na trzy lub cztery części, pora na dwa grube plastry. Jeśli chodzi o marchewkę robimy inaczej - dzielimy ją na dwie części mniej więcej w 2/3 długości - mniejszą część przekrawamy na pół, ta trafi do rosołu. Większą ścieramy na tarce o małych oczkach i niech
Kulinarne zapędy KokosaPomysł na tę zupę podsunęła mi Mamusia :) Delikatny i rozgrzewający krem z marchewki. Można go podać z paluszkami grissini lub - żeby był bardziej treściwy- z drobnym makaronem dwujajecznym. Jeżeli pominiemy imbir, zupka świetnie nada się dla maluszków :) Składniki (dla dwóch osób): 400 ml wody 4 duże marchewki 2 ząbki czosnku 1 mały seler 1 por 2 małe pietruszki(...)przyprawy curry 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu szczypta ostrej papryki Do podania: śmietana 18% grissini lub makaron dwujajeczny CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w cienkie plasterki, imbir kroimy w kostkę - wkładamy do garnka. Czosnek podsmażamy chwilę na patelni aż się zarumieni i dodajemy do marchewki. Do garna wkładamy
My Culinary Artścinki ) 0,5 l wywaru po gotowaniu 1 białko do sklarowania 1 łyżeczka żelatyny Wywar klarujemy, dodajemy żelatynę. Kawałki ryby wkładamy do foremek, dodajemy np. pokrojoną z wywaru marchewkę, kukurydzę z puszki, zielony groszek i zalewamy sklarowanym wywarem z żelatyną. Czekamy aż stężeje, najlepiej wstawić na kilka godzin do lodówki. PS. Oczywiście wywaru przy gotowaniu pozostałości po trzech karpiach(...)handlu czyli surimi, to zmielone mięso ryb. Ponieważ dodatki w nim zawarte są pochodzenia naturalnego (wg dietetyków) ,śmiało mogą być zjadane przez dzieci. Składniki: 3 paluszki krabowe 1 marchewka 250 ml bulion warzywny 2 łyżeczki żelatyny Marchewkę obrać, ugotować w bulionie warzywnym. Trzy minuty przed końcem gotowania włożyć paluszki. Marchewkę pokroić w kostkę. Paluszki krabowe pokroić
Kulinarny karnet ChristopheraRoulade with potatoes Składniki. 1 kg ziemniaków 1-2 marchewki 1 jajko 1/2 szklanki mąki 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka masła sol pieprz Farsz. 10 dag kaszy gryczanej 2 cebule 2 łyżki masła 1 jajko 2 łyżki natki pietruszki sól pieprz Wykonanie. Ziemniaki obrać i ugotować razem z obranymi, całymi marchewkami. Ziemniaki utłuc na puree, dodając stopniowo mąkę, następnie(...)jajko, sól i pieprz. Marchewkę odłożyć. Masę wyłożyć na natłuszczony papier i rozsmarować w prostokąt o grubości 1,5-2 cm. Farsz. Ugotowaną kaszę wymieszać z posiekaną, przesmażoną na maśle cebulą, jajkiem i pietruszką. Doprawić do smaku. Farsz ułożyć na ziemniaczanym puree, na środku marchewkę i całość zwinąć w rulon pomagając sobie papierem. Wierzch i boki posmarować jajkiem i posypać
Kulinarny karnet ChristopheraGolonka ma swoich wielbicieli, ja dzisiaj proponuję w galarecie. Smakowita przekąska...miammm :) Składniki: 2-3 nóżki wieprzowe 1 duża golonka 2-3 marchewki puszka groszku 2-3 jaja 3 liście laurowe kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego 3 ząbki czosnku 2 cytryny natka pietruszki 1 białko sól Nóżki i golonkę gotować ok. 2 i 1/2 godziny razem(...)przyprawami, marchewką i cebulą. Marchewkę wyjąć wcześniej jak zrobi się miękka, ostudzić i pokroić. Jaja gotujemy, studzimy, obieramy i kroimy. Groszek odcedzamy. Podczas gotowania zbieramy szumowiny z wywaru. Ugotowane mięso oddzielamy od kości, kroimy. Z wywaru łyżką cedzakową wyjmujemy rozgotowaną cebulę. Białko ubijamy, wkładamy do wywaru i zostawiamy do czasu aż się zetnie. Całość przecedzamy przez gęste sito, wciskamy pół
Apetyczna babeczkaskórką -fasolka szparagowa żółta , Pani Gina dała zieloną. U mojej babci rośnie żółta. Więc jest żółta. Jako jedyny składnik gotuje się ją 5 minut od moment zagotowania wody! -marchewka -młoda cebula z całymi piórami + cebula fioletowa zwana inczej różową -trochę peperoncino . Signora Gina mówiła mi , że nie ma być go absolutnie czuć, ale ma po prostu być. Może się kiedyś(...)Składniki -cukinia baby -papryka igołomska- mój osobisty wariant -seler naciowy od serca, nie bójmy się tej jędrnej zielonej lodygi z lekką czuprynką -kolorowa rzodkiewka – biała i różowa -marchewka -kapusta pekińska -ogórki gruntowe ze skórką, ale ma być więcej cukini baby ,aniżeli ogórka -ze dwie łychy oregano, ale jeśli nie lubicie bądz nie macie oregano orginalnego rodem z Sycylii, czyli takich
Z Kuchni Do Kuchni