około 2 godzin, tj. do miękkości grochu). Składniki: 250 g żółtego grochu w całości około 0,4 kg wędzonego boczku wraz ze skórką 3 średniej wielkości ziemniaki 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1/4 selera kawałek pora 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego sól, pieprz majeranek Dzień wcześniej, groch zalać zimną wodą. Zostawić na całą(...)drugi dzień marchewkę oraz pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Selera obrać i pokroić na 4 części. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Z boczku odciąć skórę i pociąć boczek w grubszą kostkę. Na dno szybkowaru wsypać boczek, dodać skórę, następnie groch wraz z wodą w której się moczył, marchewkę, pietruszkę, seler i por. Na sam koniec dodać obrane ząbki
UgotowaćEkspresowe, minimalistyczne, wegetariańskie danie. W sam raz dla zabieganych SKŁADNIKI : 3 kolorowy makaron penne – 200 gram marchewki – 2 sztuki kalafior – mała główka ser ricotta – 50 gram ser feta – 100 gram ser żółty cheddar – 50 gram grano padano – 50 gram sól, pieprz trochę wody PRZYGOTOWANIE : Ugotować makaron. Obrać marchewkę i pokroić w kostkę. Kalafior rozwarstwić na mniejsze kawałki. Ugotować(...)marchewką. Gdy warzywa będą miękkie, odlać wodę. Dodać makaron, doprawić solą i pieprzem. Dodać ser ricotta i pokrojony w kostkę ser feta. Zetrzeć żółty ser, dodać odrobinę wody. Wszystko razem podgrzać i wymieszać. Nałożyć na talerz i posypać serem grano padano. Danie gotowe! Smacznego
kuchniabellissima.wordpress.comrobot kuchenny z wkładkami do tarcia warzyw, to placuszki zrobimy w bardzo szybkim tempie. Serdecznie zapraszam do zapoznania się z przepisem ... Przepis: Składniki: (na 15 placków) 400 g marchewki 1 puszka groszku 7 łyżek mąki pszennej 1 jajko sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, chilli, sól ziołowa, cząber, dodatkowo: olej do smażenia kwaśna śmietana Wykonanie : 1. Marchewki(...)obieramy, myjemy i ścieramy na małych oczkach 2. Groszek odcedzamy i miksujemy na gładką masę, dodajemy do marchewki 3. Doprawiamy przyprawami 1 łyżeczkę majeranku, papryki słodkiej i cząbru. Sól, sól ziołowa chilli i pieprz do smaku. 4. Wbijamy 1 jajko, dodajemy 7 łyżek mąki i całość mieszamy. Masa powinna być gęsta, jeśli jest za rzadka dodajemy jeszcze troszkę
Mój pomysł nawyobrażam sobie drugiego dania bez surówki. Dziś przepis na jedną z prostszych surówek – surówka z marchewki i rzodkiewki. Składniki ogólnodostępne, kilka chwil i już można się cieszyć pysznym dodatkiem do obiadu. Inne przepisy na surówki znajdziecie tutaj (klik) Jeśli na obiad macie kotlety, frytki lub zapiekane ziemniaczki polecam Wam również wzbogacić ich smak pysznymi sosami Folwark, które możecie nabyć(...)Frisco.pl (przekierowanie do sklepu – kliknij w baner po prawej stronie) Składniki: 3 marchewki 1 cm pora (biała część) 2 i 1/2 łyżki majonezu (u mnie Folwark) 3/4 łyżki jogurtu naturalnego 3 rzodkiewki sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Marchewki obieramy i trzemy na tarce na dużych oczkach. Dodajemy do nich pokrojone w kostkę rzodkiewki, pokrojonego pora, majonez i jogurt
Słodkie okruszkiidealne na szybki lunch lub kolację. Komosa ryżowa z indykiem i brokułem porcja dla 2 osób Składniki: 3/4 szklanki komosy ryżowej ( biała lub czarna ) 10 różyczek brokuła 1 marchewka 1 awokado 3 pieczarki 1 ząbek czosnku 1 pierś z indyka 1 łyżeczka przyprawy garam masala sól, pieprz oliwa Przygotowanie: Ugotować komosę zgodnie z instrukcją na opakowaniu z szczyptą soli(...)ugotowaniu pozostawić pod przykryciem. Indyka pokroić na małe kawałki. Marchewkę obrać i pokroić na cienkie plasterki. Pieczarki pokroić na ćwiartki. Awokado obrać i pokroić na małe kawałki. Brokuła gotować przez około 5 minut w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić marchewkę i smażyć przez około 5 minut, aby była miękka ale nadal chrupiąca. Dodać czosnek, brokuła i pieczarki
Jaglusiagrillowany łosoś z soczewicą. Łososia możemy przygotować chyba na 100 sposób i za każdym razem będzie równie dobrze smakował. Tym razem zrobiliśmy grillowanego łososia, a jako dodatek soczewica z marchewką . Zobaczcie jak przygotować to niezwykle smaczne danie. Grillowany łosoś z soczewicą – składniki (porcja dla 2 osób) ok. 400 gram filetu z łososia 3/4 szklanki soczewicy 1 marchewka mała cebula(...)przygotowanie Łososia myjemy i jeśli ma ości to filetujemy. Doprawiamy go solą i słodką papryką. Na patelni na odrobinie oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, następnie dodajemy startą na tarce marchewkę. Całość podsmażamy przez ok. 3 minuty. Dodajemy soczewicę i podlewamy odrobiną bulionu. Bulion dolewamy do momentu aż będzie wchłaniany przez soczewicę. Całość doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Soczewica będzie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!później zebrać. Ale przecież to jest tego w stu procentach warte! Zastanawiacie się na pewno co jadłam na owym podwieczorku. Ano właśnie duszone młode warzywa. Cebulę, ziemniaczki i marchewkę dostałam od babci, a cukinię i fasolkę szparagową z działki od mamy M. Do tego filet z kurczaka, lub indyka i fit - ekologiczny obiad gotowy! Składniki: - 30 dkg młodych ziemniaków(...)młode marchewki - 30 dkg fasolki szparagowej - duża młoda cebula - 5 ząbków czosnku - 2 małe cukinie - 40 dkg filetu z kurczaka/ indyka - 1/2 pęczka natki pietruszki - sól, pieprz, papryka słodka Obcinam końcówki od fasolki, przekrajam ją na pół i gotuję al'dente w osolonej wodzie. Marchewki obieram, kroję w plasterki, rzucam na rozgrzany olej rzepakowy. Przykrywam i duszę, po kilku
Cook&Lovezrobiło:) Składniki: - filet z pstrąga tęczowego, ok 300 g - 2 szalotki ze szczypiorkiem - 100 ml śmietanki 30% - sok z 1/2 cytryny - 150 ml białego, wytrawnego wina - sól, pieprz - masło marchewka: - 300 g marchewek baby (u mnie mrożone) - 1 szalotka - łyżka cukru brązowego - łyżka octu balsamicznego - szczypta chilli - sól i pieprz do smaku - łyżka masła - 100 ml wody Pstrąga myjemy, osuszamy(...)usuwamy skórę i odkładamy na bok. Masło rozgrzewamy w rondlu, wrzucamy posiekaną w piórka szalotkę (razem ze szczypiorkiem). Gdy się zeszkli dodajemy zamrożoną marchewkę i potrząsając rondlem obsmażamy chwilę, aby pozbyć się szronu. Następnie dodajemy wodę, cukier, ocet, sól, pieprz i chilli, dokładnie mieszamy i zostawiamy na średnim ogniu często mieszając aż do zredukowania się płynów. W drugim rondlu rozgrzewamy
Cook&Lovebanią. Zupa jest "na słono", jednak żadna z przypraw nie znalazła się na zdjęciu, bo doprawiana jest "do smaku", wedle gustu. 1 dynia 2 pietruszki 1 cebula czerwona 2 marchewki przyprawy: sól, pieprz, imbir, curry, pieprz ziołowy, papryka słodka, kostka rosołowa Cebulę obrać i posiekać drobno. Marchewkę i pietruszkę umyć, obrać przekroić wzdłuż na pół i pokroić w plasterki. Dynię(...)rozkroić, wybrać gniazdo nasienne, pokroić na wąskie kawałki. Obrać kawałki dyni ze skóry lub wybrać łyżeczką miąższ. Na patelni rozgrzać olej, włożyć cebulę i ją zeszklić. Marchewkę i pietruszkę dodać do cebulki, dodać łyżkę wody i dusić pod przykryciem około 5 minut. Dodać dynię i całość dusić co najmniej 40 minut. W razie potrzeby podczas duszenia dodać wodę. Dodać
Czerwony Gupikktórych dawniej nawet nie śniłam :-) Cały czas idę do przodu i staram się rozwijać... Ostra zupa bananowa z kurczakiem na mleczku kokosowym w moim wydaniu...bo od siebie dodałam marchewkę i cukinię. Ostro-słodki smak, który na pewno zaskakuje. A czy przypadnie do gustu? Składniki: 1 cebula 2 papryczki chili 1 pierś z kurczaka 3 banany 1 marchewka(...)części i kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię do zeszklonej cebuli. Podsmażamy, przyprawiamy curry, papryką mieloną, pieprzem oraz solą, a następnie zawartość patelni przenosimy do garnka z kremem bananowy. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w słupki. Wrzucamy do zupy. Gotujemy ok. 10 min. Cukinię obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wrzucamy do zupy. Wlewamy mleczko kokosowe. Zagotowujemy. Przyprawiamy
Kuchnia MagdaLenyPięknie optymistyczna w kolorze – bo ugotowana marchewka wcale nie traci swojej werwy. Ta prosta zupa to naprawdę tylko kilka składników. Świetnie posłuży jako baza do rozbudowy – a jest tutaj z czym i jak poszaleć. Niech ten przepis będzie dla Was inspiracją – a jeśli macie własny pomysł jak ją ubogacić – piszcie śmiało tutaj lub na FB . Czym różni się karotka(...)innych marchewek? Łatwo poznać tą odmianę – kiedy inne marchewki mają ostre, podobne do pietruszkowych, końce – karotka ma okrągły, tępo zakończony korzeń. Jest mocno pomarańczowa, krucha, słodka, charakterystyczna i bardzo soczysta – idealna na soki. Ale nie tylko, bo nadaje się do każdej obróbki – jako surówka, marchew duszona, pieczona, składnik marchwiowego ciasta, czy jak w tej zupie – po prostu ugotowana. Niskokaloryczna (27kcal/100g
Karo in the Kitchenkokosu zwykle z daleka. Batoniki Bounty mogą leżeć na wyciągnięcie ręki tuż obok jej łóżka i nie ruszy, tak tutaj aż byłam zdziwiona. To wszystko pewnie zasługa marchewki ;) Polewa jest tradycyjna. Taka jak u mamy, u babci. W swoim zeszycie z przepisami z lat 90-tych mam kilkanaście przepisów na polewy, ale tylko ta jest wg mnie idealna. Łatwa(...)blaszkę o wymiarach ok. 21 x 31 cm - duża) 400 g mąki 4 jajka 200 g brązowego cukru 225 ml oleju roślinnego 400 g drobno startej marchewki 100 g wiórków kokosowych (1 pełna szklanka) 1 łyżeczka świeżo startego imbiru po 1 łyżeczce: cynamonu, sody, soli ½ łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Jajka ubijamy do podwojenia objętości. Dodajemy cukier
bistro mamaPoszukujecie szybkiego w przygotowaniu, ciekawego dania z udziałem dyni? Mamy dla Was propozycję. Łatwy w przygotowaniu, a do tego jednogarnkowy gulasz z czerwoną soczewica, marchewką i mięsem mielonym. Rozgrzewający, sycący, wprost idealny na chłodne jesienne dni. Ilość porcji: 6 Czas przygotowania: 30 minut + 30 minut pieczenia Składniki: 400g nieobranej dyni 350g mięsa mielonego 2 marchewki 1 cebula 1/2 szklanki ryżu(...)wrzucamy na rozgrzaną brytfankę i smażymy na złoty kolor. Pod koniec dodajemy przyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dokładdamy mięso mielone i dokładnie obsmażamy. W między czasie obieramy dynię i marchewkę oraz kroimy w kosteczkę. Mięso doprawiamy solą i pieprzem oraz dorzucamy pozostałe przyprawy. Dosypujemy ryż oraz soczewicę, przez minutę podsmażamy. Dorzucamy warzywa, pomidory w puszce, a całość podlewamy ciepłym bulionem
Kolizje Smakówwódeczki. Czasy się zmieniły, ale smak tamtej galarety pozostał przez lata ten sam ;) SKŁADNIKI: Około 6 porcji. 700 - 800 ml rosołu 2 ćwiartki z kurczaka z rosołu 2 marchewki z rosołu 1 puszka groszku konserwowego 5 jajek ugotowanych na twardo 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 15 g żelatyny sól, pieprz do smaku sok z cytryny, ocet winny do podania SPOSÓB(...)PRZYGOTOWANIA: 1. Mięso oddzielamy od skóry i kości, rwiemy na mniejsze kawałki. 2. Marchewkę kroimy w plasterki lub w kostkę. 3. Jajka kroimy na ćwiartki. 4. W małym rondelku zalewamy żelatynę niewielką ilością zimnego rosołu, odstawiamy, aby napęczniała. Po kilku minutach rozpuszczamy żelatynę na niedużym ogniu ( nie zagotowujemy, aby nie straciła swoich właściwości! ). Następnie rozpuszczoną żelatynę mieszamy z pozostałym rosołem
W kuchni Katieszybko i doskonale się wpisuje w kategorię opróżniamy lodówkę . Z podanych ilości można otrzymać 3-4 porcje. 120 gram makaronu 3 papryki 1 szklanka passaty 2 małe marchewki 1 pomidor 3 łyżki groszku konserwowego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka oregano Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Marchewkę umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki(...)patelni rozgrzać łyżeczkę oleju i włożyć marchewkę. Po chwili dolać do niej odrobinę wody. Paprykę umyć, rozkroić, wyciąć gniazda nasienne, resztę pokroić w krótkie słupki. Dodawać partiami na patelnię. Całość dusić około pół godziny co jakiś czas mieszając i uzupełniając wodę. Pomidora pokroić w ósemki, a każdą jeszcze na 3 części. Dodać na patelnię i poddusić przez 4 minuty. Zalać
Czerwony Gupik