treściwą zupę dla gości. Zupa z dynią i warzywami SKŁADNIKI: 1 dynia Hokkaido, u mnie waga 1450 g 600 g ziemniaków (około 5 sztuk średnich) 3 cebule 4 marchwie 2 pietruszki 1 ćwiartka selera 2,5-3 l aromatycznego bulionu świeżo zmielony pieprz, lubczyk, ostra i słodka papryka – do smaku większa szczypta imbiru 1 goździk, 3 liście laurowe(...)kulki ziela angielskiego 3 łyżki oleju + łyżka masła opcja: na koniec można wlać puszkę mleczka kokosowego PRZYGOTOWANIE: Włoszczyznę (marchew, seler, pietruszkę) wraz z dynią ścieram na tarce o dużych oczkach. Tu się chwilę zejdzie:) W dużym garnku, na 3 łyżkach oleju i jednej łyżce maśle podsmażam obraną i drobno posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli dodaję obrane i starte na tarce
Zasmakuj Kuchniczasie jesiennym warto wykorzystać sezonowe produkty. Do przygotowania ciastek użyłam własnie takich składników – jest to marchewka i orzechy. Przepis jest bardzo prosty, a efekt końcowy na pewno zaskoczy każdego. Kruche, orkiszowe ciasteczka marchewkowe świetnie pasują ze słodkimi orzechami włoskimi w karmelu Zapraszam do obejrzenia przepisu // Składniki na ciasto: 230 g mąki orkiszowej 60 g płatków owsianych, jaglanych lub innych(...)mnie jaglane) 200 g startej na małych oczkach tarki marchewki 70 g cukru 3 łyżki zmielonego sezamu 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki kurkumy szczypta kardamonu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml oleju Dodatkowo: 100 g obranych orzechów włoskich 80 g cukru (najlepiej trzcinowy) 110 ml mleczka kokosowego Sposób przygotowania: Ze składników na ciasto wyrób zwarte
Via Gustojabłkową. Bardzo wilgotną, która smakuje jak najlepsza szarlotka z dużą ilością cynamonu. Donia dzięki za inspirację ;). Takie śniadanko zagości u mnie na stałe! Składniki: (na 2 porcje) 1 mniejsza marchewka (około 100 g) 1 małe jabłko (około 140 g) 300 ml mleka 100 g płatków owsianych górskich 1 łyżka miodu 1 łyżeczka cynamonu odrobina oleju kokosowego do wysmarowania naczynia żaroodpornego(...)Przygotowanie: Marchewkę i jabłko umyć, osuszyć i obrać ze skórki. Zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, po czym wymieszać w misce. Wlać mleko, dodać płatki owsiane, cynamon i miód (ilość miodu dostosujcie do swoich upodobań. Moim zdaniem 1 łyżka w zupełności wystarczy. Bez dodatku miodu też jest pyszna! Jabłka i marchewka nadają już lekkiej słodyczy). Masę dokładnie wymieszać łyżką
Nastoletnie WypiekanieSkładniki: 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 4 jajka 3 łyżeczki cynamonu 2/3 szklanki oleju 2 szklanki marchewki starej na małych oczkach 250g serka mascarpone 200g śmietanki kremówki 36% 4 łyżki cukru pudru skórka starta z 1/2 cytryny 1 łyżka soku z cytryny 1 budyń waniliowy bez cukru 0,5 l soku z marchwi(...)galaretka pomarańczowa Sposób wykonania: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Stopniowo dodawć do masy olej i mąkę. Marchewkę odsączyć z soku. Następnie odsączoną marchewkę dodać do masy i wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do okęgłej blaszki o średnicy 25 cm (wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarownej margaryną i obsypaną bułką
Przepisy kulinarne babci AntoninyZupa pomidorowa w trochę innym wydaniu. Prosta w przygotowaniu, pikantna w smaku. Pomidorowa zupa krem na bazie czerwonej soczewicy z dodatkiem marchewki, cebuli i czosnku. Czas przygotowania i ilość porcji 40 minut, około 5 porcji. Produkty 1 litr wody, 100 ml koncentratu pomidorowego, 8 łyżek czerwonej soczewicy, 4 marchewki, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, łyżka masła, słonecznik, sól, pieprz, zioła(...)prowansalskie. Przygotowanie Marchewki, cebulę oraz czosnek umyj, obierz i pokrój w kostkę. Do garnka wlej litr wody i wrzuć pokrojone warzywa. Gotuj pod przykryciem przez około 5 minut. Następnie dorzuć 8 łyżek soczewicy, dopraw solą oraz pieprzem i gotuj, aż soczewica będzie miękka. Zupę zmiksuj blenderem na krem. Dodaj łyżkę masła oraz zioła prowansalskie. Gotuj na małym ogniu przez kilka
Fit&Fast KitchenPyszna surówka z tartego kalafiora i marchewki. Z dużą ilością natki pietruszki i koperku. Doprawiona aksamitnym i dobrze wyważonym pod względem smaku dressingiem z majonezu, syropu klonowego i soku z cytryny. Najzdrowsza, bo przygotowana ze świeżych, surowych warzyw, które nie poddane obróbce cieplnej, nie tracą cennych minerałów i witamin. Można ją przygotować wcześniej, przełożyć do zamykanego pojemnika i do czasu(...)lodówce. Spróbujcie wykorzystać ją do kanapek z szynką lub kotletem np. schabowym. Sprawdzi się również jako dodatek do dań mięsnych. SKŁADNIKI / 4 porcje 1/2 główki kalafiora 1 duża marchewka 1 mała cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku DRESSING 3 łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki syropu klonowego lub miodu sól, świeżo zmielony
cool and mintydobrze mi idzie, co najmniej 3 razy w tygodniu ćwiczę. Widać nawet małe efekty. Z tej okazji mam dla Was przepis na pyszne potreningowe muffiny jaglane. Polecam! :) Składniki: 2 marchewki 2 małe jabłka 3 banany 3 łyżki miodu ½ szkl mleka ½ szkl płatków jaglanych ½ szkl płatków owsianych ½ szkl kaszy jaglanej 2 szkl wody szczypta soli 2 łyżeczki cynamonu garść orzechów nerkowca(...)Gotować na małym ogniu pod przykrywką ok 15 minut, pilnować, aby się nie przypaliła. Po tym czasie, woda powinna odparować, zostawić 10 minut pod przykrywką. Następnie odstawić do ostygnięcia. Marchewkę i jabłko obrać, zetrzeć na tarce, banany rozdusić widelcem. Orzechy, siemię lniane i nasiona słonecznika wymieszać z cynamonem. Do miski wrzucić przestudzoną kaszę jaglaną, dodać mleko, marchewkę, jabłka, banany, miód
Trufelkowowersję mojego ulubionego marchewkowego ciasta. Zamiast cukru pudru, na wierzchu jest posypka słonecznikowo-migdałowa. A zamiast zwykłej mąki, mąka orkiszowa. Zapraszam! Składniki: 2,5 szkl mąki orkiszowej 4 duże marchewki 5 jajek 1/3 szkl cukru brązowego 2/3 szkl oleju 2 łyżeczki cynamonu szczypta gałki muszkatołowej otarta skórka z jednej cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody garść płatków(...)migdałowych garść ziaren słonecznika Wykonanie: Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszać ze skórką cytrynową. Do miski wrzucić jajka, zmiksować z dodatkiem cukru, stopniowo dodawać mąkę, cynamon, gałkę, proszek i sodę, nadal ubijając. Całość wymieszać delikatnie z marchewką. Przelać do wysmarowanej masłem foremki. Wygładzić nożem, posypać ziarnami słonecznika i płatkami migdałowymi. Piec ok 60 minut, w nagrzanym
Trufelkowojest kocyk, ulubiona książka, świeczki, herbata z sokiem malinowym i cynamonem, a do tego pyszne orkiszowe ciasto marchewkowe. Uwielbiam takie wieczory i uwielbiam jesienne ciasta. Składniki na ciasto: 4 marchewki 2 szkl mąki pełnoziarnistej orkiszowej, np. TOTA 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej skórka otarta z jednej pomarańczy 3/4 szkl(...)oleju rzepakowego 4 jajka 1 szkl cukru trzcinowego Składniki na polewę: 150 g sera mascarpone 2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy skórka z 1/2 pomarańczy dodatkowo: płatki migdałowe Wykonanie: Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Do miski przesiać mąkę i wymieszać ją z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i gałką muszkatołową. W drugiej misce ubić jajka na puszystą
Trufelkowobardziej aromatyczna. Ja nie dodałam bo moja była niestety kupiona bez liści. Zupę przygotowałam z ryżem przez co wyszła bardzo sycąca, polecam :) Składniki: 2 L bulionu 2 marchewki 3 średnie kalarepy 2/3 szklanki ryżu 3-4 łyżki śmietany 18% masło/olej do smażenia natka pietruszki sól, pieprz Wykonanie: Marchewkę i kalarepę obrać, umyć i pokroić w kostkę. W garnku(...)rozgrzać tłuszcz, wrzucić marchewkę z kalarepą, przesmażyć. Zalać bulionem, zagotować. Do gotującej się zupy wsypać ryż. Całość gotujemy do miękkości ryżu. Śmietanę zahartować (do kubka z śmietaną wlać odrobinę wywary, wymieszać dokładnie) wlać do zupy. Na koniec całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Smacznego
magiczna kuchnia KasiGotowane ziemniaki z marchewką to jeden z obowiązkowych pierwszych obiadków, które przygotowywałam wprowadzając stałe pokarmy do diety moich dzieci. Teraz gotuję je zawsze, gdy moja przewlekle chora Córunia gorzej się czuje i nie toleruje mleka przemysłowego . Jednak to nie są jedyne zastosowania tej prostej warzywnej kombinacji w mojej kuchni. Wystarczy dodać trochę przypraw, a z neutralnej w smaku dziecięcej papki(...)się rozumieć! Świetnie nadaje się do różnego rodzaju zapiekanek, kanapek, a także jako dip do nachosów. Polecam! Składniki: 1 duży ugotowany ziemniak (około 100 g) 1 duża ugotowana marchewka (około 200 g) 1 grillowana marynowana papryka 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 1/4 łyżeczki soli himalajskiej 2 łyżki płatków drożdżowych 1 łyżeczka pasty miso 1 łyżeczka octu balsamicznego
Lamarida.plsuróweczka do obiadu.Składa się tylko z dwóch składników ale jest naprawdę pyszna.Pasuje i do ryby i do różnego rodzaju mięska. SKŁADNIKI ok.300g pora biała i zielona część ok.300g marchewki sól,pieprz 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu WYKONANIE Pora dokładnie umyć i pokroić na talarki lub półksiężyce jak kto woli.Włożyć do miski i posypać odrobiną soli(...)zmiękł.Następnie obieramy marchewki i ścieramy je na tarce o grubych oczkach.Dodajemy marchewkę do naszego posolonego pora (jeśli puścił dużo soku odlewamy) i mieszamy wszystko. Następnie dodajemy jogurt naturalny i majonez,dokładnie wszystko mieszamy.Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.Surówkę odstawiamy na 20 min.żeby smaki się ładnie połączyły. SMACZNEGO
Mała w garnku mieszagęsty serowy beszamel, ale nie wiem czy był to konieczny zabieg. Decyzję o jego dodaniu bądź nie, pozostawię do indywidualnego rozstrzygnięcia. 300 g fasolki szparagowej 2 cebule 2-3 marchewki 2 pory 300-375 g ryżu długoziarnistego 1l bulionu 400 g kiełbasy cienkiej 150 g sera gouda pęczek natki pietruszki, drobno posiekanej 2 łyżki masła sól, pieprz Fasolkę szparagową myjemy(...)osolonej wodzie na półtwardo. Odcedzamy. Kiełbasę kroimy na plasterki lub półplasterki. Podsmażamy przez chwilę na rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu. Odkładamy do miski. Cebulę kroimy w kostkę. Oczyszczone marchewki i pory kroimy w talarki. W dużym rondelku o grubym dnie lub na dużej, wysokiej patelni rozpuszczamy masło. Wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy suchy ryż i często mieszając podsmażamy
Smaki Na TalerzuMakaron z cukinią i marchewką Na dwie porcje: 160 g pełnoziarnistego makaronu tagliatelle 1 spora cukinia (ok. 500g) 1 duża marchew 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku posiekana gałązka mięty (ok. 10 listków) 1/2 łyżeczki oregano(...)sól pieprz czarny 4 łyżki oleju rzepakowego Cukinię i marchew myjemy. Marchew obieramy i oba warzywa kroimy w długie cienkie plastry - przy pomocy obieraczki do jarzyn. Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w piórka. Makaron gotujemy wg przepisu z opakowania - u mnie al dente. Na rozgrzanej oliwie szklimy cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek
peggiwkuchnicukru i to dość sporej ilości. Chciałam ominąć ten składnik i stworzyć bardziej fit wersję tego ketchupu. Tak też zrobiłam i pozbyłam się cukru, a w zamian dodałam słodkie marchewki . Ketchup wychodzi przepyszny, bardzo gęsty, kremowy, aromatyczny ! Ma lekko słodki smak, z nutką kwaśności. Można go stosować nie tylko jako ketchup, ale także jako sos do makaronu czy ryżu(...)każdej porze. Składniki: 2 kg cukinii (waga już po obraniu i oczyszczeniu środka) 500 g pomidorów (u mnie połowę stanowiły pomidorki koktajlowe, pozostałe zwykłe średniej wielkości) 300 g marchewki 250 g cebuli 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (mój miał 210 g) 1 papryczka chilli 4 łyżki oleju (u mnie 2 oleju kokosowego i 2 oleju palmowego
Zdrowie na języku :P