Gotowanie 30 min. Kalorie 110 kcal Pożywna i zdrowa zupa z czerwoną soczewicą i skrzydełkami kurczaka. Zupa jest naprawdę sycąca dzięki zawartości ziemniaków i soczewicy. Składniki: 1 cebula 2 marchewka 3 ziemniaki 100 g czerwonej soczewicy 1 łyżka masła 40 g koncentratu pomidorowego 1,5 litra bulionu jarzynowego lub jarzynowo – drobiowego sól, pieprz, słodka papryka DODATKOWO OPCJONALNIE 4 skrzydełka(...)kurczaka kawałek ziołowego chlebka Sposób przygotowania: W garnku roztop masło i zeszklij na nim poszatkowaną cebulę. Po chwili dodaj pokrojone w talarki ziemniaki i marchewkę. Wszystko podsmaż przez chwilę. Soczewicę przepłucz na sicie obficie wodą i także przełóż do garnka. Dodaj gorący bulion oraz opcjonalnie skrzydełka kurczaka. Zupę gotuj przez 20 minut pod lekko uchyloną pokrywką. Pod sam koniec gotowania
ProstePesto.plbalkonie czy wykorzystując growbox . W artykule więcej o tym dlaczego warto i jak uprawiać na własną rękę ekologiczne oraz zdrowe warzywa, owoce czy zioła. Szczypiorek, cebula, marchewka, pietruszka i pomidory, do tego zioła takie jak bazylia oraz tymianek, a nawet truskawki można uprawiać w warunkach niedużego mieszkania. Co istotne przy odpowiedniej pielęgnacji i zastosowaniu naturalnych nawozów jakość plonów będzie(...)oświetlenia słonecznego już w lecie, jak również wczesną jesienią możemy się cieszyć ekologicznymi i smacznymi plonami. To właśnie w pierwszych miesiącach wiosny można w przestrzeni balkonu posiać zioła, pietruszkę, marchewkę czy cebulę. Pomidory siejemy zazwyczaj w domu i czekamy do drugiej połowy maja z i ich przesadzeniem do balkonowych skrzynek. Wszystko przez to, że te warzywa są wrażliwe na ochłodzenia
Słodkie okruszkibarszcz ukraiński ma niejeden przepis i jest podawany bardzo różnie według własnych upodobań, np. z kaszą, z ziemniakami, z żeberkami. Każda zupa ma podstawowe składniki, tak jak w rosole marchewka por, seler, czy mięsko. W barszczu – buraki, fasola, ziemniaki, kapusta. Jednak my, w Polsce mamy swoją podstawową wersję z takimi składnikami jak powyżej, ale jest ich naprawdę dużo(...)Chcę jednak przedstawić poniżej najbardziej popularną i polecaną wersję takiego barszczu. Sprawdźcie i przekonajcie się sami, bo naprawdę warto! Przepis ‘’Jak u mamy’’ Jak się robi barszcz ukraiński? – marchewka – kawałek pora, selera – porcja rosołowa z kaczki – ⅛ porcji kapusty – 3 – 4 ziemniaki – 2 kg buraków (lub kg, według upodobania) – mała puszka białej fasoli
sierotka maRysia w kuchnimnie olej pestek winogron) 200 g jaśminowego ryżu 300 – 400 g pomidorów krojonych bez skóry z puszki lub gęstej passaty 200 g koncentratu pomidorowego 300 g marchewki 200 g cebuli 3 ząbki czosnku 150 ml białego wytrawnego wina 1 łyżka octu balsamicznego lub czarnego octu ryżowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka suszonej papryki sól(...)olejem (1 łyżka). Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez 15-20 minut. Czas pieczenia zależy od grubości ryby. Upieczoną rybę studzimy i widelcem rozdrabniamy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę lub ścieramy na tarce. Na dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy
Tajemnice Smakutahiny – sok z cytryny – 2 ząbki czosnku – odrobina mleka roślinnego Marchewki obieramy i gotujemy, najlepiej na parze. Jeżeli nie posiadacie parowaru czy garnka z sitkiem, ugotujcie marchew w wodzie. Gdy będzie aldente (lekko twardawa) odcedźcie z wody. W czasie gdy gotuje się marchew przygotujcie sos: w miseczce umieśćcie 2 łyżeczki tahiny i wyciśnijcie sok z cytryny(...)gęsta pasta), dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek i odrobinę mleka roślinnego by całość miała gęstą i aksamitną konsystencję. Odstawcie sos na kilka minut aby składniki mogły się przegryźć. Ugotowaną marchew ułożyć na talerzu i polać odrobiną sosu z tahiny. Jestem ciekawa – czy Wy też używacie w swoich domach tahiny, z czym łączycie i do jakich potraw
Szybko Tanio SmaczniePolecam wypróbować przepis, bo naprawdę warto. Do przygotowania makaronu będziemy potrzebowali: 500 g makaronu 300 g fasolki szparagowej 1 średnia papryka około 150 g czerwonej cebuli około 200 g marchwi szklanka (250 ml) groszku mrożonego szklanka (250 ml) przecieru pomidorowego (passaty) 2 duże ząbki czosnku około 4 łyżek ketchupu pikantnego ½ papryczki chili (można dodać więcej lub mniej) około 1 ½ łyżeczki(...)warzyw. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę, kroję na mniejsze kawałki (cienkie paseczki). Z papryczki chili usuwam nasionka, drobno kroję i dodaję do papryki. Oczyszczoną i umytą marchew ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaję do papryki. Fasolkę dokładnie myję, odcinam końcówki, kroję na mniejsze kawałki i dodaję do papryki. Czosnek drobniutko kroję i dodaję do imbiru. Cebulę
Uwaga Babcia Gotujemaśle, po tym są kruche i nie są gumowate jak bez tej czynności. Polecam wypróbować! Składniki: * 6-8 średniej wielkości ogórków kiszonych * 3 średniej wielkości ziemniaki * 1 duża marchew * 1 pietruszka * ok. 5 cm pora * 2 liście laurowe * 4-5 ziarenek ziela angielskiego * 1/3 szklanki śmietanki 30 % * sól, pieprz, ulubione przyprawy do zup * natka pietruszki, koperek * masło Ziemniaki(...)pokroiłam w kosteczkę, marchew i pietruszkę w pół talarki. Pora i cebulę drobno pokroiłam i podsmażyłam na 1 łyżce masła. Ziemniaki, marchew i pietruszkę zalałam wodą ok.2 l. i zagotowałam. Dodałam podsmażoną cebulę i pora, dorzuciłam liść i ziele. Dodałam 1/3 łyżeczki soli. Przykryłam pokrywką i gotowałam ok. 10 minut. W tym czasie ogórki starłam na tarce o dużych oczkach
Pieprzyć z Fantazjąziemniaki gotować osobno, można to połączyć razem z mięsem. Składniki: · 4 szt. ziemniaków · 3 szt. marchwi · ½ pęczka szczypiorku · 5 jajek · 15 dag sera żółtego(...)Serek śmietankowy ze szczypiorkiem · ½ fileta z kurczaka · Przyprawa do kurczaka Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki oraz marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczach. Z ziemniaków najlepiej jest odcisnąć wodę. 2. Szczypiorek drobno siekamy. 3. Ser ścieramy na tarce o dużych oczach. 4. Jajka
Kulinarna Chwiladanie wybitnie się sprawdzi składniki : 0,3 kg szynki lub schabu wieprzowego ( chudej wieprzowiny ) 1 kapusta pak-choi 3 łodygi selera naciowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 marchew 1 papryka spiczasta , o cienkim miąższu szczypiorek 1 opakowanie makaronu sojowego vermicelli ( 200 g ) 1 łyżeczka prażonego sezamu 1 łyżeczka sosu rybnego 1 płaska łyżeczka chilli ( jak nie lubicie ostrego , można(...)wkładamy do miski dodajemy , jedną łyżkę sosu sojowego , jeden ząbek czosnku , wyciśnięty praską ,imbir , kolendrę , olej sezamowy , sól do smaku . Odstawiamy na około 2 godziny . Warzywa obieramy i kroimy , marchew i paprykę na cienkie zapałki , kapustę , cebulę , selera w większe kawałki . Rozgrzewamy woka , wlewamy do niego około 2 łyżek oleju . Jak już będzie mocno rozgrzany wrzucamy cebulę , smażymy , aż zacznie
Ogrodnik w podróżydodatek do obiadu. Świetnie komponuje się z neutralnymi mięsami - np. filetem kurczaka z patelni grillowej, pieczonym kurczakiem, czy gotowanym mięsem. Lekko słodka i pachnąca. Składniki (4 porcje) -500g marchwi -2 łyżki neutralnego w smaku oleju (rzepakowy, słonecznikowy itd.) -duża garść rodzynek -1/2 łyżeczki cynamonu -1 łyżeczka cukru Przygotowanie Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych(...)oczkach. Na patelni rozgrzać olej. Dodać marchew, przesmażyć na średnim ogniu 5-7 minut. Całość posypać cukrem i cynamonem, dodać rodzynki. Wymieszać drewnianą łopatką. Smażyć kilka minut od czasu do czasu mieszając. Podawać na ciepło jako dodatek do dań głównych. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 134,2 kcal Tłuszcz: 7,2g Białko: 1,6g Węglowodany: 15,3g Smacznego
Zielona Kuchniadomu na każdej domówce 😊 Moim zdaniem są idealną przekąską do alkoholi. Zapraszam wszystkich miłośników leśnych skarbów. Składniki: borowiki szlachetne lub grzyby mieszane 3 kg, cebula 1,5 kg, marchew 75 dag, ketchup 1 duży, koncentrat pomidorowy 1 słoik, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Marchew pokroić w kostkę i poddusić na oleju z odrobiną wody(...)marchew będzie półtwarda, dodajemy cebulę pokrojoną w półplasterki. Osobno gotujemy pokrojone grzyby, następnie dodajemy je do warzyw i dusimy razem przez 1 min. Dodajemy ketchup, koncentrat i przyprawiamy wszystko do smaku solą i pieprzem. Gorące grzyby wkładamy do czystych słoiczków, a następnie pasteryzujemy przez 20 min. Smacznego
kulinarne odsłony patiZimą kapusta jest częstym i zdrowym gościem na naszych stołach. Przygotowanie zajmuje chwilę, a korzyści jest co nie miara. Skład: kapusta biała pół główki ~1 kg, marchew 2 szt., pół papryki, cebula, czosnek od 2-7 ząbków, 4-5 łyżek oleju, łyżka cukru, 2-3 łyżki octu, sól i pieprz do smaku. Kapustę szatkujemy lub ucieramy na grubych oczkach(...)tarki. Marchew ucieramy na tarce, paprykę-cebulę-czosnek kroimy w kostkę. Marchew po utarciu posypujemy cukrem, który doda słodyczy Pozostałe składniki łączymy ze sobą i przyprawiamy. Potem przekładamy wszystko do miski/miseczek i serwujemy od razu lub odkładamy do lodówki pod przykryciem i podajemy później schłodzone, do obiadu czy na kolację. Smacznego
chleba naszegomarchewka 1 por biała część 1/2 kalafiora 10 pomidorów suszonych domowych oliwa od pomidorów 1 garść pestek dyni uprażone natka pietruszki sól, pieprz 1 udko z kurczaka Seler, marchew obieram, seler naciowy pozbawiam włókien. Do garnka wlewam dwa litry wody, dodaję udko z kurczaka, marchew, seler, seler naciowy, por i gotuję około 40 minut. Dodaję różyczki kalafiora i gotuję dalej(...)około 20 minut. Kilka małych różyczek ugotowanych odkładam do dekoracji. Z zupy wyjmuję udko, marchew. Do reszty dodaję pomidory suszone, sól, pieprz, kilka łyżek oliwy z pomidorów i miksuję blenderem. Zupę podaję z pestkami dyni, natką, pomidorem suszonym i różyczkami kalafiora.Do zupy dodałam też czosnek który dokładam do pomidorów suszonych jak robię je sama. Można dodać jeden ząbek świeżego czosnku
wesoła kuchniałyżek cukru kostka masła Sposób przygotowania: Płaty makaronowe gotujemy według przepisu na opakowaniu. Przelewamy zimną wodą. Układamy obok siebie, żeby się nie posklejały. Żurawinę (lub rodzynki) sparzamy wrzątkiem. Marchew obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. To samo robimy z jabłkami. Na dwóch łyżkach masła podsmażamy startą marchew i jabłka. Podsmażamy do czasu aż staną się miękkie. Dodajemy odsączoną(...)ucieramy z cukrem (5 łyżek). Cały czas ucierając dodajemy jajka i budyń (w proszku). Miksując dokładamy powoli twaróg. Naczynie żaroodporne smarujemy resztą masła. Wykładamy kolejno- warstwę sera, płaty lasagne, marchew z jabłkiem, lasagne. Czynność powtarzamy. Na wierzch wykładamy ostatnią warstwę sera. Lasagne pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C. przez ok. 45 minut. Danie można podawać samodzielnie. Wyśmienicie smakuje
Pobite gary BarbaryNieraz słyszałam że ciasto z dodatkiem marchewki jest bardzo smaczne. Ale jakoś ciężko mi było się za nie zabrać. Mając sporo startej marchewki stwierdziłam, pora go spróbować. W internecie na tej stronie znalazłam przepis na babeczki, zrobiłam i oniemiałam z zachwytu. Ciasto z nutką przyprawy korzennej, wyszło genialnie, mięciutkie i puszyste. Najważniejszą sprawą jest jeszcze jego bardzo proste wykonanie(...)konieczności włączania miksera. Polecam :) SKŁADNIKI: 2 szklanki startej na grubych oczkach marchewki niepełna szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 3/4 szklanki oleju 3 duże jajka 0,5 opakowania cukru wanilinowego kilka kropli aromatu waniliowego WYKONANIE: Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni
Pani na deser