któremu na pewno z jeszcze większą chęcią będziesz sięgać po cukinię! Link do wpisu – http://viagusto.pl/cukinia-z-przyjemnoscia/ // Składniki: 600 g cukinii 100 g kaszy gryczanej (niepalonej) 100 g marchewki 1 cebula 300 ml gorącej wody 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 garście sezamu 1/3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) przyprawy i zioła – sól, pieprz, curry, bazylia, majeranek, czosnek granulowany, natka(...)pietruszki bułka tarta do obtoczenia tłuszcz do smażenia/pieczenia Sposób przygotowania: Kaszę gryczaną i startą na grubych oczkach marchewkę daj do garnka. Zalej gorącą wodą, dodaj też sól, curry i majeranek. Gotuj do czasu wsiąknięcia wody (około 10 – 15 minut). Po ugotowaniu kaszę przykryj. Cukinię zetrzyj na grubych oczkach i posól. Odstaw na 15 minut. Po tym czasie mocno
Via GustoSzybki i bardzo prosty pomysł na danie z kurczaka. Miękkie mięso, soczysta marchewka i kremowy sos z posmakiem czosnku. Sytości nadaje makaron! 1 filet z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka Słodka czerwona papryka Sól Pieprz 2 garści świeżych liści szpinaku 1 marchewka 300 ml bulionu drobiowego 1 łyżeczka przyprawy typu Kucharek 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka mąki pszennej(...)kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do kurczaka, słodką papryką, solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanej patelni przez kilka minut. Następnie dodajemy opłukane liście szpinaku oraz obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę. Całość podlewamy bulionem. Dusimy na wolnym ogniu. Doprawiamy przyprawą typu Kucharek oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na końcu dodajemy śmietankę oraz mąkę. Wlewamy do kurczaka. Mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut
VioletoweKucharzenieryżu (1 woreczek) 200 g piersi z kurczaka (jedna, pojedyncza pierś) 100 g czerwonej papryki (pół) 30 g papryczek pepperoni, średnio ostre (2 małe papryczki) 90 g groszku z marchewką (6 łyżek) 50 g cebuli (pół dużej) 2 ząbki czosnku 50 ml oliwy z oliwek Sól, pieprz, przyprawa do kurczaka Przygotowanie Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pierś(...)dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy wszystkie składniki ładnie się zarumienią dodajemy posiekaną w drobną kostkę czerwoną paprykę, posiekane papryczki pepperoni oraz groszek z marchewką. Smażymy jeszcze przez chwilę, następnie dodajemy na patelnię ryż i dokładnie mieszamy. Całość smażymy jeszcze przez około 3 minuty
Programista w kuchnikostkę 2 pęczki botwinki, umytej, buraczki i łodygi pokrojone w słupki, listki posiekane 1/2 młodej kapusty, posiekanej 2 średnie młode ziemniaki, wyszorowane i pokrojone w kostkę 1 średnia marchewka, obrana i starta na tarce 1 pietruszka, obrana i starta na tarce 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju roślinnego 1 ząbek czosnku, drobno posiekany(...)doprawienia 4-5 szklanek bulionu drobiowego, lub więcej jeżeli lubisz rzadsze zupy Przygotowanie: W średnim rondlu rozgrzej olej, włóż wieprzowinę, cebulę i czosnek i podsmaż do zarumienienia. Dodaj ziemniaki, marchewkę, buraki, łodyżki i pietruszkę i smaż przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj bulion drobiowy i koncentrat pomidorowy, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 15 minut. Następnie dodaj
karmelowyjest idealny jako dip. Składniki na 2-3 porcje: 500 gram filetu z indyka lub innej części indyka 200 gram makaronu kokardki od Lubella mini młode buraczki botwinkowe młoda marchewka pietruszka natka pietruszki 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, z tym że makaron wrzucamy do wody z gotującymi się(...)buraczkami czerwonymi. dzięki temu nabiorą różowego kolorku. W rondelku gotujemy wywar warzywno mięsny czyli indyka z marchewką, pietruszką, natką pietruszki, młodą botwinką i wszystkimi przyprawami. Ugotowanego indyka serwujemy z buraczkowym makaronem i warzywami tj. marchewka, buraczki, pietruszka, natka pietruszki w asyście pysznego sosu serowego. Składniki na sos serowy: 4 łyżeczki masła 1/4 szklanki mąki 2 szklanki zimnego mleka szczypta gałki
Życie zaczyna się w kuchniJednogarnkowa propozycja, sycąca i pyszna, która rewelacyjnie komponuje się z wszelkimi kaszami (których, swoją drogą, jemy za mało!)- gulasz wołowy z marchewką w sosie ze świeżych pomidorów malinowych. My uwielbiamy ten sos i zazwyczaj robię go w wersji tej najprostszej i- dla Nas- najpyszniejszej ( link do przepisu ), czyli bez żadnych dodatków, ale z mięsem wołowym- pod postacią owego(...)gulaszu- smakuje równie wybornie 😋 4 porcje: * pomidory malinowe- 1 kg * wołowe mięso gulaszowe- 350 g * bulion warzywny/mięsny/woda- 250 ml * marchewka- 1 duża * cebula- 1 średniej wielkości * sol, słodka papryka- po 2/3 łyżeczki * pieprz- 1/2 łyżeczki * olej rzepakowy- 1 łyżka Mięso przyprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką i podsmażyć na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym, wraz z dodatkiem pokrojonej
Kraina Miodem PłynącaNajlepsza zupa pod słońcem :)) Bardzo sycąca i mega smaczna! Składniki : 1 duża marchewka 1 pietruszka Kawałek pora i selera Puszka pomidorów Dwie łyżki koncentratu pomidorowego 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka masła (opcjonalnie, choc smak jest jeszcze lepszy) Bazylia Sól, pieprz Z marchewki, pietruszki, selera i pora gotujemy wywar(...)kiedy warzywa zmiękną zostawiamy jedynie marchewkę. Soczewice dokładnie płuczemy i wrzucamy do wywaru razem z pomidorami z puszki, gotujemy kolejne 15 min. Całość blendujemy. Dodajemy koncentrat, jogurt, masło i przyprawy. Pyszna zupa gotowa
Mamuśka wraca do formychodzi! Skladniki ( na jedną rybną "paczkę") Filet z morszczuka ( może to być też mintaj, czy dorsz) 1/2 marchewki 1/2 cukinii 1/2 cebuli 1 łyżeczka masła Przyprawy: ja dziś poszłam na łatwiznę używając przyprawy gotowej do ryb. Ale sól, pieprz, koperek(...)cytryny też bedzie super:) Marchewkę kroimy w slupki, Cukinię w plastry, cebulę w piórka. Folię aluminiową tniemy na dość spory kawałek, by bez problemu szczelnie zamknąć całość. Najpierw ukladamy cukinię, potem ryba obsypana obficie przyprawami, marchewka, cebula. Calosc jeszcze odrobine solimy i kladziemy
Mamuśka wraca do formyProsta i delikatna w smaku sałatka z ogórków jedynie z dodatkiem marchewki. Ogórki można pokroić w grubsze plasterki, ale ja osobiście w tej sałatce wolę cieńsze i tak właśnie zrobiłam. Składniki: ok. 4-5 kilo ogórków 4 litry wody, najlepiej przegotowanej zimnej ok. 1 szklanka soli Zalewa: 4 szklanki cukru 4 szklanki octu 10% 6 szklanek wody Dodatkowo(...)marchewki do każdego słoika po: 2-3 ziarenka pieprzu, 2-3 ziarna ziela angielskiego i 1/2 łyżeczki gorczycy Ogórki dokładnie umyć, aby nie było piasku i innych śmieci. Następnie razem za skórką pokroić na cienkie plasterki (ja użyłam szatkownicy, ale można użyć również noży w tarce tzw. mandoliny). Sól rozpuścić w wodzie i zalać tym pokrojone ogórki, wymieszać i odstawić
talerz przyjemnościdziwnego – potrafi odtruć i odnowić organizm człowieka. Jest nieocenionym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Oczyszcza organizm, niweluje skutki stresu, wspomaga serce i działa antyrakowo. Fasola mung to super pokarm, marchewkę kochają moje dzieci, dorsz-nie trzeba go przedstawiać. Dziś u nas same dobroci na talerzu, poddane szybkiej obróbce termicznej. Obiad? wczesna kolacja? Dodaje sił, energii,radości! Składniki 250 g fasoli(...)mung jaja wiejskie marchewka baby, u mnie mrożona dorsz filet sól ,pieprz do smaku oliwa z oliwek parmezan opcjonalnie trochę oleju kokosowego do smażenia Fasolę mung namocz, najlepiej na noc, wylej wodę w której się moczyła, wypłucz dwa razy a za trzecim razem wlej wodę, zagotuj i ugotuj do miękkości. Na dużej patelni uduś marchewkę. Dosmacz solą, pieprzem, oliwą
Z Kuchni Do Kuchniziemniaki obrane, bulion gotowy, a pomysłu brak..no, ale akurat miałam selera naciowego i tak pomyślałam, żeby zrobić taką zupkę z selerem.No i całkiem smacznie wyszło.. 2-3 marchewki kilka ziemniaków kilka łodyg selera naciowego 1 cebula bulion drobiowy suszone warzywa listek, ziele sól,pieprz śmietana koperek Łodygi selera i marchewki pokroić w półplasterki,ziemniaki kroję w kostkę,cebulę(...)pokroić w drobną kostkę.Cebulę i selera przełożyć do rondelka z niewielką ilością bulionu i chwilkę poddusić.Następnie przełożyć do garnka, wlać bulion, dodać marchewkę,ziemniaki oraz przyprawy.Gotować do miękkości ziemniaków.Dodać śmietanę , koperek i ewentualnie doprawić
Moje domowe kucharzenieSkładniki: 5 - 6 plastrów schabu o grubości około 1,5 cm; 200 g świeżych kurek; 1 duża marchewka; 3 średnie cebule; 2 ząbki czosnku; 200 ml słodkiej, rzadkiej śmietanki 30 %; 500 ml zimnej wody; 1 łyżka mąki pszennej + mąka pszenna do oprószenia kotletów; 1 łyżeczka majeranku; Sól; Pieprz; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Marchewkę umyć, osuszyć, obrać, pokroić w plastry(...)położyć obtoczone w mące kotlety schabowe i obsmażyć, z obu stron, na złoty kolor. Podsmażone kotlety przełożyć na talerz. Na pozostały na patelni, po smażeniu kotletów, tłuszcz wrzucić pokrojoną marchewkę, cebulę, wymieszać i podsmażyć. Pod sam koniec smażenia dodać kurki oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, przyprawić pieprzem i krótką chwilę razem podsmażać. Na patelnię z podsmażonymi warzywami włożyć
Gospodyni Miejskaszklanki wody - 1 szklanka octu 10% - 5 łyżek cukru - po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego - 3 liście laurowe - 2 marchewki - 1 cebula 1. Kurki oczyścić, obgotować ok. 30 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. 2. Zagotować wodę z cukrem i przyprawami, dodać marchewkę i cebulę pokrojoną w plastry, na końcu dodać ocet. 3. Grzyby ułożyć(...)słoikach, do każdego słoja włożyć po kawałku liścia laurowego, ziarno pieprzu i ziela angielskiego oraz kilka kawałków marchewki i cebuli. Zalewać gorącą zalewą i pasteryzować 10 minut
Apetyczna babeczkapojęcia kto pierwszy na to wpadł, w każdym razie był geniuszem. Zrobiłam swoją wersję, tj. inspirowaną kuchnią indyjską, bo uwierzcie mi, nic tak cudownie nie podkreśla smaku lekko mdłej marchewki ja kardamon. Będzie idealny do naleśników, gofrów a nawet placków ziemniaczanych. Można pasteryzować jak każdy inny dżem. ps. A jak dzieciaki będą pytały co to, to kłamcie i mówicie(...)dżem z pomarańczy, jak są małe to uwierzą i nie będą marudzić Składniki na około pół kg gotoweg dżemu: 600-700 g marchewki- użyłam odmiany Paryskiej, której nie ma potrzeby obierać, jedynie „dupki” i „wąski” odciąć 100-120 g cukru sok z jednej całej cytryny około 20 całych nasion kardamonu lub czubata łyżka mielonego Przygotowanie: Marchewki
greenscarf