przygotowania można oczywiście wykorzystać zwykłą lub włoską kapustę, ale uwierzcie mi, że najlepiej wychodzi z młodej kapusty. Zupa z młodej kapusty Składniki: 1/2 średniej młodej kapusty 1 marchewka 4 młode ziemniaki 2 łyżki masła 2 litry bulionu (najlepiej drobiowego) pieprz sól Do podania: śmietana natka pietruszki Marchewkę i ziemniaki obieramy. Marchew kroimy na plasterki, a ziemniaki w kostkę. Z kapusty(...)usuwamy wierzchnie liście, dzielimy na pół i szatkujemy. W dużym garnku z grubym dnem roztapiamy masło. Dodajemy marchewkę z ziemniakami i smażymy przez około 2 minuty, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodajemy poszatkowaną kapustę. Smażymy około 2 minut cały czas mieszając, żeby nic się nie przypaliło. Całość zalewamy bulionem i gotujemy na średnim ogniu. Gotujemy, aż ziemniaki będą
PatiGotujeILOŚĆ PORCJI: 7-14 Składniki: 2 placki tortilli, opakowanie serka śmietankowego, 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej, dwie większe garście rukoli, dwie większe garście kiełków rzodkiewki, 1/4 małej papryki czerwonej, mała marchewka. Dodatkowo: 14 wykałaczek, 7 małych rzodkiewek. Przygotowanie: Z rzodkiewek wycinam kwiatki małym nożykiem z czubkiem (zygzakiem naokoło). Rukolę myję i dokładnie osuszam. Paprykę kroję w cienkie paseczki, marchewkę obieram(...)następnie tworzę cienkie paseczki obieraczką. Placki tortilli smaruję serkiem śmietankowym, na każdym układam po dwa plastry szynki, garść rukoli i kiełków oraz paprykę i marchewkę. Całość ściśle zwijam, kroję na mniejsze kawałki. Każdy kawałek nabijam na wykałaczkę, dekoruję kwiatkami z rzodkiewki
JejKuchniazielona cześć) ✅1 łodyga selera ✅2 liście laurowe ✅5 ziela angielskiiego ✅1 kostka warzywna ✅1 łyżeczka pieprzu Zupa ✅1 kalafior lub 20 dag mrożonego kalafiora ✅1 duża marchewka ✅3 ziemniaki ✅4 łyżki natki pietruszki ✅1 łyżeczka kopru ✅Sól i pieprz do smaku ✅Jogurt naturalny PRZYGOTOWANIE: Do garnka wlewam 1.5 l wody. Następnie dodaję umytego pora, selera, ziele angielskie, liść(...)laurowy oraz kostkę rosółową. Gotuję na małym ogniu ok 15 min. Marchewkę obieram i kroję w plastry. Ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Z wywaru za pomocą łyżki cedzakowej wyjmuję selera, pora i liście. Dodaję marchewkę i ziemniaki, gotuję aż ziemniaki będą lekko miękkie. Następnie dodaję różyczki kalafiora.Dodaję pieprz, sól w razie potrzeby oraz koper. Gotuję aż ziemniaki
Gotowanie PatkiSKŁADNIKI DLA 1 OSOBY: 200 ml zimnej wody mineralnej 1 Jabłko 1 marchewka 1 Garść szpinaku 1 cm imbiru 1 łodyga selera naciowego PRZYGOTOWANIE: Selera naciowego, szpinak, jabłko dokładnie myję. Jabłko i selera kroję na mniejsze kawałki. Marchewkę obieram i kroję na mniejsze kawałki. Do kubka blendera wlewam zimną wodę mineralną. Następnie dodaję umyty świeży szpinak,seler naciowy(...)jablko oraz marchewkę,plaster imbiru. Całość dokładnie blenduję na jednolity koktajl
Gotowanie Patkilato Author: www.cookingforemily.pl Ingredients NA ZUPĘ: 2 łyżki masła 1 łyżeczka oliwy 2 pęczki sałaty (może być masłowa albo rzymska) 1 cebula, pęczek szczypiorku 3 ząbki czosnku 1 marchewka ½ pietruszki 1 i ½ litra wywaru warzywnego 4 łyżki śmietany 22% 1 łyżka soku z cytryny sól,pieprz do smaku NA KLOPSIKI ½ kg mięsa mielonego z indyka pół pęczka(...)posiekanego koperku 2 łyżki kremowego, białego serka 1 jajko sól, pieprz Instructions Sałatę umyć i z grubsza posiekać. Cebulkę, szczypiorek i czosnek drobno posiekać. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć. Do garnka z wywarem dodać marchewkę i pietruszkę, gotować 10 minut. W tym czasie jak wywar będzie się gotował na patelni rozgrzać masło i oliwę, wrzucić cebulkę i podsmażyć
Cooking for Emilyudka na patelni z obu stron, następnie dodajcie do warzyw i pieczcie razem. Smacznego już dziś! Składniki: 1 pojedyncza większa pierś z kurczaka 3 duże ziemniaki 2 duże marchewki 1 cebula spora garść mrożonej fasolki szparagowej zielonej przyprawy: vegeta natur, pieprz, lubczyk, suszona natka pietruszki, majeranek, lubczyk, przyprawa do kurczaka, sól olej rzepakowy do podania: świeża natka pietruszki(...)ręcznikiem papierowym, kroję w niedużą kostkę. Układam mięso w misce, obtaczam w oleju i przyprawach, mieszam, odstawiam na kilka godzin - nie macie czasu to odstawcie chociaż na pół h. Marchewki, ziemniaki i cebulę obieram. Marchewki kroję w talarki, kostkę, do woli; cebulę przekrawam na pół i kroję w niezbyt cienkie talarki; ziemniaki kroję na średnią wielkość kostki - nie za duże
Zasmakuj Kuchnijeść zarówno na zimno jak i na ciepło 🎒 💼 Składniki ✔️ 3/4 szklanki kaszy jaglanej ✔️ 10 g koncentratu pomidorowego ✔️ 125 g mięsa (indyk) ✔️ 50 g papryki ✔️ 50 g cebuli ✔️ 50 marchewki ✔️ oliwa do smażenia Przygotowanie: 1. Ugotować kaszę, mięso pokroić w kostkę, doprawić i usmażyć. 2. Paprykę, cebulę pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach 3. Podsmażamy na patelni(...)cebulkę, dodajemy paprykę, marchewkę, koncentrat i chwilę dusimy. Następnie dodajemy mięso i kaszę wszystko dokładnie mieszając żeby smaki się połączyły i gotowe 😋 Makro (bez oliwy) 317,2 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzuMicrosoftInternetExplorer4 500 g filetów śledziowych 1 puszka konserwowanego groszku zielonego Bondeulle 1 puszka kukurydzy Bondeulle 4 jajka 1 duża lub 2 małe cebule czerwone 1 duża lub 2 małe marchewki 3 łyżki gęstej śmietany 2 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy kremskiej koperek Przygotowanie: Śledzie namoczyć co najmniej przez godzinę w zimnej wodzie, wyjąć, wytrzeć do sucha i pokroić na kawałeczki(...)Jajka ugotować na twardo – wystudzić. Groszek zielony i kukurydzę odcedzić z zalewy. Cebulę obrać, drobno posiekać. Zimne jajka pokroić w kostkę. Również marchewkę pokroić w kostkę. Następnie śmietanę wymieszać z majonezem i musztardą ewentualnie lekko posolić. Pokrojone filety śledziowe oraz groszek, kukurydzę, cebulę, marchewkę i jajka włóż do miseczki, dosyp posiekany koperek - wymieszać. Na koniec polać przygotowanym sosem śmietanowo - musztardowym
Ciastka - domowe słodkościdiety wegetariańskiej lub wegańskiej. W przyszłości może być już tylko kolejny krok, czyli kotleciki warzywne. Składniki: 500g mięsa mielonego z indyka lub innego 300g cukinii (już po odciśnięciu) 150g marchewki 1 cebula 2 jajka sól pieprz tłuszcz do posmarowania brytfanki Przygotowanie: Cukinię i marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cukinię lekko solimy, mieszamy i zostawiamy na jakieś(...)minut aby puściła sok, a następnie dobrze odciskamy z soku. Startą marchewkę, odciśniętą cukinię, pokrojoną cebulę w kostkę, jajka, dokładamy do mięsa, doprawiamy solą, pieprzem i wszystko razem dokładnie mieszamy. Wyrobioną masę wkładamy do lodówki aby nam się dobrze schłodziła (łatwiej nam będzie robić kotleciki). Po schłodzeniu rękami formujemy kotleciki i układamy je na brytfance (posmarowanej tłuszczem). Wkładamy do nagrzanego
Dieta Rozdzielna i Zdrowiepewnością posmakuje Wam to danie, które jest niezwykle delikatne od sosu na bazie śmietany (za którą zazwyczaj nie przepadam i zamieniam na jogurt) i lekko słodkie od marchewki. Doskonale współgra z ryżem lub kaszą i mięsem z kurczaka. Inspiracja: Kwestia smaku Składniki na 3 porcje: 300g bobu 400g piersi z kurczaka 1 łyżka oliwy lub oleju 2 łyżki mąki(...)nieduża cebula 1 marchewka 250 ml bulionu szczypta kurkumy 40 ml śmietanki kremowej 30% 40 ml śmietany 18% 2 łyżki posiekanego koperku Sól Pieprz Przygotowanie: Bób ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i obrać. Pierś z kurczaka oczyścić. Rozdzielić na dwie pojedyncze piersi. Każdą przekroić na 2 części, grubszą i cieńszą. Grubszą część przekroić w poprzek na 2 cieńsze filety. Mięso
Fabryka pomysłówWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5-8 Składniki: 300 g ryżu, około 400 g groszku Bonduelle, 2 średnie marchewki, większa papryka czerwona, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, suszona natka pietruszki, curry, szczypta pieprzu cayenne, sól do smaku, łyżka masła, 250 ml bulionu warzywnego (może być z kostki). Przygotowanie: Groszek osączam z zalewy(...)paprykę i marchewkę kroję w drobną kosteczkę. Na maśle podsmażam paprykę z marchewką - około 7 minut, co jakiś czas mieszam. Wsypuję ryż i przyprawy - suszoną natkę pietruszki, sól, curry i pieprz cayenne. Smażę 2 minuty. Następnie wrzucam groszek. Całość zalewam bulionem, zagotowuję. Gotuję 15 minut pod przykryciem (co jakiś czas przemieszać). Na koniec dodaję posiekany szczypiorek. W razie potrzeby doprawiam
JejKuchniaPrzepis skonstruowany i wcielony w życie przez mojego chłopaka i trenera ;] pycha <3 Skład Pulpety: 500g chudego miesa z szynki jajko ulubione przyprawy Sos: 2 puszki pomidorów 2 marchewki papryka czerwona ulubione przyprawy (sól, pieprz cayenne, zioła prowansalczykie, czosnek granulowany, papryka słodka i ostra) Sposób przygotowania: Pulpety: Wszystkie składniki na pulpety mieszamy najlepiej ręką formujemy kulki obsmażamy(...)patelni żeby zamknąć mięso z zewnątrz a żeby w środku pozostało surowe Sos: Pomidory wrzucamy do rondelka i zaczynamy podgrzewać w miedzy czasie ścieramy jedna średnią marchewkę na tarce druga marchewkę kroimy na pół talarki i dodajemy do pomidorów i wszystko dusimy pod koniec duszenia dodajemy (pokrojoną w kostkę) paprykę i przyprawy i jeszcze chwile dusimy na końcu dodajemy kulki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćgroszku ptysiowego. Krem z brokułów to nie tylko danie zdrowe, bardzo smaczne ale i proste w przygotowaniu. składniki na 4 porcje 500 g brokułów 2 cebule 2 marchewki 1 pietruszka 5 średnich ziemniaków 2 ząbki czosnku 1 litr bulionu 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta gałki muszkatołowej czarny pieprz sól opcjonalnie grzanki lub groszek ptysiowy(...)przepis Cebulę kroimy w kostkę a obrane ząbki w plasterki. Marchewkę i pietruszkę kroimy na mniejsze cząstki a ziemniaki w większą kostkę. Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki. W garnku z rozgrzanym tłuszczem szklimy posiekaną cebulę oraz czosnek często mieszając a następnie wrzucamy pokrojoną marchewkę, pietruszkę oraz ziemniaki, wszystko chwilę dusimy od czasu do czasu mieszając, zalewamy gorącym bulionem i gotujemy
Smakowite Daniazostanie kilka sztuk w paczce, bo uwielbiam takie chrupiące przekąski. (Więcej o piramidkach napisałam tu - klik .) Kto z Was skorzysta z przepisu? Polecam! 1/2 szklanki kaszy jaglanej (suchej) 2 marchewki (średnie) 1 pietruszka (mała) 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki sosu sojowego 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1/2-3/4 łyżeczki słodkiej(...)papryki 1/3 łyżeczki papryki ostrej 2 ząbki czosnku sól, pieprz Dodatkowo: olej (u mnie rzepakowy Woj-Len ) Kaszę należy ugotować w 1,5 szklanki osolonej wody z odrobiną oleju. Marchewkę z pietruszką zetrzeć na dużych oczkach tarki, cebulę pokroić w kostkę, a czosnek drobno posiekać. Warzywa umieścić na patelni z rozgrzanym tłuszczem i smażyć (co jakiś czas mieszając) przez kilkanaście
Di gotujekolejny rok :) W moim domu królują zupy - kremy, także szparagi z decy dowanie do takiej zupy muszą wylą dować. Skła dniki: pęczek szparagów ( 500g) 5 ziemniaków 1 marchewka kawałek selera naciowego pół cebuli ząbek czosnku 100 ml gęstego jogurtu naturalnego świeżo zmielony pieprz sól zioła prowansalskie (ok pół łyżeczki) szczypta chilli 2 liście laurowe, 3 ziarenka angielskiego gałązka lubczyku(...)Przygotowanie: Ziemniaki, marchewkę i cebulę obieramy. Cebulkę drobno siekamy razem z czosnkiem i szklimy na masełku. Ziemniaki, marchewkę, ziele angielskie oraz liść laurowy wrzucamy do garnka i zalewamy wo dą ( do zakrycia warzyw). Szparagi delikatnie obieramy i o dcinamy główki. Po 15 - 20 minutach gotowania ziemniaków do garnka wrzucamy ło dyżki szparagów, cebulkę, selera naciowego i gotujemy
ChilliJemy