marchewka - 20163 przepisów (strona:160/1345)

Sałatka z zielonych pomidorów i marchewki na zimę. 331

się psuć. Teraz się nie zmarnują , będą w zimie do obiadu. Zapraszam po przepis :  Składniki : 2 kg zielonych pomidorów ( średnich lub małych ) 1 kg cebuli 0,5 kg marchewki 1 mały seler 2 średnie pietruszki ( korzeń ) 2 papryki czerwone 2 łyżki soli ( najlepiej nie jodowanej ) 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu kilka ziarenek czarnego pieprzu Marynata : 1 l wody(...)szklanka cukru 1 szklanka octu spirytusowego 10 % Sposób wykonania :   W szystkie warzywa dokładnie umyj. Pomidory pokrój w cienkie plastry. Marchewkę , pietruszkę , cebulę , selera obierz. Cebulę pokrój w cienkie plastry. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Selera i pietruszkę zetrzyj na tarce o małych oczkach. Czerwoną paprykę pokrój w kostkę lub cienkie paseczki. Wszystkie pokrojone warzywa wymieszaj z solą

Przepisy i porady kulinarne
Barszcz ukraiński 178

Jeśli macie ochotę możecie wrzucić je pokrojone w kostkę razem z burakami. Barszcz ukraiński Składniki: 3 podudzia z kurczaka 3/4 szklanki fasoli Piękny Jaś 5-6 średnich buraków 2 marchewki pietruszka kawałek selera kawałek białej kapusty 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka octu winnego/jabłkowego (lub soku z cytryny) 4-5 liście laurowe 6-7 ziarenek ziela angielskiego(...)czym odcedzamy. Kurczaka myjemy, przekładamy do garnka i zalewamy około 3 litrami wody. Gotujemy go na małym ogniu przez godzinę zbierając powstającą szumowinę. Po 30 minutach dodajemy obraną marchewkę, pietruszkę, seler i czosnek. Warzywa mają być w całości. Zupę solimy. Do wywaru dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Po godzinie możemy wyciągnąć mięso i wykorzystać go np. do pierogów

PatiGotuje
Zupa curry z dynią i papryką 125

duża cebula 3 cm korzenia imbiru lub 1 kopiata łyżka domowej pasty imbirowej 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 duża marchewka 3 nieduże ziemniaki 1 papryka słodka 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (może być też z puszki) 500 g dyni (może być mrożona) 1 puszka mleczka kokosowego 1 łyżka oleju do smażenia sól(...)smaku Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, czosnek obieramy i drobno siekamy, a imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Marchewkę, ziemniaki i dynię obieramy, myjemy i odpowiednio kroimy w plasterki i w kostkę. Paprykę myjemy i również kroimy w kostkę. Jeśli używacie dyni mrożonej, to wystarczy tylko rozciąć opakowanie W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek, imbir

Lamarida.pl
Krem brokułowo-cukiniowy 175

zdrowe, odżywcze, pełne wartości danie – do przygotowania w nieco ponad kwadrans. Składniki na 2 – 3 porcje: około 150 g różyczek brokuła 1 nieduża cukinia 1/2 pora 1 średnia marchewka 2 mniejsze ziemniaki 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła klarowanego lub oleju do smażenia (np. ryżowego lub z pestek winogron) nierafinowana sól i przyprawy: 1 liść laurowy, kilka kulek ziela angielskiego(...)smaku garstka natki pietruszki około 500 ml bulionu lub wody 3 łyżki jogurtu lub około 50 – 75 ml śmietany (roślinnej lub zwierzęcej) kiełki lub rzeżucha do podania (opcjonalnie) Marchewkę i pora pokroić na plasterki, ziemniaki w małą kostkę, czosnek na plasterki. W garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz, wrzucić marchewkę, pora oraz liść laurowy, ziele angielskie i gorczycę – posolić

Even Better Food
Zupa cukiniowa 151

koniec gotowania aby się nie rozpadła tylko zachowała swój kształt. składniki: 1 kg młodej cukinii, u mnie żółta i zielona 300 g obranych ziemniaków 1 cebula 1 duża marchewka 1,5 l bulionu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego koperku sól,pieprz ostra papryka do smaku 50 ml śmietanki 30 % do zabielenia Cebulę i marchewkę pokroić w drobną(...)kostkę. Ziemniaki pokroić w średnią kostkę. Cukinię dokładnie umyć i razem ze skórę również pokroić w średnią kostkę. Bulion wlać do garnka i zagotować. Wrzucić pokrojone ziemniaki, marchewkę i cebulę. Gotować aż warzywa będą prawie miękkie. Potem dorzucić jeszcze cukinię oraz posiekaną natkę pietruszki. Gotować jeszcze do miękkości warzyw ale żeby cukinia się nie rozpadła. Do smaku doprawić solą, pieprzem

Monia miesza i gotuje
Lasagne cukiniowa z sosem bolońskim i szpinakiem 183

dzisiaj. Polecam szczególnie osobom na diecie keto/LCHF. LASAGNE CUKINIOWA Z SOSEM BOLOŃSKIM I SZINAKIEM Składniki: - 400g mięsa wieprzowego (np. łopatka) - 400g mięsa wołowego (np. łopatka) - 2 duże cebule - 2 marchewki - 3 łodygi selera naciowego - 3 cukinie - 4 ząbki czosnku - 690g przecieru pomidorowego - 1 opakowanie szpinaku - 1 opakowanie (250g) ricotty - 3 opakowania (375g) mozzarelli  - 1 jajko - oliwa z oliwek(...)papryczka chili - sól, pieprz, papryka słodka, bazylia - lampka czerwonego, wytrawnego wina Mięso zmielić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę i seler zetrzeć na tarce.  Przygotowanie sosu bolońskiego: 2/3 cebuli zeszklić na oliwie z oliwek. Dodać marchewkę i seler, doprawić solą i pieprzem i dusić na patelni przez kilka minut. Następnie dodać przecisnięte przez praskę (lub posiekane) 2 ząbki czosnku

Zgrabne Gotowanie
Papryka faszerowana mięsem, ryżem, warzywmi 119

Każdego lata obowiązkowo na obiad - świeża papryka z mięsem i warzywami. Składniki: 4 duże papryki, 2 saszetki ryżu, 800 g mięsa mielego wieprzowo - wołowego cuknia, marchewka, cebula, pomidor, jajko, łyżeczka słodkiej papryki, majeranek, sól, pieprz Przygotowanie: Ryż gotujemy 2 minuty krócej niż na istrukcji na opakowaniu. Cebulę kroimy w większą kostkę i smażymy. Osobno smażymy mięso mielone, które doprawimy solą(...)pieprzem, majerankiem oraz papryczką. Marchewkę obieramy i wraz z cukinią ścieramy na grubych oczkach. Pomidora należy sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Z papryki należy odkroić górę i wyczyścić. Mieszamy składniki farszu: mięso, ryż, marchewkę, cukinię, pomidor, jajko. Napełniamy papryki. Pieczemy około 30-40minut w temp. 180 stopni. #MyVictorinox

Lena Gotuje
Chleb na dzikich drożdżach z wody zakwasowej marchwiowo - pietruszkowej z tartą marchewką 146

Zrobiłam wodę, starłam marchewkę, zrobiłam zakwas a potem to już samo rosło a chleb fajny, sprężysty miąższ,wilgotny od marchewki, chrupiąca skórka, taki rezultat mnie zaskoczył. Zapraszam do wypiekania własnego, zdrowego pieczywa. Zapraszam po raz kolejny bo pieczenie chleba to nic trudnego a potem cieszymy się dobrym zdrowiem. Chleb ten nie wymaga dużo pracy, tylko potrzebuje czasu aby wyrosnąć. Można(...)sobie regulować godziny pieczenia tak aby Wam pasowało. Chleb na dzikich drożdżach z wody zakwasowej marchwiowo - pietruszkowej z tartą marchewką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
DORSZ POD ZIOŁOWĄ KRUSZONKĄ NA DELIKATNYM PUREE Z KALAFIORA I SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ 220

laktozy) łyżka masła szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku 1/2 małej kapusty pekińskiej 5cm białej części pora (lub 1 mała dymka razem z zieloną częścią) średnia marchewka jabłko sól, pieprz do smaku Dorsza umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć delikatnie solą i pieprzem, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Przygotować kruszonkę. W misce wymieszać mielone migdały i tarty(...)pieprzem. Zblendować na gładką masę za pomocą blendera, jeśli puree jest zbyt gęste, dolać odrobinę mleka, pozostawionego po odcedzeniu. Kapustę pekińską drobno poszatkować, dodać pokrojonego drobno pora (lub dymkę). Marchewkę i jabłko obrać ze skórki. Marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach, jabłko na większych, także dodać do surówki. Doprawić solą i pieprzem do smaku, wymieszać dokładnie. Upieczoną rybę podawać

Dietolog
Sałatka z kalafiora i ogórków w kurkumie i musztardzie – do słoików na zimę 406

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z kalafiora i ogórków w zalewie pomidorowej – do słoików na zimę – Składniki: Składniki na sałatkę: 2 średniej wielkości kalafiory (ok. 1500g) 700 g marchewki 700 g ogórków gruntowych 500 g cebuli 500 g czerwonej papryki 1 duży pęczek kopru Składniki na zalewę: 1 i 1/4 szklanki octu spirytusowego 10% 1 i 1/2 szklanki cukru(...)łyżeczek musztardy rosyjskiej 1 łyżeczka kurkumy *szklanka o pojemności 250ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z kalafiora i ogórków w zalewie pomidorowej – do słoików na zimę – Wykonanie: Marchewkę obrać. Ogórki dokładnie umyć i pozostawić skórkę. Kalafiory podzielić na drobne różyczki. Ogórki pokroić w plasterki, paprykę w paski, a cebulę pokroić w cienkie piórka – lub pokroić robotem kuchennym

Kulinarne Przeboje
Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki 222

Surówka typowo obiadowa, praktycznie do każdego rodzaju mięsa. Składniki: główka kapusty pekińskiej, 2 duże marchewki, jabłko, duża cebula, łyżka soku z cytryny, łyżka oleju, sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Marchewkę, jabłko i cebulę obieramy ze skóry. Marchewkę z jabłkiem ścieramy na grubych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Kapustę po dokładnym umyciu szatkujemy. Wszystkie

Lena Gotuje
Lasagne bologne 138

postanowiłam go nieco udoskonalić, a rezultaty możecie podziwiać poniżej. Składniki: ok 12 płatów makaronu lasagne 2-3 łyżki dobrej jakości przecieru pomidorowego puszka pomidorów krojonych duża cebula 2 duże marchewki 600 gram mięsa wieprzowo - wołowego 300 g ulubionego sera u mnie gouda łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 2 łyżki bazylii suszonej łyżeczka oregano sól pieprz beszamel: 3 łyżki masła szklanka(...)mleka 3 łyżki mąki szczypta gałki muszkatołowej szczypta soli łyżka masła dodatkowo: dwie łyżki masła Przygotowanie: Marchewkę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach na tarce. Cebulę drobno siekamy podsmażamy na małej ilości tłuszczu do zeszklenia się cebuli. Dodajemy mięso mielone oraz marchewkę i smażymy kilka minut. Na koniec dodajemy bazylię, oregano, sól, pieprz oraz przecier pomidorowy i pomidory w puszce

Lena Gotuje
ZAPIEKANKA PASTERSKA INACZEJ 236

farsz: 300 g zielonej soczewicy 4 duże pieczarki 2 marchewki 1 duża cebula 2 łyżki przecieru pomidorowego szczypta tymianku 3 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki chilli 1/2 łyżeczki wędzonej papryki sól  pieprz 2 liście laurowe olej ziemniaczane puree: 3 ziemniaki 1 marchewka 1/3 szklanki mleka  3 łyżki masła  szczypta gałki muszkatołowej sól  twardy ser kozi do posypania(...)pokrojone w kostkę pieczarki i smażymy kolejne 3 minuty. Teraz dodajemy przecier, wędzoną paprykę. Smażymy chwile. Dodajemy soczewicę i zdejmujemy z ognia. przyprawiamy całość solą i pieprzem. Ziemniaki z marchewką ugniatamy tłuczkiem, przyprawiamy gałką. Do formy wykładamy farsz, na górę dajemy ziemniaki. Posypujemy startym kozim serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. Smacznego

KuchcikoweLove
Aromatyczna kasza jaglana z pieczonymi marchewkami i kalafiorem 120

kolendry, spora szczypta ostrej papryki 1 łyżka oleju 3 cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem lub 2 szalotki lub 1/2 małej czerwonej cebulki spora garść świeżej kolendry około 400 g marchewek około 300 g różyczek kalafiora 3 – 4 łyżki oleju (np. ryżowego, z pestek winogron lub roztopionego kokosowego) nierafinowana sól i przyprawy do warzyw: 2 łyżeczki garam masala, po 1 łyżeczce(...)słodkiej papryki i kuminu, ostra papryka do smaku garść posiekanych pistacji, płatków migdałowych lub kokosowych 2 garście młodego szpinaku Młode, niewielkie marchewki oskrobać i przekroić wzdłuż na połówki, starsze, większe marchewki obrać i pokroić na kilka mniejszych kawałków. Większe różyczki kalafiora przekroić. Warzywa wyłożyć na blachę, posypać przyprawami i solą, polać olejem i dokładnie wymieszać. Piec w 160°C przez

Even Better Food
Pomidorowy kapuśniak z ziemniakami 148

jest lekki, łatwy do przygotowania z warzywami, w zupełności wystarczy za dwu daniowy obiad. Składniki: 60 dag świeżej kapusty 5 małych ziemniaków 25 dag cienkiej kiełbasy np. zwyczajnej 2 marchewki 1 pietruszka 3 świeże pomidory malinowe 10 cm kawałek pora 1 łyżka koncentratu pomidorowego Pęczek natki pietruszki Pęczek świeżego koperku Sól do smaku Pieprz do smaku Szczypta ostrej papryki(...)łyżki masła Jak wykonać ? Kapustę myjemy, drobno szatkujemy nożem, obraną pietruszkę i marchewkę kroimy w krążki, por, ziemniaki i kiełbasę   w kostkę. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy ziemniaki, marchewkę , pietruszkę, kiełbasę  oraz por, dusimy 10 minut pod przykryciem, po tym czasie wrzucamy poszatkowaną kapustę, zalewamy wodą tak aby przykryła warzywa, gotujemy 15 minut na wolnym ogniu

Wanilia i Kardamon