marchewka - 20163 przepisów (strona:167/1345)

Marchewkowa panna cotta 152

Podczas ostatnich zakupów, zostałam poczęstowana małym deserem. Była to panna cotta na bazie soku z marchewki. Tak bardzo mi smakowała, że zaraz po powrocie do domu, postanowiłam zrobić taką samą. Użyłam kupionego soku marchewkowego (tzw jednodniowego) ale oczywiście najlepiej użyć świeżo wyciśniętego. Ja deseru nie słodziłam, można dosłodzić do smaku. Podawać z ulubionym sokiem, najlepiej lekko kwaśnym. U mnie był(...)domowy sok malinowy. Polecam! składniki 200 ml soku z marchewki 300 ml śmietanki 30% 4 listki żelatyny (lub ilość przewidziana na 500 ml płynu) cukier lub ksylitol do smaku - opcjonalnie do podania Mus lub sok z dowolnych owoców - jagód, truskawek, malin  przygotowanie Listki żelatyny zalać zimną wodą w misce odpowiedniej wielkości i pozostawić do namoczenia na ok 10 minut

Stare Gary
Karczma pod Łosiem na farmie Wawrzyńca - lokal w Wawrowie 154

nieapetyczności. 3 plasterki jakiegoś grzybka nie uczyniły tej zupy smaczną. Zestaw dziecięcy Pinokio jest w ogóle dość ciekawy, bo w menu uwzględniono białą kapustę, a podano (bez pytania) marchewkę. Celowo piszę "marchewkę", bo nie była to żadna surówka, lecz łyżka zwykłej startej na tarce marchewki skropiona czymś kwaśnym. Frytki nie wyglądały na robione na miejscu, ale na mrożonkowe, średniego gatunku

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wołowina po burgundzku 103

wołowiny, 1/2 łyżeczki wędzonej papryki sypkiej, 3 przepołowione ząbki czosnku w łupinkach bulion: 2 litry wody, plaster boczku, plaster mięsa wołowego,2 listki laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 cebula, 1/4 selera 600g wołowiny 2 marchewki 300g pieczarek 1 cebula 1 por 2 łyżki przecieru pomidorowego 250 ml wina burgundzkiego (np. hermitrage) 2 łyżki oleju słonecznikowego(...)kawałki, umieścić w marynacie. Schłodzić przez noc. Ugotować bulion, przestudzić. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso, obsmażyć chwilkę na dużym ogniu.Dorzucić posiekaną cebulę, pora, pokrojoną w kostkę marchewkę oraz pieczarki. Podlać połową przygotowanego bulionu i po kwadransie połową porcji wina. Dusić pod przykryciem na małym ogniu. Dodać przecier. Po odparowaniu płynu ponownie podlać bulionem i winem. Dusić do miękkości

Raj dla Podniebienia
Zupa marchewkowo – kokosowa 98

zdradzać innym swoich receptur, zawsze odpowiadam, że nie, bo każdy wykorzysta do przygotowania potrawy ten sam składnik, ale każdy włoży w to swoją część serca… Składniki 600 g marchewki 2 litry bulionu jarzynowego (marchewka, pietruszka, por, seler, natka pietruszki, kapusta włoska, cebula) 400 ml mleczka kokosowego 100 g wiórków kokosowych 4 – 5 łyżek śmietanki kremówki 1/2 łyżeczki kolendry(...)kroimy wzdłuż na kawałki i rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 -200 C przez 15-20min. Gotujemy bulion warzywny. Do bulionu dodałam kilka małych marchewek, korzeń pietruszki, kawałek selera, połówkę pora, kawałek kapusty włoskiej i dużą cebulę. Po ugotowaniu usuwamy jarzyny. Do gotowego bulionu wkładamy pieczoną marchew, wiórki kokosowe, doprawiamy kolendrą, imbirem, gałką, solą

Raj dla Podniebienia
Nudności w ciąży, jak sobie radzić domowymi sposobami + przepis na zdrową przekąskę. 164

imbir? Może być dodawany do wytrawnych potraw lub słodkich przekąsek lub dodatkiem do herbaty. Poniżej przepis zawierający imbir oraz inne wartościowe przyprawy, bez dodatkowego cukru. Kuleczki swoją słodycz zawdzięczają marchewce i daktylom.   Składniki (około 5 porcji) duża marchewka pół szklanki daktyli pół szklanki płatków owsianych pół szklanki orzechów pekan łyżka masła orzechowego łyżka oleju kokosowego lub łyżka masła łyżeczka(...)imbiru łyżeczka cynamonu pół łyżeczki kurkumy wiórki kokosowe do obtoczenia Sposób przygotowania: Marchewkę zetrzyj na tarce. Orzechy oraz daktyle posiekaj. Zmiksuj wszystko (za wyjątkiem wiórków kokosowych) za pomocą malaksera lub blendera. Następnie uformuj małe kuleczki, które później obtocz w wiórkach kokosowych

wysmienity
Curry z kurczaka i mango z pomarańczową nutką 141

filetu z kurczaka 2 łyżeczki pomarańczowej pasty curry 2 ząbki czosnku łyżeczka curry w proszku sól, pieprz do smaku płaska łyżeczka mielonego ziela angielskiego kilka kropel ciemnego sosu sojowego marchewka cebula sok z jednej pomarańczy łyżeczka miodu kwiatowego 3 spore łyżki mleczka kokosowego pęczek natki pietruszki Przygotowanie Mięso pokroić w cienkie paseczki. Doprawić solą, pieprzem, zielem angielskim, curry i czosnkiem(...)przeciśniętym przez praskę. Podsmażyć na łyżce oleju. Następnie dodać posiekaną cebulę. Chwilę trzymać jeszcze na ogniu niech cebula się zeszkli. Wlać mleczko kokosowe - wymieszać.  Marchewkę obrać pokroić w plasterki. Podsmażyć na łyżeczce masła - skropić miodem i zalać sokiem pomarańczowym. Gotować do miękkości ok 10 minut. Mango obrać i pokrojone (dowolnie, kostka -słupki) dodać do mięsa razem z marchewką

Gaździnka warzy
pyszne warzywno- jajeczne danie na obiad z piekarnika... 151

Składniki: ziemniaki młode 1,5 kg, cebula 4 sztuki, czosnek 2 główki, marchewka 8 sztuk/mniejsza, olej rzepakowy - ile potrzeba, przyprawa do ziemniaków 1/2 opakowania, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, jajka 8 sztuk "L", natka pietruszki 1 pęczek młode ziemniaki, mniejsze marchewki gotować w nie solonej wodzie do prawie miękkości, wystudzone obrać ze skórki blaszka posmarowana olejem(...)dnie rozłożyć pokrojone ziemniaki, pokrojone marchewki następnie dodać plastry cebuli, całe ząbki obranego czosnku, posmarować wszystko pędzelkiem maczanym w oleju rzepakowym posypać wymieszanymi przyprawami, na wierzch ostrożnie wbić jajka, natkę pietruszki w rozdrabniaczu zmiksować i posypać po jajkach i ziemniakach piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 35 minut, następnie na termoobiegu w 170 C piec

W Mojej Kuchni Lubię
Polędwiczki w piwie. 164

Składniki (2 os.): 300 g polędwiczki wieprzowej 1 cebula 1 średnia marchewka 250 ml piwa ciemnego 5 ziarenek ziela angielskiego 6 goździków sól, papryka ostra mielona Polędwiczkę płuczemy, kroimy w plastry (ok. 1 cm), obsmażamy na masełku z każdej strony. Na osobnej patelni podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę oraz marchewkę pokrojoną w pół talarki. Następnie zalewamy nasze mięso piwem, dodajemy(...)cebulę z marchewką, oraz doprawiamy wszystkimi przyprawami. Dusimy do miękkości mięsa pod przykryciem (od czasu do czasu obracamy polędwiczki). Kiedy już będzie miękkie, wyciągamy na talerze i jeśli jest taka potrzeba zagęszczamy sos łyżeczką mąki. Podajemy z ziemniaczkami lub kluskami. Smacznego

Moje-pitraszenie
Surówka z jabłka i marchewki do obiadu 113

surówki. Ziemniaki w małej ilości i kawałek jakiegoś mięsa przy takim dodatku smakują wybornie. Ponadto to zawsze porcja potrzebnych witamin podana na talerzu. Składniki na 3 osoby: 2 duże marchewki 2 duże soczyste jabłka 150 g gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka soku z cytryny sól i pieprz do smaku  szczypta cukru ( opcjonalnie) Sposób przygotowania: Marchewkę(...)jabłka obrać i zetrzeć na tarce warzywnej, dodać sok z cytryny, przyprawy, jogurt i majonez. Dokładnie wymieszać i pozostawić na 10-15 minut, aby marchewka zmiękła, a smaki się połączyły. Smacznego

Gosia gotuje
Indyk w herbacie z czarnym ryżem 137

gulaszu z indyka łyżka soku z cytryny 2 torebki herbaty Teekanne Detox&Slim  ( Pokrzywa (51%), mięta zielona, herbata zielona (11%), mięta pieprzowa, owoc dzikiej róży ) pieprz ziołowy marchewka z groszkiem -mrożona , tyle ile chcesz puszka pomidorów krojonych 2 listki świeżej melisy opcjonalnie ugotowany na sypko ryż czarny sól himalajska różowa do smaku  do smaku oliwa z oliwek(...)rozgrzej dużą patelnię z niewielką ilością oleju kokosowego, wrzuć mięso i smaż delikatnie. Po chwili wrzuć pokrojonego w kostkę selera naciowego- ile chcesz. Duś. Po jakimś czasie dodaj mrożoną marchewkę z groszkiem- duś do chwili, aż marchewką będzie miękka. Następnie wlej puszkę z pomidorami, dodaj melisę, dosmacz solą. Przykryj i duś całość około 15 minut. Przygotuj ugotowany na sypko czarny

Z Kuchni Do Kuchni
Szybka zupa z łososiem i szpinakiem / Easy salmon and spinach soup 327

pokrojonego w grubszą kostkę 4 łyżki masła 1 duży por, posiekany na plasterki 750 ml bulionu rybnego lub warzywnego 400 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę 1 duża marchewka pokrojona w plasterki 1/2 szklanki świeżego koperku, drobno posiekanego 1 szklanka śmietanki 36% 1 duża garść szpinaku baby sól i pieprz do smaku Przygotowanie (Cuisine Companion): Włóż masło i pora(...)misy robota z nakładką mieszającą i włącz program P1 slow cook. Po sygnale dodaj bulion, ziemniaki, marchewkę i połowę koperku, włącz program P2 na 20 minut. 5 minut przed końcem programu dodaj łososia, śmietankę i szpinak. Po usłyszeniu sygnału wyłącz robota, dopraw i podawaj zupę z chrupiącym chlebkiem. Smacznego! Przygotowanie tradycyjne: W średnim rondlu rozgrzej masło, włóż pora i podsmaż

karmelowy
Naturalny krem z nagietka ( pielęgnuje skórę , przyśpiesza gojenie ran ). 110

wygląd i blask skórze. Zawarte w tych kwiatach substancje pomagają regenerować skórę. Oto przepis na krem z nagietka tylko z naturalnych składników. Składniki : 10 świeżych kwiatów nagietka 3 dkg marchewki 15 dkg ghee ( klarowane masło ) Sposób wykonania :   K larowane masło ghee podgrzej w rondelku. Z kwiatów nagietka oderwij płatki, posiekaj drobno. Marchewkę umyj dokładnie, osusz, i zetrzyj na tarce(...)małych oczkach. Startą marchewkę i posiekane płatki nagietka dodaj do tłuszczu, wymieszaj. Gotuj przez godzinę na małym ogniu, nie dopuszczając do zagotowania i mieszając co jakiś czas. Otrzymany płyn przecedź przez gęste sitko lub gazę i przelej do wyparzonego słoiczka, szczelnie zamknij

Przepisy i porady kulinarne
Spaghetti Bolognese 127

Składniki na ok. 3 porcje : • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 1 marchewka • 300g mięsa mielonego • 2 łyżki oleju • 1 puszka krojonych pomidorów lub pulpy pomidorowej (ok. 400ml) • 3 łyżki przecieru pomidorowego • 100ml wywaru mięsnego • 2 łyżeczki suszonego oregano • sól, pieprz • 300g makaronu Spaghetti • tarty parmezan do posypania Sposób przygotowania : 1. Cebulę i czosnek obrać i poszatkować. 2. Marchewkę umyć, obrać(...)pokroić w drobną kostkę. 3. Cebulę i czosnek chwilkę podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone. Kolejno dodać marchewkę. Wszystko razem chwilę smażyć. Dodać pomidory w puszcze (razem z sosem z puszki), przecier pomidorowy i wywar. Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 minut. Przyprawić solą, pieprzem i oregano. 4. Spaghetti ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić na durszlaku

KUCHNIA POLSKA
Gotowane roladki z warzywnym nadzieniem 125

zdrowa alternatywa mięsnych roladek. Takie mięso możemy również przygotować w parowarze. Idealne dla osób będących na diecie. 500 g fileta z piersi kurczaka Sól Pieprz Słodka czerwona papryka 1 marchewka Świeży koperek Świeża natka pietruszki 150 g pieczarek 1 cebula Olej do smażenia Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę drobno siekamy. Przesmażamy je na patelni. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce(...)piersi kurczaka kroimy na płaty i rozbijamy pod folią spożywczą delikatnie tłuczkiem. Doprawiamy z każdej strony solą i pieprzem. Każdy płat mięsa od wewnętrznej strony obsypujemy słodką papryką. Układamy marchewkę, koperek, natkę pietruszki oraz przesmażone z cebulą pieczarki. Mięso zwijamy w ciasną roladkę. Owijamy ją bardzo szczelnie folią spożywczą. Końce możemy zawiązać, jeżeli boimy się, że roladka się rozpadnie. Przygotowane

VioletoweKucharzenie
Ogorkowa - moja pierwsza w zyciu 157

receptur naprawdę dla każdego bo i z dostępnych składników. Ogórkowa to o niej tu mowa była zupą mojego dzieciństwa. Pamiętam, że zawsze wydłubywałam z niej znienawidzoną wówczas przez mnie marchewkę. Mama gotowała ja zawsze na wołowym bulionie. Ona zjadała tzw. sztukę mięs z sosem musztardowym albo ogórkowym (ależ to wtedy było obrzydlistwo dla nas!!!)  a my zupę. Moje dzieci(...)też jadła ze smakiem i to dwa dni z rzędu (oczywiście ona bez sosu sojowego). POLECAM! Ogorkowa - moja pierwsza w życiu 2 litry wywaru warzywnego 4 spore ziemniaki 1 marchewka starta na tarce o grubych oczkach 2 szklanki ogórków kiszonych startych na grubych oczkach 1 łyżka sosu sojowego natka pietruszki sól, pieprz Wywar zagotowujemy, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę

Dzieje kuchennej Wiewióry