marchewka - 20163 przepisów (strona:169/1345)

Szybkie ziemniaki z marchewką - dodatek obiadowy 113

Idealny dodatek do obiadu kiedy nie ma się czasu na gotowanie ziemniaków. Przygotowanie zajmuje maks 20 minut. No i ma się trochę inny smak... Składniki: 2 spore marchewki 3-4 średnie ziemniaki 2 łyżki oleju rzepakowego czosnek  sól papryka słodka mielona Marchewkę obrać i pokroić na plasterki o grubości 3-4 mm. Wrzucić na patelnię na rozgrzany olej(...)lekko podsmażyć. W tym czasie obrać ziemniaki, opłukać i osuszyć. Pokroić w mniej więcej równą kostkę i dorzucić do marchewki. Posypać przyprawami, przykryć i smażyć od czasu do czasu mieszając. Dodatek jest gotowy kiedy ziemniaki są miękkie - po jakichś 15 minutach od wrzucenia na patelnię. Warzywa można mniej lub bardziej przypiec  - w zależności od preferencji. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Orientalny gulasz z indyka 216

ostry, orientalny smak. Oczywiście ostrość można regulować dowolnie. Składniki: ok. 500 g piersi z indyka 1 średnia cebula - ja użyłam małej cebuli i resztek cebuli ze szczypiorkiem 2 spore marchewki 5 łyżek oleju rzepakowego 2-3 ząbki czosnku Mieszanka przypraw: sól, pieprz, 1/2 łyżeczki kardamonu, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki, szczypta mielonej ostrej papryki, duża szczypta(...)przyprawach, rozgniecionym czosnku i dwóch łyżkach oleju. Odstawić na ok 30 minut.  Na patelnie wlać 3 łyżki oleju i wrzucić cebulę pokrojoną w grube piórka. Zeszklić. Dodać marchewkę i dalej smażyć.                              Następnie wrzucić zamarynowanego indyka i podsmażyć całość. Dolać ok 100-150 ml wody

Ze smakiem bez glutenu
Tradycyjna sałatka jarzynowa 121

imprez rodzinnych. Idealna na jesienne czy zimowe stoły. No i ma milion wersji - co kucharka/ kucharz to inny przepis i smak:-) Składniki: 3 ziemniaki sałatkowe - średniej wielkości 3 duże marchewki 1/2 korzenia selera 1 duża pietruszka 4 jajka ugotowane na twardo 3 jabłka - ewentualnie obrane ze skórki 4-5 ogórków kiszonych - jeśli ogórki są malutkie można użyć nawet 8 sztuk(...)majonez - moim zdaniem najlepszy tradycyjny...:-) duża puszka zielonego groszku plus ewentualnie cebula sól, pieprz, łyżka musztardy Jarzyny (ziemniaki, marchewki, seler, pietruszka) ugotować na pół miękko - ok. 15-20 minut od zagotowania. Odlać wodę, wystudzić. W trakcie stygnięcia jeszcze zmiękną. Ja sprawdzam miękkość widelcem - jeśli wbiję w marchewkę to trzeba odcedzać. Wystudzić całkowicie i obrać. Wszystkie składniki pokroić na drobną kostkę

Ze smakiem bez glutenu
Sajgonki z mięsem mielonym 155

przyprawy chińskie i użyć innych, ulubionych przypraw. Składniki - na ok. 20 sajgonek: 500 g mięsa mielonego - użyłam mieszanki wieprzowo-wołowej 1 średnia cebula dwie gałązki selera naciowego 2 średnie marchewki garść suszonych grzybów mun  dwie łyżki oleju rzepakowego lub ryżowego sos sojowy przyprawa do potraw chińskich 2-3 cm świeżego imbiru sól, pieprz jajko 2 opakowania papieru ryżowego Marchewkę(...)Cebulę obrać i posiekać w piórka. Selera naciowego pokroić na kawałki ok 1/2 cm. Grzyby mun namoczyć, odsączyć i pokroić. Na patelnię wlać olej. Wrzucić cebulę i zeszklić. Dodać marchewkę i podsmażyć do zeszklenia. Dodać selera i dalej lekko podsmażyć. Następnie dodać grzyby, imbir, przyprawy i sos sojowy - 2-3 łyżki. Solenie lepiej zostawić na koniec.  Podsmażyć krótko

Ze smakiem bez glutenu
Kapusta marynowana - a'la chińszczyzna 153

tylko do chińszczyzny, np. domowych sajgonek, ale również do wszelkich dań mniej lub bardziej typowo polskich. Skł adniki: 1/2 małej główki kapusty białej 1 duża lub 2 mniejsze marchewki Marynata: 1/4 szkl oleju 1/3 szkl octu ryżowego lub jabłkowego (ryżowy jest mniej kwaśny, jabłkowy jest bardziej kwaśny - ja robię wersję z jabłkowym) 1/4 szkl cukru 1 płaska łyżeczka soli(...)duże ząbki czosnku Kapustę oczyścić z wierzchnich liści i poszatkować. Marchewkę obrać i zetrzeć na jarzynówce. Zrobić marynatę. Do rondelka wlać ocet, dodać cukier, sól i czosnek i podgrzać całość. Dodać olej i doprowadzić do wrzenia i do rozpuszczenia się cukru. Tak przygotowaną, gorącą marynatą zalać kapustę z marchewką i dokładnie wymieszać.  Kapustę przełożyć do słoja lub wiaderka plastikowego

Ze smakiem bez glutenu
Kapusta gospodyń z Nawsia – kuchnia podkarpacka 177

przygotowywano ją z przecierem pomidorowym, koperkiem i cebulową zasmażką. Dzisiaj proponuję podkarpacki specjał z okolic Wielopola Skrzyńskiego (powiat ropczycko-sędziszowski). Od pokoleń gospodynie z Nawsia młodą kapustę przygotowują z marchewką, koperkiem i śmietaną. Charakterystyczny smak kapusta z Nawsia zawdzięcza odrobinie octu, który nadaje jej lekkiej kwaśności. Oryginalny przepis dostosowany jest do białej kapusty dostępnej od końca wiosny do jesieni – kapusty(...)kapusty, zmniejszyłam ilość masła i śmietany o połowę. Polecam szczególnie z młodymi ziemniaczkami i kotletami mielonymi. Kapusta gospodyń z Nawsia - kuchnia podkarpacka Składniki: 1 duża główka młodej kapusty 1 marchewka ½ szklanki rosołu 75 g masła 1/2 szklank1 śmietany 1 łyżeczka octu 1 łyżka mąki sól 1 pęczek koperku Kapustę szatkujemy, zalewamy gorącą wodą i gotujemy. Po zagotowaniu odlewamy wodę

Trzeci talerz
Majowa zupa z pokrzywą 126

fareast-language:EN-US;} U mnie dzisiaj pyszna majowa zupa z pokrzywą  Składniki: 1 ćwiartka z kurczaka lub udko 2 spore szklanki młodych czubków z pokrzywy 3 marchewki 3-4 ziemniaki kawałek selera kawałek białej części pora mała cebula 1-2 ząbki czosnku 4 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego śmietanka 30% 2 spore łyżki masła sól, pieprz(...)warzywa są już miękkie dodać duszoną pokrzywę i gotować jeszcze około 10 minut. Po wyłączeniu już ognia pod garnkiem dodać do zupy śmietankę. Zazwyczaj warzywa do zupy poza marchewką kroję w kosteczkę a marchewkę ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach jednak tym razem użyłam włoszczyzny w paskach

W garach u Gosi
Rosół z kurczaka 174

rozchodzi się po całym domu, a najlepszy jak dla mnie to taki z makaronem w kształcie nitek lub z ugotowanymi ziemniakami. Rosół z kurczaka Składniki: 1 korpus kurczaka 3 marchewki 2 korzenie pietruszki 1/4 kapusty włoskiej 1/4 selera kawałek pora sól do smaku Przygotowanie: Korpus z kurczaka myjemy. Wkładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą. Solimy i gotujemy na średnim ogniu(...)Podczas gotowania, wytworzą się na powierzchni szumowiny, które zbieramy najlepiej łyżką cedzakową. Zmniejszamy ogień. Do garnka wrzucamy wcześniej obrane marchewki i pietruszki oraz kapustę włoską, pora i kawałek selera. Gotujemy przez minimum 2 godziny. Rosół z kurczaka podajemy z pokrojoną na plasterki marchewką i natką z pietruszki. Najlepiej smakuje  z makaronem, kluseczkami lub ugotowanymi ziemniakami

Moja smaczna kuchnia
Marchewkowo szczypiorkowy drożdżowy warkocz z serowym farszem 177

Ciasto drożdżowe zyskało piękny kolor dzięki startej marchewce oraz oryginalny smak za sprawa szczypiorku. Z każdego kawałka wypływa ciągnący ser. Tak przygotowane danie może być chlebkiem do dań głównych lub rodzajem pizzy z sosem. Ciasto: 2 ¾ szklanki mąki pszennej 3 łyżki oleju 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 1 marchewka ½ pęczka szczypiorku 1 szklanka letniej wody(...)łyżki szczypiorku 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego Pieczarki kroimy w plasterki. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól i cukier, wlewamy olej. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Szczypiorek drobno siekamy. Warzywa dodajemy do mąki. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, przelewamy do miski. Całość wyrabiamy na gładkie i zwarte ciasto

VioletoweKucharzenie
Fit kotlety z piersi kurczaka 120

szybkie w przygotowaniu. Mimo, że niskokaloryczne, to są bardzo syte. Jest to porcja dla ok. 3 osób lub dwóch z apetytem. Składniki: 400 g piersi z kurczaka 2 średnie marchewki (ok 200 g.) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki mąki pełnoziarnistej 2 łyżki oleju Wykonanie: Pierś i obraną marchewkę pokroić w średnie kawałki i ugotować na wodzie(...)parze. Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę dodając mąkę. Do całości dodać ugotowanego wcześniej kurczaka z marchewką. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość smażyć jeszcze chwilę. Następnie przełożyć do miski i zblendować. Można formować kotleciki lub ułożyć uzyskaną masę bezpośrednio na talerzu. Podawać z ziemniakami lub z samymi warzywami. Smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno

Mojewlasne.pl
Gulasz ziemniaczany z marchewka i cydrem 139

Nicole Just "La Veganista. Jedzmy szczęśliwie. Super food". Zmieniłam trochę składniki i proporcje.  Moi mięsożercy do gulaszu dostali mielone kotlety, ja zjadłam go z chlebem :) Gulasz ziemniaczany z marchewka i cydrem 1,2 kg ziemniaków (u mnie młode) 3 marchewki 2 czerwone papryki 2 cebule 5 łyżek oleju 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka mąki pełnoziarnistej (pszennej lub żytniej(...)cydru sól po pół łyżeczki wędzonej papryki, ostrej papryki, suszonego oregano, suszonego tymianku po 1 łyżeczce francuskiej musztardy i syropu z agawy Ziemniaki i marchewki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę podobnej wielkości. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. W dużym rondlu rozgrzewamy 3 łyżki oleju i podsmażamy mieszając przecier wymieszany z mąka przez ok 3 minuty. Dodajemy pozostały olej

Dzieje kuchennej Wiewióry
Grecka pomidorowa 108

rosole, przeważnie w poniedziałki króluje na polskich stołach. Aby nieco urozmaicić tę potrawę, proponujemy Wam w wersji z fetą i makaronem ryżowym.  Składniki 500 g  pomidorów 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 1 mała pietruszka pół pęczka natki pietruszki 2 szalotki 2 ząbki czosnku oliwa 750 ml bulionu cielęcego 2 gałązki tymianku gałązka lubczyku 100 g makaronu ryżowego(...)sól pieprz 100 g sera feta koncentrat pomidorowy     Przygotowanie   Marchewkę, selera naciowego i korzeń pietruszki pokroiłem w kostkę, natkę posiekałem. Pomidory sparzyłem, zdjąłem skórkę, usunąłem pestki a miąższ pokroiłem w kostkę. Rozgrzałem w garnku trochę oliwy, wrzuciłem posiekaną cebulę, czosnek i szalotki, mocno zrumieniłem. Dodałem marchewkę, seler i pietruszkę z natką, chwilę smażyłem. Dodałem pomidory, przykryłem, dusiłem

R'n'G Kitchen
WEGAŃSKIE CIASTKA MARCHEWKOWE (BEZ CUKRU I GLUTENU) 194

Apel do wszystkich wyciskaczy soków! Nie wyrzucajcie pulpy, szczególnie z marchewki, bo można z niej przyrządzić uzależniające ciastka. Ich przygotowanie zajmuje chwilkę, a przyjemność z jedzenia pozostaje w pamięci na długo. Takie ciacha mogą posłużyć za przekąskę do pracy, szkoły, drugie śniadanie czy deser po obiedzie. Pulpę z marchewki w połączeniu z kilkoma składnikami możemy uformować w duże ciastka, muffinki(...)glutenu, a więc zdrowsze niż te typowe! Oprócz tego są bardzo niedrogie. Zatem do dzieła! Składniki na 3 duże ciastka o średnicy 11 cm: 1 szklanka wytłoczyn z marchewki (pulpa z 3 dużych marchwi), 2 łyżki płatków owsianych bezglutenowych, 3 łyżki płatków jaglanych, 2 łyżki domowej konfitury wiśniowej (u mnie bez cukru, słodzonej sokiem jabłkowym), 1 łyżka oleju kokosowego. Wykonanie

Jeść, by żyć w zdrowiu
Gulasz z szynki z groszkiem 138

zwłaszcza z ziemniakami. Ja wolę z kaszą, ale dzisiaj zostałam przegłosowana…he, he… Jeżeli już gotuję szybki obiad to nie może się obyć bez błyskawicznej surówki z marchewki i majonezu. Gulasz gotuję niemalże zawsze wieczorem. Po przyjściu z pracy pozostaje mi ugotować ziemniaki i zrobić surówkę. 30 minut i obiad jest już gotowy! Fast food w zdrowym wydaniu(...)cebula 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 150 g zielonego groszku, mrożonego pęczek kopru ¼ łyżeczki białego pieprzu ½ łyżeczki czarnego pieprzu sól do smaku 500 ml warzywnego bulionu Surówka 3 marchewki 2 czubate łyżki majonezu, tutaj przepis 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz do smaku Obierz cebulę, pokrój w kostkę. Lekko zrumień na rozgrzanym maśle. Usuń błony z mięsa

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania