marchewka - 20163 przepisów (strona:169/1345)

Sajgonki z mięsem mielonym 157

przyprawy chińskie i użyć innych, ulubionych przypraw. Składniki - na ok. 20 sajgonek: 500 g mięsa mielonego - użyłam mieszanki wieprzowo-wołowej 1 średnia cebula dwie gałązki selera naciowego 2 średnie marchewki garść suszonych grzybów mun  dwie łyżki oleju rzepakowego lub ryżowego sos sojowy przyprawa do potraw chińskich 2-3 cm świeżego imbiru sól, pieprz jajko 2 opakowania papieru ryżowego Marchewkę(...)Cebulę obrać i posiekać w piórka. Selera naciowego pokroić na kawałki ok 1/2 cm. Grzyby mun namoczyć, odsączyć i pokroić. Na patelnię wlać olej. Wrzucić cebulę i zeszklić. Dodać marchewkę i podsmażyć do zeszklenia. Dodać selera i dalej lekko podsmażyć. Następnie dodać grzyby, imbir, przyprawy i sos sojowy - 2-3 łyżki. Solenie lepiej zostawić na koniec.  Podsmażyć krótko

Ze smakiem bez glutenu
Kapusta marynowana - a'la chińszczyzna 157

tylko do chińszczyzny, np. domowych sajgonek, ale również do wszelkich dań mniej lub bardziej typowo polskich. Skł adniki: 1/2 małej główki kapusty białej 1 duża lub 2 mniejsze marchewki Marynata: 1/4 szkl oleju 1/3 szkl octu ryżowego lub jabłkowego (ryżowy jest mniej kwaśny, jabłkowy jest bardziej kwaśny - ja robię wersję z jabłkowym) 1/4 szkl cukru 1 płaska łyżeczka soli(...)duże ząbki czosnku Kapustę oczyścić z wierzchnich liści i poszatkować. Marchewkę obrać i zetrzeć na jarzynówce. Zrobić marynatę. Do rondelka wlać ocet, dodać cukier, sól i czosnek i podgrzać całość. Dodać olej i doprowadzić do wrzenia i do rozpuszczenia się cukru. Tak przygotowaną, gorącą marynatą zalać kapustę z marchewką i dokładnie wymieszać.  Kapustę przełożyć do słoja lub wiaderka plastikowego

Ze smakiem bez glutenu
Kapusta gospodyń z Nawsia – kuchnia podkarpacka 179

przygotowywano ją z przecierem pomidorowym, koperkiem i cebulową zasmażką. Dzisiaj proponuję podkarpacki specjał z okolic Wielopola Skrzyńskiego (powiat ropczycko-sędziszowski). Od pokoleń gospodynie z Nawsia młodą kapustę przygotowują z marchewką, koperkiem i śmietaną. Charakterystyczny smak kapusta z Nawsia zawdzięcza odrobinie octu, który nadaje jej lekkiej kwaśności. Oryginalny przepis dostosowany jest do białej kapusty dostępnej od końca wiosny do jesieni – kapusty(...)kapusty, zmniejszyłam ilość masła i śmietany o połowę. Polecam szczególnie z młodymi ziemniaczkami i kotletami mielonymi. Kapusta gospodyń z Nawsia - kuchnia podkarpacka Składniki: 1 duża główka młodej kapusty 1 marchewka ½ szklanki rosołu 75 g masła 1/2 szklank1 śmietany 1 łyżeczka octu 1 łyżka mąki sól 1 pęczek koperku Kapustę szatkujemy, zalewamy gorącą wodą i gotujemy. Po zagotowaniu odlewamy wodę

Trzeci talerz
Majowa zupa z pokrzywą 128

fareast-language:EN-US;} U mnie dzisiaj pyszna majowa zupa z pokrzywą  Składniki: 1 ćwiartka z kurczaka lub udko 2 spore szklanki młodych czubków z pokrzywy 3 marchewki 3-4 ziemniaki kawałek selera kawałek białej części pora mała cebula 1-2 ząbki czosnku 4 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego śmietanka 30% 2 spore łyżki masła sól, pieprz(...)warzywa są już miękkie dodać duszoną pokrzywę i gotować jeszcze około 10 minut. Po wyłączeniu już ognia pod garnkiem dodać do zupy śmietankę. Zazwyczaj warzywa do zupy poza marchewką kroję w kosteczkę a marchewkę ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach jednak tym razem użyłam włoszczyzny w paskach

W garach u Gosi
Rosół z kurczaka 176

rozchodzi się po całym domu, a najlepszy jak dla mnie to taki z makaronem w kształcie nitek lub z ugotowanymi ziemniakami. Rosół z kurczaka Składniki: 1 korpus kurczaka 3 marchewki 2 korzenie pietruszki 1/4 kapusty włoskiej 1/4 selera kawałek pora sól do smaku Przygotowanie: Korpus z kurczaka myjemy. Wkładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą. Solimy i gotujemy na średnim ogniu(...)Podczas gotowania, wytworzą się na powierzchni szumowiny, które zbieramy najlepiej łyżką cedzakową. Zmniejszamy ogień. Do garnka wrzucamy wcześniej obrane marchewki i pietruszki oraz kapustę włoską, pora i kawałek selera. Gotujemy przez minimum 2 godziny. Rosół z kurczaka podajemy z pokrojoną na plasterki marchewką i natką z pietruszki. Najlepiej smakuje  z makaronem, kluseczkami lub ugotowanymi ziemniakami

Moja smaczna kuchnia
Marchewkowo szczypiorkowy drożdżowy warkocz z serowym farszem 179

Ciasto drożdżowe zyskało piękny kolor dzięki startej marchewce oraz oryginalny smak za sprawa szczypiorku. Z każdego kawałka wypływa ciągnący ser. Tak przygotowane danie może być chlebkiem do dań głównych lub rodzajem pizzy z sosem. Ciasto: 2 ¾ szklanki mąki pszennej 3 łyżki oleju 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 1 marchewka ½ pęczka szczypiorku 1 szklanka letniej wody(...)łyżki szczypiorku 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego Pieczarki kroimy w plasterki. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól i cukier, wlewamy olej. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Szczypiorek drobno siekamy. Warzywa dodajemy do mąki. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, przelewamy do miski. Całość wyrabiamy na gładkie i zwarte ciasto

VioletoweKucharzenie
Fit kotlety z piersi kurczaka 126

szybkie w przygotowaniu. Mimo, że niskokaloryczne, to są bardzo syte. Jest to porcja dla ok. 3 osób lub dwóch z apetytem. Składniki: 400 g piersi z kurczaka 2 średnie marchewki (ok 200 g.) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki mąki pełnoziarnistej 2 łyżki oleju Wykonanie: Pierś i obraną marchewkę pokroić w średnie kawałki i ugotować na wodzie(...)parze. Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę dodając mąkę. Do całości dodać ugotowanego wcześniej kurczaka z marchewką. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość smażyć jeszcze chwilę. Następnie przełożyć do miski i zblendować. Można formować kotleciki lub ułożyć uzyskaną masę bezpośrednio na talerzu. Podawać z ziemniakami lub z samymi warzywami. Smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno

Mojewlasne.pl
Gulasz ziemniaczany z marchewka i cydrem 144

Nicole Just "La Veganista. Jedzmy szczęśliwie. Super food". Zmieniłam trochę składniki i proporcje.  Moi mięsożercy do gulaszu dostali mielone kotlety, ja zjadłam go z chlebem :) Gulasz ziemniaczany z marchewka i cydrem 1,2 kg ziemniaków (u mnie młode) 3 marchewki 2 czerwone papryki 2 cebule 5 łyżek oleju 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka mąki pełnoziarnistej (pszennej lub żytniej(...)cydru sól po pół łyżeczki wędzonej papryki, ostrej papryki, suszonego oregano, suszonego tymianku po 1 łyżeczce francuskiej musztardy i syropu z agawy Ziemniaki i marchewki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę podobnej wielkości. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. W dużym rondlu rozgrzewamy 3 łyżki oleju i podsmażamy mieszając przecier wymieszany z mąka przez ok 3 minuty. Dodajemy pozostały olej

Dzieje kuchennej Wiewióry
Grecka pomidorowa 113

rosole, przeważnie w poniedziałki króluje na polskich stołach. Aby nieco urozmaicić tę potrawę, proponujemy Wam w wersji z fetą i makaronem ryżowym.  Składniki 500 g  pomidorów 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 1 mała pietruszka pół pęczka natki pietruszki 2 szalotki 2 ząbki czosnku oliwa 750 ml bulionu cielęcego 2 gałązki tymianku gałązka lubczyku 100 g makaronu ryżowego(...)sól pieprz 100 g sera feta koncentrat pomidorowy     Przygotowanie   Marchewkę, selera naciowego i korzeń pietruszki pokroiłem w kostkę, natkę posiekałem. Pomidory sparzyłem, zdjąłem skórkę, usunąłem pestki a miąższ pokroiłem w kostkę. Rozgrzałem w garnku trochę oliwy, wrzuciłem posiekaną cebulę, czosnek i szalotki, mocno zrumieniłem. Dodałem marchewkę, seler i pietruszkę z natką, chwilę smażyłem. Dodałem pomidory, przykryłem, dusiłem

R'n'G Kitchen
WEGAŃSKIE CIASTKA MARCHEWKOWE (BEZ CUKRU I GLUTENU) 199

Apel do wszystkich wyciskaczy soków! Nie wyrzucajcie pulpy, szczególnie z marchewki, bo można z niej przyrządzić uzależniające ciastka. Ich przygotowanie zajmuje chwilkę, a przyjemność z jedzenia pozostaje w pamięci na długo. Takie ciacha mogą posłużyć za przekąskę do pracy, szkoły, drugie śniadanie czy deser po obiedzie. Pulpę z marchewki w połączeniu z kilkoma składnikami możemy uformować w duże ciastka, muffinki(...)glutenu, a więc zdrowsze niż te typowe! Oprócz tego są bardzo niedrogie. Zatem do dzieła! Składniki na 3 duże ciastka o średnicy 11 cm: 1 szklanka wytłoczyn z marchewki (pulpa z 3 dużych marchwi), 2 łyżki płatków owsianych bezglutenowych, 3 łyżki płatków jaglanych, 2 łyżki domowej konfitury wiśniowej (u mnie bez cukru, słodzonej sokiem jabłkowym), 1 łyżka oleju kokosowego. Wykonanie

Jeść, by żyć w zdrowiu
Gulasz z szynki z groszkiem 141

zwłaszcza z ziemniakami. Ja wolę z kaszą, ale dzisiaj zostałam przegłosowana…he, he… Jeżeli już gotuję szybki obiad to nie może się obyć bez błyskawicznej surówki z marchewki i majonezu. Gulasz gotuję niemalże zawsze wieczorem. Po przyjściu z pracy pozostaje mi ugotować ziemniaki i zrobić surówkę. 30 minut i obiad jest już gotowy! Fast food w zdrowym wydaniu(...)cebula 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 150 g zielonego groszku, mrożonego pęczek kopru ¼ łyżeczki białego pieprzu ½ łyżeczki czarnego pieprzu sól do smaku 500 ml warzywnego bulionu Surówka 3 marchewki 2 czubate łyżki majonezu, tutaj przepis 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz do smaku Obierz cebulę, pokrój w kostkę. Lekko zrumień na rozgrzanym maśle. Usuń błony z mięsa

codojedzenia
sałatka leśna polana 271

składniki: 1 słoik pieczarek marynowanych 2 marchewki 3 ziemniaki 3 jajka 2 ogórki konserwowe, średniej wielkości 2 piersi z kurczaka 100 g sera żółtego natka pietruszki (ja użyłam zamrożonej natki z selera, którą wcześniej rozmroziłam) 5 łyżek majonezu 2 łyżki śmietany, kwaśnej słodka papryka, sproszkowana sól, pieprz wykonanie: Marchewkę gotujemy z ziemniakami w mundurkach do miękkości. Studzimy, obieramy i kroimy(...)tarce o grubych oczkach. Majonez mieszamy ze śmietaną. Całą tortownicę (ok. 18 cm średnicy) wykładamy folią spożywczą. Układamy poszczególne składniki warstwowo: odsączone pieczarki, kapeluszami do dołu, natka pietruszki, marchewka, sól, pieprz, cienka warstwa majonezu, ziemniaki, sól, pieprz, cienka warstwa majonezu, mięso, warstwa majonezu, ogórki, warstwa majonezu, jajka, sól, pieprz, cienka warstwa majonezu, ser żółty. Wierzch przykrywamy folią i całość wstawiamy

Domowy Smak Jedzenia
Wielkanocna galareta-babka drobiowo warzywna 187

święta taką babkę miałam na stole 1 litr bulionu drobiowego 200 g ugotowanego filetu z kurczaka 2 ugotowane marchewki mała puszka groszku konserwowego 7 ugotowanych jajek przepiórczych 6 łyżeczek żelatyny Żelatynę rozpuścić w gorącym bulionie i odstawić do wystygnięcia.  Przygotować formę silikonową do babki,na dno wlać trochę zimnego bulionu i odstawić do stężenia.  Następnie w równych odstępach(...)ułożyć obrane jajka przepiórcze,wsypać porcję groszku,zalać bulionem i odstawić do stężenia.Na stężałą warstwę włożyć połowę ugotowanego i drobno pokrojonego fileta oraz pokrojoną w kosteczkę marchewkę. Ponownie zalać porcją bulionu i odstawić. Na marchewkę wsypać resztę groszku i resztę fileta,zalać pozostałym bulionem i firmę z galaretą wstawić na kilka godzin a nawet całą noc do lodówki. Gotową

Kolorowa kuchnia Elki
Zupa pieczarkowa z kluseczkami 169

innego oprócz zupek.Na początek pyszna zupka pieczarkowa z ziemniakami, ale i z kluseczkami lanymi..nawet dla mojej córki ,która nie przepada za grzybami posmakowała. 0,5 kg pieczarek 2 marchewki 4 -5 ziemniaki 0,5 szkl.śmietany sól, pieprz liście laurowe, ziele koperek 1-2 łyżki masła Kluski 4 łyżki mąki 2 jajka sól lubczyk suszony Pieczarki , marchewkę zetrzeć(...)tarce.Ziemniaki pokrojone w kostkę wrzucić do garnka zalać wodą , dodać przyprawy oraz pieczarki i marchewkę.Gotować prawie  do miękkości ziemniaków. Jajka wbić do miseczki, dodać sól, mąkę i ucierać, aż na powierzchni ciasta ukażą się pęcherzyki powietrza.Wlewać ciasto cienkim strumieniem na gotującą się zupę. Zamieszać i gotować jeszcze około 2 minuty. Pod  koniec dodać masło.Dodać również

Moje domowe kucharzenie