marchewka - 20163 przepisów (strona:177/1345)

Zupa z kurczakiem, soczewicą i marchewką 169

talerzu - koniecznie - dodajcie coś świeżego zielonego i parmezan - dla dodatkowego smaku i wzbogacenia wyglądu:) cieszy nie tylko podniebienie, ale także oko. Smacznego już dziś! Składniki: pierś z kurczaka 3 marchewki 1 pietruszka 1 średnia cebula 0,5 szklanki soczewicy zielonej ok. 4 szklanki (250 ml) wody - ewentualnie możecie dolać więcej 1 liść laurowy 3 ziela angielskie pieprz ziołowy, papryka słodka(...)ostra, vegeta i lubczyk - do smaku natka pietruszki tarty parmezan łyżka masła Przygotowanie: marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w plasterki, cebulę w cienkie piórka, mięso w kostkę, natkę drobno siekamy rozgrzejcie masło w garnku, dodajcie marchewkę, pietruszkę i cebulkę, liść laurowy i ziela mięso obtaczamy w przyprawach, odstawiamy na kilka minut, by się wszystko przegryzło po kilku minutach mięso dodajemy

Zasmakuj Kuchni
Forszmak 261

Dawno nie robiłam tego dania, a jest naprawdę bardzo smaczne. Bardzo łatwe do przygotowania. Forszmak to inaczej gulasz z mięsem, kiełbasą i dodatkami. U mnie ogórki kiszone, marchewka i papryka czerwona. Danie można  podawać z ryżem, ziemniakami, kaszą lub pieczywem. Na blogu w zakładce MIĘSA znajdziecie ponad 200 innych przepisów. Zapraszam i polecam! Składniki 350 g schabu bez kości(...)kiełbasa (dałam podwawelską) 2 łyzki masła klarowanego 2 szklanki wody 1 cebula 1 łyżka mąki pszennej 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 średnie marchewki 1 czerwona papryka 3 ogórki kiszone 2 liście laurowe 3 ziela angielskie papryka słodka sól pieprz Schab pokroić na plastry około 0,5 cm grubości, a następnie pokroić je na mniejsze kawałki. Masło rozgrzać w rondlu

O kuchni z uczuciem
Koktajl witaminowy z pomarańczy i marchewki 144

Easy . Powiem szczerze, że jestem zachwycona takim produktem. Makaron z warzyw idealnie nadaje się do dań na ciepło, do surówek, z sosami jak i koktajli. Marchewka jest soczysta i pyszna! 2 pomarańcze 2 jabłka 1 szklanka marchewkowego spaghetti Fit&Easy  (opcjonalnie 2 marchewki) 1 łyżka miodu Z pomarańczy dokładnie wyciskamy sok. Przelewamy do blendera wraz z miąższem. Jabłka(...)obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkowe spaghetti oraz jabłka dokładamy do soku. Opcjonalnie możemy dodać marchewki obrane i pokrojone na małe kawałki. Wlewamy miód. Całość blend ujemy na gładki mus. Przelewamy do szklanek, dekorujemy bazylią

VioletoweKucharzenie
Pasztet: cieciorka z warzywami 163

cieciorki 1 por (150g) 2 marchewki (300g) 1 pietruszka (100g) 0,5 selera (100g) olej do smażenia i wysmarowania foremki (3 ziarna) sól morska pieprz Składniki pozwalają na przygotowanie ok. 800g pasztetu. Przygotowanie. 1. Cieciorka: Cieciorkę zalać na 10-12 godzin zimną wodą, najlepiej na noc. Następnie zmienić wodę i gotować ok. 90 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania(...)osolić. 2. Warzywa: Por pokroić w plasterki włącznie z zielonymi końcówkami. Są one ostrzejsze w smaku, ale to właśnie im zawdzięczamy wyraźny końcowy smak. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obrać i zetrzeć w maszynce do warzyw na grubym oczku. 3. Smażenie: Por smażyć ok. 5 minut z dodatkiem oleju do smażenia (3 ziarna), nie przykrywać patelni, żeby pozwolić mu odparować. Przełożyć

Pij soki wyciskane
Mus z marchewki i jagód 152

oknem zimno dziś , a mnie po przyjściu z pracy naszła ochota na taką bombę witaminową w postaci musu z marchewki oraz mrożonych jagód z dodatkiem mleka sojowego waniliowego , nie skromnie powiem bardzo pyszne , zapraszam do wypróbowania przepisu . Składniki  4 średnie marchewki  szklanka jagód ( jagody pozostawiam na kilka chwil aby nie były zmrożone )  1 szklanka mleka sojowego waniliowego(...)Wykonanie  Marchewkę obieram i myję , następnie kroje w średnie kawałki i przekładam do blendera , następnie dodaję rozmrożone jagody i szklankę mleka sojowego , mieszam wszystko razem bardzo dokładnie i gotowe do podania .                                            Smacznego

Mój Smak
Potrawka z indyka z marchewką 125

Pyszna i szybka potrawka z drobiu. Składniki: 1/2 kg marchewki, 1/2 kg udźca indyka bez kości, cynamon, estragon,curry, pieprz, sól. Przygotowanie: do garnka wlać trochę wody i doprowadzić do wrzenia. W tym czasie mięso pokroić na mniejsze kawałki, a marchewkę w plasterki lub półplasterki. Do gotującej się wody wrzucić mięso, przemieszać i potrzymać na większym ogniu, aby całe mięso(...)zmieniło kolor, zmniejszyć temperaturę pod garnkiem. dodać przyprawy  cynamon, estragon, pieprz, sól, a jeżeli ktoś lubi również curry. Trochę poddusić, a potem dodać marchewkę i dusić razem do miękkości. Podawać z ryżem lub makaronem. Potrawę tą co i raz robiłam podczas karmienia dziecka, wtedy robiłam delikatną bez curry, z małą ilością pieprzu - pozostałe przyprawy dają ciekawy słodkawy aromat

Państwo Wojtczuk gotują
Bigos z cukinii 128

Sezon na cukinie w pełni :) Składniki: 800 gr mięsa wieprzowego np. łopatki, 300 gr kiełbasy, 2 kg cukini, 5 marchewek, 1 cebula, sól, koperek. Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy troche oleju. Cebulę kroimy i wrzucamy na rozgrzany olej żeby się zeszkliła. Pokrojone mieso i kiełbasę dokładamy do cebuli i razem dalej smażymy. Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy(...)zostawiamy, żeby puściła sok. W miedzy czasie ścieramy marchewkę. Do garnka wkładamy marchewkę i cukinię odciśniętą z soku. Podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Jeżeli jest potrzeba to dodajemy soli i przyprawiamy wg gustu. Na sam koniec dokładamy koperek

Państwo Wojtczuk gotują
Wieprzowina z marchewką i trawą cytrynową 117

kolejny przepis inspirowany wschodnimi smakami. Tym razem coś cytrynowego. Składniki: ok 1 kg wieprzowiny (ja wzięłam łopatkę), 2 duże marchewki, 3 liście laurowe, pieprz mielony, kawałek trawy cytrynowej (ja miałam mrożoną), grubszy plasterek cytryny ze skórką (wcześniej dokładnie umyty), sos sojowy (ciut). Przygotowanie: wieprzowinę kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka na rozgrzany tłuszcz. Mięso się podsmaża(...)czasie kroimy marchewkę. Następnie dorzucamy marchewkę do mięsa, podlewamy wodą, wkładamy kawałek trawy cytrynowej (to ten jak by patyczek obok liści laurowych), cytryny, liście laurowe, pieprzymy, solimy i dusimy do miękkości. Trawę cytrynową można pokroić w małe kawałki, ale nie wiem czy dzieci by to zjadły a kawałeczków bym nie wyjęła, a tak bez problemu mogłam dać im bez niej

Państwo Wojtczuk gotują
Pierogi z farszem wieprzowym, z indyka i marchewką 134

się udało. Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki, 250 ml wrzątku, 1 jajko, sól, 4 łyżki oleju. Farsz: 1/2 kg mięsa wieprzowego, 1/2 kg mięsa z indyka, 3-4 marchewki, 1 pietruszka, 1 mały seler, kawałek słoniny, 1 cebula, 2 jajka, sól, pieprz. Przygotowanie: Ciasto: mąkę zaparzyć wrzątkiem i wymieszać widelcem. Po wystudzeniu dodać pozostałe składniki ciasta i wyrobić. Farsz: mięso(...)jest miękkie wyjmujemy i studzimy. W między czasie kroimy drobno cebulę i obsmażamy ja na patelni. Zimne mięso mielimy przez maszynkę do mięsa, jeśli chcemy możemy zmielić do tego marchewkę (ja wzięłam 3 marchewki) i słoninę. Dodajemy jajka, solimy i pieprzymy do smaku i mieszamy razem. Ciasto rozwałkowujemy, ja lubię cienkie ciasto wiec rozwałkowałam go bardzo cieniutko i wycinamy szklanką

Państwo Wojtczuk gotują
Udka kurczaka pieczone z ziemniakami 177

szybki obiad, wszystko w jednym naczyniu. Mało szykowania i mało zmywania w dniu kiedy jesteśmy zabiegani. Składniki: udka kurczaka (ilość według potrzeb) ziemniaki (ilość według potrzeb) 1-2 marchewki sól pieprz przyprawa do ziemniaków lub sami dobieramy przyprawy (ja dałam czosnek granulowany, tymianek i paprykę słodką) przyprawa do kurczaka lub swoje ulubione przyprawy olej Ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze(...)wypłukać, osuszyć i natrzeć solą i ulubionymi przyprawami lub przyprawą do kurczaka. Do ziemniaków dodać sól i wybrane przyprawy i trochę oleju, dobrze wymieszać i odstawić na kilka minut. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Na naczynie żaroodporne lub blachę wyłożyć ziemniaki i marchewkę, a następnie udka kurczaka. Ja miałam garstkę brukselki to też dodałam, przecież nie może się

talerz przyjemności
Chleb migdałowo marchewkowy z pestkami dyni 125

chlebek upiekłam! Lekko słodkawy, z chrupiącymi płatkami orkiszowymi i pestkami dyni. Idealny z dodatkiem masła i miodu, masła orzechowego, czekoladowego lub białego serka i ulubionej konfitury... Składniki: 150 g marchewki + 2 łyżeczki soku z cytryny 250 g jasnej mąki orkiszowej typ 630 (może być pszenna ) 50 g zmielonych migdałów 3 łyżki płatków orkiszowych (mogą być owsiane, żytnie) 3 łyżki(...)szklanki ciepłej wody Marchew obrać, zetrzeć na tarce na małych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Mąkę, migdały, płatki orkiszowe, pestki dyni, drożdże, sól wymieszać szpatułką. Dodać pozostałe składniki (bez marchewki), połączyć mikserem. Na koniec w dwóch turach dodać marchewkę, dokładnie wmieszać mikserem. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na ok 30 minut. Wyrośnięte ciasto ponownie zmiksować, ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym

coolinarny
Sos bolognese z papryką 102

czerwoną papryka i słodkim winem. Polecam na rozgrzewający i syty obiad. 600 g mięsa mielonego wieprzowego ( z szynki) 1 czerwona papryka 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka Oliwa z oliwek 0,5 szklanki słodkiego czerwonego wina 0,5 szklanki bulionu wołowego 2 pomidory 190 g koncentratu pomidorowego lub przecieru z pomidorów Oregano Sól Pieprz Cebulę oraz paprykę kroimy(...)kosteczkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Na patelni z głębokim dnem lub w garnku podgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy cebulę, paprykę, marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i przesmażamy do zmięknięcia. Dodajemy mięso mielone. Gdy zmieni kolor wkładamy pokrojone w kostkę pomidory i doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Całość podlewamy winem i gotujemy około

VioletoweKucharzenie
Makaron ryżowy z warzywami. 15 minut! 211

gotowe pożywne danie. Makaron ryżowy wrzucamy do gorącej wody i 2-3 minuty jest on gotowy, dlatego to danie jest idealne na duży głód, kiedy nie mamy czasu. Ja marchewkę pokroiłam maszynką do robienia makaronu z warzyw, dlatego są to delikatne paseczki. Makaron ryżowy z warzywami   Drukuj Czas przygotowania 5 min Czas gotowania 10 min Czas całkowity(...)Ilość porcji: 2 Składniki 250g makaronu ryżowego 2 papryki 1 cukinia duża marchewka 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki ziół prowansalskich 2 łyżki sosu sojowego sól do smaku Wykonanie Paprykę, cukinię kroimy w kostkę. Marchewkę w paseczki. Rozgrzewamy patelnię z olejem kokosowym i wrzucamy pokrojone warzywa. Smażymy 5-10 minut i dodajemy zioła, sos sojowy i jeszcze chwilę podsmażamy. Warzywa

Apetyt na Zielone
Makaron z warzyw w stylu azjatyckim 144

stylu azjatyckim, bardzo dobrze łączy się i smakuje z jajkiem w koszulce. Do przygotowania tego dania, wykorzystałam makarony ze świeżych warzyw od   Fit&Easy . Makaron z marchewki, krótko dusiłam z dodatkiem imbiru, sosu sojowego, czosnku i chili. Takie warzywa na pewno posmakują, osobom dbającym o zdrowe odżywianie. ➡️  Nowość w ofercie Marki Fit&Easy - makarony ze świeżych(...)krótko gotowane na parze. ➡️ Idealne dla osób na diecie bezglutenowej i dbających o linię oraz dla zabieganych. ➡️ Bez konserwantów i sztucznych barwników. ➡️ W tej chwili dostępne są ze świeżej marchewki i buraka. ➡️ Nie zawierają konserwantów ani sztucznych barwników. ➡️ Kolorowe, kształtem przypominają spaghetti, pięknie prezentują się na talerzu.   Składniki: (dla 2 osób) 300 g Spaghetti z marchewki

Kuchcik gotuje
Krem z marchwi z pomarańczową soczewicą i "Błękitny zamek" 167

Krem z marchewek od dawna chodził mi po głowie. Nie chciałam jednak, by zupa była słodka i postanowiłam przełamać jej smak dodatkiem odpowiednich przypraw. Moja zupa nie ma intensywnie pomarańczowego wyglądu, bo oprócz zwykłych marchewek dodałam sporą marchew żółtą, która traci kolor podczas gotowania. Ponieważ ostatnio gotowałam wiele zup-kremów, nadszedł czas na zmiany - dodałam do niej pomarańczową soczewicę. Składniki(...)porcji): 3-4 duże marchewki mała pietruszka kawałek selera cebula 250 ml pomarańczowej soczewicy 500 ml wody 2 cm imbiru łyżeczka mielonego kminku pół łyżeczki mielonej kolendry sól pieprz kolorowy szczypiorek olej do smażenia Warzywa obrać i pokroić na kawałki. Do dużego garnka wlać 2 łyżki oleju, rozgrzać i wrzucić marchew, pietruszkę i seler. Podsmażyć. Na koniec dodać pokrojoną cebulę

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania