cieciorki 1 por (150g) 2 marchewki (300g) 1 pietruszka (100g) 0,5 selera (100g) olej do smażenia i wysmarowania foremki (3 ziarna) sól morska pieprz Składniki pozwalają na przygotowanie ok. 800g pasztetu. Przygotowanie. 1. Cieciorka: Cieciorkę zalać na 10-12 godzin zimną wodą, najlepiej na noc. Następnie zmienić wodę i gotować ok. 90 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania(...)osolić. 2. Warzywa: Por pokroić w plasterki włącznie z zielonymi końcówkami. Są one ostrzejsze w smaku, ale to właśnie im zawdzięczamy wyraźny końcowy smak. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obrać i zetrzeć w maszynce do warzyw na grubym oczku. 3. Smażenie: Por smażyć ok. 5 minut z dodatkiem oleju do smażenia (3 ziarna), nie przykrywać patelni, żeby pozwolić mu odparować. Przełożyć
Pij soki wyciskaneoknem zimno dziś , a mnie po przyjściu z pracy naszła ochota na taką bombę witaminową w postaci musu z marchewki oraz mrożonych jagód z dodatkiem mleka sojowego waniliowego , nie skromnie powiem bardzo pyszne , zapraszam do wypróbowania przepisu . Składniki 4 średnie marchewki szklanka jagód ( jagody pozostawiam na kilka chwil aby nie były zmrożone ) 1 szklanka mleka sojowego waniliowego(...)Wykonanie Marchewkę obieram i myję , następnie kroje w średnie kawałki i przekładam do blendera , następnie dodaję rozmrożone jagody i szklankę mleka sojowego , mieszam wszystko razem bardzo dokładnie i gotowe do podania . Smacznego
Mój SmakPyszna i szybka potrawka z drobiu. Składniki: 1/2 kg marchewki, 1/2 kg udźca indyka bez kości, cynamon, estragon,curry, pieprz, sól. Przygotowanie: do garnka wlać trochę wody i doprowadzić do wrzenia. W tym czasie mięso pokroić na mniejsze kawałki, a marchewkę w plasterki lub półplasterki. Do gotującej się wody wrzucić mięso, przemieszać i potrzymać na większym ogniu, aby całe mięso(...)zmieniło kolor, zmniejszyć temperaturę pod garnkiem. dodać przyprawy cynamon, estragon, pieprz, sól, a jeżeli ktoś lubi również curry. Trochę poddusić, a potem dodać marchewkę i dusić razem do miękkości. Podawać z ryżem lub makaronem. Potrawę tą co i raz robiłam podczas karmienia dziecka, wtedy robiłam delikatną bez curry, z małą ilością pieprzu - pozostałe przyprawy dają ciekawy słodkawy aromat
Państwo Wojtczuk gotująSezon na cukinie w pełni :) Składniki: 800 gr mięsa wieprzowego np. łopatki, 300 gr kiełbasy, 2 kg cukini, 5 marchewek, 1 cebula, sól, koperek. Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy troche oleju. Cebulę kroimy i wrzucamy na rozgrzany olej żeby się zeszkliła. Pokrojone mieso i kiełbasę dokładamy do cebuli i razem dalej smażymy. Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy(...)zostawiamy, żeby puściła sok. W miedzy czasie ścieramy marchewkę. Do garnka wkładamy marchewkę i cukinię odciśniętą z soku. Podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Jeżeli jest potrzeba to dodajemy soli i przyprawiamy wg gustu. Na sam koniec dokładamy koperek
Państwo Wojtczuk gotująkolejny przepis inspirowany wschodnimi smakami. Tym razem coś cytrynowego. Składniki: ok 1 kg wieprzowiny (ja wzięłam łopatkę), 2 duże marchewki, 3 liście laurowe, pieprz mielony, kawałek trawy cytrynowej (ja miałam mrożoną), grubszy plasterek cytryny ze skórką (wcześniej dokładnie umyty), sos sojowy (ciut). Przygotowanie: wieprzowinę kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka na rozgrzany tłuszcz. Mięso się podsmaża(...)czasie kroimy marchewkę. Następnie dorzucamy marchewkę do mięsa, podlewamy wodą, wkładamy kawałek trawy cytrynowej (to ten jak by patyczek obok liści laurowych), cytryny, liście laurowe, pieprzymy, solimy i dusimy do miękkości. Trawę cytrynową można pokroić w małe kawałki, ale nie wiem czy dzieci by to zjadły a kawałeczków bym nie wyjęła, a tak bez problemu mogłam dać im bez niej
Państwo Wojtczuk gotująsię udało. Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki, 250 ml wrzątku, 1 jajko, sól, 4 łyżki oleju. Farsz: 1/2 kg mięsa wieprzowego, 1/2 kg mięsa z indyka, 3-4 marchewki, 1 pietruszka, 1 mały seler, kawałek słoniny, 1 cebula, 2 jajka, sól, pieprz. Przygotowanie: Ciasto: mąkę zaparzyć wrzątkiem i wymieszać widelcem. Po wystudzeniu dodać pozostałe składniki ciasta i wyrobić. Farsz: mięso(...)jest miękkie wyjmujemy i studzimy. W między czasie kroimy drobno cebulę i obsmażamy ja na patelni. Zimne mięso mielimy przez maszynkę do mięsa, jeśli chcemy możemy zmielić do tego marchewkę (ja wzięłam 3 marchewki) i słoninę. Dodajemy jajka, solimy i pieprzymy do smaku i mieszamy razem. Ciasto rozwałkowujemy, ja lubię cienkie ciasto wiec rozwałkowałam go bardzo cieniutko i wycinamy szklanką
Państwo Wojtczuk gotująszybki obiad, wszystko w jednym naczyniu. Mało szykowania i mało zmywania w dniu kiedy jesteśmy zabiegani. Składniki: udka kurczaka (ilość według potrzeb) ziemniaki (ilość według potrzeb) 1-2 marchewki sól pieprz przyprawa do ziemniaków lub sami dobieramy przyprawy (ja dałam czosnek granulowany, tymianek i paprykę słodką) przyprawa do kurczaka lub swoje ulubione przyprawy olej Ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze(...)wypłukać, osuszyć i natrzeć solą i ulubionymi przyprawami lub przyprawą do kurczaka. Do ziemniaków dodać sól i wybrane przyprawy i trochę oleju, dobrze wymieszać i odstawić na kilka minut. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Na naczynie żaroodporne lub blachę wyłożyć ziemniaki i marchewkę, a następnie udka kurczaka. Ja miałam garstkę brukselki to też dodałam, przecież nie może się
talerz przyjemnościchlebek upiekłam! Lekko słodkawy, z chrupiącymi płatkami orkiszowymi i pestkami dyni. Idealny z dodatkiem masła i miodu, masła orzechowego, czekoladowego lub białego serka i ulubionej konfitury... Składniki: 150 g marchewki + 2 łyżeczki soku z cytryny 250 g jasnej mąki orkiszowej typ 630 (może być pszenna ) 50 g zmielonych migdałów 3 łyżki płatków orkiszowych (mogą być owsiane, żytnie) 3 łyżki(...)szklanki ciepłej wody Marchew obrać, zetrzeć na tarce na małych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Mąkę, migdały, płatki orkiszowe, pestki dyni, drożdże, sól wymieszać szpatułką. Dodać pozostałe składniki (bez marchewki), połączyć mikserem. Na koniec w dwóch turach dodać marchewkę, dokładnie wmieszać mikserem. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na ok 30 minut. Wyrośnięte ciasto ponownie zmiksować, ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym
coolinarnyczerwoną papryka i słodkim winem. Polecam na rozgrzewający i syty obiad. 600 g mięsa mielonego wieprzowego ( z szynki) 1 czerwona papryka 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka Oliwa z oliwek 0,5 szklanki słodkiego czerwonego wina 0,5 szklanki bulionu wołowego 2 pomidory 190 g koncentratu pomidorowego lub przecieru z pomidorów Oregano Sól Pieprz Cebulę oraz paprykę kroimy(...)kosteczkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Na patelni z głębokim dnem lub w garnku podgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy cebulę, paprykę, marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i przesmażamy do zmięknięcia. Dodajemy mięso mielone. Gdy zmieni kolor wkładamy pokrojone w kostkę pomidory i doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Całość podlewamy winem i gotujemy około
VioletoweKucharzeniegotowe pożywne danie. Makaron ryżowy wrzucamy do gorącej wody i 2-3 minuty jest on gotowy, dlatego to danie jest idealne na duży głód, kiedy nie mamy czasu. Ja marchewkę pokroiłam maszynką do robienia makaronu z warzyw, dlatego są to delikatne paseczki. Makaron ryżowy z warzywami Drukuj Czas przygotowania 5 min Czas gotowania 10 min Czas całkowity(...)Ilość porcji: 2 Składniki 250g makaronu ryżowego 2 papryki 1 cukinia duża marchewka 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki ziół prowansalskich 2 łyżki sosu sojowego sól do smaku Wykonanie Paprykę, cukinię kroimy w kostkę. Marchewkę w paseczki. Rozgrzewamy patelnię z olejem kokosowym i wrzucamy pokrojone warzywa. Smażymy 5-10 minut i dodajemy zioła, sos sojowy i jeszcze chwilę podsmażamy. Warzywa
Apetyt na Zielonestylu azjatyckim, bardzo dobrze łączy się i smakuje z jajkiem w koszulce. Do przygotowania tego dania, wykorzystałam makarony ze świeżych warzyw od Fit&Easy . Makaron z marchewki, krótko dusiłam z dodatkiem imbiru, sosu sojowego, czosnku i chili. Takie warzywa na pewno posmakują, osobom dbającym o zdrowe odżywianie. ➡️ Nowość w ofercie Marki Fit&Easy - makarony ze świeżych(...)krótko gotowane na parze. ➡️ Idealne dla osób na diecie bezglutenowej i dbających o linię oraz dla zabieganych. ➡️ Bez konserwantów i sztucznych barwników. ➡️ W tej chwili dostępne są ze świeżej marchewki i buraka. ➡️ Nie zawierają konserwantów ani sztucznych barwników. ➡️ Kolorowe, kształtem przypominają spaghetti, pięknie prezentują się na talerzu. Składniki: (dla 2 osób) 300 g Spaghetti z marchewki
Kuchcik gotujeKrem z marchewek od dawna chodził mi po głowie. Nie chciałam jednak, by zupa była słodka i postanowiłam przełamać jej smak dodatkiem odpowiednich przypraw. Moja zupa nie ma intensywnie pomarańczowego wyglądu, bo oprócz zwykłych marchewek dodałam sporą marchew żółtą, która traci kolor podczas gotowania. Ponieważ ostatnio gotowałam wiele zup-kremów, nadszedł czas na zmiany - dodałam do niej pomarańczową soczewicę. Składniki(...)porcji): 3-4 duże marchewki mała pietruszka kawałek selera cebula 250 ml pomarańczowej soczewicy 500 ml wody 2 cm imbiru łyżeczka mielonego kminku pół łyżeczki mielonej kolendry sól pieprz kolorowy szczypiorek olej do smażenia Warzywa obrać i pokroić na kawałki. Do dużego garnka wlać 2 łyżki oleju, rozgrzać i wrzucić marchew, pietruszkę i seler. Podsmażyć. Na koniec dodać pokrojoną cebulę
Weekendy w domu i ogrodzieprzepisy na surówkę z kapusty pekińskiej oraz coleslaw . Postanowiłam zaprezentować kolejną obiadową klasykę – surówkę z czerwonej kapusty 1/2 główki średniej wielkości czerwonej kapusty 1 mała cebula 1 średnia marchewka 1 jabłko 3 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ostrej musztardy (użyłam dijon) 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu(...)Kapustę drobno poszatkować. Zostawić głąb. Do kapusty dodać sól i olej, wymieszać i zostawić na ok. 15 minut. Obrane jabłko i marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Jogurt wymieszać z majonezem, octem, musztardą, miodem i pieprzem. Kapustę wymieszać z jabłkiem, cebulą i marchewką. Dodać sos majonezowy i wszystko dokładnie wymieszać. Kapustę odstawić do lodówki
BullioJedne z najlepszych kotletów jakie jadłam! Bardzo soczyste, lekko słodkawe, a to za sprawą obecności marchewki, która także nadała kotletom ładnego koloru. Bardzo bardzo smaczne, do obiadu w sam raz z porcją ulubionych warzyw i na przykład tak jak u mnie frytek z ziemniaków i batatów 😊 Składniki (6 dużych sztuk): 500 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 1 ząbek(...)czosnku 1 duża marchewka 1 jajko 1 łyżka oleju kokosowego przyprawy: sól himalajska, curry, pieprz ziołowy, papryka słodka i ostra, mieszanka ziołowa Przygotowanie: Na patelni rozgrzej olej i podsmaż przez chwilę posiekaną cebulę z czosnkiem. Następnie dodaj starta na drobnych oczkach marchewkę i smaż przez ok. 5 minut, co chwilę mieszając, aby nie przypalić. Do miski
Zdrowie na języku :Pzetrzeć, przygotować resztę składników i dodatek do obiadu był gotowy raz dwa. Inną opcją przyspieszenia sobie pracy jest też zakupienie gotowych, ugotowanych/pieczonych już buraków. 4 duże buraki 1 marchewka 1 duża cebula garść orzechów włoskich mniej więcej 100 g sera typu rokpol (lub innego z niebieską pleśnią) 3-4 łyżki majonezu gałka muszkatołowa sól, pieprz Buraczki myjemy i gotujemy(...)łupinach w osolonej wodzie aż staną się miękkie (może nam to zająć nawet półtorej godziny). W osobnym garnku gotujemy oczyszczoną marchewkę (pilnujemy, by jej nie rozgotować). Ugotowane i ostudzone warzywa obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na maśle i dodajemy do buraków z marchewką, mieszamy. Orzechy prażymy na suchej patelni, po czym
Smaki Na Talerzu