Dziś zapraszam Was na przepis na zdrową sałatkę z kukurydzą, ogórkiem, pomidorkami i zielonym miksem (jarmuż, szpinak i marchewka). Uwielbiam serwować takie sałatki w ramach śniadania lub kolacji. Do tego ulubione chrupkie pieczywo – u mnie BIOChlebek Ekoorkiszki Siemię Lniane + Sezam I nic tylko jeść. Zdrowo i smacznie Miłego dnia moi drodzy Składniki: 2 łyżki kukurydzy z puszki 2 pełne(...)łyżki pokrojonego drobnego szczypiorku 4-5 małych pomidorków około 2 cm zielonego ogórka 2 garście mieszanki jarmużu, szpinaku i marchewki olej lniany do polania sałatki (u mnie Woj-len) sól himalajska i świeżo zmielony pieprz do smaku propozycja podania – BIOChlebek Ekoorkiszki Siemię Lniane + Sezam Przygotowanie: Pomidorki kroimy wzdłuż, a następnie jeszcze na pół, przekładamy do miski. Dodajemy kukurydzę, posiekany
Słodkie okruszkimarketowych, bez smaku. Ale dobrą włoską passatą nigdy nie pogardzę. I to na jej bazie jest moja ulubiona zimowa zupa :) Z wyczuwalną nutą cebuli, czosnku i bazyli, z gotowaną marchewką i natką pietruszki naprawdę smakuje świetnie i dobrze rozgrzewa w mroźny dzień. 3-4 porcje: łyżka masła klarowanego puszka drobno siekanych pomidorów bez skórki (passaty pomidorowej, im lepsza jakość(...)lepszy smak) duża cebula czosnkowa 2 ząbki czosnku łyżeczka suszonej bazyli lub łyżka posiekanej świeżej 1 l bulionu warzywnego sól i pieprz do smaku duża ugotowana marchewka z bulionu posiekana natka pietruszki Cebulę kroimy w kosteczkę i w garnku szklimy na maśle klarowanym. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, bazylię, soł i pieprz i jeszcze chwilę podsmażamy. Wlewamy passatę i dusimy
Mienta blogсилата… Z jakiegoś powodu hasło to zapadło w mojej pamięci. Widnieje ono na Bułgarskim godle i oznacza „Jedność daje siłę”. Dzisiaj proponuję Wam pozyskać siłę z jedności fasoli z marchewką, pomidorem i papryką. Jest konkretnie, jest pikantnie, jest moc. Pieczona fasola po bułgarsku może stanowić samodzielne danie, ale można ją też podać z mięsem, np. z filetem z grilla, albo(...)klopsem. Przepis znalazłam na bardzo fajnym blogu Podróże kulinarne . Pieczona fasola po bułgarsku Składniki: 500 g białej fasoli (u mnie „Piękny Jaś") 1 cebula, pokrojona w kosteczkę 2 marchewki, pokrojone w słupki 1 papryka pokrojona w paski 1 papryczka chilli, drobno posiekana 1 łyżeczka dżodżenu (mięty kędzierzawej) lub zwykłej suszonej mięty 3 pomidory lima drobno posiekane (lub pomidory krojone
Trzeci talerzbardziej wyraziste smaki, do kurczaka można dodać papryki i odrobinę chili. Szybkowar jest bardzo przydatny do przygotowywania takich smacznych dań jednogarnkowych. Składniki: podwójna pierś kurczaka (600 g) 3 duże marchewki 5 łodyg selera naciowego 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka czosnku niedźwiedziego 1 -2 łyżki pietruszki świeżej lub suszonej 2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 2 łyżeczki soli(...)częścią pietruszki i czosnku niedźwiedziego i przełożyć na dno szybkowaru. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić, lekko podsmażyć i przełożyć łącznie z tłuszczem z patelni na mięso. Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić na średniej wielkości kawałki. Ziemniaki wyłożyć na kurczaka, delikatnie oprószyć solą, pieprzem, kminkiem i pietruszką i na nie wyłożyć warstwę marchewki i również delikatnie przyprawić. Na samym wierzchu
Kuchcik gotujeSmaczny i szybki obiadek :) Składniki na 2 osoby: 1 woreczek ryżu 1 marchewka 1 pietruszka 1 mała cebulka 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka 1/2 szkl wody z ugotowanego ryżu sól, pieprz, kurkuma, słodka papryka, i ewent ostra 1. Ryż razem z marchewka i pietruszką gotujemy w lekko osolonej wodzie wodzie około 15-20 min (uwaga wody nie wylewamy(...)miseczki aby nam się nie spaliła, teraz obsmażamy na tym samym tłuszczu kurczaka którego solimy i pieprzymy. 3. Ugotowany ryż przesypujemy od razu na patelnię do usmażonego kurczaka, marchewkę i pietruszkę kroimy w kosteczkę i także dodajemy na patelnie. Całość przyprawiamy i dusimy pod przykryciem z około 10-15 min oczywiście co chwilę mieszając aby ryż się nie przypalił
Gotowanie...to proste !przyprawy chińskiej 5 smaków bułka tarta 1 żółtko 2 łyżki mąki ziemniaczanej natka pietruszki sól pieprz Sos: 1 cebula 1 puszka ananasów 1 łyżka przecieru pomidorowego 200 g. mrożonej marchewki z groszkiem 4 płaty papryki marynowanej 1 łyżka octu jabłkowego 1,5 szklanki wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Filety rozmrozić (jeśli używamy mrożonych), pokroić(...)cebuli dodać przecier, ocet jabłkowy, mąkę ziemniaczaną i wszystko rozmieszać. Następnie wlać sok z ananasów i wodę, zamieszać, zagotować, sos powinien zgęstnieć. Do sosu wrzucić paprykę, pokrojone ananasy i marchewkę z groszkiem i gotować na wolnym ogniu, aż marchewka lekko zmięknie. Doprawić solą i pieprzem. Sos z warzywami wyłożyć na talerz, na nim ułożyć pulpeciki rybne. Posypać natką pietruszki
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieSkładniki: 40 dag marchewki 2 jajka 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki jogurtu 1 łyżeczka płaska sody oczyszczonej 1 łyżeczka przyprawy do piernika szczypta soli rodzynki cukier puder do posypania olej do smażenia Sposób przygotowania: Marchewkę umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę, ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odlać wodę, marchewkę osuszyć i zmiksować. Żółtka utrzeć
Przepisy kulinarne babci AntoninySpaghetti bolognese to danie, które przygotowuję bardzo często. Zazwyczaj w ten sam sposób (choć czasem modyfikuję składniki, jeśli czegoś nie mam lub coś innego mi zbywa). Dodatek marchewki nieco przełamuje kwaśny smak, dlatego zawsze ją dodaję. Osobiście lubię, gdy sos bolognese jest dość gęsty, ale kto woli można zrobić trochę rzadszą wersję. Tym razem podałam z typowym makaronem spaghetti(...)oblepia się pysznym, bolońskim sosem i nabiera intensywnego smaku i aromatu! Uwielbiam! Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego 2 świeże pomidory (można użyć też z puszki) 1 papryka czerwona 1 marchewka 1 czerwona lub biała cebula 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta ostrej papryki sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Mięso
Kolorowy PrzepisownikSpaghetti bolognese to danie, które przygotowuję bardzo często. Zazwyczaj w ten sam sposób (choć czasem modyfikuję składniki, jeśli czegoś nie mam lub coś innego mi zbywa). Dodatek marchewki nieco przełamuje kwaśny smak, dlatego zawsze ją dodaję. Osobiście lubię, gdy sos bolognese jest dość gęsty, ale kto woli można zrobić trochę rzadszą wersję. Tym razem podałam z typowym makaronem spaghetti(...)oblepia się pysznym, bolońskim sosem i nabiera intensywnego smaku i aromatu! Uwielbiam! Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego 2 świeże pomidory (można użyć też z puszki) 1 papryka czerwona 1 marchewka 1 czerwona lub biała cebula 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta ostrej papryki sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Mięso
Kolorowy Przepisownikczęści z Was będzie zaskoczeniem tak przygotowana marynata, ale kuchnia jest po to, aby próbować nowych smaków :) Kurczak był podany z pieczonymi jabłkami, ziemniakami i pyszną surówką z marchewki. Tak przygotowane danie możecie podać nie tylko na romantyczną kolację, ale również na przykład na rodzinny niedzielny obiad. Kurczak w piernikowej marynacie – składniki do marynaty szklanka miodu 3 łyżeczki musztardy(...)godzinie zdejmujemy przykrycie, dodajemy do kurczaka pokrojone w ćwiartki i skropione oliwą ziemniaki . Zapiekamy całość jeszcze przez ok. 30 minut. Kurczaka podajemy z surówką z marchewki – smakuje wybornie. POLECAM! Smacznego! Post Kurczak w piernikowej marynacie pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!chilli i kolendra) świetna też dla dorosłych Serves: 6 Ingredients 2 nogi z kurczaka i 2-3 skrzydełka kawałek imbiru ok 3 cm 3 gwiazdki anyżu 2 goździki 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego 200 g ryżu jaśminowego 2 łyżki sosu rybnego sok z 1 limonki do podania: kolendra, szczypiorek i chilli Instructions Kurczaka umyć zalać wodą i zagotować. Gotować(...)minut aż postawną szumowiny. Wodę wylać, garnek umyć, kurczaka przepłukać i zalać świeżą wodą (ok 2,5 litra). Dodać anyż, goździki, marchewki i seler i na wolnym ogniu gotować ok 2 godzin. Wyjąć mięso, warzywa i przyprawy. Z mięsa zdjąć skórę ( najlepiej oddać psu:) , mięso oddzielić od kości zachować. Ja teź zachowałam jedną marchewkę i pokroiłam ją potem w kosteczkę
Cooking for Emilydodatkowo do podlewania 100 g wędzonego boczku ,pokrojonego w kostkę - opcjonalnie 250 g drobnych pieczarek kilkanaście małych cebulek, szalotek lub perłowych 6 - 8 ząbków czosnku, pokrojonych w plasterki 1 marchewka, obrana i pokrojona w grube plastery olej słonecznikowy, masło zioła 2 -3 gałązki tymianku i 1 liść laurowy, 2 -3 goździki natka pietruszki sól i pieprz przygotowanie Dzień przed gotowaniem(...)umyć, podzielić na mniejsze części - 8. Jeżeli kurczak jest mały, wystarczy podzielić go na 4 kawałki. Włożyć do odpowiedniego naczynia, zalać winem, dodać małe obrane, cebulki, obrane, pokrojone marchewki i zioła. Przykryć i wstawić do lodówki. Następnego dnia kurczaka i warzywa odsączyć z wina. Osuszyć. W garnku z grubym dnem obsmażyć mięso na oliwie, na rumiano ze wszystkich stron
Stare Garynaszym kraju, najchętniej zjadamy ciepłe, pożywne i rozgrzewające posiłki. Dla mnie od zawsze numer jeden na takie mrozy jest rozgrzewająca zupa z dyni i korzennych warzyw takich jak: marchewka i pietruszka. Podana z dawką zdrowych olejów zawartych w ziarnach słonecznika, dyni i płatków migdałowych, podana z chrupiącym lekko podsmażonym z dodatkiem czosnku jarmużem. Zupa ta jest bardzo pożywna ale lekka(...)które lubią jak coś chrupie ;-). Polecam Wam rozgrzewającą zupę z dyni na zimę! JAK PRZYGOTOWAĆ ROZGRZEWAJĄCĄ ZUPĘ KREM Z DYNI? Do przygotowania zupy krem potrzebujemy zaledwie kilku składników. Marchewki, pietruszki, czosnku, chili, dyni piżmowej w postaci puree. Chrupiącą posypkę przygotujemy z ziaren takich jak: słonecznik, dynia, możemy też wykorzystać: płatki migdałowe, orzechy laskowe, nerkowca czy ewentualnie zrobić grzanki
SMYKWKUCHNIDziś makaron z warzywami i (jak zawsze) solidnie przyprawiony:) Kolorowo na talerzu. Przyprawy i zioła zostały przełamane słodyczą marchewki, dzięki czemu danie jest słodko - słone. Szybko i smacznie. Smacznego:) Składniki: 150 g makaronu kolanka (opcjonalnie inne kształty: świderki, gwiazdki, penne) 2 większe obrane i pokrojone w skośne talarki marchewki 2 szalotki obrane i pokrojone w większą kostkę(...)opakowaniu Przygotowanie warzyw: rozgrzej patelnię i przesmaż na niej przez pół minuty cebulę z czosnkiem, następnie dodaj resztę warzyw i przykryj, duś kilkanaście minut do miękkości marchewki, przypraw, wymieszaj i dodaj odcedzony z wody ugotowany makaron
Zasmakuj KuchniSkładniki: - 250 g filetu z dorsza - 200 g marchewek baby - 6-10 pomidorków koktajlowych - pęczek natki pietruszki - duża cebula - 4 ząbki czosnku - dwie łyżki masła - sok z połowy pomarańczy - łyżka soku z cytryny - sól morska - pieprz kolorowy świeżo mielony - ok 60 g parmezanu - 1/2 opakowania makaronu tagliatelle Dorsza kroimy w podłużne kawałki. W miseczce mieszamy składniki marynaty: sok wyciśnięty(...)Makaron gotujemy al'dente w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Cebulę i czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy cebulę z czosnkiem i czekamy aż się zeszkli. Dodajemy marchewki baby (u mnie mrożone), smażymy do momentu aż się rozmrożą i zaczną nabierać złotego koloru. Do marchewek i cebuli dodajemy ugotowany makaron, pomidorki koktajlowe, natkę pietruszki i parmezan. Doprawiamy
Cook&Love