marchewka - 20163 przepisów (strona:187/1345)

Ribollita, toskański sposób na jesienne rozgrzanie 164

jarmuż, ale i włoska kapusta sprawdziłaby się w tej zupie. Jako bazę użyłam lekko skarmelizowanych jarzyn. Szczególnie seler naciowy w czasie smażenia pachnący niczym maggi, w połączeniu z marchewką, cebulą, rozmarynem i tymiankiem oddały do zupy tyle smaku, że nie potrzebowałam dodawać już bulionu. W klasycznej ribollicie do zupy wkładamy czerstwy chleb, który mięknąc ją zagęszcza, ale nadaje jej również(...)czerstwy chleb zarówno biały jak i ciemny - natarty czosnkiem i skropiony oliwą będzie przepyszny. Ribollita - toskańska zupa z kapustą i fasolą Składniki / na 4 porcje: 1 średnia cebula 2 marchewki 3 łodygi selera naciowego oliwa 2 ząbki czosnku 1 gałązka rozmarynu 1 gałązka tymianku 2 puszki (po 400 g) białej fasoli 1 puszka pomidorów sól, pieprz opcjonalnie: szczypta płatków chilli

Chilli Czosnek i Oliwa
MUFFINY "ALE PYSZNOŚCI!" BEZ MLEKA, JAJEK, GLUTENU I CUKRU. IDEALNE DLA ALERGIKA, BEZGLUTENOWCÓW I WEGAN 83

szklanka bezglutenowych płatków owsianych (zmielonych na mąkę), pół łyżeczki sody, 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia, pół łyżeczki soli himalajskiej, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżka wanilii w proszku, 3 marchewki, 1 banan, 7 daktyli (moczonych przez kilka godzin w wodzie), 1 laska rabarbaru, pół szklanki wody, łyżka rodzynek (opcjonalnie). Przygotowanie: Marchewki gotujemy do miękkości, miksujemy z bananem i daktylami(...)gładką masę. Suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy. Następnie łączymy z puree z marchewek, banana i daktyli. Laskę rabarbaru kroimy w kosteczkę. Dodajemy wraz z rodzynkami do masy. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 50-60 min. Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
WYTRAWNA TARTA NA JAGLANYM SPODZIE (WEGAŃSKA, BEZGLUTENOWA) 138

danie wyjątkowe. Przyznam, że jest praco- i czasochłonne w przygotowaniu, ale smak, wygląd i zapach tej tarty to rekompensują. I pomyśleć, że miałam dziś, z lenistwa, zrobić kaszę z marchewką i cebulą... Jednak dobroć i poświęcenie mojego męża, który zmęczony i śpiący po bardzo ciężkim tygodniu pracy wziął malutką na dwugodzinny spacer, skłoniły mnie do przygotowania czegoś extra! Tarta(...)szklanek ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 2,5 szklanki suchej), 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub oregano. sos: 1/2 marchewki, 1/2 laski selera naciowego, pół cebuli, 2 ząbki czosnku, 3/4 szklanki passaty z pomidorów, 1 łyżeczka bazylii, 1 łyżeczka papryki wędzonej, 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz

Jeść, by żyć w zdrowiu
zdrowa zupa z brokula 172

Składniki 1 brokuł ugotowany na parze 1-2 awokado,(zależy od wielkości,małe 2 ,duże 1) 1 całą marchewka ugotowana na parze ¼ łyżeczki kurkumy 3 ½ szkl. buliony z kurczaka sól,pieprz do smaku okolo 1 szkl.startego sera cheddar Wykonanie Ugotować brokuł na parze około 5 minut,a następnie wrzucić do lodowatej wody dla zachowania koloru .Marchewkę gotować na parze(...)minut. Brokuła i marchewkę pokroić na mniejsze kawałki . Połączyć warzywa z bulionem ,zmiksować .Podgrzać z serkiem ,dobrze wymieszać i podawać .Smacznego

w mojej kuchni
Galareta drobiowa 195

wieprzową. Jeśli lubicie to zapraszam po przepis. Może i Wy skusicie się na galaretkę? Składniki: 1kg kurzych łapek lub skrzydełek 1 golonka z indyka 2 udka z kurczaka 2 marchewki kawałek selera 1 pietruszka 4 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 łyżeczki żelatyny sól pieprz Do garnka włożyć golonkę z indyka,łapki kurze,i udka. Dodać marchewkę,seler, pietruszkę(...)przelać przez sito. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody, poczekać aż napęcznieje, wymieszać z odrobiną wywaru i wlać do całości. Mięso oddzielić od kości i pokroić na mniejsze kawałki . Pokroić marchewkę na plasterki i ułożyć na dnie miseczek  dodać mięso i zalać wywarem, a następnie  odstawić do wystudzenia. galareta drobiowa

O kuchni z uczuciem
Rosol z rosolu z wczoraj 153

ulubione smaki kuchni chińskiej. Finalnie wyszło przepysznie. Do ugotowania rosołu wykorzystaliśmy m.in. podudzia z kurczaka, które posłużyły, jako farsz do pierożków. ZUPA: PIEROŻKI:  ok. 1 l rosołu  1 średnia marchew  mięso z rosołu - u nas z 3 podudzi  ok. 1 l wody  seler - tyle ile marchwi  1/2 łyżeczki mielonego imbiru  5 cm skórki z imbiru  2 łyżki grzybów mung*  sól(...)miał bardzo intensywny aromat. Doprowadzamy szybko do wrzenia, po czym gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 30 min, max. 1 h. Po tym czasie przecedzamy zupę. Kroimy marchew i selera i wrzucamy do czystego bulionu, wciąż gotując. Po 15 min lub dłużej, jeżeli warzywa jeszcze nie zmiękły, dodajemy grzyby i bambusa.  Makaron dorzucamy dopiero na końcu. Jeśli

Kuchnia od dwojga
Muffinki marchewkowe z kremem orzechowym 131

Muffinki są z dodatkiem  tartej marchewki oraz zmielonych migdałów,udekorowane kremem orzechowym. Małe,słodkie co nieco do popołudniowej kawki. ciasto:  2 szkl. mąki tortowej 3/4 szkl. brązowego cukru 1/2 szkl. zmielonych migdałów 4 jajka 1 łyżka cukru migdałowego 1 szkl. oleju rzepakowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 marchewki (po starciu ok. 1 szklanki) szczypta soli krem(...)utrzeć z brązowym cukrem i cukrem migdałowym na puch. Dodawać stopniowo mąkę zmieszaną z migdałami i proszkiem,szczyptę soli oraz olej. Miksować jeszcze przez chwilę. Na koniec dodać startą marchewkę i wymieszać już za pomocą łopatki. Papilotki do muffinek umieścić w specjalnych formach  do wypieku babeczek ,napełnić je do 3/4 wysokości,wstawić do piekarnika i piec 20 minut

Kolorowa kuchnia Elki
Potrawka z kurczaka 551

Składniki: 1 kurczak (około 2 kg) 3 marchewki 3 pietruszki 1/2 selera cebula 2 łyżki masła 5 łyżek mąki pszennej 20 dag śmietany 18% sok z połowy cytryny łyżeczka cukru sól, pieprz w ziarnach 10 ziaren ziela angielskiego 2 listki laurowe natka pietruszki Sposób wykonania: Kurczaka myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą (około 2 litrów) i gotujemy. Gdy woda się(...)sól, pieprz, ziele angielskie i listki laurowe. Gdy kurczak będzie miękki, odławiamy go razem z warzywami. Wywar przecedzamy. Wystudzone mięso oddzielamy od kości i skóry. Dzielimy na mniejsze kawałki. Marchewkę kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło razem z 2 łyżkami mąki. Zasmażkę zalewamy powoli wywarem i energicznie mieszamy aby rozbić wszystkie grudki. Gdy konsystencja będzie jednolita, wlewamy z powrotem

Qchnia po prostu
Ozorki w galarecie 195

ozorki 1 pietruszka 1 marchewka kawałek pora listek laurowy ziele angielskie sól pieprz żelatyna natka pietruszki koperek Ozorki oczyszczamy, wkładamy do garnka wraz z włoszczyzną, zalewamy wodą, dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Po ugotowaniu wyjmujemy ozory, marchewkę i pietruszkę. 0,5 l wywaru przecedzamy przez gazę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy(...)łyżeczki żelatyny i mieszając czekamy aż się rozpuści. Ozorki obieramy ze skórki, kroimy na cienkie plasterki i układamy w głębokim naczyniu do galaret. Dekorujemy marchewką i pietruszką. Zalewamy wywarem wymieszanym z żelatyną. Po wystudzeniu wstawiamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy zieleninką

Gotowanie jest łatwe
HIT JESIENI ANGIELSKA ZUPA KREM PYSZNA I ROZGRZEWAJĄCA 271

stają się coraz krótsze, za oknami szaro i ponuro. Zacznyna się typowa , jesienna pogoda. Więc proponuję na chłodniejsze dni zupę krem z korzenia pietruszki i marchewki. Jest to popularne danie z kuchni angielskiej, oczywiście w trochę spolszczonej przez mnie wersji. Super rozgrzewa i jest pyszna. SKŁADNIKI : ( porcja dla 2 osób ) korzeń pietruszki – 2 sztuki marchewka – 2 sztuki duża cebula(...)żółty ser do posypania PRZYGOTOWANIE : Cebulę obrać, posiekać i przesmażyć na oleju 5 minut często mieszając. Najlepiej żeby była zeszklona, czyli przezroczysta, miękka i słodka w smaku. Pietruszkę i marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Umieścić w garnku. Dodać bulion i zeszkloną cebulę. Dosypać przyprawy i tabasco. Gotować na średnim ogniu 15 – 20 minut, aż zmiękną warzywa. Następnie należy dodać

kuchniabellissima.wordpress.com
Ossobuco trochę inaczej 258

determinacji poszedłem… spać . Składniki (na dwie osoby): 400g giczy cielęcych, pokrojonych w części o grubości ok 4 cm świeży tymianek pół butelki wina (kolor nie ma znaczenia) dwie marchewki musztarda sarepska sól, pieprz mąka garść pieczarek pół puszki pomidorów krojonych gałązka rozmarynu skórka z cytryny natka pietruszki Tak się stało, że jak już się zabrałem do roboty, to okazało(...)powyższa lista składników. Pierwsze, co musisz zrobić, to posiekać tymianek. Posól i popieprz gicze z każdej strony i dokładnie natrzyj tymiankiem i musztardą. Odstaw na chwilę na bok. Pokrój marchewkę w plastry, pieczarki w duże cząstki. W czasie, gdy będziesz to robił, mięso trochę naciągnie musztardą. Jeśli chcesz (lub nie masz jakichś składników), zaimprowizuj. Równie ddobrze za „marynatę

manslogblog
Surówka z selerem konserwowym 167

konserwowym była dla nas miłą odmianą od znanych nam surówek:). Przebija w niej smak selera, który świetnie łączy się ze słodko-kwaśnym jabłkiem. Pycha! 1 słoik selera konserwowego 2 marchewki 1 małe jabłko 3 łyżki jogurtu lub śmietany 4 łyżki soku z cytryny sól, pieprz 1. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki, jabłko na grubszych. Seler odsączamy z zalewy(...)Marchewkę, jabłko i seler łączymy ze sobą, dodajemy sok z cytryny, jogurt i przyprawy. Mieszamy do połączenia składników, odstawiamy na 30 minut przed podaniem

Szefowa kuchni
Grzybowo-warzywna zapiekanka z kaszą jęczmienną 178

Danie wytrawne i syte.  A przede wszystkim zdrowe :) Składniki: 1 szklanka suchej kaszy jęczmiennej 1/2 główki niedużego kalafiora 1 duża marchew lub 2 małe 1 pietruszka 1 mały seler 1 cebula 1 szklanka suszonych grzybów 1 łyżka drobno posiekanego koperku sól morska z chili pieprz ziołowy tymianek majeranek 2 łyżki zmielonych migdałów masło klarowane do smażenia Kaszę ugotować(...)osolonej wodzie w dwóch szklankach wody Suszone grzyby zmielić na proszek Kalafior umyć i podzielić na różyczki Marchew, pietruszkę i seler obrać, umyć i ugotować al dente Cebulę drobno posiekać i poddusić na maśle klarowanym Włączyć piecyk i nagrzać do 180 stopni - termoobieg Do dużej miski przełożyć ugotowaną kaszę i dodać podduszoną cebulę i zmielone grzyby Dodać różyczki kalafiora Marchew

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pierogi z gęsiną i konfiturą z czerwonej cebuli. Gęsina na Świętego Marcina. 143

dosyć pracochłonne, ale warte wysiłku. Dodatkowo powstaje garnek pysznego gęsiego rosołu, który można wykorzystać do przygotowania innych zup. Składniki farszu do pierogów: 2 uda gęsi 2 spore cebule 2 marchewki i 1 pietruszka (ugotowane w rosole) 1/2 szkl. rosołu z gęsi 1-2 łyżki gęsiego tłuszczu (zebrany z rosołu) 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki suszonego majeranku 1 łyżeczka suszonego(...)tymianku 1 łyżeczka mielonej kolendry olej do smażenia sól, jasny sos sojowy, pieprz czarny do smaku Składniki na rosół: 3 marchewki 2 pietruszki 1/2 selera (niedużego) kawałek pora 1 cebula 6 ziaren ziela angielskiego 6 liści laurowych kilka gałązek świeżego tymianku woda (ok. 2 l) sól do smaku Składniki ciasta na pierogi: 2 szkl. mąki pszennej (typ 480) 1/2 szkl

Codziennik Kuchenny
Śledzie w zalewie octowej 301

pysznych przekąsek. Możecie takie śledzie podać w ulubionym, dowolnym sosie, czy ze śmietaną Składniki na śledzie: 1,2kg świeżych tuszek śledziowych 650ml wody 300ml octu 1 duża cebula 1 marchewka 4 czubate łyżki cukru 2 płaskie łyżki soli po łyżeczce ziaren gorczycy i ziaren pieprzu po 5 liści laurowych i ziela angielskiego Przygotowanie śledzi: Świeże śledzie, wypatroszone, bez głów(...)kręgosłupów, myjemy dokładnie i osuszamy. Wodę zagotowujemy z cebulą, marchewką, cukrem, solą, ziarnami gorczycy i pieprzu, oraz liśćmi laurowymi i zielem. Gotujemy całość kilka minut, a kiedy lekko przestygnie, dolewamy ocet. W dużym słoiku układamy dość ciasno śledzie, naprzemiennie z cebulą i marchewką. Zalewamy wszystko przygotowaną wcześniej zalewą. Zakręcamy słoik i odstawiamy do lodówki. Tak przygotowane śledzie będą idealne

NiePieprz.pl

Proponowane wyszukiwania