marchewka - 20163 przepisów (strona:187/1345)

Dip z awokado do kalarepki 165

aromatyczny dip z awokado i bazylii idealnie nadaje się jako sosik do warzyw. Ma gęstą, aksamitną konsystencję, dzięki temu nie spływa z kalarepki i marchewki. Na przekąskę, na mały głód, na podwieczorek, a nawet na kolację dla dbających o linię. Składniki: • 1 dojrzałe,miękkie awokado • 1 mały jogurt naturalny(...)listków bazylii • szczypta soli do smaku • kalarepka • marchewka Wykonanie: • Przekroić awokado na pół, wyjąć pestkę i wydrążyć miąższ łyżeczką. • Zmiksować awodado zjogutrem, bazylią i szczyptą soli. • Kalarepkę i marchewkę obrać ze skórki, pokroić w słupki. • Podawać warzywa z zielonym dipem

To co kocham
Zupa krem dyniowo-marchewkowa z imbirem 114

roku. Ale ugotowałam zupę z dyni, która wszystkim bardzo smakowała i muszę w najbliższym czasie powtórzyć ten wyczyn. Zupa jest z dodatkiem marchewki i imbiru, lekko kwaśna, lekko słodka i mocno pieprzna. Jedliśmy ją z dodatkiem ugotowanego ryżu i pestek dyni. Składniki: • 3 marchewki • 1 cebula • kawałek pora • 3 łyżki(...)kostkę, pora w krążki i podsmażyć na oliwie, posolić do smaku. • Zalać ok. 1,5 litra gorącej wody, dodać obraną i pokrojoną marchewkę. • Gotować 15 minut, po czym dodać pokrojoną dynię i gotować jeszcze 20 minut do miękkości warzyw. • Zupę zmiksować, doprawić solą, pieprzem, imbirem i sokiem z cytryny

To co kocham
Zupa pieczarkowa z dynią 104

takiej zupy nie należy do najpiękniejszych, to podrasowałam ją dynią. Nie za dużo, aby nie zmieniła smaku i dało się wcisnąć chłopakom, że to marchewka. Zupka pyszna i bardzo sycąca dzięki dodatkowi w postaci makaronu orzo. Składniki: • 500 g pieczarek • 1 cebula • 1 marchewka • 1 pietruszka • kawałek pora • 2 szklanki dyni pokrojonej(...)prowansalskich • pęczek natki pietruszki • 3 łyżki oliwy • ugotowany makaron w kształcie ryżu – orzo Wykonanie: • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. • Dodać pokrojoną marchewkę, pietruszkę i pora, zalać wodą, aby przykryła warzywa, i gotować 10 minut z dodatkiem soli, pieprzu i ziół prowansalskich. • Następnie dodać umyte i pokrojone

To co kocham
Zimowa zupa Parzybroda 118

Produktów Tradycyjnych jako danie… śląskie. Obojętnie gdzie to było ale dawniej gospodyni szła do ogrodu, wyrywała główkę kapusty, wykopała kilka ziemniaków, kilka cebul i marchewkę, a ze spiżarni wzięła kawałek słoniny lub boczku i w godzinę miała gotowy obiad. Teraz co prawda warzywa nie z ogrodu tylko z warzywniaka(...)chwili zupa gotowa. Jest tak pyszna, że nie sposób czekać, aż wystygnie i niestety „parzy w brodę”. Składniki: • 1/2 średniej kapusty • 1 cebula • 3 marchewki • 1 pietruszka • kawałek selera • 4 ziemniaki • 300 g cienkiej, wiejskiej kiełbasy • sól, pieprz • 3  liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego • 4 łyżki oleju Wykonanie: • Cebulę pokroić w kostkę

To co kocham
Fasolówka na gęsto z kiełbasą i żeberkami 118

zupełności wystarcza jako danie obiadowe. Składniki: • 250 g fasoli Jaś średniej • 250 g kiełbasy – wędzonej i chudej • 1 pasek wędzonych żeberek • 2 cebule • 1/2 małego pora • 2 marchewki • 1 pietruszka • 4 ziemniaki • 3 liście laurowe • 4 ziarna ziela angielskiego • sól, pieprz, majeranek • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej • olej do smażenia Wykonanie: • Fasolę namoczyć na noc wlewając(...)Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie, pod koniec posolić. Gotować ok. 1,5 godziny. • Cebulę obrać i pokroić w kostkę, pora w plasterki. • Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w talarki. • Kiełbasę przekroić wzdłuż na cztery części i następnie na plasterki. • Rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić cebulę

To co kocham
Zupa podwójnie ziemniaczana 109

ziemniaczaną, bo oprócz naszych ziemniaków ma właśnie batata potocznie zwanego słodkim ziemniakiem. Piękny kolor, aksamitna konsystencja i smak trudny do zinterpretowania. Składniki: • 4 ziemniaki • 1 batat • 1 marchewka • 1 pietruszka • kawałek selera i pora • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 1 płaska łyżeczka imbiru • sok z 1/2 cytryny • sól, pieprz do smaku • 5 łyżek oliwy(...)szklanki śmietanki Wykonanie:  • Cebulę obrać i pokroić w kostkę, pora i czosnek w plasterki. • Seler, marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w talarki, ziemniaki i batata obrać i pokroić w kostkę. • Rozgrzać 5 łyżek oleju, wrzucić cebulę, por i podsmażyć, dodać czosnek, pietruszkę, seler, marchewkę. Podsmażyć

To co kocham
Rosół po chińsku 138

rosołu chińskiego można dodać również pędy bambusa, a prawdziwki zamienić na grzybki mun. Składniki: • indyk, u mnie skrzydło, szyja i 2 podudzia • 2 marchewki • 2 cebule • 1 pietruszka • kawałek selera i pora • gałązka rozmarynu i lubczyku • sól, pieprz do smaku • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego • 2 liście szałwii • 3 liście laurowe • kilka nasion(...)kilka grzybów suszonych, u mnie prawdziwki • pęczek zielonej pietruszki • makaron ryżowy nitki 200 g Wykonanie: • Mięso indyka umyć, zalać zimną wodą, zagotować i zdjąć szumowiny. • Dodać obraną marchewkę, pietruszkę, seler, pora oraz obrane i przekrojone na pół cebule. • Wsypać płaską łyżkę soli, dodać zioła i grzyby. • Rosół ma się gotować bez przykrycia

To co kocham
Łazanki z młodą kapustą 131

łazanek. No i mamy prosty w przygotowaniu, do tego pyszny, sycący i pachnący wiosną obiad. Składniki: • 400 g makaronu łazanki • 1 mała młoda kapusta • 1 marchewka • 1 cebula • 2 łyżki sosu sojowego • 5 łyżek oliwy • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka majeranku Wykonanie: • Makaron ugotować w osolonej wodzie według wskazań na opakowaniu. • Kapustę(...)drobno pokroić, cebulę obrać i posiekać, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. • Rozgrzać oliwę i zrumienić cebulę, dodać marchewkę, podsmażyć. • Dodać kapustę, podlać 1 szklanką wody, przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i sosem sojowym. Dusić ok. 20 minut do miękkości warzyw. • Do kapusty dodać ugotowany makaron i przemieszać

To co kocham
Zupa kalfiorowa z marchewką 126

które praktycznie gotuję na okrągło. Jem na obiad i na kolację, a czasem nawet na śniadanie. Tym razem powstała kalafiorowa z dużą ilością marchewki i zieleniny. Latem gotuję zupy niezabielane śmietaną, tylko czasem dodaję odrobinę mleka dla uzyskania jaśniejszego koloru. Składniki: • 1 kalafior • 4 ziemniaki • pęczek młodej włoszczyzny – marchewka, pietruszka, seler(...)łyżki sosu sojowego • 3/4 szklanki mleka • sól, pieprz do smaku • 4 łyżki oliwy Wykonanie: • Kalafior podzielić na różyczki. • Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, marchewkę i pietruszkę w plasterki, seler w kostkę. • Cebulę pokroić w kostkę, pora w paski i obsmażyć na oliwie. • Dodać włoszczyznę i chwilę poddusić

To co kocham
Wybuchowa surówka z kiszonej kapusty 118

trochę uatrakcyjnić, dodałam owoc granatu. W ten sposób i ładnie wygląda, i i dobrze smakuje. Składniki: • 500 g kiszonej kapusty • 1 marchewka • 2 jabłka • 1 mały granat • sól, pieprz do smaku • 5 łyżek oliwy Wykonanie: • Kapustę mocno odcisnąć z soku i pokroić. • Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych(...)oczkach. • Jabłka ze skórką również zetrzeć na grubej tarce. • Wyłuskać z owocu granatu nasiona. • Połączyć kapustę z marchewką, jabłkiem i granatem. • Doprawić solą, pieprzem i wymieszać z oliwą

To co kocham
Leczo z marchewką 138

Klasyczne leczo tym razem z dodatkiem chrupiącej marchewki. A więc cukinia, cebula, papryka, pomidory, kiełbasa i marchewka tworzą to aromatyczne danie. Składniki: • 4 średnie cukinie • 1 papryka czerwona • 2 cebule • 3 marchewki • 2 pomidory duże dojrzałe • 1 pęto chudej kiełbasy • sól, pieprz, papryka ostra i słodka, majeranek • gałązka rozmarynu i szałwii • 3 liście laurowe

To co kocham
Sałatka z jarmużem i cieciorką 139

sobie na wynos do pracy. Można ją jeść na śniadanie, kolację, czy jako przekąskę między posiłkami. Składniki: • 3/4 szklanki ugotowanej kaszy pęczak • 1 puszka cieciorki • 1 marchewka • 4 łyżki ziaren słonecznika • 4 liście jarmużu Sos • 4 łyżki oliwy • sok z 1/2 cytryny • 1/2 łyżeczki musztardy • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Marchewkę obrać i zetrzeć(...)grubej tarce. • Liście jarmużu umyć i drobniutko pokroić. • Wymieszać jarmuż, marchewkę, pęczak, cieciorkę i słonecznik. • Połączyć składniki sosu i wymieszać z sałatką

To co kocham
Domowy sok a`la Kubuś- Thermomix 164

przeszkodzie by przygotować go z pomocą zwykłego blendera i garnka do gotowania:) T akiej wersji poświęcę następny wpis... SOK A`LA KUBUŚ THERMOMIX- SKŁADNIKI :    1. 200g marchewki 2. 2 jabłka ( 300g) 3.  1-2 ba nany ( 200g) 4.  150g cukru 5. 800g wody 6. 75ml soku z cytryny SOK KUBUŚ THERMOMIX- WYKONANIE:  1. Do naczynia(...)miksującego włożyć obraną i pokrojoną marchewkę, rozdrobić 10 s./obr. 5.  2. Zgarnąć kopystką rozdrobnioną marchew ze ścianek na dno 3. Dolać 300g wody i gotować 8 min/varoma/obr.1 4. Dodać pozostałe składniki- wydrążone i pokrojone na mniejsze kawałki jabłka, obranego banana, cukier, sok z cytryny, nałożyć górną miarkę i zmiksować 1.30 min, zwiększając stopniowo obroty

Aromatyczne Podróże
Pulpety z indyka 151

Składniki sosu pomidorowego: 3 x 400 g puszki pomidorów w całości 2 szalotki 1/2 łodygi selera 6 łyżek oleju rzepakowego 4 ząbki czosnku 2 łyżki startej na małych oczkach marchewki 1 listek laurowy 1/2 szklanki białego, ulubionego wytrawnego wina 3-4 gałązki świeżego tymianku 1/2 płaskiej łyżeczki soli morskiej świeżo mielony czarny pieprz garść świeżych listków bazylii   Przygotowanie: Przygotować(...)średnich oczkach. Szalotki i seler drobno posiekać. Do szerokiego rondla wlać olej a następnie wrzucić szalotki. Szklić na małym ogniu przez około 2 minuty . Dodać przeciśnięte ząbki czosnku, marchewkę, listek laurowy oraz seler naciowy. Smażyć na małym ogniu kolejne 5 minut , często mieszając. 3 x 400 g puszki pomidorów w całości 2 szalotki 1/2 łodygi selera 6 łyżek oleju rzepakowego

Moja Delicja
Karp zapiekany z czerwoną porzeczką 88

Zbliża się czas karpia, może w takiej odsłonie posmakuje ?  Składniki 4 filety z karpia sól pieprz 250 g cebuli 2 małe marchewki 50 g masła 1 łyżka mąki puszka czerwonej porzeczki w syropie 500 ml czerwonego wytrawnego wina listki tymianku 1 listek laurowy 1 łyżeczka cukru 1 goździk     Przygotowanie   Filety z karpia przyprawiłem solą i pieprzem(...)Cebulę posiekałem, marchewki pokroiłem na plasterki. Na patelni roztopiłem masło, dodałem cebulę, marchewki, podsmażyłem. Posypałem mąką, wlałem wino, wymieszałem. Dodałem listki tymianku, listek laurowy, cukier, goździk i porzeczki, oprószyłem solą i pieprzem. Dusiłem ok.10 minut, często mieszając. Połowę sosu wlałem do naczynia do zapiekania, ułożyłem karpia pokrojonego na mniejsze kawałki, zalałem resztą sosu, odstawiłem na pół godziny przykryte folią. Wstawiłem

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania