aromatyczny dip z awokado i bazylii idealnie nadaje się jako sosik do warzyw. Ma gęstą, aksamitną konsystencję, dzięki temu nie spływa z kalarepki i marchewki. Na przekąskę, na mały głód, na podwieczorek, a nawet na kolację dla dbających o linię. Składniki: • 1 dojrzałe,miękkie awokado • 1 mały jogurt naturalny(...)listków bazylii • szczypta soli do smaku • kalarepka • marchewka Wykonanie: • Przekroić awokado na pół, wyjąć pestkę i wydrążyć miąższ łyżeczką. • Zmiksować awodado zjogutrem, bazylią i szczyptą soli. • Kalarepkę i marchewkę obrać ze skórki, pokroić w słupki. • Podawać warzywa z zielonym dipem
To co kochamroku. Ale ugotowałam zupę z dyni, która wszystkim bardzo smakowała i muszę w najbliższym czasie powtórzyć ten wyczyn. Zupa jest z dodatkiem marchewki i imbiru, lekko kwaśna, lekko słodka i mocno pieprzna. Jedliśmy ją z dodatkiem ugotowanego ryżu i pestek dyni. Składniki: • 3 marchewki • 1 cebula • kawałek pora • 3 łyżki(...)kostkę, pora w krążki i podsmażyć na oliwie, posolić do smaku. • Zalać ok. 1,5 litra gorącej wody, dodać obraną i pokrojoną marchewkę. • Gotować 15 minut, po czym dodać pokrojoną dynię i gotować jeszcze 20 minut do miękkości warzyw. • Zupę zmiksować, doprawić solą, pieprzem, imbirem i sokiem z cytryny
To co kochamtakiej zupy nie należy do najpiękniejszych, to podrasowałam ją dynią. Nie za dużo, aby nie zmieniła smaku i dało się wcisnąć chłopakom, że to marchewka. Zupka pyszna i bardzo sycąca dzięki dodatkowi w postaci makaronu orzo. Składniki: • 500 g pieczarek • 1 cebula • 1 marchewka • 1 pietruszka • kawałek pora • 2 szklanki dyni pokrojonej(...)prowansalskich • pęczek natki pietruszki • 3 łyżki oliwy • ugotowany makaron w kształcie ryżu – orzo Wykonanie: • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. • Dodać pokrojoną marchewkę, pietruszkę i pora, zalać wodą, aby przykryła warzywa, i gotować 10 minut z dodatkiem soli, pieprzu i ziół prowansalskich. • Następnie dodać umyte i pokrojone
To co kochamProduktów Tradycyjnych jako danie… śląskie. Obojętnie gdzie to było ale dawniej gospodyni szła do ogrodu, wyrywała główkę kapusty, wykopała kilka ziemniaków, kilka cebul i marchewkę, a ze spiżarni wzięła kawałek słoniny lub boczku i w godzinę miała gotowy obiad. Teraz co prawda warzywa nie z ogrodu tylko z warzywniaka(...)chwili zupa gotowa. Jest tak pyszna, że nie sposób czekać, aż wystygnie i niestety „parzy w brodę”. Składniki: • 1/2 średniej kapusty • 1 cebula • 3 marchewki • 1 pietruszka • kawałek selera • 4 ziemniaki • 300 g cienkiej, wiejskiej kiełbasy • sól, pieprz • 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego • 4 łyżki oleju Wykonanie: • Cebulę pokroić w kostkę
To co kochamzupełności wystarcza jako danie obiadowe. Składniki: • 250 g fasoli Jaś średniej • 250 g kiełbasy – wędzonej i chudej • 1 pasek wędzonych żeberek • 2 cebule • 1/2 małego pora • 2 marchewki • 1 pietruszka • 4 ziemniaki • 3 liście laurowe • 4 ziarna ziela angielskiego • sól, pieprz, majeranek • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej • olej do smażenia Wykonanie: • Fasolę namoczyć na noc wlewając(...)Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie, pod koniec posolić. Gotować ok. 1,5 godziny. • Cebulę obrać i pokroić w kostkę, pora w plasterki. • Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w talarki. • Kiełbasę przekroić wzdłuż na cztery części i następnie na plasterki. • Rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić cebulę
To co kochamziemniaczaną, bo oprócz naszych ziemniaków ma właśnie batata potocznie zwanego słodkim ziemniakiem. Piękny kolor, aksamitna konsystencja i smak trudny do zinterpretowania. Składniki: • 4 ziemniaki • 1 batat • 1 marchewka • 1 pietruszka • kawałek selera i pora • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 1 płaska łyżeczka imbiru • sok z 1/2 cytryny • sól, pieprz do smaku • 5 łyżek oliwy(...)szklanki śmietanki Wykonanie: • Cebulę obrać i pokroić w kostkę, pora i czosnek w plasterki. • Seler, marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w talarki, ziemniaki i batata obrać i pokroić w kostkę. • Rozgrzać 5 łyżek oleju, wrzucić cebulę, por i podsmażyć, dodać czosnek, pietruszkę, seler, marchewkę. Podsmażyć
To co kochamrosołu chińskiego można dodać również pędy bambusa, a prawdziwki zamienić na grzybki mun. Składniki: • indyk, u mnie skrzydło, szyja i 2 podudzia • 2 marchewki • 2 cebule • 1 pietruszka • kawałek selera i pora • gałązka rozmarynu i lubczyku • sól, pieprz do smaku • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego • 2 liście szałwii • 3 liście laurowe • kilka nasion(...)kilka grzybów suszonych, u mnie prawdziwki • pęczek zielonej pietruszki • makaron ryżowy nitki 200 g Wykonanie: • Mięso indyka umyć, zalać zimną wodą, zagotować i zdjąć szumowiny. • Dodać obraną marchewkę, pietruszkę, seler, pora oraz obrane i przekrojone na pół cebule. • Wsypać płaską łyżkę soli, dodać zioła i grzyby. • Rosół ma się gotować bez przykrycia
To co kochamłazanek. No i mamy prosty w przygotowaniu, do tego pyszny, sycący i pachnący wiosną obiad. Składniki: • 400 g makaronu łazanki • 1 mała młoda kapusta • 1 marchewka • 1 cebula • 2 łyżki sosu sojowego • 5 łyżek oliwy • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka majeranku Wykonanie: • Makaron ugotować w osolonej wodzie według wskazań na opakowaniu. • Kapustę(...)drobno pokroić, cebulę obrać i posiekać, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. • Rozgrzać oliwę i zrumienić cebulę, dodać marchewkę, podsmażyć. • Dodać kapustę, podlać 1 szklanką wody, przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i sosem sojowym. Dusić ok. 20 minut do miękkości warzyw. • Do kapusty dodać ugotowany makaron i przemieszać
To co kochamktóre praktycznie gotuję na okrągło. Jem na obiad i na kolację, a czasem nawet na śniadanie. Tym razem powstała kalafiorowa z dużą ilością marchewki i zieleniny. Latem gotuję zupy niezabielane śmietaną, tylko czasem dodaję odrobinę mleka dla uzyskania jaśniejszego koloru. Składniki: • 1 kalafior • 4 ziemniaki • pęczek młodej włoszczyzny – marchewka, pietruszka, seler(...)łyżki sosu sojowego • 3/4 szklanki mleka • sól, pieprz do smaku • 4 łyżki oliwy Wykonanie: • Kalafior podzielić na różyczki. • Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, marchewkę i pietruszkę w plasterki, seler w kostkę. • Cebulę pokroić w kostkę, pora w paski i obsmażyć na oliwie. • Dodać włoszczyznę i chwilę poddusić
To co kochamtrochę uatrakcyjnić, dodałam owoc granatu. W ten sposób i ładnie wygląda, i i dobrze smakuje. Składniki: • 500 g kiszonej kapusty • 1 marchewka • 2 jabłka • 1 mały granat • sól, pieprz do smaku • 5 łyżek oliwy Wykonanie: • Kapustę mocno odcisnąć z soku i pokroić. • Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych(...)oczkach. • Jabłka ze skórką również zetrzeć na grubej tarce. • Wyłuskać z owocu granatu nasiona. • Połączyć kapustę z marchewką, jabłkiem i granatem. • Doprawić solą, pieprzem i wymieszać z oliwą
To co kochamKlasyczne leczo tym razem z dodatkiem chrupiącej marchewki. A więc cukinia, cebula, papryka, pomidory, kiełbasa i marchewka tworzą to aromatyczne danie. Składniki: • 4 średnie cukinie • 1 papryka czerwona • 2 cebule • 3 marchewki • 2 pomidory duże dojrzałe • 1 pęto chudej kiełbasy • sól, pieprz, papryka ostra i słodka, majeranek • gałązka rozmarynu i szałwii • 3 liście laurowe
To co kochamsobie na wynos do pracy. Można ją jeść na śniadanie, kolację, czy jako przekąskę między posiłkami. Składniki: • 3/4 szklanki ugotowanej kaszy pęczak • 1 puszka cieciorki • 1 marchewka • 4 łyżki ziaren słonecznika • 4 liście jarmużu Sos • 4 łyżki oliwy • sok z 1/2 cytryny • 1/2 łyżeczki musztardy • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Marchewkę obrać i zetrzeć(...)grubej tarce. • Liście jarmużu umyć i drobniutko pokroić. • Wymieszać jarmuż, marchewkę, pęczak, cieciorkę i słonecznik. • Połączyć składniki sosu i wymieszać z sałatką
To co kochamprzeszkodzie by przygotować go z pomocą zwykłego blendera i garnka do gotowania:) T akiej wersji poświęcę następny wpis... SOK A`LA KUBUŚ THERMOMIX- SKŁADNIKI : 1. 200g marchewki 2. 2 jabłka ( 300g) 3. 1-2 ba nany ( 200g) 4. 150g cukru 5. 800g wody 6. 75ml soku z cytryny SOK KUBUŚ THERMOMIX- WYKONANIE: 1. Do naczynia(...)miksującego włożyć obraną i pokrojoną marchewkę, rozdrobić 10 s./obr. 5. 2. Zgarnąć kopystką rozdrobnioną marchew ze ścianek na dno 3. Dolać 300g wody i gotować 8 min/varoma/obr.1 4. Dodać pozostałe składniki- wydrążone i pokrojone na mniejsze kawałki jabłka, obranego banana, cukier, sok z cytryny, nałożyć górną miarkę i zmiksować 1.30 min, zwiększając stopniowo obroty
Aromatyczne PodróżeSkładniki sosu pomidorowego: 3 x 400 g puszki pomidorów w całości 2 szalotki 1/2 łodygi selera 6 łyżek oleju rzepakowego 4 ząbki czosnku 2 łyżki startej na małych oczkach marchewki 1 listek laurowy 1/2 szklanki białego, ulubionego wytrawnego wina 3-4 gałązki świeżego tymianku 1/2 płaskiej łyżeczki soli morskiej świeżo mielony czarny pieprz garść świeżych listków bazylii Przygotowanie: Przygotować(...)średnich oczkach. Szalotki i seler drobno posiekać. Do szerokiego rondla wlać olej a następnie wrzucić szalotki. Szklić na małym ogniu przez około 2 minuty . Dodać przeciśnięte ząbki czosnku, marchewkę, listek laurowy oraz seler naciowy. Smażyć na małym ogniu kolejne 5 minut , często mieszając. 3 x 400 g puszki pomidorów w całości 2 szalotki 1/2 łodygi selera 6 łyżek oleju rzepakowego
Moja DelicjaZbliża się czas karpia, może w takiej odsłonie posmakuje ? Składniki 4 filety z karpia sól pieprz 250 g cebuli 2 małe marchewki 50 g masła 1 łyżka mąki puszka czerwonej porzeczki w syropie 500 ml czerwonego wytrawnego wina listki tymianku 1 listek laurowy 1 łyżeczka cukru 1 goździk Przygotowanie Filety z karpia przyprawiłem solą i pieprzem(...)Cebulę posiekałem, marchewki pokroiłem na plasterki. Na patelni roztopiłem masło, dodałem cebulę, marchewki, podsmażyłem. Posypałem mąką, wlałem wino, wymieszałem. Dodałem listki tymianku, listek laurowy, cukier, goździk i porzeczki, oprószyłem solą i pieprzem. Dusiłem ok.10 minut, często mieszając. Połowę sosu wlałem do naczynia do zapiekania, ułożyłem karpia pokrojonego na mniejsze kawałki, zalałem resztą sosu, odstawiłem na pół godziny przykryte folią. Wstawiłem
R'n'G Kitchen