SKŁADNIKI: 1 Filet z kurczaka 3 litry wody 3-4 marchewki lub 15 mini marchewek 1/2 puszki kukurydzy 1 seler łodyka kostka rosołowa przyprawy:sól,pieprz,wegera,natka pietruszki,chilli SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Do garnka wlewam ok 3 l wody. Wkładam filet z kurczaka. Gotuję. Następnie wkładam liść laurowy, ziele angielskie, kostkę rosołową, marchewkę, kukurydzę i selera łodygi. Kiedy mięso
Gotowanie Patkirównie dobrze jak ta przygotowana na świeżo, a czasem nawet jeszcze lepiej :) Zapiekany ryż z brokułem i kurczakiem – składniki: 2 torebki ryżu 2 pojedyncze piersi z kurczaka 3 marchewki olej do smażenia sól 2 brokuły pieprz suszony rozmaryn 3 łyżki sosu sojowego pieprz 1/3 szklanki wody 1 cebula 100g sera żółtego Zapiekany ryż z brokułem i kurczakiem – przepis(...)kroimy w kostkę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, rozmarynem i podsmażamy na patelni. Cebulą szklimy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, a następnie dodajemy do niej startą na tarce marchewkę. Dodajemy wodę, sos sojowy i całość dusimy ok. 7-8 minut. Następnie mieszamy razem z ugotowanym ryżem. Brokuła dzielimy na małe różyczki i gotujemy w osolonej wodzie przez
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kokosowa nuta 1 średni kalafior 1 średnia cebula 1 puszka (ok 200 ml) mleka kokosowego dobrej jakości (najlepiej bez dziwnych dodatków) min. ½ łyżeczki przyprawy garam masala sól, pieprz 1 marchewka olej kokosowy do smażenia (jeśli nie mamy, zastępujemy klarowanym masłem) ew. 3-4 łyżki posiekanej świeżej kolendry 1 łyżka masła klarowanego do posypania: uprażone i posiekane pistacje posiekana kolendra(...)gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut. W tym czasie w garnku lub głębokiej patelni szklimy na 1 łyżce oleju kokosowego posiekaną cebulę. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i garam masalę. Mieszamy i dusimy, jeśli jest taka potrzeba podlewając wodą z gotującego się kalafiora. Wyjmujemy kalafiora łyżką cedzakową, wody w której się gotował nie wylewamy. Kalafior wkładamy do garnka
Dzieje kuchennej Wiewiórysobie krem jest delikatny, kremowy, ale dzięki imbirowi również bardzo rozgrzewający. Taka zupa najlepiej smakuje mi w towarzystwie grzanek. Składniki: 600 g dyni Hokkaido 2 marchewki 3 ziemniaki 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku 1L bulionu 100 ml śmietany masło/olej do smażenia świeży imbir sól, pieprz, Wykonanie: Wszystkie warzywa umyć i obrać. Dynie oraz ziemniaka(...)pokroić w kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na maśle podsmażyć cebulę z marchewką, gdy zrobią się szkliste, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilę wszystko razem jeszcze podsmażyć. Wszystko przełożyć do garnka, dodać dynie, ziemniaki i wlać bulion, ugotować do miękkości. Gdy warzywa będą gotowe zmiksować. Na koniec doprawić solą, pieprzem oraz
magiczna kuchnia KasiKolejny szybki i bardzo prosty do wykonania przepis na obiad/przekąskę - pieczona dynia, pieczona marchewka i cebula, zalane dresingiem miodowo-musztardowym. Warzywa kroimy w kostkę w kostkę, zalewamy sosem i wstawiamy do piekarnika. Voila! Pieczone warzywa są świetną alternatywą dla ziemniaków, mogą służyć jako sałatka do obiadu, jako przekąska na podwieczorek. Są smaczne i zdrowe, a dzieci za nimi przepadają(...)roli głównej zapraszam do dziewczyn : Ani , Alicji , Karoliny . Jeśli chcesz do nas dołączyć napisz proszę w komentarzu lub oznacz zdjęcie na instagramie #akcjadyniowa. połowa dyni 4 duże marchewki 2 cebule sezam (do posypania) pestki dyni (do posypania) Sos miodowo-musztardowy: 5 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki musztardy (ja użyłam musztardy dijon) 2 łyżki miodu pieprz czarny sól (adsbygoogle
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniedodaje energii, słonecznie wygląda. Jest zdrowa. Nie warto zagłuszać jej dodatkowymi przyprawami. Nakarmicie nią całą rodzinę. W to nie wątpię! Składniki: Zupa: 1 kg dyni 3 marchewki 1 puszka kukurydzy 2 szalotki 100 ml mleka kokosowego 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła klarowanego ghee 1 łyżeczka startego świeżego imbiru Szczypta mielonego imbiru do smaku Gałka muszkatołowa(...)Serowe kluseczki: 2 jajka 5 łyżek startego twardego sera koziego pecorino romano 2 ząbki czosnku ½ pęczka natki pietruszki 4 łyżki mąki pszennej Sól do smaku Sposób przygotowania: Dynię i marchewkę obieram ze skórki, myję, dynię kroję w kostkę a marchewkę w talarki, kukurydzę osączam z zalewy. Szalotkę kroję na ćwiartki, czosnek obrany zostawiam w całości. W garnku rozgrzewam klarowane masło
Wanilia i KardamonDługi weekend przed nami, a więc robimy coś, co możemy zrobić wcześniej i co dłużej postoi. Moja propozycja to surówka z kapusty, z cebulką , marchewką i papryką, która postoi długo. Zalewa, która konserwuje naszą surówkę składa się z oleju, octu jabłkowego, cukru, soli oraz wody gazowanej. Zapewniam,że wypróbowana i jak nie zjemy za szybko to postoi nawet(...)tygodnie. U mnie wersja z czerwonej kapusty oczywiście z białej również możemy zrobić. SKŁADNIKI kapusta czerwona lub biała średniej wielkości 3 duże marchewki 3 cebule 2 czerwone papryki 4 ząbki czosnku Zalewa: 2 łyżki soli 3/4 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka cukru 1,5 szklanki octu jabłkowego 1 litr wody gazowanej WYKONANIE Kapustę, paprykę, cebulę
W kuchennym oknie Ewyspolszczam wszystko co się da, ale u nas w domu faktycznie ta kapusta zawsze była czerwona. Moja mama zawsze robiła surówkę z kapusty. Prosta tradycyjna surówka z jabłkiem, cebulą, marchewką i oczywiście czerwoną kapustą. Polewana dressingiem z oliwy lub wymieszana z majonezem. Zawsze pyszna! Duża miska wypełniona po brzegi drogocennymi warzywami. Podobnie jest u mnie w domu. Obiad zaczynam(...)przez cały rok jest poza tym tania i zdrowa. Można ją przygotować na wiele sposób, nawet na ciepło . Surówka z kapusty Składniki: 4 porcje 300 g czerwonej kapusty 1 marchewka 1 łyżka czerwonej cebuli, pokrojonej 2 jabłka, winne Tahini dressing 1½ łyżki tahini 4 łyżki soku z cytryny 1 łyżka oleju sól do smaku 2 łyżki miodu Poszatkuj kapustę bardzo
codojedzeniaSłodycze również mogą być zdrowe, szczególnie te pieczone z warzywami. Marchewka i dynia to połączenie doskonałe.Wiedziały już o tym nasze babcie. W tym wypieku użyłam mleka kokosowego i płatków jaglanych, słodzone syropem klonowym i ksylitolem. Mega wilgotne i wbrew pozorom puszyste. Trochę się go obawiałam, szczególnie dlatego że, dałam mąkę żytnią, czy wyrośnie, czy w ogóle się(...)Będzie pysznie i zdrowo, a aromat świeżo upieczonego ciasta rozniesie się po całym domu. Przygotowałam go specjalnie na akcję # Ambition Składniki: Tortownica 22 cm Składniki: Ciasto: 10 dag marchewki 10 dag dyni 1 szklanka płatków jaglanych 1 szklanka mleka kokosowego ½ szklanki syropu klonowego 1 łyżka ksylitolu 2 jajka 18 dag mąki żytniej chlebowej typ 720 10 dag masła
Wanilia i Kardamonprzepysznie. Nie wiem czy to z miłości do warzywnych wypieków…Nie, na pewno nie. Ciasto marchewkowe jest naprawdę bardzo smaczne. Typowo jesienne ciasto. Po raz pierwszy zamiast zetrzeć marchewkę na tarce drobno ją posiekałam przy pomocy malaksera. Właściwie całe ciasto wymieszałam w malakserze i Wiecie co wyszło super! To ciasto będzie królować w każdej kuchni przez całą jesień(...)wiedzieli, że ciasto marchewkowe w ogóle istnieje! Zdziwiłam się, a oni jeszcze bardziej, kiedy skosztowali wypieku. Wy też przekonajcie się, że warto spróbować! Ciasto marchewkowe Składniki: 450 g marchewki 250 ml orzechów pekan + kilka orzechów do dekoracji 150 g brązowego cukru 50 g białego cukru 375 ml mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu
codojedzeniafamily:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1-1,5 kg marchewki szczypta mielonego czosnku jeśli nie lubimy możemy pominąć kawałek białej część pora kawałeczek selera oraz korzeń pietruszki puszka mleczka kokosowego(400ml) śmietanka 30% do dekoracji masło do smażenia ok.3łyżki(...)sól, pieprz mielony czarny do smaku szczypta pieprzu cayenne oraz curry natka pietruszki do dekoracji Wykonanie: Warzywa oczyścić. Marchewkę i pietruszkę pokroić w plasterki. Por oraz seler drobniej. Masło rozpuścić , na rozgrzane wrzucić kolejno por, marchewkę oraz pietruszkę i seler. Dusić na małym ogniu ok.15 minut. Po tym czasie zalać warzywa bulionem w ilości ok 1- 1,2 litra
W garach u Gosiprzyjemnym kolorze. Większość warzyw zmiksowałam, a kilka różyczek kalafiorów zostawiłam, bo lubię, gdy widać, z czego zupa jest przygotowana. Składniki (na 5 porcji): 3 ziemniaki suszona papryczka chili 2 marchewki pietruszka ok. 10 cm pora pół kalafiora łodyga selera naciowego płaska łyżka soli pieprz mielony łyżka śmietany Warzywa obrać. Na miseczkę wyjąć łyżkę śmietany. Zdąży "nabrać temperatury" przed dodaniem(...)ziemniaków dodać pietruszkę (w całości), całą suszoną paprykę, por i seler naciowy pokrojony na 3 mniejsze części (chodzi o to, by zmieścił się w garnku). Wszystko zagotować. Marchewki pokroić w małą kostkę. Kalafiora podzielić na róże. Marchewkę i kalafiora dodać do zupy, gdy zawrze. Całość gotować na małym ogniu do miękkości warzyw. Tuż przed wyłączeniem palnika doprawić zupę
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: 5 filetów śledziowych 1 burak 2 marchewki 1 cebula 5 jajek majonez Sposób wykonania: Filety moczymy w wodzie około 2 godzin a następnie kroimy na małe paski. Buraka gotujemy w mundurku. Marchewki (obrane) oddzielnie gotujemy w osolonej wodzie. Jajka gotujemy na twardo i po wystudzeniu kroimy w kostkę. Buraki i marchew po wystudzeniu ścieramy na dużych oczkach tarki(...)Cebulę szatkujemy w drobną kostkę. Śledzie układamy w naczyniu, a następnie przykrywamy kolejno warstwami: starty burak, starte marchewki, cebula, jajka. Na wierzchu nakładamy majonez
Qchnia po prostusera żółtego oraz serków topionych. Zupa jest dość delikatna w smaku. Najlepiej smakuje z chrupiącymi grzankami czosnkowymi. 2 litry bulionu warzywnego 1 duży por (tylko biała część) 2 duże marchewki (z bulionu) 2 topione serki śmietankowe (200 g) 200 g sera cheddar 200 g łagodnego żółtego sera (np. gouda) 250 ml śmietany 36% pieprz do smaku szczypta startej gałki muszkatołowej(...)łyżka masła Wcześniej należy przygotować bulion warzywny (z dodatkiem marchewek, które wykorzystamy do zupy serowej). Pora pokroić w plastry i zeszklić na maśle w dużym garnku. Dodać pokrojoną w grubsze plastry marchewkę (miękką, z bulionu) i chwilę smażyć. Dolać bulion i całość gotować kilka minut na małym ogniu. Sery (łagodny żółty oraz cheddar) utrzeć na tarce. Dodawać partiami w małych
BullioPrzedstawiam Wam dziś przepis na niezawodną drożdżówkę bez wyrabiania.Postanowiłam urozmaicić ją marchewką.Zapraszam Składniki: 1 op.drożdży suszonych(7 g) 1/2 szkl cukru 1 szkl mleka 2 łyżki oleju 3 jajka 3 średnie marchewki 3 szkl mąki kruszonka: 1 szkl mąki 1/2 szkl cukru 100 g masła Przygotowanie: Do dużej miski wkładamy po kolei (warstwowo):drożdże,cukier,mleko,olej(...)roztrzepane jajka,marchewkę startą na tarce jarzynowej i mąkę.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3 godziny w ciepłe miejsce.W tym czasie z masła,cukru i mąki robimy kruszonkę i odstawiamy ją do lodówki.Po upływie 3 godzin blaszkę lekko smarujemy odrobiną oleju.Ciasto drożdżowe mieszamy drewnianą łyżką do połączenia się składników i przekładamy do blaszki.Wyrównujemy i odstawiamy na 30 minut.Po
słodkie i nie tylko historie kulinarne