Dziś zapraszam Was na prosty przepis na pyszną surówkę obiadową z białej kapusty z jabłkiem, marchewką i majonezem. Prostota i smak. Idealnie nadaje się do obiadu. Polecam Wam także inne przepisy na surówki. Znajdziecie je tu (klik) . Przepis na tą pyszną surówkę z białej kapusty dodaję do akcji na Facebook „Błyskawiczne piątki”. Składniki: około 1/2 mniejszej główki białej(...)kapusty 1 marchewka 1 jabłko 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki 3-4 łyżki majonezu (w zależności od ilości kapusty) 1 łyżka octu winnego z czerwonego wina sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Kapustę dowolnie kroimy (szatkujemy), przekładamy do miski. Solimy z wierzchu, mieszamy ręką ugniatając kapustę. Następnie odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie do kapusty ścieramy na grubych oczkach
Słodkie okruszkiskładniki: ok. 500 g parów (biała i jasno zielona część) ok. 600 g ziemniaków 2 marchewki 250 ml śmietany 2 łyżki masła klarowanego natka pietruszki 1/2 łyżeczki ziaren kozieradki sól, pieprz 1500 – 2000 ml wody wykonanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie. Marchewkę obieramy, kroimy w półplasterki, przekładamy do garnka z masłem, chwilkę podsmażamy. Następnie podlewamy wodą(...)dusimy. Pory kroimy w krążki, dodajemy do podduszonej marchewki, podlewamy wodą i chwilkę dusimy, od czasu do czasu mieszamy. Do uduszonych warzyw dodajemy ugotowane i pokrojone na mniejsze kawałki ugotowane ziemniaki. Śmietanę mieszamy z ok.100 ml wywaru z warzyw, wlewamy do zupy i mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. Zapisz Zapisz
Domowy Smak JedzeniaGrzyby,grzyby najlepsze w sosach i zupie.Dziś przygotowałam zupę grzybową z groszkiem i marchewką na bazie kwaśnej śmietany. Słodki smak groszku i marchewki świetnie się komponuje z wywarem z wołowiny ,a śmietana kwaśna równoważy ich słodkość nadając lekko kwaśny smak zupie . 50 dag.leśnych grzybów 1 op.marchewki z groszkiem ( niecałe , w zależności od ilości grzybów,grzybów dajemy więcej(...)kilka kulek jałowca ziela angielskiego listek laurowy kubek kwaśnej śmietany natka pietruszki *********************************************** Ugotować wywar ze szpondra wołowego z zielem angielskim,listkiem laurowym i jałowcem.Wyciagnac kości,dolożyć mieszankę z marchewki i groszku , oczyszczone i pokrojone grzyby leśne.Gotujemy z 15-20 minut,wsypujemy kaszę mannę i zagotowujemy ,doprawiamy.Gotujemy jeszcze 10-15 minut.Ściągamy z ognia garnek,zalewamy śmietaną ,mieszamy.Podajemy gorącą
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwszystkie trzeba było zebrać ,więc przepis był jak znalazł :-) Pomidory podzieliłam na 2 części i dzięki temu wyszły dwie różne sałatki - pierwsza z dodatkiem czerwonej papryki , a druga z marchewką. Składniki na sałatkę z dodatkiem czerwonej papryki: 2 kg zielonych pomidorów 3 sztuki większej cebuli 3-4 sztuki czerwonej papryki Składniki na sałatkę z dodatkiem(...)marchewki: 2 kg zielonych pomidorów 3 sztuki większej cebuli 5-6 większych marchewek pokrojonych w grubsze plasterki Zalewa: 1 l wody 1 szklanka octu 6 płaskich łyżeczek soli 12 łyżek cukru Do każdego słoika dodajemy: liść laurowy ziele angielskie (po 2-3 na słoik) ząbek czosnku pieprz ziarnisty
Aromatyczne Podróżegulasz klasyczny, i w wersji węgierskopodobnej;) Składniki: 500g mięsa wieprzowego, np. łopatki lub chudej karkówki 300g mięsa wołowego, najlepiej pręgi, ew. udźca lub goleni 3 duże cebule 1 średnia marchewka 500ml bulionu wołowego 250ml czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego koncentrat można zastapić sosem pomidorowym wg tego przepisu 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki pół łyżeczki mielonego chili, lub pół(...)złoty kolor. Cebulę kroimy w półksiężyce lub kostkę i krótko smażymy do zeszklenia na tej samej patelni. Całość przekładamy do rondla, podlewamy 500ml bulionu wołowego, dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, ziele angielskie i liść laurowy, i gotujemy/dusimy na małym ogniu aż do miękkości mięsa. Celowo nie podaję czasu gotowania, zależny jest on od rodzaju użytego mięsa a nawet tego
Aromatyczne Podróżedalsze idzie jak z płatka. A gdy się spieszę już od rana, to później nic mi nie wychodzi. Zapraszam dziś na mufinki, w których jest moje ulubione połączenie banan-marchewka-jabłko. To połączenie owoców jest też w sokach typu Kubuś, które uwielbiam! Takie muffinki są świetne jako drugie śniadanie do szkoły lub do pracy. A propos szkoły, to bywały dnie(...)szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej ¼ łyżeczki soli ½ łyżeczki cynamonu 2 średniej wielkości (lub 1 duży) bardzo dojrzałe banany 1 jabłko 1 średnia marchewka 2 jajka ¼ szkl oleju Mąkę, cukier, proszek, sodę, sól i cynamon wymieszać w misce. W drugiej misce rozgnieść banany, dodać starte na tarce obrane jabłko i startą marchewkę. Wbić jajka, dodać
Posadzone i zjedzonezjemy tego samego dnia. - Rosół znakomicie sprawdza się w charakterze obiadu jednogarnkowego: po ugotowaniu obieramy mięso z kości, rozkładamy je na talerze, dodajemy warzywa ugotowane w rosole (jeśli lubimy) - marchewkę, pietruszkę, seler i pora, dodajemy porcję makaronu i całość zalewamy rosołem. Posypujemy natką pietruszki. A teraz przepis na rosół. Oczywiście każda gospodyni ma swój przepis. Niektórzy lubią dodawać lubczyk, niektórzy(...)dodają kawałek kapusty. Ale podstawowy przepis jest ten sam i tak właśnie ja przygotowuję rosół w swoim domu. Rosół drobiowo – wołowy pół wiejskiej kury 500 g szpondra wołowego 3 marchewki 2 pietruszki pół selera korzeniowego 1 por (biała i zielona część) 1 cebula z łupiną 2 listki laurowe 6 ziarenek pieprzu sól Mięso włożyć do 6-litrowego garnka. Zalać wodą
Posadzone i zjedzoneUżyjcie więc garnka o grubym dnie i często mieszajcie. Domowy paprykarz szczeciński przepis stąd - z moimi zmianami 1/2 kg białej ryby (użyłam morszczuka argentyńskiego) 1 szklanka surowego ryżu 2 marchewki 1 pietruszka 1 duża cebula 500 ml przecieru pomidorowego odrobina oleju do smażenia 2 szklanki wody Przyprawy 1 łyżka słodkiej papryki szczypta ostrej papryki (do smaku) 0,5 łyżeczki cukru(...)łyżka octu balsamicznego Sól i pieprz do smaku Jeśli używamy świeżej ryby, filetujemy ją pozbawiamy ości. Jeśli mamy filety mrożone - trzeba je rozmrozić przed przystąpieniem do gotowania. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Cebulę pokroić na półplasterki. Rybę rozmrozić i obsmażyć na odrobinie oleju w brytfance lub garnku, w którym zamierzamy dusić paprykarz. Gdy mięso zacznie
Posadzone i zjedzonestanowi pełnowartościowy posiłek. A oto wersja, którą przygotowałam ostatnio: Zupa z wiosennych młodych warzyw z masłem i śmietaną 1 łyżka masła 1 młody por (tylko biała część) 2 młode marchewki 700 ml bulionu z kury 5 zielonych szparagów 2 garście wyłuskanego zielonego groszku 3-4 młode, nieduże ziemniaki 1/3 niedużego kalafiora 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki(...)kwaśnej śmietany 18% sól do smaku Por i marchewki pokroić w plasterki. Szparagi - odłamać zdrewniałą końcówkę (jest to około 1/3 szparaga) – i pokroić na kawałki długości 1 cm . Ziemniaki oskrobać lub obrać i pokroić w kostkę wielkości 1 cm . Kalafior podzielić na małe różyczki. W garnku (użyłam tutaj garnka o pojemności 4 litrów ) rozpuścić masło. Wrzucić
Posadzone i zjedzoneLato, to czas najdelikatniejszych warzyw. Mamy młode marchewki, cukinie, ziemniaczki, buraczki, cebule, fasolkę. Tych warzyw nie trzeba długo gotować i w krótkim czasie można przygotować lekki obiad. Na końcu dzisiejszego wpisu są dwa zdjęcia ogródka warzywnego zrobione w zeszłym tygodniu :) Letnia zupa z ogrodu z kaszą jaglaną 1 cebula 5 średnich pomidorów 1 cukinia 20 cm 1 marchewka(...)łyżka natki pietruszki 1 łyżka koperku 1 łyżka szczypiorku sól Cebulę pokroić w piórka i udusić na oleju, dodać pomidory bez skórki pokrojone na kawałki. Smażyć 5 minut. Dodać marchewkę startą na dużych oczkach, fasolkę pokrojoną na kawałki, buraczki i łodyżki od botwinki i młode ziemniaki ze skórką pokrojone w kostkę, wodę i sól do smaku. Wsypać też kaszę jaglaną
Posadzone i zjedzonepospacerować, pojeździć na rowerze i odpocząć. Dziś zapraszam na prostą przystawkę do obiadu z maślaną nutą, oraz na super prostą surówkę z cukinii przygotowaną identycznie jak mizeria. Kalarepka z marchewką - do obiadu 1 kalarepka 2 marchewki 1 łyżka masła 0,5 szkl. wody Szczypta soli i cukru do smaku natka pietruszki Kalarepkę i marchewki pokroić w kostkę. W rondelku rozpuścić
Posadzone i zjedzonemnie kilka razy w sezonie. A Wy w jakiej postaci lubicie je najbardziej? Składniki (porcja dla 2 osób): ok 1/2 litra kurek 1 średnia cebula 2-3 marchewki łyżka masła 2 łyżki śmietany 18% pęczek natki pietruszki sól, pieprz makaron (u mnie najczęściej wstążki lub świderki od Lubelli ) Kurki starannie oczyszczamy i myjemy, duże kroimy na mniejsze kawałki. Rozgrzewamy(...)masło w głębszej patelni, wrzucamy posiekaną cebulę. Marchewki kroimy w kostki i gotujemy oddzielnym garnku. Gdy cebula się ze szkli dodajemy kurki i dusimy pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu przez 20 minut. W międzyczasie gotujemy makaron. Do kurek wrzucamy ugotowaną marchewkę, całość gotujemy jeszcze minutkę. Śmietanę mieszamy z gorącym sokiem z kurek, a jeśli jest go mało
Cynamonowe szczęściewarstwie i lekko słodząc. Tak naszykowaną kapustę zostawiam na 20-30 minut. Co jakiś czas warto kapustę zamieszać i wygnieść dłonią. Puści sok, przestanie być sztywna, odczuwalnie zmięknie. Marchewkę obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach. Cebulę – szatkuję na cieniuteńkie plasterki albo drobniutko siekam. Dodaję marchewkę i cebulę do kapusty. Kapustę mocno zakwaszam i stale próbuję(...)natki pietruszki – świetnie komponują się z rybą. Dodatek startego na tarce jabłka lub dwóch sprawi, że surówka będzie świetna do schabowego i karkówki. SKŁADNIKI 1kg białej kapusty 2 średnie marchewki 1 średnia cebula sok z cytryny cukier sól pieprz OPCJONALNIE ocet ryżowy imbir płatki chili jabłko koper natka pietruszki Zapisz Zapisz
Karo in the Kitchenserduszek drobiowych 1 por (biała część) 1 marchewka 3/4 szkl fasoli mung sól pieprz 1 łyżeczka suszonej papryki szczypta chili pieprz ziołowy 1 łyżeczka cukru 1 łyżka mąki Serduszka myjemy i oczyszczamy wewnątrz, Gotujemy w osolonym wrzątku z marchewką. Ugotowane wyławiamy, wywar przecedzamy przez sito , marchewkę i serduszka kroimy na plasterki i dodajemy do wywaru, następnie dodajemy pokrojony por, przyprawy
Gotowanie jest łatwe