Duże ogóreczki,takie przerośnięte mają też swój urok i smak.Możemy zrobić pikle podobnie jak na korniszony w zalewie z dodatkiem marchewki i cebulki. Składniki: 3 szklanki wody szklanka octu 10% szklanka cukru sól 1 łyżka czosnek 6 ząbków marchew 4 sztuki cebula 2 szt gorczyca 1 łyżka ziele angielskie 4 szt listek laurowy 4 szt główki kopru do słoika(...)pocięłam nożyczkami drobno) ogórki 2 duże michy Krok 1 Do garnka wlewamy wodę, ocet .Wsypujemy sól i cukier.Dodajemy pokrojoną cebulę oraz marchewkę.Dodajemy gorczycę, ziele,listek i czosnek.Gotujemy jakieś 15 minut zalewę. Krok 2 Słoiki wyparzyć.Ogórki obrać, wykroić środki i pokroić w drobne paseczki.Do każdego słoika dodajemy po główce kopru który tniemy nożyczkami drobno( tak aby po zalaniu zalewą
Różowa kuchniaszczypcie papryki słodkiej i majeranku przyprawy do zupy: 1 łyżeczka soli ziołowej, 0,5-1 łyżeczki pieprzu mielonego, szczypta bazylii i oregano, 1 łyżeczka cukru 6-7 małych młodych marchewek 1 cebula 2 duże ząbki czosnku 1-2 małe pietruszki ok 50 g makaronu nitki 6 łyżek soczewicy czerwonej natka pietruszki posiekana do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Pomidory umyj(...)wlej mleko. Wymieszaj. Zagotuj na dużym ogniu, a potem zmniejsz ogień i duś pod przykryciem (pokrywkę zostaw lekko uchyloną), często mieszając. Czosnek przekrój na 2-3 części, a marchewkę i pietruszkę pokrój w małą kostkę. Wrzuć do zupy i wlej resztę wody lub bulionu. Wymieszaj. Gotuj do ok 30-40 minut, aż marchewka będzie miękka. Osobno ugotuj makaron
Anioszek w kuchniudało. I to z jakim efektem! :D Muffinki wyszły bardzo wyraziste w smaku, wilgotne i słodkie, a na końcu języka czuć delikatny dodatek imbiru i chilli. Składniki: 2 średnie marchewki 2 dojrzałe banany 100 g kaszy jaglanej 100 g mąki kukurydzianej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki nasion chia 2 łyżki masła orzechowego ( jestem fanką lidlowskiego specjału ) 1/3 szklanki oleju(...)szklanką wody i zagotować ze szczyptą soli. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, do czasu aż kasza wchłonie płyn. Dodać dwie łyżki masła orzechowego i zblendować na gładką masę. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. Do miski z marchewką dodać pozostałe składniki mokre, tj. nasionka chia, olej rzepakowy i zblendowaną kaszę. W oddzielnej misce wymieszać składniki suche
Kuchnia EllieZdrowy dodatek do obiadu Składniki ok 1/2 kg marchewki 3-4 duże liści jarmużu 1 łyżka masła sól, pieprz cukier słodka papryka 1 łyżka mąki pszennej Sposób przygotowania Marchewkę obrać i … Czytaj dalej Marchewka duszona z jarmużem
czarrna od kuchninachodzi mnie ochota na coś kwaśnego i tym "czymś" okazuje się być wtedy zupa :) Ogórkowa.... szczawiowa ... bądź kapuśniak! Ten - przygotowany na żeberkach, z dodatkiem ziemniaków i marchewki jest niezwykle sycący i pożywny! Składniki: 6 żeberek wieprzowych 3 litry wody 3 marchewki mały por mały seler pietruszka 5-6 ziemniaków 500 g kiszonej kapusty pieprz ziarnisty pieprz mielony słodka papryka(...)majeranek Przygotowanie: Żeberka zalewamy wodą, dodajemy parę ziarenek pieprzu, ziela angielskiego, kilka listków laurowych i łyżkę soli. Wszystko gotujemy - do momentu aż wytworzą się szumowiny. Zbieramy je. Następnie obieramy marchewkę, pora,selera i pietruszkę. Marchew kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa dodajemy do gotującego się wywaru. Kapustę kiszoną płuczemy na sitku - ja lubię aby kapuśniak był kwaśny więc
Taste Therapyspecyficzny smak i właśnie z takich gotuje zupkę. Te jednodniowe jak jedzą niektórzy to nie dla mnie. składniki: 1,5 l bulionu drobiowego 800 g obranych ziemniaków 1 duża marchewka 3 łyżki posiekanego koperku 5 średnich ogórków małosolnych 4-5 łyżek śmietany 12% Bulion wlać do garnka i zagotować. Ziemniaki pokroić w kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach(...)bulion się zagotuje dodać ziemniaki, marchewkę i koperek. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Ogórki małosolne zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gdy ziemniaki już będą miąkkie dodać starte ogórki. Gotować jeszcze 5 minut. Śmietanę zahartować gorącym wywarem z zupy. Wlać do garnka i zabielić zupę
Monia miesza i gotujemamą na spacer i zbierałyśmy szczaw na zupę, pamiętam, że uwielbiałam zajadać surowe listki. Składniki: 2,5l zimnej wody 300g łopatki z kością 280g szczawiu ze słoiczka 2 marchewki 4 ziemniaki 4 jajka ugotowane na twardo 3 łyżki koperku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 listek laurowy 1 ziarenko ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku Mięso zalewamy zimną wodą(...)gotujemy, zbieramy szumowiny – jeśli jest ich dużo to wylewamy wodę, myjemy garnek i mięso, ponownie zagotowujemy wodę. Ziemniaki i marchewkę obieramy, kroimy w kostkę, koperek drobno siekamy. Garnek wstawiamy na najmniejszy możliwy ogień, dodajemy ziemniaki, koperek, marchewkę oraz przyprawy. Gotujemy 50 minut, dodajemy szczaw i gotujemy 30 minut. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo
Gotowanie i blogowaniejuż sam kupuje składniki, co oznacza, że zupa smakuje. Żeby zupa była gęstsza podaję ją z makaronem – kokardkami. Składniki : Kość na zupę lub bulion( około 2 litry) duża marchewka 300-350 g batata czerwona papryka 200-250 g nieduża cukinia 200-300 g 2 nieduże pomidory Przyprawy : kilka liści laurowych kilka ziarenek pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego łyżeczka czubricy(...)dużego garnka wlewam około 2 litry wody, doprowadzam do wrzenia i wkładam kość. Gotuję kilkanaście minut. Jeśli używacie gotowego bulionu wystarczy go zagotować i dodawać kolejno warzywa Warzywa: Marchewkę kroję w plastry, pozostałe warzywa w około 1 cm kostkę. Najpierw dodaję marchewkę oraz liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Na tym etapie dodaję też około łyżeczkę soli. Gotuję około
Niebieski kubek z kawaKażdą mięsną kuleczkę należy obtoczyć w mące, a następnie obsmażyć na rozgrzanym oleju ( w środku są surowe - jednak dogotują się w sosie ). Pulpeciki odłożyć na bok. Sos: - 1 duża marchewka - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - 3-4 pomidory bardzo dojrzałe - 1 płaska łyżka pieprzu mielonego - 1 płaska łyżeczka soli - 1 płaska łyżeczka cukru - 1/2 szklanki wody - 2 łyżki oleju(...)pęczka posiekanej natki pietruszki Marchewkę, cebulkę i czosnek należy obrać i pokroić w kostkę. pomidory sparzyć i pozbawić skórek. Następnie posiekać. W rondlu po smażeniu pulpecików na rozgrzanym oleju podsmażyć marchewkę, jak będzie szklista dodać cebulkę i czosnek. Smażyć chwilę, następnie dodać pomidory, wodę, sól, pieprz i cukier. Dusić pod przykryciem ok. 10 minut. Po tym czasie pomidory się rozpadną
kawawszklancekawałki są wyczuwalne) – u nas były to grube paski. Przekładamy do garnka ze skwarkami. 3. MARCHEW (5 min) Na tej samej patelni smażymy z obu stron grube plastry obranej marchewki do zarumienienia, w razie potrzeby dodajemy nieco oleju. Po usmażeniu odkładamy do oddzielnej MISKI, gdyż marchew dodamy pod koniec duszenia. 4. CEBULA + CZOSNEK (5 min) Cebulę kroimy w piórka(...)patelnię wrzucamy masło, rozpuszczamy je, dodajemy pieczarki i smażymy do zarumienienia na średnim ogniu przez ok. 4min. Pod koniec dodajemy nieco soli i pieprzu, mieszamy. Przekładamy do MISKI z marchewką. 6. CEBULKI (5 min) To krok opcjonalny – cebulki perłowe rzadko pojawiają się w sklepach (marynowane w occie ze słoika odpadają), można zastąpić je pokrojonymi na pół szalotkami lub całkowicie
Nerds Kitchenwchodzi na stałe do letniego menu... :-) Składniki: - 250g oczyszczonych* kurek - 1,5 litra wywaru jarzynowego (lub dowolnego innego bulionu) - ok.500-600g obranych ziemniaków - 2 łyżki masła klarowanego lub oleju - 1 marchewka - 1 mała pietruszka (można pominąć) - 2 plastry wędzonego boczku (można pominąć) - 1 większa cebula - 1 duży ząbek czosnku - 1/2 szklanki kwaśnej śmietany, u mnie 18% - sól, świeżo mielony pieprz - natka(...)patelni wysmażyłam na chrupko drobno pokrojone plastry boczku. Dorzuciłam je do garnka z grzybami. Gdy zależy nam na daniu wegetariańskim- boczek pomijamy. Dodałam także pokrojone w kostkę ziemniaki, oraz marchewkę i pietruszkę -gdy dodajemy świeże, nie gotowane, (ja wykorzystałam warzywa z bulionu, dodałam je pod koniec gotowania). Całość zalałam bulionem jarzynowym (swój gotowałam specjalnie w tym celu na bazie młodych
Smaczne Zdroweogórków dodatki do każdego słoika: 1 mała gałązka kopru z nasionami, 1 mały liść pora, 1 mała gałązka natki selera korzeniowego, 1 mała gałązka natki pietruszki, 3 plastry marchewki, 1 plaster cebuli, mały ząbek czosnku zalewa 5 szklanek wody 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki octu 10 % 1 łyżka soli kamiennej Słoiki i zakrętki umyć i osuszyć. Przygotować dodatki. Obrać marchewkę(...)oraz cebulę i pokroić na plastry. Dokładnie umyć i osuszyć zieleninę. Na dno każdego słoika włożyć: 1 plaster cebuli, 1 mały ząbek czosnku, 3 plastry marchewki, 1 liść pora, 1 gałązkę selera, 1 gałązkę natki pietruszki oraz 1 gałązkę kopru. Ogórki obrać ze skórki i pokroić w plastry. Przełożyć do słoików z dodatkami. Pokrojone ogórki układać luźno, nie ugniatać
Monia miesza i gotujepieczarkami, z dodatkiem warzyw i ziemniaków, których nie dodawałam do innych moich zup pieczarkowych Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka 500 g pieczarek 700 g ziemniaków 3 marchewki 1 por 1 pietruszka 1 listek laurowy 6 ziarenek ziela angielskiego 1 pełna łyżka domowej Vegety sól pieprz natka pietruszki gałązki zielonego koperku Wykonanie: Filet z kurczaka po opłukaniu(...)ziela angielskiego. Gotowałam jeszcze chwilę. Wszystkie warzywa, w tym pieczarki i ziemniaki obrałam i umyłam. Pieczarki pokroiłam w plasterki. Ziemniaki pokroiłam w grubszą kostkę. Por pokroiłam w krążki. Marchewkę, pietruszkę i seler starłam na tarce jarzynowej na dużych oczkach. Do garnka z filetem dodałam marchewkę, pietruszkę, seler i por. Wsypałam Vegetę i zostawiłam na gazie na około
Kuchnia u Krysipokazałam na blogu tutaj a po wiejsku zrobiłam wczoraj i przepis jest gotowy Składniki: 5 płatów śledziowych matiasów (Ok. 500 g) 3 średnie cebule 1 marchewka 1-2 ogórki kiszone pieprz świeżo zmielony Składniki zalewy: 1 szklanka (250 ml) wody 100 ml octu 10% 150 ml oleju(...)cukru Wykonanie: Śledzie wymoczyłam poprzedniego dnia, zmieniając kilkakrotnie wodę. Wymoczone pokroiłam w kawałki. Każdy płat na 3 części. Cebulę pokroiłam w półkrążki. Marchewkę starłam na tarce jarzynowej na dużych oczkach. Ogórka pokroiłam w plasterki. Cebulę przełożyłam na sitko i zalałam wrzątkiem. Po 5 minutach odcedziłam. Tak przygotowana
Kuchnia u Krysiogórki z zalewy musztardowej, zamiast kiszonych. Nie dodaję pietruszki ani selera. No, chyba że są z rosołu. Wtedy dodaję odrobinę dla smaku. Ale podstawą zawsze są ziemniaki, jajka i marchewka. Tak więc przed Wami mój ulubiony przepis na klasyczną sałatkę jarzynową. A Wy jaką lubicie najbardziej? Składniki: 3 marchewki 3 ziemniaki 1 jabłko 4 jajka mała puszka kukurydzy(...)konserwowe 3 łyżki majonezu 1 łyżka gęstej śmietany 1 łyżeczka musztardy (dodałam miodową) sól i pieprz Wykonanie: Ugotowałam jajka na twardo, ziemniaki (w mundurkach) i marchewkę. Po wystudzeniu pokroiłam w drobną kostkę i przełożyłam do dużej miski. Cebulę posiekałam i przelałam wrzątkiem na sitku. Kukurydzę odsączyłam z zalewy. Ogórki i jabłka pokroiłam w kosteczkę. Wszystko razem
Kuchnia u Krysi