Danie letnie z składników typowo letnich. Młoda kapusta, młode marchewki, pachnący koperek…. To jest gotowe danie obiadowe, obieram kilka ziemniaków i zdrowy sycący posiłek mam w 25 min. Natomiast taka kapusta może być też dodatkiem do tradycyjnych polskich obiadów Młoda kapusta duszona w sosie pomidorowym Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 25 min Czas całkowity(...)Ilość porcji: 2-4 Składniki 1 cebula 2 łyżki oleju 1 łyżeczka papryki słodkiej 3 marchewki średnie 1 kapusta młoda 1 litr bulionu warzywnego 2-3 łyźki koncentratu pomidorowego 1 szklanka passaty pomidorowej 1 łyżka octu winnego/ryżowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka suszonego tymianku ½ łyźeczki pieprzu cayane sól, pieprz do smaku pęczek koperku 1 łyżka oleju lnianego Wykonanie
Apetyt na ZielonePierś z kurczaka, obtoczona w curry i świeżym tymianku, zapieczona z batatami i marchewką i zalewie maślano-pomarańczowej. To nasz sposób na szybkie, łatwe ale bardzo smaczne danie. Pieczona pierś kurczaka przypadnie Wam do gustu. W szczególności tym wszystkim, którzy rozmyślają o zrobieniu czegoś innego z tym mięsem, coś niebanalnego i smacznego. Pieczona pierś kurczaka Nasze danie opiera się(...)prostych składnikach, które z łatwością znajdziecie w sklepie. Wystarczą słodkie ziemniaki (bataty) , marchewki, czerwone cebule, masło, pierś z kurczaka, pomarańcza i świeży tymianek. Najpierw zapiekane są warzywa – bataty, marchewki i cebula z dodatkiem soku z pomarańczy. Dzięki temu warzywa nabiorą nieco innego aromatu. Następnie przyprawione piersi z kurczaka zapiekane są z warzywami. Po godzinie z piekarnika wychodzi fajne, smaczne
Ciasna Kuchniawariację na temat tradycyjnego arabskiego dania. Pastilla lub inaczej bastilla to marokański wytrawny placek z mięsnym nadzieniem zawiniętym w chrupiące ciasto warka przypominające filo. W mojej wersji znajdziecie cukinię, marchewkę i kaszę kuskus doprawione aromatycznymi przyprawami, fetą oraz pietruszką. Pastillę podpatrzyłam w jednym z programów Jamiego Olivera. To on wymyślił, aby zamiast jednego dużego placka przygotować kilka mniejszych pasztecików(...)omijajcie tego kroku. Przepis na wegetariańską pastillę dodaję do VI Festiwalu Kuchni Arabskiej . Marokańska pastilla w wersji wegetariańskiej Składniki / na 15 sztuk: oliwa 1/2 cebuli 2 cukinie 3 marchewki 2 ząbki czosnku po 1 łyżeczce mielonego imbiru, mielonego kminu rzymskiego*, ras el hanout* oraz sumaku* 10 łyżek ugotowanego kuskusu 1/2 kostki fety (100g) 1/2 pęczka natki pietruszki lub koperku
Chilli Czosnek i Oliwapory produkty firmy Dagoma więc do zupki dodałam koncentrat pomidorowy, który idealnie się do niej wkomponował i lekko zakwasił zupkę. składniki: 700 g młodej kapusty 3 młode marchewki 350 g obranych młodych ziemniaków 2 liście selera 2 liście pora 2 listki laurowe 1 mały pęczek koperku 2 łyżki koncentratu pomidorowego ok 2,2 l bulionu Kapustę grubo pokroić, do zupki(...)można wykorzystać też kapustę która pozostała nam po gołąbkach. Pokrojoną kapustę przełożyć do garnka. Zalać bulionem i zagotować. W międzyczasie dokładnie umyć marchewkę i pokroić w plastry ( młodej marchewki nie obieram). Ziemniaki pokroić w niedużą kostkę. Posiekać liście pora i selera oraz koperek. Gdy zawartość garnka się zagotuje, gotować chwilę i kilka razy przemieszać aby kapusta zmiękła i zmniejszyła
Monia miesza i gotujeBarszcz wigilijny z pieczonych buraczków i jabłek. Ugotowany na esencjonalnym wywarze z dużej ilości warzyw: marchewki, pietruszki, selera i opalonej nad ogniem cebuli. Z dodatkiem startych na tarce pieczonych buraczków i jabłek oraz suszonych borowików. Doprawiony czosnkiem, majerankiem, lubczykiem i sokiem z cytryny. Pieczenie buraków i jabłek w łupinach, wydobywa z nich intensywny, skoncentrowany aromat i lekko słodki smak(...)ostudzeniu wstawić do lodówki. SKŁADNIKI/ 6 porcji 2,5 l wody 2 kg małych buraków 1-2 kwaśne jabłka 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 duże marchewki 2 pietruszki kawałek pora 1/2 selera 40 g suszonych borowików PRZYPRAWY : 3 listki laurowe, 3 kulki ziela angielskiego, 10 ziarenek czarnego pieprzu, 2 łyżeczki suszonego majeranku, 1 łyżeczka suszonego lubczyku
cool and mintyAromatyczna i rozgrzewająca zupa z dużą ilością warzyw - kalafiora, ziemniaków, marchewki - oraz aromatycznych przypraw i drobniutko posiekaną piersią kurczaka. Podawana z płatkami parmezanu i świeżą natką pietruszki. Gęsta i pożywna, do częstego powtarzania nie tylko zimową porą. SKŁADNIKI/ 4 porcje 350 g ziemniaków pokrojonych w drobną kostkę 450 g kalafiora podzielonego na różyczki 1- 1i1/4 l gorącego bulionu warzywnego, drobiowego(...)szklanka passaty pomidorowej lub puszka rozdrobnionych pomidorów ( 400 g) 1 pierś kurczaka oczyszczona z błon i drobno posiekana 1 cebula drobno posiekana 1 ząbek czosnku starty na tarce 1 marchewka pokrojona w drobną kostkę 1 łyżka masła lub oliwy 1 łyżka oliwy PRZYPRAWY : po 1 łyżeczce utartych w moździerzu nasion kminu rzymskiego, ziaren kolendry, czarnego pieprzu, kurkumy, szczypta chili
cool and mintyTradycyjna i dobrze wszystkim znana surówka z kiszonej kapusty. Tym razem wzbogacona o tartą marchewkę, pokrojoną w kosteczkę paprykę konserwową oraz szczypiorek i kminek. Prosta, minimalistyczna i bardzo zdrowa. Podajemy ją jako dodatek do obiadu lub jako samodzielną przekąskę. Jakość kiszonej kapusty, jak i marynowanej papryki ma ogromny wpływ na smak surówki. Dobrze więc mieć własną, od znajomych(...)porcje 1 salaterka kapusty kiszonej ( ok. 300 g, 3 szklanki) / odsączonej i posiekanej ¹⁄₂ szklanki papryki konserwowej/ pokrojonej w kostkę 1 szalotka lub ¹⁄₂ cebuli/ drobno posiekanej 1 mała marchewka / starta na tarce 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego 2 łyżki oliwy 2 łyżki szczypiorku ¹⁄₄ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu ¹⁄₂ łyżeczki nasion kminku WYKONANIE Kapustę mieszamy z marchewką, papryką
cool and mintySKŁADNIKI : 2 udka z kurczaka 2 marchewki kawałek selera 1 pietruszka 3 liście pora liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach sól, pieprz mielony do smaku(...)około 1 i 1/2 litra )doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dodajemy zmiażdżony czosnek. Wsypujemy żelatynę do gorącego rosołu i mieszamy aż się rozpuści. Do wywaru wsypujemy całe mięso. Marchewkę i jajka kroimy w plastry. Na dno foremek ( małe szklanki lub kubeczki plastikowe )układamy po plasterku marchewki, jajka i porcji groszku. Wlewamy po małej chochelce galarety, można również posypać natką
Kulinarne Fantazje MarioliPlacki z cukinii to jedne z moich ulubionych, zwłaszcza z młodą marchewką która już pojawiła się w sklepach. dzisiaj upiekłam je z dodatkiem ziarna słonecznika. Wyszły bardzo smaczne. Można zajadać je same lub podać do mięs(...)SKŁADNIKI : 2 średnie, młode cukinie 4 młode marchewki 1 cebula 1 jajko 2 łyżki ziarna słonecznika 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz gęsta śmietana do polania olej do smażenia placków Cukinię, marchew i cebulę ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, cukinię solimy i odkładamy osobno na 15 minut aż puści sok. Po tym czasie dokładnie ją wyciskamy
Kulinarne Fantazje MarioliDziś Kochani zapraszam Was na pyszne, słodkie, zdrowe, młode warzywa z mojego ogródka. Od razu dodam, że zdjęcia są zeszłoroczne, ale przepis jak najbardziej na czasie ;) Składniki na młodą marchewkę z groszkiem: 500 g młodej marchewki kilka garści młodego groszku (mogą być również młode pędy o długości 10 cm) 60-80 g masła 1 płaska łyżka mąki sól cukier(...)Warzywa dokładnie czyścimy. Marchewki przekładamy do garnka, zalewamy wodą, gdy zacznie wrzeć solimy 1 płaską łyżeczką soli i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy groszek i gotujemy kolejne 5 minut (po tym czasie warzywa powinny już być miękkie). Ugotowane warzywa odcedzamy pozostawiając na dnie około 4-5 łyżek wody, dodajemy masło i chwilkę podsmażamy. Na koniec wsypujemy mąkę
Rozpustne gotowaniePulpety: 60 dag mięsa mielonego mała cebulka 1 namoczona kajzerka sól pieprz 1 jajko 2 łyżki oleju bułka tarta do obtoczenia Sos: 4 marchewki 1 łyżka oleju 1 cebula 6 pieczarek sól pieprz 4 ząbki czosnku 320 ml domowego sosu pomidorowo-paprykowego papryka ostra Marchewki obrać, pokroić na plastry. Cebulę pokroić w kostkę. Przesmażyć razem z marchewką. Następnie dodać pieczarki
Ewusiowe Smakiprzez przypadek i niechętnie, bo r obiłam placki i sypnęłam... za dużo mąki... Nie chciałam marnować swojej pracy, a tym bardziej żadnych składników. W końcu już robiłam ciastka z marchewki ( klik ), a ciasto marchewkowe - uwielbiam ( klik , klik ). W taki sposób powstały przepyszne ciastka marchewkowo-kokosowe, które piekłam już niejednokrotnie i jestem z nich bardzo dumna! Tak cudownie pachną(...)sposób się im oprzeć. Są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Posiadają idealną konsystencję i nie są, ani twarde, ani suche. Czy ciastka z marchewki mogą być aż tak smaczne! Mogą! (około 13 sztuk) 300g marchewki 150g mąki pszennej 1 jajko (małe) 50g ksylitolu (można użyć zwykłego cukru) 1 łyżka cukru waniliowego (płaska) 2 łyżki oleju kokosowego 5 łyżek
Di gotujeBardzo smaczna surówka z młodych warzyw. Znakomicie smakuje do tradycyjnego schabowego jak i również do dań grillowanych. 1/2 główki młodej kapusty 1 jabłko 2 marchewki Sól Pieprz 4 łyżki majonezu Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Marchewki oraz jabłko obieramy. Kapustę szatkujemy na piórka. Marchewki oraz jabłko ścieramy na tarce o średnich oczkach. Wszystko mieszamy dokładnie ze sobą. Doprawiamy solą oraz pieprzem
VioletoweKucharzenieMakaron z kurczakiem, szpinakiem i marchewkę to szybkie i lekkie danie obiadowe. Jedno z tych, które chętnie zabieram do pracy, bo łatwo je odgrzać a w cieplejsze dni smakuje świetnie bez odgrzewania. 2 filety z kurczaka 2 cebule 300g makaronu razowego 500g szpinaku 5 marchewek 2 ząbki czosnku 3 łyżki jogurtu greckiego olej sól, pieprz, papryka wędzona(...)cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy szpinak i czosnek, doprawiamy przyprawami. Kiedy woda wyparuje dodajemy jogurt grecki. 2. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Marchewkę kroimy, gotujemy do miękkości. 3. Wszystkie składniki łączymy razem i mieszamy
Szefowa kuchniwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Jestem rodowitą Podlasianką i nadal tu mieszkam, lecz niestety nie przypominam sobie, aby moja babcia, czy mama smażyły placki z marchewki. Zresztą rzadko kto o nich słyszał, więc przy okazji mile zaskoczyłam bliskich. O racuszkach przeczytałam jakiś czas temu w książce Bożeny Dykiel: "Moje sekrety kulinarne, czyli jak robić, żeby się(...)morelowym, więc zainspirowana tamtą wzmianką postanowiłam przygotować wersję wytrawną w zmniejszonych i zmodyfikowanych proporcjach. Racuszki wyszły przepyszne i z pewnością przypadną do gustu nawet tym, którzy nie przepadają za marchewką. Są aromatyczne, mięciutkie i takie delikatne... Koniecznie sami spróbujcie! (14-15 sztuk) 600g marchewki 30g mąki pszennej (około 2 łyżki) 5 łyżek posiekanego szczypiorku 1 szczypta proszku
Di gotuje