marchewka - 20163 przepisów (strona:209/1345)

ZAPIEKANKA Z PUREE ZIEMNIACZANO-KALAFIOROWYM 185

pyszna i pożywna     SKŁADNIKI Puree: 0,5 kg ziemniaków, ½ kalafiora, 2 łyżki masła, 2 łyżki mleka, ½ łyżeczki przyprawy do ziemniaków Nadzienie: 40 dag mielonej łopatki wieprzowej, 2 marchewki, 1 cebula, 1 puszka pomidorów krojonych, 1 puszka czerwonej fasoli, słodka i ostra papryka, sól, pieprz, majeranek, 2 łyżki pikantnego ketchupu WYKONANIE 1. Puree: Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie(...)dodajemy kalafiora i gotujemy do miękkości. Następnie blendujemy, dodajemy mleko, masło i przyprawę. Połowę puree układamy na dnie wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. 2. Nadzienie: Marchewki obieramy, kroimy w cienkie paski, cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy razem z marchewką, następnie dodajemy mięso - smażymy do miękkości. Dodajemy pomidory, fasolę i ketchup, przyprawiamy przyprawami do smaku. Dusimy 15 min.  3.Nadzienie wykładamy

słodki bratek
ZUPA NEAPOLITAŃSKA 120

wielkanocnym obżarstwie, taka zupa będzie idealna na obiad. Z ciągnącym się serem ... mniam     SKŁADNIKI 1 duży por, 2 serki topione (trójkąciki), 2 marchewki, sól,  biały pieprz Skworcu , natka pietruszki, 2 łyżki masła, 1 ½ l bulionu drobiowego, ½ szkl. ugotowanego makaronu, kawałek sera żółtego pokrojonego w kostkę WYKONANIE Pora kroimy w plastry, marchewkę obieramy, ścieramy na tarce. W garnku(...)rozpuszczamy masło, dodajemy pora i marchewkę, chwilę przesmażamy, zalewamy bulionem, dodajemy pietruszkę, gotujemy aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojony w kostkę serek, gotujemy aż się rozpuści. Dorzucamy ugotowany makaron. Na talerze wykładamy zupę, układamy kostki sera żółtego

słodki bratek
Surówka z cukinii i marchewki 135

Pyszna, zdrowa i bardzo szybka w wykonaniu surówka z cukinii.  Składniki: 1 cukinia 2 marchewki 2 jabłka 1/2 cebuli majonez sól, pieprz Wykonanie: Wszystkie warzywa umyć, jabłka i marchewkę obrać. Cukinię oraz jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wrzucić do miski. Marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pozostałe warzywa przełożyć do miseczki, dodać majonez

magiczna kuchnia Kasi
Surówka z marchewki i selera 187

Dodatek do obiadu Składniki marchewka 1 szt seler korzeniowy 1/4 szt por 1/2 szt jogurt naturalny 3 łyżki sól i pieprz opcjonalnie: majonez 1 łyżka Sposób przygotowania Marchewkę i selera … Czytaj dalej Surówka z marchewki i selera

czarrna od kuchni
Zupa orzechowa 110

Lagerfelda… kremowa i delikatna z początku dzięki mleku kokosowemu i śmietanie staje się po chwili diablicą… gorącą kochanką rozpalającą kubki smakowe i pragnienia na więcej i więcej. Marchewkę z powodzeniem możemy zastępować innymi słodkimi warzywami, jak np. batat – on naprawdę dobrze współgra z orzeszkami ziemnymi i mlekiem kokosowym. W składnikach podany jest miód. Oczywiście mam na myśli(...)zupa Was do tego skłoni, aby odkrywać nowe smaki i ich połączenia. Składniki: Bulion warzywny – 1 litr Cebula – 2 sztuki Czosnek – 3 duże ząbki Marchewka – 2 sztuki Por – 1 duży Miód sztuczny – 3 łyżki Kumin – 2 łyżki Papryka chilli (suszona) – 1 łyżka Imbir – 2 łyżeczki świeżego i startego Masło orzechowe

Blendman
Pizza na marchewkowym spodzie (bez drożdży, bez glutenu) 190

wersja jest jednak zupełnie inna, być może nawet lepsza. ;) Nie wymaga użycia drożdży. Jest idealna dla alergików, ponieważ nie zawiera glutenu. Do jej zrobienia potrzebujecie jedynie dwóch jajek, kilku marchewek, mąki ryżowej oraz odrobiny soli i pieprzu. Moja propozycja dodatków to : passata pomidorowa, szpinak w liściach, ser feta i pomidory. To wszystko posypane dużą ilością suszonej bazylii.  Ciasto jest(...)cieniutkie, łatwo się kroi, a z tymi wszystkimi dodatkami przebija tradycyjną wersję. ;) Składniki: na ciasto kilka obranych marchewek o łącznej wadze ok. 200 g 2 jajka od szczęśliwych kur ok. 150 g mąki ryżowej sól i pieprz Piekarnik ustawić na 200 stopni C. Marchewki zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody. Wymieszać w misce z mąką

Kuchnia Ellie
Zupa brokułowa 170

teraz dla odmiany normalna zupka z kawałkami warzyw. Do zupy dodałam serek topiony, który bardzo dobrze smakuje z brokułem. składniki: 2 l bulionu drobiowego 4 duże ziemniaki 3 średnie marchewki 1 średni brokuł 200 g serka topionego ( ja dałam emmentaler) Bulion wlać do garnka i zagotować. Ziemniaki i marchewkę obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę a marchewkę w plasterki. Pokrojone warzywa

Monia miesza i gotuje
Sałatka "Grzybowa polana". Warstwowa sałatka z pieczarkami i kurczakiem 2430

tylko na świątecznym stole. Inspiracja: klik    Składniki ( tortownica 18 lub 21 cm): słoik marynowanych pieczarek ( ja wybrałam bardzo drobne sztuki ) 900ml 30 dkg piersi z kurczaka 2 marchewki 3 ogórki konserwowe 3 ziemniaki 3 ugotowane na twardo jajka 100g żółtego sera sól, pieprz, słodka papryka przyprawa do kurczaka olej do smażenia pół pęczka zieleniny ( szczypiorku, koperku lub pietruszki) majonez(...)łyżek Marchewki i ziemniaki wyszorować i ugotować do miękkości. Po wystudzeniu obrać i pokroić w kostkę. Piersi z kurczaka natrzeć przyprawą do kurczaka, posolić i w całości usmażyć  na wolnym ogniu. Trzeba pilnować, żeby mięso nie było w środku surowe. Mięso, ogórki i jajka pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na grubej tarce. Pieczarki odcedzić z zalewy. Tortownicę wyłożyć

Maślane ciasteczko
Koktajl z marchwi i brzoskwiń. 135

lubią pobiegać, inni pooglądać telewizję, a ja lubię upichcić coś dla rodzinki. Dobrze to czy źle? Pewnie jak zwykle prawda jest gdzieś pośrodku :) Dzisiaj przygotowałam koktajl z brzoskwiń i marchewek. Smaczny, delikatny i aksamitny. Kolor do złudzenia przypomina pierwsze zupki, jakie serwowałam dzieciakom. Ach, kiedy to było :) Składniki: 2 duże marchewki 4 połówki brzoskwiń z puszki 200 g jogurtu naturalnego(...)Wykonanie : Marchewki obrać i ugotować. Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i zmiksować

zadanie-gotowanie
Zupa pomarańczowo-marchewkowa z imbirem. 228

roli! Zupa jest tylko bardzo delikatnie słodka. Dominuje nuta kwaskowa, a wyczuwalna powinna być lekka pikantność. No to wymyślajcie danie główne, bo przystawkę już macie ;) Składniki: 700 g marchewki 1 pomarańcza 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 litr bulionu jarzynowego 2 cm kawałek imbiru natka pietruszki oliwa jogurt naturalny (opcjonalnie) 1 łyżeczka brązowego cukru (opcjonalnie) Wykonanie: Cebulę posiekać i podsmażyć(...)garnku do miękkości (około 5 minut). Dodać obraną i pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę oraz posiekany czosnek. Dodać obrany imbir. Dusić około 15 minut. Zalać bulionem i dodać skórkę obraną z połowy pomarańczy. Gotować na małym ogniu do miękkości marchewki (około 40  - 60 minut). Zdjąć z ognia. Wyłowić skórkę pomarańczową i imbir. Wlać sok wyciśnięty z 1 pomarańczy

zadanie-gotowanie
Kurczak z czosnkiem, miodem i warzywami z wolnowaru 169

strony składniki ( 2 porcje) 500g kawałków kurczaka z kością i skórą (dałam 2 nogi) 300 - 400 g  niedużych ziemniaków (po 3 na osobę) 300 g marchewki 300 g fasolki szparagowej Sos 1/4 szklanki miodu 1/4 szklanki sosu sojowego jasnego 4 ząbki czosnku posiekane 1/ 2 łyżeczki suszonej bazylii lub łyżka świeżej posiekanej 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki płatków(...)misce wymieszać miód, sos sojowy, czosnek, bazylię, oregano, paprykę czerwoną w płatkach  i pieprz.  Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki lub połówki , zależy do wielkości. Marchewkę obrać, pokroić w grube plastry. Jeżeli używamy fasolki mrożonej, przełożyć do naczynia, niech się rozmraża. W misie wolnowaru ułożyć kurczaka, polać 1/2 sosu. Dołożyć marchewki, posypać ziemniakami, polać resztą sosu. Jeżeli robicie

Stare Gary
Soczewica curry z groszkiem, marchewką, batatem i cukinią 166

Soczewica curry z groszkiem, marchewką, batatem i cukinią Składniki: - ryż jaśminowy                                         - 1 ½ łyżeczka curry - 30g czerwonej soczewicy(...)łyżeczki kuminu - ½ marchewki                                         - ¼ łyżeczki kurkumy

Wegańska kuchnia orientalna
Jajeczne muffinki z bazylią i boczkiem 114

efekt wow, znacie to uczucie? Bierzecie kęs jakiegoś dania i wtedy jest to “WOW, ale to dobre”. To właśnie było z tymi muffinkami. Są bardzo miękkie, a wypełnienie z marchewki, papryki, cebuli oraz ziół nadaje im obłędnego smaku. Tak wiem kolejne śniadanie, gdzie są jajka i boczek – ile można ale to naprawdę warto spróbować, bo smakują rewelacyjnie, do tego(...)długo. Do nadzienia możemy dodać nasze ulubione składniki i zioła, co kto lubi. Moja propozycja to tylko sugestia. Składniki na 6 muffinek w formie silikonowej: 5 jajek 1 marchewka 1 zielona cebulka ½ papryki ½ średniej czerwonej cebuli garść bazylii plastry boczku sól i pieprz Przygotowanie: marchewkę, paprykę oraz cebulę kroimy w drobną kostkę, zieloną cebulkę i bazylię szatkujemy. Wbijamy jaja

PaleoLife
Warzywa z woka. 154

nóż widelec to będzie strzał w dziesiątkę dla naszego podniebienia. Tutaj podaję Wam proporcje dla 4 osób. Potrzebne nam będą: 250 g zielonej fasolki,  kiełki soi, 3 marchewki, 2 klementynki, 2 łyżki oleju sezamowego lub oliwy z oliwek, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka ziaren sezamu, sól i pieprz. Przygotowanie: Obieramy marchewkę. Kroimy ją w cieniutkie słupki. Myjemy kiełki(...)Obieramy klementynki i rozdzielamy je na cząsteczki. Podgrzewamy olej w woku, albo na patelni. Podsmażamy na nim ziarna sezamu (dosłownie przez kilka sekund). Dorzucamy pokrojoną w słupki marchewkę i zieloną fasolkę. Podgotowujemy je przez kolejne 5 minut. Dodajemy kiełki soi, klementynki i gotujemy przez dalsze 5 minut. Dodajemy sos sojowy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy przez kolejne

MODA NA BIO
Kapuśniak 215

miałam ochotę na taką kwaśnice że musiałam sobie zrobić i chyba będę jadła po miseczce przez tydzień. Przepis na prażoki tu . Składniki 500 g kapusty kiszonej (ja miałam bez marchewki) 1-2 marchewki starte na drobnych oczkach 5 ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 4 ziarna pieprzu 1 kostka warzywna 2 łyżki majeranku 1 cebula pokrojona w kostkę(...)wodą w której się parzyły i dusimy. Jak już mięso będzie gotowe wyjmujemy kości i obieramy je z mięsa. Kawałki mięsa dorzucamy z powrotem do garnka i dorzucamy marchewkę. Kapustę szatkujemy (ja lubię bardzo kwaśny kapuśniak wiec nie przelewam kapusty) i dorzucamy do garnka dodajemy 2 łyżki majeranku i gotujemy całość aż kapusta będzie miękka, jeśli jest potrzeba dolewamy jeszcze

Piekielna Kuchnia Pati