efekt wow, znacie to uczucie? Bierzecie kęs jakiegoś dania i wtedy jest to “WOW, ale to dobre”. To właśnie było z tymi muffinkami. Są bardzo miękkie, a wypełnienie z marchewki, papryki, cebuli oraz ziół nadaje im obłędnego smaku. Tak wiem kolejne śniadanie, gdzie są jajka i boczek – ile można ale to naprawdę warto spróbować, bo smakują rewelacyjnie, do tego(...)długo. Do nadzienia możemy dodać nasze ulubione składniki i zioła, co kto lubi. Moja propozycja to tylko sugestia. Składniki na 6 muffinek w formie silikonowej: 5 jajek 1 marchewka 1 zielona cebulka ½ papryki ½ średniej czerwonej cebuli garść bazylii plastry boczku sól i pieprz Przygotowanie: marchewkę, paprykę oraz cebulę kroimy w drobną kostkę, zieloną cebulkę i bazylię szatkujemy. Wbijamy jaja
PaleoLifenóż widelec to będzie strzał w dziesiątkę dla naszego podniebienia. Tutaj podaję Wam proporcje dla 4 osób. Potrzebne nam będą: 250 g zielonej fasolki, kiełki soi, 3 marchewki, 2 klementynki, 2 łyżki oleju sezamowego lub oliwy z oliwek, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka ziaren sezamu, sól i pieprz. Przygotowanie: Obieramy marchewkę. Kroimy ją w cieniutkie słupki. Myjemy kiełki(...)Obieramy klementynki i rozdzielamy je na cząsteczki. Podgrzewamy olej w woku, albo na patelni. Podsmażamy na nim ziarna sezamu (dosłownie przez kilka sekund). Dorzucamy pokrojoną w słupki marchewkę i zieloną fasolkę. Podgotowujemy je przez kolejne 5 minut. Dodajemy kiełki soi, klementynki i gotujemy przez dalsze 5 minut. Dodajemy sos sojowy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy przez kolejne
MODA NA BIOmiałam ochotę na taką kwaśnice że musiałam sobie zrobić i chyba będę jadła po miseczce przez tydzień. Przepis na prażoki tu . Składniki 500 g kapusty kiszonej (ja miałam bez marchewki) 1-2 marchewki starte na drobnych oczkach 5 ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 4 ziarna pieprzu 1 kostka warzywna 2 łyżki majeranku 1 cebula pokrojona w kostkę(...)wodą w której się parzyły i dusimy. Jak już mięso będzie gotowe wyjmujemy kości i obieramy je z mięsa. Kawałki mięsa dorzucamy z powrotem do garnka i dorzucamy marchewkę. Kapustę szatkujemy (ja lubię bardzo kwaśny kapuśniak wiec nie przelewam kapusty) i dorzucamy do garnka dodajemy 2 łyżki majeranku i gotujemy całość aż kapusta będzie miękka, jeśli jest potrzeba dolewamy jeszcze
Piekielna Kuchnia Patiwersji schłodzonej. W wersji rozgrzewającej (na ciepło)-zimą. A na wiosnę wnosi dodatkową dawkę kolorów i radości na nasze stoły. Porcja dla 4 osób. Potrzebne nam będą: 500 g marchewki, 1 cebulka, 2 łyżki śmietany, oliwa z oliwek, sól. Przygotowanie: Obieramy i szatkujemy cebulkę. Obieramy i drobno ścieramy na tarce marchewkę. W garnku lekko podgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy startą(...)marchewkę i 50 cl wody. Solimy i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. Gdy nasza zupa jest ugotowana, miksujemy ją w miarę dokładnie (tak, by nie pływały w niej drobne kawałki). Teraz do garnka z zupą dorzucamy śmietanę i podgrzewamy delinatnie na małym ogniu, cały czas mieszając. Aż lekko zacznie bulgotać (gotować się). Zupę podajemy na ciepło. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie
MODA NA BIOpowstaje na ulubionym wywarze więc zarówno warzywny, wieprzowy czy drobiowy będzie idealny. Zupa ogórkowo kapuściana z ziemniakami SKŁADNIKI : 1,5 l wywaru warzywnego lub wieprzowgo 3 ziemniaki 1 marchewka 1/2 pietruszki 1/8 kapusty młodej 3-4 ogórki konserwowe natka pietruszki koperek sól i pieprz do smaku liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 100 ml śmietany PRZYGOTOWANIE(...)garnka przelewamy wywar, dodajemy liść i ziele angielskie i zagotowujemy. Warzywa obieramy. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę, ogórki ścieramy na tarce na małych oczkach, a kapustę szatkujemy. Do wywaru wrzucamy ziemniaki, marchewkę i pietruszkę oraz natkę - gotujemy 10 minut po czym dodajemy kapustę i gotujemy kwadrans. Następnie dodajemy starte ogórki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i całość
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimasz pomysłu na pastę do jajka? Co powiesz na kolorową pastę z marchewki i chrzanu? Składniki: 5 jajek 5 marchewek 1 łyżka musztardy 2 łyżki startego chrzanu sól i pieprz do smaku ocet do smaku olej natka pietruszki Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić i na pół i wyjąć żółtka. Marchewkę umyć, zetrzeć, dodać rozgniecione żółtka, chrzan, musztardę
Tradycyjna Kuchniaryżu wybieram brązowy, gdyż ma więcej białka, witamin i mikroelementów niż jego oczyszczony brat. Żeby nie było nudno, indyka duszę w porze i selerze naciowym, a ryż gotuję z marchewką. Na 3-4 porcje potrzebujemy: 400 g sznycli lub piersi indyka 20 cm pora, jasnej części 2 łodygi selera 1 średnią marchewkę 1-1,5 szklanki ryżu 1 łyżeczkę kurkumy(...)sól i kolendra mielona do smaku Ryż gotujemy w stosunku 1:2 (część ryżu, dwie części wody) dodając trochę soli, kukrumę i startą na tarce o grubych oczkach marchewkę. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju. Pora kroimy w cienkie talarki i wrzucamy na rozgrzany olej. Mieszamy, zmniejszamy ogień. Łodygi selera dzielimy na pół wzdłuż i kroimy na małe plasterki. Dorzucamy
KucharzycaZupa krem z pora i ziemniaków jest bardzo przyjemną, szybką i lekką propozycją na obiad lub lunch. Można pominąć marchewkę i użyć tylko pora i ziemniaków. Ja uwielbiam ten puszysty krem z pikantnymi, czosnkowymi i chrupiącymi grzankami. Ciekawym dodatkiem jest dodanie topionego serka śmietankowego. Zamiast niego można przed podaniem skropić zupę oliwą extra vergine lub śmietaną. Składniki: 2 duże pory(...)białe i jasno zielone części) 1 cebula 1 marchewka 2-3 ziemniaki 3 listki laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 1-1,5 litra bulionu 1-2 łyżki oliwy extra vergine 40 g masła opcjonalnie: 100 g śmietankowego serka topionego sól biały pieprz słodka wędzona papryka Do podania: grzanki czosnkowe śmietanka 12% słodka wędzona papryka Pora dokładnie umyłam. Jasno zielone
potrawyregionalnemomenty w roku, których bez żuru sobie nie wyobrażam: 1. stycznia i Święta Wielkanocne. Nic wtedy nie smakuje tak dobrze, jak pachnacy wędzonką i majerankiem żurek "na bogato" z marchewką, białą kiełbasą, jajem i ziemniakami :) W tym roku postanowiłam sama przygotować zakwas. I choć miałam w związku z tym duże obawy (tak samo jak z piernikiem staropolskim), okazały się(...)zbyteczne. Żurek na domowym zakwasie wyszedł pyszny! :) Żurek wielkanocny: 2 litry wody 1 por kawałek selera 2 korzenie pietruszki 1-2 marchewki natka pietruszki kilka suszonych grzybków 3 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 400 g białej kiełbasy 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 200 g boczku wędzonego 1-2 szklanki zakwasu (przepis ponizej) 2 łyżki smietany
Zawsze głodna!wszystkie części, wysuszyłam i złapałam jabłka, które leżały na blacie i przepuściłam je przez tą moją Aurę. Fantastyczne uczucie! Z samego rana pobiegłam do sklepu i do koszyka pakowałam marchewki, pomarańcze, jabłka, wujka samo zło (czyt, seler naciowy, tak ochrzcił go mój syn), buraki itd. Ludzie tak dziwnie na mnie spoglądali jak na taśmę kasy wykładałam wielką górę owoców(...)warzyw, a ja? Nie będąc dłużna przyjrzałam się im, ha! po dwie marchewki mieli, he he he,pewnie nie wyciskają soków :D Z bananem na ustach wróciłam do domu i moje dni stały się mega pozytywne. Bo marzenia trzeba spełniać i te małe i te duże :) Ranki pozostały rozpoczynane od kawy, ale potem zaczynam mój rytuał przygotowywania soków. Zauważyłam
Blondynka Gotujeidealnie nada się również do nachiosów czy do zapiekanek serowych. Spróbujcie! Składniki (na 4-5 porcji): - 75g nerkowców - 1 duży ziemniak (lub 2 średnie) - 1 średniej wielkości marchewka - 1 cebula - 3-4 ząbki czosnku - odrobina papryczki habanero (opcjonalnie wg smaku) - 5 łyżek płatków drożdżowych (bezglutenowych) - 1/4-1/3 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej - sól, pieprz do smaku, papryka ostra - 1 łyżka(...)oleju kokosowego lub oliwy - brokuł ugotowany na parze (połówka mniejszej główki) - makaron (bezglutenowy) Nerkowce zalać ciepłą wodą i odstawić. Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zalać wodą (tak aby zakrywały warzywa) i ugotować do miękkości. Przecedzić (nie wylewając wody - przyda się do sosu). Cebulę pokroić w plasterki. Podsmażyć z czosnkiem i papryczką na złoto na oleju
CookYourselfzdrowszą wersję :) Szeroki wybór superfood znajdziecie w sklepie internetowym sklepagnex.pl Porcje: forma 30x12x10 Składniki: 300 g filetów z piersi indyka 250 g ciecierzycy, ugotowanej 200 g marchewki pokrojonej na cienkie plasterki, 200 g warzyw (seler, pietruszka) pokrojonej na cienkie plasterki 200 g wątróbki drobiowej, pokrojonej duża cebula, pokrojona w pióra 100 g orzechów włoskich(...)domowej nalewki berberysowej (Porto lub wody), 2 łyżki suszonych owoców berberysu i/lub czerwonego pieprzu Przygotowanie W dużym rondlu zeszklij c ebulę na 3 łyżkach oleju kokosowego, d odaj marchewkę, seler, pietruszkę i czosnek, duś 10 minut mieszając od czasu do czasu. Dodaj pokrojone na małe kawałki mięso indyka, ziele angielskie i liście laurowe (zawiązane w gazę), zalej wodą
SzczyptaSmaQalbo nie zdążę zrobić. Składniki 300 g ugotowanego ryżu 1 puszka kukurydzy 1 mieszanka warzywna (dałam mrożoną) 500 g tomatery 200 g śmietany 1 mała cukinia 1 marchewka sól pieprz Marchewkę pokroić w większe kawałki i ugotować wraz z mrożoną mieszanką warzywną w lekko osolonej wodzie. Odcedzić na sicie i wymieszać z ugotowanym ryżem oraz kukurydzą. Włożyć do naczynia(...)zapiekania .Cukinię pokroić w cienkie plasterki. Śmietanę wymieszać z tomaterą, doprawić solą i pieprzem i wlać na wierzch zapiekanki, Na wierzch ułożyć plastry cukinii i kawałki marchewki. Piec w piekarniku w 180 stopniach C około 40 minut pod przykryciem. ryż zapiekany z warzywami
O kuchni z uczuciempszennej pół szklanki wody przegotowanej ciepłej 3 łyżki oleju szczypta soli Nadzienie: ok. 250g mięsa mielonego z szynki ok. 50 g kaszy gryczanej palonej (ok. pół torebki) 2 małe marchewki 1 mały seler 1 nieduża cebula 2-3 ząbki czosnku kilka listków natki selera i kilka lubczyku wraz z łodyżką ok 3/4 łyżeczki soli ziołowej (najlepiej własnej roboty, przepis znajdziesz(...)soli i odcedź. Opłucz zimną wodą i pozostaw do ostudzenia i lekkiego osuszenia. Przełóż do miski. Na dużej patelni roztop masło z łyżką oleju. Gdy całkowicie się rozpuści, wrzuć marchewkę i seler. Smaż na średnim ogniu parę minut. Dodaj cebulkę i dolej łyżkę oleju. Smaż na złociście kilka minut. Pod koniec dodaj czosnek. Usmażone warzywa dodaj do kaszy. Dodaj też
Anioszek w kuchniSkładniki: 5-6 większych dojrzałych pomidorów sparzonych i obranych ze skórki 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula 1 średnia marchewka 1 mała cukinia 1 łyżeczka masła i 2 łyżki oleju przyprawy: sól i pieprz ziołowy, pieprz, bazylia suszona lub świeża Przygotowanie: Obrane pomidory pokrój w grubszą kostkę, usuń twarde wnętrze. Obierz i umyj resztę warzyw. Marchewkę, cebulę i czosnek drobno(...)pokrój. Cukinię pokrój w mniejszą kostkę. Rozgrzej w dużym garnku lub patelni masło z olejem. Gdy masło się całkowicie rozpuści, wsyp marchewkę. Smaż na większym ogniu minutę-dwie. Dodaj cebulę i zeszklij ją. Dołóż czosnek i smaż jeszcze kilka chwil, co jakiś czas mieszając. Do warzyw dodaj pomidory i wymieszaj. Duś na średnim ogniu ok 30 minut, do rozpadnięcia się
Anioszek w kuchni