Jest! Jak już wcześniej obiecałam :) Sałatka bez dodatku majonezu. Sałatka z kapusty pekińskiej i marchewki (4 - 5 porcji): 4 duże liście kapusty pekińskiej marchewka por 4 małe ogórki konserwowe 3/4 puszki kukurydzy 1.5 małego jogurtu naturalnego sól pieprz oregano Umyć, obrać i pokroić warzywa. Kapustę pokroić drobno w paski, marchewkę zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Por drobno
Karola gotujeprzygotowywanie tych rybek, ale... jest taki czas w życiu kobiety, kiedy częściej niż zwykle sięga po śledzie… Składniki 400 g solonych filetów śledziowych 2-3 czerwone cebule 2-3 marchewki zalewa: 200 ml wody 200 ml octu winnego z białego wina 120 g cukru 2-3 liście laurowe kilka goździków 1 łyżeczka nasion kolendry 1 łyżeczka ziaren pieprzu 1 łyżka(...)gorczycy 1 łyżeczka ziela angielskiego Przygotowanie Płaty śledziowe włóżcie do zimnej wody na kilka godzin. Kiedy będą już wymoczone, pokrójcie w plastry czerwoną cebulę i obraną marchewkę,a śledzie pokrójcie w wąskie paseczki. Przygotujcie zalewę- wszystkie składniki umieśćcie w rondlu, zagotujcie i pozwólcie tak gotować się na niewielkim ogniu przez kwadrans. Ostudźcie. W przygotowanych słoikach poukładajcie na przemian śledzie, cebulę
OliveandThymedodatkiem wysokotłuszczowego sera, to będzie również zgodne z zasadami diety niełączenia. Składniki na 4-6 porcji: 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 laska selera naciowego 1 spora marchewka 2 średnie czerwone papryki 300ml passaty pomidorowej garść świeżych liści bazylii 2-3 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego/oliwy do smażenia przyprawy: sól, pieprz, ostra czerwona papryka, po 1 łyżeczce mielonej(...)zapiekania) około 50-100g wybranego sera (opcjonalnie) Przygotować nadzienie warzywne. Cebulę posiekać w kostkę, czosnek na drobne kawałki. Seler pokroić w cienkie plasterki, paprykę w drobną kostkę, a marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W garnku o grubym dnie lub na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę i przesmażyć przez około 3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Dodać
Even Better Foodwszystkich tych, których zupą uraczymy. A że jest pyszna, sycąca, gęsta od warzyw i charakterna – zachwytom nie będzie końca. Składniki na około 4 porcje: 1 średnia cebula 2 średnie marchewki 1 mały korzeń pietruszki średni kawałek korzenia selera 1/2 niewielkiej bulwy brukwi /można zastąpić większą ilością pozostałych warzyw 2 średnie ziemniaki 3 – 4 średnie liście jarmużu 2 spore ząbki(...)umiarkowanym ogniu, mieszając, przez około 2 minuty. Dodać przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, paprykę, kolendrę, kurkumę, kozieradkę, kumin i kminek) oraz czosnek – podsmażyć przez dalszą minutę. Następnie dodać marchewkę wraz z łyżeczką soli, zmniejszyć ogień i poddusić przez około 5 minut, mieszając okazjonalnie tak, by marchewka i przyprawy nie przypaliły się. Dodać pietruszkę, seler i brukiew, wymieszać i przesmażyć całość
Even Better Foodzałożyłam – do przygotowania w pół godziny. Składniki na około 3 porcje: około 300 g białej ryby bez skóry i ości, np. dorsza 1 niewielka cebula 3 małe marchewki 1 mały kalafior o wadze około 250 g 2-3-cm kawałek świeżego korzenia imbiru 2 ząbki czosnku kawałek ostrej czerwonej papryczki (ilość według upodobań) drobno otarta skórka z 1 limonki(...)trawy cytrynowej) 2 łyżki oleju kokosowego 200 ml mleka kokosowego (z puszki, bez sztucznych dodatków) około 600 ml wody świeża kolendra Cebulę przekroić na pół i posiekać w piórka, marchewki pokroić na plasterki, różyczki kalafiora porwać na mniejsze kawałki. Imbir i czosnek zetrzeć na tarce o małych oczkach, papryczkę drobno posiekać, limonkę wyszorować i wyparzyć, zetrzeć skórkę (bez białej części
Even Better Foodznanych sklepów podczas tygodnia azjatyckiego. składniki: 200 g makaronu chow mein 450 g piersi z kurczaka 1 duża czerwona papryka 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 1 duża marchewka 130 g marynowanych pędów bambusa w paseczkach 80 g kiełków fasoli mung sos sojowy 3 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki oleju sezamowego ziarna sezamu do posypania Cebulę pokroić w drobną kostkę(...)Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w krótkie paseczki. Czosnek drobno posiekać. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pędy bambusa i kiełki fasoli mung osączyć z zalewy. Pierś kurczaka pokroić w paseczki. Rozgrzać patelnię z 1 łyżką oleju kokosowego i podsmażyć kurczaka, krótko wystarczy aby zmienił kolor. Następnie kurczaka przełożyć na talerz. Na patelnię dodać resztę oleju kokosowego
Monia miesza i gotujeDziś przygotowałam migiem bardzo szybką i zdrową zupę pomidorową, z dodatkiem batata ,marchewki i smażonego mintaja. W oryginale Marek Zaremba proponuje filet dorsza bez skóry. Ja wykorzystałam mintaja wysokiej jakości, gdyż spoczywał w mojej zamrażarce i oczekiwał na swoja kolej . Przepis pochodzi z książki "Jaglany detoks,kolejny krok". Książka pełna zdrowych i smakowitych dań o holistycznym zabarwieniu. Zupa robi się(...)dość szybko. Składniki 2 puszki pomidorów bez skóry 2 duże marchewki 1 średni batat ( to mój pomysł ) czerwona cebula pokrojoną w pióra 2 ząbki czosnku posiekanego drobno pół łyżeczki estragonu pół łyżeczki suszonego tymianku szczypta kurkumy sól morska lub himalajska filet z dorsza bez skóry lub jak u mnie mintaj skórka z połowy cytryny 2 cm świeżego
Z Kuchni Do Kuchnigoryczkę zielonej herbaty. Jeżeli tak jest, polecam dodać łyżeczkę miodu. Zobacz też: Koktajl szpinakowo-bananowy Przepis na koktajl jabłkowo-marchewkowy Drukuj przepis Porcji: 2 Składniki 2 jabłka 2 średnie marchewki około 0,5 l wystudzonej zielonej herbaty Przepis 1 Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki oraz wkładamy do naczynia blendera. 2 Z jabłka pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy(...)kostkę (nie obieramy - skórka ma dużo witamin), dokładamy do marchewki. 3 Całość zalewamy herbatą i blendujemy. Artykuł Koktajl jabłkowo-marchewkowy na bazie zielonej herbaty pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl
Kuchnia Bazyliipoprzez goryczkę zielonej herbaty. Jeżeli tak jest, polecam dodać łyżeczkę miodu. Zobacz też: Koktajl szpinakowo-bananowy Przepis na koktajl jabłkowo-marchewkowy Drukuj przepis Porcji: 2 Składniki jabłko 2 duże marchewki około 0,5 l wystudzonej zielonej herbaty Przepis 1 Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki oraz wkładamy do naczynia blendera. 2 Z jabłka pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy(...)kostkę (nie obieramy - skórka ma dużo witamin), dokładamy do marchewki. 3 Całość zalewamy herbatą i blendujemy. Artykuł Koktajl jabłkowo-merchewkowy na bazie zielonej herbaty pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl
Kuchnia BazyliiJeżeli smakował Ci piernik marokańsk i, to jego zdrowszą wersją jest piernik marchewkowy. Ponieważ marchewka jest słodka, można dodać do ciasta mniej cukru. Zakochałam się z wypiekach z korzenną przyprawą ras el hanout, która zwykle dodaje się do mięsa. Będę też eksperymentować z innymi jeszcze przyprawami do piernika. Może baharat będzie dobry? Zobaczymy! Składniki: 2 szklanki startej na tarce(...)blenderem marchewki 250 g mąki 200 g brązowego cukru czubata łyżeczka sody 2 łyżeczki przyprawy ras el hanout 2 łyżeczki kawy zbożowej szczypta soli 2 jajka 2 łyżki miodu 250 g maślanki garstka kandyzowanego imbiru garstka posiekanych orzechów włoskich Jak przygotować piernik marchewkowy z przyrawą ras el hanout? Mieszamy wszystkie suche składniki. Następnie w osobnej misce mieszamy marchewkę, miód
Ugotowane pozamiataneWitajcie :) Znudził Wam się tradycyjny kurczak ? to może taki Wam posmakuje z warzywami.Jabłka, marchewka, cebula i aromatyczne zioła, myy pyszotka. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1 średniej wielkości kurczak mój był akurat swojski 2 duże słodko kwaśne jabłka 4 marchewki 2 małe czerwone cebule 2 ząbki czosnku sól, pieprz lub domowa vegeta 1 łyżka suszonej bazylii 3 łyżki oliwy(...)głębszego rondla tak aby Wam się wszystko zmieściło. Obsmażamy kurczaka z obydwu stron i zmniejszamy ogień. Jabłka, marchew, cebulę obieramy, myjemy i kroimy : jabłka w ósemeczki, cebulę w piórka, marchewkę w grubsze plasterki. Wszystkie warzywa przekładamy do kurczaka i oprószamy solą. Podlewamy około 1/2 szklanki bulionu lub wody i dusimy pod przykryciem co jakiś czas obracajac kurczaka. Nój kurczak był
Sama słodycz i szczypta chiliSKŁADNIKI 250 g ciecierzycy ugotowanej 250 g soczewicy ugotowanej 2 słodkie ziemniaki 5 marchewek 3 z ą bki czosnku 3 listki laurowe 1 seler 1 cebula 1 łyżeczka ostrej papryki 500 ml wywaru warzywnego 500 ml passaty pomidorowej natka pietruszki s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 250 g di ceci lessati(...)brodo vegetale 500 ml di passata prezzemolo sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Obieramy ziemniaki, które kroimy w kostkę ok. 2 cm. Obieramy seler i marchewki, warzywa kroimy w pionowe słupki. Obran ą cebul ę kroimy w cienkie plasterki. **** PREPARAZIONE Pelate le patate dolci, tagliateli a dadini di circa 2 cm. Pelate il sedano
La grande e la piccola cuocadanie należy do tych tanich, ale za to bardzo smacznych. Można kombinować na rożne sposoby, zamiast marchewki można dodać paprykę czerwoną, ogórek kiszony czy pieczarki. Nie ważne co, to i tak zawsze wyjdzie pysznie. Ja taki gulasz uwielbiam z kaszą, a Wy? Składniki: 700 g serc indyczych 2 marchewki 1 duża cebula 300 ml bulionu 2 ząbki(...)mniejsze kawałki. Mięso obsmażyć na patelni, dodać cebulę i czosnek, chwilę smażyć wszystko razem. Serduszka zalewamy gorącym bulionem i gotujemy przez 30 minut. Po tym czasie dodajemy marchewkę pokrojona w plasterki, doprawiamy pieprzem oraz majerankiem. Dusimy wszystko razem pod przykryciem na małym ogniu do momentu aż serca będą miękkie ok 20 minut. Na koniec
magiczna kuchnia KasiDziś przepis na pyszną i rozgrzewającą zupę warzywną. W sam raz na obiad w zimny dzień. Składniki: 2 szkl bulionu 3 średnie marchewki 1 średnia cebula 2 łodygi selera naciowego 4 średnie ziemniaki 3 łyżki zielonego mrożonego groszku 3 łyżki kukurydzy z puszki sól, pieprz 3 łyżki jogurtu naturalnego greckiego natka pietruszki do posypania Przygotowanie: Myjemy i osuszamy marchewkę(...)seler naciowy. Do garnka wlewamy bulion i wstawiamy na mały gaz. W tym czasie obieramy warzywa i kroimy marchewkę w talarki, seler w plasterki a cebulę w drobną kosteczkę.Dodajemy do gotującego się bulionu. Następnie kroimy ziemniaki w kosteczkę i dorzucamy do zupy razem z mrożonym groszkiem. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Przy końcu gotowania dodajemy
słodkie i nie tylko historie kulinarne