know that I like to do everything by myself! And I strongly recommend you do the same. SKŁADNIKI (4 porcje): 300 g wołowiny, u mnie bavette 1 średnia marchewka 1 średni por (biała część) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 czerwonej cebuli 2 liście kapusty pekińskiej 4 spore pieczarki 2 łodygi selera naciowego 200 g makaronu ryżowego 1 łyżka(...)wszystko :)) przekrawamy na pół, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w jak najcieńsze paski. Liście kapusty pekińskiej, dla odmiany, kroimy wzdłuż na pół i w poprzek na dwucentymetrowe plastry. Marchewkę obieramy, przekrawamy na pół i potem obieraczką do warzyw kroimy na cieniutkie paski. Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w cienkie plasterki. Białą część pora też kroimy na pół
Martyna Cooksciuchy i nie tylko :D Oszczędność miejsca i przestrzeni. Aby umilić sobie czas spędzony na urządzaniu mieszkania, a może bardziej na wzmocnienie, przygotowałam nam koktajl witaminowy - z mandarynkami, jabłkiem, marchewką i bananem, na zielonej herbacie. Bez cukru, samo zdrowie! Polecam :) Składniki: 1 marchewka 1 jabłko 2 mandarynki 1 banan 300 ml zielonej herbaty Marchewkę obrać i umyć pokroić w grube
Domowa cukiernia Ewyserowy, a ja kupiłam akurat ricottę ze szpinakiem i takiego użyłam - wyszło przesmacznie :) TU znajduje się przepis oryginalny, ja podaję tak jak sama przygotowałam. Składniki: Bulion: 2-3 duże marchewki 1/2 selera 1-2 pietruszki kawałek pora 2-3 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego pieprz i sól do smaku Składniki na zupę: 1 duża marchewka 1 mała pietruszka(...)przygotowania: Do garnka z wrzątkiem wkładamy składniki na bulion i gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze około 20 minut (im dłużej gotowany tym bardziej aromatyczny). Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, ścieramy grubych oczkach tarki. Pora siekamy w półkrążki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy warzywa i krótko przesmażamy, następnie podlewamy kilkoma łyżkami bulionu i dusimy
Kolorowy Przepisownikpożywne danie w azjatyckim stylu. Kombinujcie z warzywnymi dodatkami i wykorzystajcie to, co akurat macie pod ręką. Składniki: 250 g wołowiny (u mnie rostbef) 1 czerwona papryka 1 duża marchewka 4 cebulki dymki 2 ząbki czosnku 5 cm kawałek świeżego imbiru 2 garści orzechów nerkowca, uprażonych na suchej patelni 2 łyżki sosu chili 1 łyżka sosu rybnego 3 łyżki sosu(...)smażenia około 200 g makaronu do dań z woka Przygotowanie: Oczyszczoną wołowinę kroimy w cienkie plasterki w poprzek włókien mięsa. Paprykę oczyszczamy, kroimy w podłużne paski. Obieramy marchewki i imbir i kroimy w słupki. Cebulki kroimy w ćwiartki, a czosnek w plasterki. Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy i zostawiamy na sicie. Na patelnię lub do woka
Smakowity Blog Kulinarnypewno powtórzę jeszcze nie raz, nie dwa ;) Cydrowe policzki wieprzowe Policzki przygotowywałam i jadłam pierwszy raz w życiu, dlatego nie poszalałam z dodatkami - na początek ziemniaczki, marchewka i cebula wydały się być idealne ;) Danie gotuje się dość długo ze względu na charakter mięsa, ale jest niezwykle proste i... jednogarnkowe! Składniki: 500 g policzków wieprzowych 6 średniej wielkości(...)ziemniaków 5 marchewek 3 cebule 4 ząbki czosnku 500 ml cydru 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła przyprawy: sól himalajska, pieprz, tymianek Umyte i osuszone policzki wieprzowe nacieramy szczyptą soli i pieprzu z każdej strony. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek i maśle, na złocisty kolor. Następnie mięso przekładamy na talerz, a na tym samym tłuszczu
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!oprzeć. Cieplutkie - rewelacja, ale na zimno też smaczne. Kolejnego dnia - również zachowują świeżość i bez problemu można je podgrzać (np. w mikrofalówce). (7-8 sztuk) 75g żółtego sera 50g marchewki (*) 110 ml mleka 35-40 ml oleju 1 jajko 120g mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich 1 szczypta gałki muszkatołowej (solidna) pieprz(...)Dodatkowo: żółty ser do posypania wierzchu papryka w proszku do oprószenia wierzchu W pierwszej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy (**). Ser oraz obraną marchewkę zetrzeć na tarce (o średnich oczkach) i połączyć z lekko roztrzepanym jajkiem, mlekiem i olejem. Suche składniki wymieszać z mokrymi. (Masę należy mieszać ręcznie - widelcem i do połączenia się całości, nie dłużej.) Formę
Di gotujekolejna propozycja z marchewką, ja ją uwielbiam, moi domownicy nie koniecznie ;-) Do obiadu w sam raz! Składniki; 3 duże marchewki sól, pieprz 1 łyżka masła ( z górką) ok 1/ 4 szkl. wody Marchew obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Przekładamy do rondla najlepiej o grubym dnie, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości. Około 20 min. Ale należy(...)jakiś czas zamieszać i sprawdzić czy twardość nam odpowiada. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy też masło. Chwilę jeszcze dusimy. Podajemy na ciepło. Jęśli w trakcie duszenia marchewka nam się przypala wtedy uzupełniamy wodę ale niewielką ilością ok 2-3 łyżki. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.gulasz wołowy – gulasz z podrobów z pieczarkami Przepis na gulasz z kiełbasą i warzywami 6 ziemniaków 5 cienkich kiełbasek śląskich 4 ogórki kiszone najlepiej własnoręcznie przygotowane 2 marchewki 1 słoik domowego ketchupu o poj. 250 ml lub opakowania (250 g) krajanki warzywnej w koncentracie z przyprawami Winiary (nowość na rynku) papryka kolorowa mrożona 1 łyżka oleju 300 ml bulionu(...)łyżeczka ostrej papryki Przygotowanie: Kiełbaski pokrojone w grubsze plastry zostały podsmażone na oleju. Następnie dodałam obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki i obrane, umyte pokrojone w plasterki marchewki. Całość zalałam bulionem i poddusiłam aż ziemniaki i marchewka zmiękły. Dodałam pokrojone w kostkę ogórki kiszone, kolorową pokrojoną w paski paprykę, wlałam słoik domowego lub innego ketchupu, passaty pomidorowej (kupnej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękury z rosołu. Więc gulasz z żołądków taka mała wielka uczta tylko dla mnie. składniki: 600 g żołądków, u mnie z kurczaka 1 duża cebula 3/4 l wody 2 marchewki 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki sól,pieprz ostra papryka garść posiekanej natki pietruszki 2 łyżki mąki pszennej Żołądki dokładnie oczyścić i pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać(...)garnka. Wlać wodę, dodać liski laurowe i zagotować. Następnie wrzucić pokrojone żołądki. Dodać przyprawy i dusić pod przykryciem na średnim ogniu aż żołądki zmiękną ok 1 godzinki. Następnie obrać marchewkę i pokroić w plasterki lub jak duża to w półplasterki. Dodać do żołądków i dusić jeszcze ok 30minut az marchewka i żołądki będą mieciutkie. Gdyby płyn podczas duszenia za bardzo
Monia miesza i gotujedanie? ;) Buraki po burgundzku Składniki (na 4 porcje): 2 łyżki oliwy 1 duża cebula, posiekana 4 ząbki czosnku, posiekane 8 małych buraków, obranych i pokrojonych na ćwiartki 6 marchewek, obranych i pokrojonych na duże kawałki 3 topinambury, obrane i pokrojone na duże kawałki (możecie zamienić na 3 pietruszki lub kawałek selera korzeniowego) 3 liście laurowe 1 łyżka suszonego tymianku sól(...)garnku z grubym dnem) na średnim ogniu rozgrzej 2 łyżki oliwy. Wrzuć cebulę oraz czosnek i smaż przez 5-7 minut, aż cebula się zeszkli. Teraz dodaj buraki, marchewki, topinambury, liście laurowe, tymianek, po szczypcie soli i pieprzu. Smaż mieszając od czasu do czasu przez 5 minut, aż warzywa lekko się podsmażą, a aromaty uwolnią. Suszone grzyby włóż do miseczki
Chilli Czosnek i OliwaPołączenie marchewki z chrzanem to jest to co najbardziej lubię. Lekko ostry smak surówki i dealnie pasuje do posiłku, gdzie główną role odgrywa ryba. Nietypowo skrojona cieszy oczy. Podniebienie też. ;-) 2-3 średnie marchewki 1/2 jabłka 2 łyżki chrzanu ze słoika 2 łyżki śmietany sól, pieprz łyżeczka cukru koperek 1. Marchewki i jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na tarce
Szefowa kuchniZupa jest bardzo pyszna i sycąca. Trzymajcie się cieplutko i nie dajcie się pogodzie :-). KAPUŚNIAK Z WŁOSKIEJ KAPUSTY Z KIEŁBASĄ I SCHABEM. Składniki: 500 g kapusty włoskiej 2 duże marchewki 350 g schabu bez kości 450 g ziemniaków 250 g kiełbasy kilka ziaren pieprzu czarnego 2 liście laurowe 1 cebula około 1300 ml bulionu 1 1/2 łyżeczki majeranku szczypta estragonu(...)kostkę. Przesmażyć na małej ilości oleju. Na tej samej patelni dobrze podsmażyć kiełbasę i schab, odstawić. Z kapusty usunąć zniszczone liście, wyciąć głąb i poszatkować na nieduże kawałki. Marchewki obrać i pokroić w krążki. Ziemniaki obrać i pokroić w niedużą kostkę. Kapustę, marchewkę i podsmażoną cebulę włożyć do dużego garnka, zalać bulionem, dołożyć ziarenka czarnego pieprzu oraz liście laurowe
Zakątek rozkoszy kulinarnychpulpecikami.Bardzo często ją gotuje bo wszyscy się nią bardzo zajadają.Doskonała na świąteczny stół. Składniki: Na wywar: 1 sprawiony karp o wadze 1,2-1,5 kg. 3 marchewki 2 pietruszki seler por kilka ziaren pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe sól.pieprz vegeta Na zupę: 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 papryka czerwona(...)listek laurowy,doprawiamy solą i vegetą do smaku.Gotujemy na małym ogniu do momentu aż ryba będzie miękka. Wszystkie warzywa na zupę kroimy w kostkę.Wywar odcedzamy przez sito,dodajemy marchewkę,pietruszkę,selera i paprykę świeżą i pomidora.Gotujemy 20 min.Dodajemy pokrojone ogórki kwaszone i przecier pomidorowy.Zagotowujemy.Gotujemy 15 minut.Dodajemy paprykę marynowaną. Mięso z karpia oddzielamy od ości,mielimy blenderem,dodajemy jajko
Bajeczna KuchniaMój sprawdzony przepis na śledzie po grecku z rodzynkami,cebulką i marchewką w sosie pomidorowym.Nie wyobrażam sobie bez nich Świąt Bożego Narodzenia. Składniki: 500 gram płatów śledziowych 500 gram marchewki 500 gram cebuli 15 gram rodzynek mały słoiczek przecieru pomidorowego 1,2 szklanki oleju 3 ziela angielskie 2 listki laurowe 2-3 łyżki octu Sposób przygotowania: Śledzie jeśli(...)ósemki,jeśli cebule są duże to kroimy je na więcej części.Na patelnię wlewamy olej,wrzucamy cebulę i smażymy cały czas mieszając,cebula ma być lekko zeszklona.Dodajemy rodzynki ,marchewkę,przecier pomidorowy, ziele angielskie i listek laurowy i ocet.Całość dokładnie mieszamy.Zestawiamy z ognia. Wymoczone śledzie kroimy w 1,5-2 cm. kawałki,dodajemy do warzyw,delikatnie mieszamy.Przekładamy do miski
Bajeczna KuchniaPyszna i lekka surówka z młodej kapusty z dodatkiem marchewki, rzodkiewki, koperku i szczypiorku.Doskonała do drugiego dania. Składniki: pół główki młodej kapusty pęczek rzodkiewek 2 marchewki pół pęczka koperku Pół pęczka szczypiorku 4-5 łyżek oleju sól,pieprz cukier sok z cytryny Sposób przygotowania: Umytą kapustę, szatkujemy lub kroimy drobno nożem, solimy i pozostawiamy na 10 minut żeby kapusta(...)puściła sok. Obrane marchewki i umyte rzodkiewki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Opłukany koperek i szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy olej i doprawiamy do smaku cukrem, pieprzem i ewentualnie solą. Wszystko dokładnie mieszamy
Bajeczna Kuchnia