Bardzo smaczna sałatka z cukinii, papryki cebuli i marchewki. Możemy ja wykorzystać do obiadu do drugiego dania. Składniki: 4 kilogramy cukinii 2 kilogramy cebuli 1 kilogram marchewki 2 papryki czerwone 2 łyżki soli Zalewa: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 3/4 szklanki cukru 2 łyżki vegety 6 ziaren ziela angielskiego 6 listków laurowych 1 łyżka pieprzu świeżo zmielonego 1 łyżka(...)gorczycy Sposób przygotowania: Cukinię obieramy, usuwamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Marchewki obieramy i również ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w pół plastry. Wszystko przekładamy do miski, solimy, dokładnie mieszamy, pozostawiamy na godzinę. Sałatkę odciskamy z nadmiaru soku, składniki zalewy zagotowujemy, gorącą zalewą zalewamy sałatkę, pozostawiamy do ostygnięcia. Przekładamy do umytych
Bajeczna Kuchniacukinię. Można powiedzieć ,że danie bardzo smaczne na diecie. Polecam wypróbujcie, bo warto. SKŁADNIKI 2 nieduże cukinie 70 dag. mięsa drobiowego mielonego 5 pomidorów 4 marchewki 3 duże cebule 4 ząbki czosnku 30 dag sera żółtego, np. Gouda bazylia, oregano sól, pieprz do smaku WYKONANIE Cukinie obieramy i kroimy(...)cienkie talarki, posypujemy lekko solą i odstawimy , by puściła wodę. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na wolnym ogniu, W tym czasie obieramy marchewkę i ścieramy na grubych oczkach tarki. Dodajemy do cebuli. Nakrywamy i dusimy na małym ogniu. Jak się przypala można podlać wodą. W tym czasie
W kuchennym oknie Ewyjedyna różnica to taka, że sos był jaśniejszy. :-). Pieczeń wołowa z multicookera Czas przygotowania: 1,5 godziny Składniki: ok. 1000 g mięsa wołowego na pieczeń 2 cebule 1 marchewka 1 szklanka wytrawnego wina 3 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ziarenek czarnego pieprzu sól morska 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej olej do smażenia Wykonanie(...)miski multicookera wlewamy 2 łyżki oleju, ustawiamy program na smażenie. Gdy olej się rozgrzeje obsmażamy mięso przy otwartej pokrywie, z każdej strony. Marchewkę i cebulę obieramy, cebulę kroimy w grube piórka, a marchewkę w plastry, wrzucamy do misy z mięsem. Dodajemy przyprawy, wlewamy wino. Zamykamy pokrywę, ustawiamy urządzenie na program duszenie mięsa. Pamiętamy
Kulinarne przygody Gatityzioła bez soli i glutaminianu sodu) sól do smaku 1 pietruszka gałązka lubczyku kawałek selera lub, jeśli mamy, 6 świeżych dużych liści selera kawałek pora 7 średnich ziemniaków 5 marchewek ząbek czosnku duża garść posiekanego świeżego koperku (ja użyłam mrożonego) Wykonanie: Do garnka wkładamy oczyszczone i umyte pod zimną wodą porcję rosołową oraz skrzydełka i wlewamy 2 litry zimnej wody(...)gotowania wrzucamy liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, Vegetę, sól. Po kolejnych 30 minutach dodajemy pietruszkę, lubczyk, seler, por. Po 30 minutach wyciągamy wrzuconą włoszczyznę, porcję rosołową i skrzydełka. Dodajemy marchewkę pokrojoną w kostkę. Zupę gotujemy do momentu zmięknięcia marchewki, po czym dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. W międzyczasie, mięso oddzielamy od kości i ponownie wrzucamy do zupy. Gdy ziemniaki
Smak mojego domuczęść znika w trakcie przygotowywania, nawet zanim zdąży się przegryźć . Sałatka coleslaw II Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 700 g białej kapusty 1 duża cebula 2 marchewki 1 jabłko 1 łyżka musztardy Dijon 3 łyżki majonezu 4 łyżki jogurt typu greckiego sok z 1 cytryny pieprz sól morska posiekany koperek Wykonanie: Kapustę drobno siekamy. Wkładamy do dużej(...)miski i delikatnie oprószamy solą, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Cebulę, marchewkę i jabłko obieramy. Cebulę i jabłko kroimy w drobną kostkę. marchewkę kroimy w julienne, czyli drobne paseczki. Wszystko dodajemy do kapusty wraz z pozostałymi składnikami sałatki, dokładnie mieszamy
Kulinarne przygody Gatityzdjęć. A teraz zapraszam do degustacji smacznej sałatki Składniki: 500 g śledzi 250 g pieczarek 1 cebula 6 łyżek majonezu 150 g zielonych oliwek 4 średnie ziemniaki 2 średnie marchewki 2 łyżki oleju sól pieprz Śledzia wymoczyć w zimnej wodzie, a następnie pokroić w skośne cienkie paseczki. Ziemniaki i marchewkę ugotować. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę pokrojoną(...)warstwa majonezu 3 usmażone pieczarki 4 ugotowane ziemniaki i starte na tarce o grubych oczkach 5 warstwa majonezu 6 oliwki 7 starta na tarce o grubych oczkach marchewka sałatka warstwowa ze śledziem
O kuchni z uczuciemWystarczy kilka razy zrobić np. jajecznicę lub jeśli macie naprawdę duuużą rodzinę wtedy będzie to jednorazowy zabieg :) Składniki: skorupki z ok. 15 jajek 1 pojedyńczy filet z kurczaka 2 marchewki 1 korzeń pietruszki kawałek selera kilka ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe 1,5 łyżki żelatyny 1 ogórek konserwowy 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki groszku Vegeta sól pieprz ocet(...)łyżek gorącego wywaru do żelatyny i mieszamy, aby dokładnie się rozpuściła. Cały czas mieszając dolewamy ją powoli do reszty bulionu. Groszek i kukurydzę odcedzamy z zalewy. Ogórek, filet i marchewki (selera i pietruszki nie dodajemy do galaretki) kroimy w drobną kostkę. Do przygotowanych skorupek wkładamy porcje kurczaka, groszku, kukurydzy i marchewki. Całość zalewamy przestudzonym wywarem i wstawiamy do lodówki
MyCookBook.plLekki bulion będący bazą zupy oraz spora ilość zielonego groszku i wstążek z cukinii i marchewek. Niewielki dodatek makaronu oraz wysmażonego, chrupkiego boczku sprawiają, że zupa jest bardziej treściwa. Do tego świeżo przygotowane, domowe pesto nadające bazyliowo-orzechowego posmaku. To wszystko czyni z tej zupy doskonałą potrawę na wiosenno-letni obiad. Wyraźnie wyczuwalny jest smak zielonego groszku, acz nie dominujący(...)doskonale wkomponowuje się w charakter tej zupki, podkreślając jej subtelny i wyjątkowy smak :) Składniki (na ok. 5-6 porcji): 100-150 g wędzonego boczku 2 łyżki masła 2 średnie marchewki 1 młoda, nieduża cukinia 200 g zielonego groszku (użyłam mrożonego) 3 ząbki czosnku 1,5 l bulionu (może być z kostki) 2-3 nieduże garście makaronu świderki (użyłam żytniego
MyCookBook.plwydaniu miesięcznika „Moje Gotowanie” (dodałam też swoje modyfikacje). Składniki (na ok. 6-8 porcji): Zupa: 4 łyżki masła 1 (nieduża) bulwa selera 1 mała pietruszka 4-5 szt. młodych marchewek 2 ząbki czosnku 1 listek laurowy 1-2 ziarenka ziela angielskiego ok. 2,5-3 l bulionu (może być z kostki lub na bazie Vegety) 1/2 szklanki śmietany(...)kajzerka mleko do namoczenia kajzerki 1 jajko 1 łyżeczka suszonego tymianku sól pieprz Wykonanie: Warzywa myjemy i obieramy ze skórki. Seler i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Marchewkę kroimy w drobną kostkę. W garnku na zupę rozpuszczamy masło. Wrzucamy seler, pietruszkę oraz marchewkę i chwilkę podsmażamy. Dodajemy rozgniecione nożem ząbki czosnku, listek laurowy oraz ziele i smażymy jeszcze
MyCookBook.plknow that I like to do everything by myself! And I strongly recommend you do the same. SKŁADNIKI (4 porcje): 300 g wołowiny, u mnie bavette 1 średnia marchewka 1 średni por (biała część) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 czerwonej cebuli 2 liście kapusty pekińskiej 4 spore pieczarki 2 łodygi selera naciowego 200 g makaronu ryżowego 1 łyżka(...)wszystko :)) przekrawamy na pół, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w jak najcieńsze paski. Liście kapusty pekińskiej, dla odmiany, kroimy wzdłuż na pół i w poprzek na dwucentymetrowe plastry. Marchewkę obieramy, przekrawamy na pół i potem obieraczką do warzyw kroimy na cieniutkie paski. Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w cienkie plasterki. Białą część pora też kroimy na pół
Martyna CooksSkładniki margaryna, 250g mąka, 300g marchewka, 150g proszek do pieczenia, 2 łyżeczki szczypta soli dżem owocowy, 1 słoiczek do przełożenia cukier puder, do posypania Przygotowanie Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Margarynę siekamy z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Dodajemy marchewkę i sól. Dokładnie zagniatamy ciasto, a następnie rozwałkowujemy na 4mm placek. W placku szklanką wykrawamy
Gotowanie moimi oczamiSkładniki żołądki z kurczaka, 500g marchewka, 1 średnia sztuka kostka rosołowa, 1 sztuka ziele angielskie, 5-6 kulek liść laurowy, 2 sztuki makaron ryżowy, 100g mąka kukurydziana 3łyżeczki majeranek, 1 łyżeczka sól, pieprz Przygotowanie Żołądki myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy 2 litrami wody. Marchewkę obieramy, dorzucamy do żołądków. Dodajemy kostkę rosołową, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy około 1 godziny(...)miękkości. Marchewkę wyciągamy, kroimy w drobną kostkę. Żołądki przekrawamy na 2-3 części, ale nie jest to konieczne. Dodajemy majeranek zagotowujemy i zagęszczamy mąką kukurydzianą wymieszaną z 1/2 szklanki zimnej wody. Gotujemy około 5 minut. Doprawiamy sola i pieprzem. Makaron ryżowy zalewamy gorącą wodą, po 5 minutach odsączamy. Wykładamy wszystko na talerz
Gotowanie moimi oczamiCoś słodkiego na Walentynki Składniki na mus marchewka, 500g woda, 150 ml cukier, 1/2 szklanki galaretka cytrynowa, 1 opakowanie sok z 1/2 cytryny Składniki na ciasto jajka, 5 szt cukier, 10 łyżek mąka pszenna, 2 szklanki proszek do pieczenia, 2 łyżeczki płaskie mus marchewkowy, 3-4 łyżki olej, 1/2 szklanki Składniki na krem mleko, 1 szklanka budyń waniliowy, 1 opakowanie(...)cukier, 1/2 szklanki masło, 1/2 kostki mus marchewkowy, reszta Przygotowanie Marchewkę obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do rondla. Dolewamy wodę, dusimy na małym gazie 30 minut. Po tym czasie dosypujemy cukier i dusimy kolejne 40 minut mieszając co jakiś czas. Gdy marchewka będzie miękka miksujemy na gładką masę, dodajemy sok z cytryny oraz galaretkę. Mieszamy tak długo aż galaretka
Gotowanie moimi oczamiSkładniki marchewka, 500g płatki owsiane, 200g maka pszenna, 160g orzeszki ziemne niesolone, 100g pestki dyni, 50g pestki słonecznika, 100g sezam, 50g rodzynki, 50g żurawina suszona, 50g miód płynny, 200ml jajka, 4 szt olej, 200ml Przygotowanie Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. W dużej misce mieszamy mąkę, płatki, startą marchewkę, orzeszki ziemne, sezam, pestki dyni i słonecznika oraz rodzynki i żurawinę
Gotowanie moimi oczamiJuż niedługo Boże Narodzenie, jedną z moich propozycji na świąteczny stół jest pstrąg w galarecie. Składniki: 2 świeże pstrągi 1 litr wody 4 łyżki octu 2 średniej wielkości marchewki 1/2 szt niezbyt dużego selera 1/2 por część biała sól, pieprz w ziarenkach, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie dodatkowo: żelatyna, zielony groszek Sposób wykonania: Do garnka wlałam wodę, dodałam pokrojoną(...)talarki marchewkę, seler, por, przyprawy, gotowałam przez 15 minut. Pstrągi oczyściłam, umyłam, wyfiletowałam a następnie nadałam kształt w jakim je chciałam podać pomagając sobie patyczkiem do szaszłyków. Gdy wywar się już ugotował wyciągnęłam z niego por i wlałam 4 łyżki octu. Włożyłam pstrągi, ( powinny być całe zakryte) gotowałam na wolnym ogniu przez 30 minut. Ryby wyciągnęłam, wyłożyłam na półmisek, dodałam
Darcia w kuchni