mają dużo lepszy smak. Lubię je szczególnie podane z kaszą pęczak, ale pasują do każdego dodatku. 500g mięsa mielonego 2-3 łyżki bułki tartej 300g pieczarek 2 spore marchewki pietruszka papryka czerwona 2 duże cebule + 1 malutka do pulpetów 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1,5 szklanki bulionu sól, pieprz, olej 1. Do miski przekładamy mięso mielone, bułkę tartą(...)cebulkę. Solimy i pieprzymy do smaku, zagniatamy na gładką masę, z której formujemy niewielkie pulpety. Gotujemy je przez 25 minut. 2. Cebulę i paprykę kroimy w plastry, pieczarki, marchewki i pietruszkę w półplastry. 3. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy paprykę i pieczarki. Smażymy do odparowania wody. Dodajemy marchewkę i pietruszkę, zalewamy bulionem i dusimy
Szefowa kuchniwciąga bardzo. Jem surówki, staram się przynajmniej. Warzywa liściowe nie lubią mnie i za szybko dokonują żywota w mojej lodówce. Chyba dlatego też moją ulubiona surówka jest ta z marchewki i pora. Pikantna i pełna smaku. Surówka z marchewki, pora i kapusty 1 marchewka, obrana starta na grubych oczkach 1 por, biała część, posiekana 1/4 główki kapusty pekińskiej, posiekana
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki: filet śledziowy 1,5 kg, kucharek 3 łyżki, mąka pszenna 2 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba, cebula 4 sztuki, marchew 3 średnie, papryka czerwona 1 duża, papryczka chilli 1 średnia, koncentrat pomidorowy 2 łyżki, cukier 1,5 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, ocet 10 % 1 łyżka, woda 3/4 litra cebulę, marchew(...)smażyć na bardzo gorącym oleju, jak trzeba to po 3 smażeniach porcji olej zmienić na świeży /przypalona mąka/ na czystej patelni rozgrzać olej rzepakowy z 1/4 szklanki i wsypać marchew, paprykę, cebulę, podsmażać z 5 minut mieszając - wlać wodę, dać koncentrat pomidorowy, pokrojoną papryczkę chilli z pestkami, cukier, ocet, kucharka, przyprawę w płynie i gotować na mniejszym ogniu
W Mojej Kuchni Lubięzimowe wieczory proponuję wspomnienie ciepłego lata SAŁATKĘ Z GRZYBÓW SKŁADNIKI durszlak ugotowanych grzybów - najlepiej podgrzybków(jeśli duże, przed ugotowaniem należy je pokroić w paski) 50 dkg cebuli 2 duże marchewki 1 szklanka oleju 1 szklanka wody 7 łyżek octu słoiczek koncentratu pomidorowego 4 liście laurowe po 7 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego sól, ostra papryka w proszku WYKONANIE: Cebulę pokroić(...)drobna kostkę, poddusić na 1/2 szklanki oleju. Dodać marchewkę startą na dużych oczkach tarki, dusić razem krótką chwilę. Dodać resztę oleju, wodę i przyprawy - oprócz octu i koncentratu. Dusić do miękkości marchewki. Następnie dodać koncentrat, ocet a na końcu grzyby. Gotować wszystko jeszcze chwilę, ewentualnie doprawić do smaku. Gorące nałożyć do słoików, najlepiej o poj. 0,3 litra
Kuchnia Beatyobiad przygotowałam dla wszystkich roladki z kurczaka z niespodzianką w postaci marchewkowych serduszek :) Zainspirował mnie przepis znaleziony u Smacznej Pyzy . Smacznego! Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 2 marchewki 2 łyżki śmietany sól, pieprz zioła prowansalskie 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki chili Wykonanie: Marchewki obrać, pokroić w plastry i ugotować tak, by były(...)miękkie, ale się nie rozpadały. Można też ugotować je na parze. Z ugotowanych plastrów za pomocą małej foremki wycinać serduszka. Ścinki z marchewki wraz z natką pietruszki i śmietaną zmiksować na krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pierś z kurczaka podzielić tak, by wyszły dwa duże plastry. Przykryć woreczkiem lub folią spożywczą i lekko rozbić tłuczkiem. Następnie każdy
Pasja Smakuziół prowansalskich, majonezu i sera żółtego. Finałem na talerzu był soczysty schabowy, który wszystkim domownikom smakował. Składniki: 4-5 kotletów schabowych bez kości 1-2 marchewki 2 cebule 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz 2 łyżki majonezu 2 łyżki(...)startego żółtego sera Przygotowanie: Schabowy lekko rozbić. Posolić i popieprzyć. Marchewki pokroić w grubsze plasterki, cebulkę w piórka. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć marchewkę, na to cebulę. Posypać papryką i ziołami prowansalskimi. Teraz układamy nasze schabowe. Smarujemy je równo majonezem. Posypujemy startem serem. Całość przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy około 1 godziny w 190C
Amatorka kuchennalubiany w mojej rodzinie i chętnie zjadany bez narzekania, że znowu ugotowałam zupę. Składniki: 1 kg kury rosołowej 2-3 marchewki pietruszka seler por liść laurowy, ziele angielskie 2 łyżki jarzynki(...)Przygotowanie: Kurę myjemy i dzielimy na części. Wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą i gotujemy. Włoszczyznę obieramy i kroimy w grube słupki. W innych zupach marchewkę kroję w kosteczkę, ale jeśli chodzi o rosół to wolę marchewkę w słupki. Gdy nasza kura zacznie się gotować dorzucamy włoszczyznę, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu
Amatorka kuchennadzieci. Zamiast podawać maluchom paluszki rybne ze sklepu, mrożone (do których ja nie mam za bardzo zaufania), warto włożyć trochę wysiłku w domowe kotleciki rybne z marchewką. Składniki: 1 panga biała 1 mała marchewka lub pół większej 2-3 łyżki bułki tartej + bułka tarta na panierkę 1 jajko Pangę pokroić na kawałki (nie muszą być małe) Marchewkę
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comlodówce oprócz echa, to trzeba gotować ze składników, które akurat są pod ręką. Tak powstała zupa z fasolki szparagowej żółtej, 4 ziemniaków i dosłownie 5 cm (!) marchewki :) Składniki: 450 gramów (1 opakowanie) mrożonej fasolki szparagowej żółtej 1 marchewka 4 ziemniaki 1 kostka rosołowa drobiowa 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka śmietany do zabielenia zupy 4 ziarenka ziela angielskiego(...)listki laurowe sól i pieprz do smaku Fasolkę przekładamy do garnka (całe opakowanie) Marchewka obieramy, myjemy i kroimy w półplasterki Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę Warzywa przekładamy do garnka z fasolką, dodajemy kostkę rosołową i przyprawiamy Wstawiamy na duży ognień, a od momentu zagotowania wody - ogień zmniejszamy i gotujemy ok. 20-30 minut (do momentu, aż warzywa będą
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comprzez nas pasztetu, nikogo nie będzie :) Chyba, że ci wszyscy, którzy obok będą - zjedzą razem z nami :D Niemniej, naprawdę polecam! Składniki: 1 szklanka soczewicy czerwonej 2 cebule 2 marchewki 3 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 3 łyżki natki pietruszki (ja nie miałam) 1/2 szklanki słonecznika 1/2 szklanki płatków owsianych górskich 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1 łyżka majeranku(...)soli - gotujemy pod przykryciem 20 minut nie mieszając! Woda zostanie wchłonięta przez soczewicę i rozgotuje się Nasiona słonecznika zalewamy wrzątkiem i po 10 minutach odlewamy wodę Cebulę siekamy, marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, seler naciowy siekamy Cebulę podsmażamy na oleju rzepakowym, dodajemy marchewkę i seler - dusimy pod przykryciem ok. 8 minut Nagrzewamy piecyk do 180 stopni
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comdowolna wędlina, ja miałam szynkę, kiełbasę wiejską i boczek wędzony - ilość wedle uznania ok. 1 kg ziemniaków 1 duża cebula kawałek pora - opcjonalnie, jeśli cebulka jest mała 1 duża marchew ok. 150 gramów sera żółtego startego na tarce o dużych oczkach majeranek przyprawa do ziemniaków lubczyk sól pieprz naczynie żaroodporne z pokrywką Nie podaję konkretnych ilości przypraw, ponieważ to już(...)wręcz gorzkie). Boczek pokroić w kostkę, to samo zrobić z kiełbasą i szynką (kiełbasę, jeśli trzeba - obieramy) Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plastry To samo robimy z marchwią Cebulę obieramy i kroimy w piórka, por w cienkie paseczki Piekarnik nastawiamy na 200 stopni Do naczynia żaroodpornego wlewamy olej, ale tylko tyle, żeby przykrył dno (można po prostu rozsmarować) Następnie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comdebiut, z którego jestem chyba zadowolona :) Składniki: 180 gramów margaryny Kasi (nie więcej, bo będzie niesmaczne) + trochę do posmarowania formy 2 szklanki startej na tarce o małych oczkach marchewki - ja marchewkę ucierałam blenderem 2 szklanki mąki + do podsypania foremki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki cukru 4 jajka Nastawić piecyk na 180 stopni(...)wystygnięcia Jajka zmiksować na puszysto z cukrem Dodać 1 szklankę mąki wraz z proszkiem do pieczenia i sodą, a następnie - cały czas miksując - dodać drugą szklankę mąki i startą marchewkę Foremkę (moja była z kominem) wysmarować margaryną i wysypać mąką Piec 45 minut, po tym czasie wyłączyć piecyk i zostawić w środku ciasto na 5 minut. Po tym czasie uchylić
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwitaminę E, β-karoten, które korzystnie wpływają na skórę. Poza tym są źródłem m.in. magnezu, dzięki któremu nauka lepiej wchodzi do głowy :D Składniki: 1 pęczek białych szparagów 1 marchewka kawałek pora 3 pałki kurczaka 2 łyżki śmietany 12% 2 łyżki mąki pszennej 300 ml wywaru drobiowego pieprz sól Najpierw szparagi: umyć i oderwać zdrewniałe końce (łapiemy szparaga "w pół(...)delikatnie zginamy. Złamie się dokładnie w miejscu, w którym jest zdrewniały) Gotujemy szparagi na parze przez 8 minut po przykryciem Marchewkę myjemy i kroimy w plasterki Por kroimy w piórka Kurczaka myjemy, zdejmujemy skórę i nacieramy solą i pieprzem Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego... ... dodajemy por, marchewkę i układamy szparagi Do szklanki przekładamy śmietanę
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comjakiegoś czasu mam większa ochotę na drób. Zostały mi dwie pałki kurczaka. Z drugiej strony nie miałam ochoty na ziemniaki, więc stwierdziłam, że użyję ryż. Do tego jedna marchewka i kawałek zielonej części pora. Ryż, podlany bulionem warzywnym obudził we mnie smak dzieciństwa - smakował tak, jak robiła go moja babcia :) Pychota! I to, co mi się jeszcze podoba(...)samo. Jest to więc fajny przepis dla osób, które nie mają czasu, żeby stać nad kuchenka i mieszać cokolwiek w czymkolwiek :D Składniki: 1/2 litra bulionu warzywnego 1 nieduża marchewka ok. 10 cm zielonej części pora przyprawa do kurczaka 4-5 pałek kurczaka (ja miałam tylko dwie, ale podana ilość składników spokojnie wystarczy na 5 sztuk) 2 szklanki ryżu Nagrzać
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comnaturalnego sól pieprz ziołowy olej rzepakowy Składniki na farsz drobiowy: ok. 350 gramów piersi z kurczaka 1 jajko 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 niewielka marchewka trochę szczypiorku (ok. 5-6 cm) + do posypania wierzchu sól pieprz ziołowy 1 łyżeczka masła do duszenia Na wierzch do posmarowania: 4 płaskie łyżki jogurtu naturalnego (można pominąć(...)plasterki żółtego sera (może być ser w kawałku, wówczas należy go zetrzeć na tarce o dużych oczkach) Najpierw przygotowujemy farsz. Pokrojoną cebulkę i marchewkę startą na dużych oczkach podduszamy na łyżeczce masła i przyprawiamy Pierś z kurczaka myjemy i oczyszczamy z błonek, kroimy na kawałki i przekładamy do malaksera Do mięsa dodajemy podduszoną cebulkę z marchewką, czosnek, posiekany szczypiorek, jogurt
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com