mojej kuchni zapachniało orientem. Królowały aromaty sosu sojowego, pasty krewetkowej i sezamu. Na bazie tego powstał pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu makaron ryżowy z wieprzowiną, groszkiem cukrowym i marchewką. Czas przygotowania: 25 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 13,00 zł SKŁADNIKI: 200 g wieprzowiny (schab) 150 g makaronu ryżowego (wstążki) groszek cukrowy 1 marchewka (starta(...)rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w pióra cebulę. Dodajemy pokrojoną w paski wieprzowinę. Podsmażamy z dodatkiem sosu sojowego, pasty krewetkowej i posiekanym imbirem. Następnie dorzucamy marchewkę, groszek cukrowy i makaron ryżowy. Dolewamy ok. 1/2 szklanki wody i dusimy pod przykryciem, aż makaron zmięknie, co jakiś czas mieszając. Pod koniec smażenia dodajemy sezam i doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego
kulinarnyJabiałym winie. Do tego delikatne, marchewkowe pappardelle. Czas przygotowanie: 25 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 19,00 zł SKŁADNIKI: 250 g krewetek koktajlowych (grenlandzkie) 6 średnich marchewek 2 cebule szalotki 1 ząbek czosnku 1/2 cytryny 1 łyżka masła 100 ml białego wytrawnego wina oliwa natka pietruszki sól, świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE: Marchewkę myjemy i obieram. Za pomocą(...)obieraczki do warzyw wycinamy długie i cienkie wstążki. Marchewkowe pappardelle wrzucamy do gotującej się wody na ok 5 min. Marchewka powinna być aldente, kontrolujemy aby jej nie rozgotować. Ugotowaną odcedzamy i odstawiamy. Na oliwie podsmażamy posikaną szalotkę i czosnek. Dodajemy masło, a następnie krewetki. Dolewamy wina i chwilę smażymy, aby sos się delikatnie zagęścił. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem
kulinarnyJamarynowanej dyni ( w zalewie słodko- kwaśnej)1 cebula3 łyżki majonezu2 łyżki gęstego jogurtu (np. typu greckiego)1 łyżka oliwy2 łyżeczki musztardy dijonsól i pieprz do smakuPRZYGOTOWANIE sałatki:Ziemniaki i marchewkę wstawiamy do gotowania w osolonej wodzie. Ugotowane odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Groszek i fasolkę gotujemy z odrobiną cukru. Pamiętajmy aby nie przegotować warzyw, powinny być aldente.Ziemniaki i marchewkę obieramy
kulinarnyJaangielskiego2 cienkie kromki chleba razowego120 ml sosu Jack Daniel's BBQ Full Flavor Smokeyoliwasól, pieprz czarny3 szklanki wodyPRZYGOTOWANIE gulaszu:Mięso na gulasz starannie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.Marchewkę, pietruszkę, selera i pora obieramy i kroimy w słupki.Cebulę kroimy w piórka.Na patelni rozgrzewamy oliwę. Mięso przesmażamy na dwie partie, tak aby się ładnie zarumieniło. Podsmażoną wołowinę przekładamy(...)garnka z mięsem.Na patelnię wlewamy szklankę wody, zagotowujemy i drewnianą łyżką delikatnie zeskrobujemy wszystkie przysmażone resztki. Przelewamy wszystko do garnka.Do garnka wlewamy jeszcze dwie szklanki wody. Dodajemy marchewkę, pietruszkę, selera, pora, liście laurowe i ziele angielskie. Wszystko dusimy ok. godziny na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.Po godzinie dodajemy, pokrojone w kostkę pieczywo razowe, sos Jack Daniels
kulinarnyJaSkładniki:1 mała cebula4 ząbki czosnku8cm świeżego obranego imbiru1 czubata łyżeczka garam masalapół średniej dyni pokrojonej w grubą kostkę (tyle, żeby zmieściło się do 3 litrowego garnka)2 średnie marchewki pokrojone w talarki (ok. 1cm)2 czubate łyżki śmietany1 łyżka soku z cytrynypieprz i sóloliwa z oliwekbulion z kurczaka lub warzywopcjonalnie świeża kolendra do dekoracjiSposób przygotowania:Ząbki czosnku, imbir pokrojony(...)nożem. Wszystkie trzy składniki podsmażamy na oliwie w garnku na zupę przez około 3 minuty. Dosypujemy garam masalę i przesmażamy z czosnkiem, imbirem i cebulą.Wsypujemy dynię i marchewkę, zalewamy bulionem tak, by przykrył on warzywa, ale nie więcej niż centymetr ponad nie. Gotujemy 20-30minut, aż dynia i marchewka zmiękną. Następnie całość miksujemy blenderem ręcznym
W kuchni wieczoremskładniki dla 2 osób* 1/2 opakowania smażonego makaronu* 1 filet z kurczaka * 4 grzyby shitake* 1/3 opakowania kiełków fasoli mung* 1 mała marchewka* 1/2 średniej pietruszki* 1 cebulka szalotka* 1/2 małej żółtej papryki* 2 łyżki groszku mrożonego* 2/3 szklanki zielonej fasolki szparagowej* 2 cm kawałek imbiru* 1 ząbek czosnku * sos sojowy* pikantny sos chili* gotowa przyprawa azjatycka (lub własna kompozycja(...)biały i czarny* 3 łyżeczki tapioki (może też być skrobia kukurydziana lub mąka ziemniaczana) * olej rzepakowySposób przygotowania Grzyby shitake zalać wrzątkiem i odstawić na 10 min.Obrać marchewkę, pietruszkę, cebulkę, z papryki usunąć gniazda nasienne.Marchewkę i pietruszkę, paprykę pokroić w słupki, cebulkę w drobną kostkę, obrany imbir i czosnek zetrzeć na najdrobniejszej tarce tarce.Filet z kurczaka umyć
Mix smakuprzychodzi sama z siebie. Na przykład dziś, oglądając jakieś obrazki, wpadł mi do głowy pomysł na te babeczki. Może nie odkryłam Ameryki, ale uważam, że połączenie białej czekolady z marchewką i pomarańczą jest całkiem nowatorskie. Nie każdemu musi smakować, dlatego dziś proponuję zrobić ten przepis pół na pół. Chociaż osobiście uważam, że te z pomarańczą są dużo lepsze i ciekawsze(...)więcej syropu zamiast mleka :) Rozsmakujcie się! Miłego kucharzenia!"Składniki:100g masła80g cukru2 jajka1/2 szklanki mleka4 łyżki śmietany3 szklanki mąki1,5 łyżeczki proszku do pieczenia70g białej czekolady (posiekanej)3 starte marchewki (duże oczka)9 łyżeczek syropu pomarańczowego5 łyżki mąkiSposób przygotowania:Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajka i dalej ucieramy. W drugiej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do masy
Słodkie Przyjemnościoczywista. Wypiek ten czekał na publikację kilka dobrych tygodni, więc gdy w końcu doczekał się na ten moment, mam ochotę od razu go ponowie przygotować. Ciasto - mimo dodatku marchewki, bądź właśnie dzięki niej - jest słodziutkie, a krem pyszny. Co jeszcze przemawia za tym ciastem? Może to tylko moje spostrzeżenie, ale jego wygląd tez powali nie jednego na kolana(...)soliSposób przygotowania:Na początek ubijam jajka do podwojenia objętości. Dodaję cukier i dalej ubijam aż masa będzie gładka i puszysta. Do powstałej masy dodaję startą na małych oczkach marchewkę i jabłko i delikatnie mieszam. Dodaję wcześniej połączone - (przesianą!) mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, kakao i sól, delikatnie łączę ze sobą wszystkie składniki. Ciasto przekładam do małej formy
Słodkie Przyjemnościpory2 i 1/2 cebuli1 duża marchewka1 ziemniak250ml bulionu 1/2 opakowania sera pleśniowego1 łyżka masła sól, pieprz, 1 łyżeczka curry w proszku, papryka słodka i ostra, pietruszka suszona, czosnek granulowanyPrzygotowanie:Marchewkę i ziemniaka obieramy, kroimy w kostkę. Gotujemy w 250ml bulionu. Rozgrzewamy masło. Pora i cebulę oczyszczamy, kroimy w kostkę i smażymy na średnim ogniu (uwielbiam ten orzechowy smak pora!). Można(...)wody.Gdy por i cebula będą miękkie, dodajemy je do bulionu i gotujemy na średnim ogniu. Dodajemy trochę soli, 1 łyżeczkę pieprzu i suszonej pietruszki, szczyptę papryk.Gotujemy kolejne 5 minut.Gdy marchewka i ziemniak będą miękkie, wszystko blendujemy. Wcześniej proponuję odlać 1 szklanką bulionu. Gdyby okazało się, że zupa jest zbyt gęsta, dodajemy trochę wody/bulionu.Do zblendowanej zupy dodajemy 1 łyżeczkę curry, szczyptę
Kitchens Alphabetgłód.Lista zdrowotnych właściwości orkiszu jest długa,więcej przeczytasz tutaj.Zapraszam na kotleciki z zielonego orkiszu z egzotyczną nutą,którą zapewniają azjatyckie przyprawy i dodatkowo mleko kokosowe w połączeniu z marchewką i ziemniakami.Składniki na 12 sztuk (4 porcje):300 g Grünkernschrot150-200 g płatków owsianych -instant400 g bulionu warzywnego1 cebula,1 ząbek czosnku20 g imbiru4 łyżki oleju1/2 łyżki płatków chili1/2
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szyja indycza, kawałek szpondru wołowego i skrzydełko z kurczaka-5 zielonych pomidorów-4 czerwone papryki-cebula-kapusta włoska-por-liść laurowy-ziele angielskie-pieprz ziarnisty-sól morska-cukinia-4 marchewki-2 pietruszki-seler -dwa ząbki czosnkuJak przygotować bulion?Opłukane mięso zalewamy w garnku zimną wodą i doprowadzamy na dużym ogniu do wrzenia., ściągamy z ognia, zbieramy ścięte białko.Dodajemy pokrojone(...)niedbale warzywa - marchewkę, pietruszkę, seler, por, obraną cukinię, kawałek kapusty włoskiej. Dorzucamy ziele angielskie, kilka liści laurowych i ząbki czosnku. Cebulę opalamy na ogniu i całą wrzucamy do garnka.Gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu, do momentu, aż marchewka będzie "na ząb".Po tym czasie wyciągamy z garnka czosnek, por, kapustę włoską, cebulę, ziele angielskie i liście laurowe. Ponownie stawiamy
BaRepasSuszone pomidory oraz czosnek. Włóż na 3 godziny do lodówki. Rozgrzej rondel z grubym dnem. Wyłóż kurczaka i dodaj selera naciowego. Bez oleju. Obsmaż do miękkości. Dodaj marchewki i duś pod przykryciem. Możesz podlać pół szklanki wody.Dodaj posztakowana kapustę oraz grzyby.Przykryj, duś.Od czasu do czasu wymieszaj.Ugotuj obydwie kasze. Przełóż do naczynia i wymieszaj z oliwą(...)się rozpuści i powstanie sos.Ja dodałam śmietany wymieszanej z wywarem z grzybów.Poddusiłam chwilke i wyłączyłam.Wysypałam kaszę z ziarnami na talerze.Dodałam kurczaka z kapusta i grzybami i marchewką. Polałam sosem i winegretem Monini classico.Całość posypalam ziarnami.Danie bardzo zdrowe, sycące ale zarazem bardzo lekkie.Lekko grzybowy smak w sosie serowym z nutą winegretów Monini....zapytajcie dzieci !Smacznego
Z Kuchni Do KuchniSKŁADNIKI:2 płaty śledziowepół opakowani kukurydzypół opakowania groszku4 ugotowane na twardo jajka3 ugotowane marchewki2 łyżki majonezy1 łyżka jogurtu naturalnego2 ugotowane ziemniakiWYKONANIEŚledzie, dwa jajka, jeden ziemniak, jedna marchewka, wszystko kroimy w kostkę. Do tego dodajemy groszek i kukurydzę. Z jogurtu i majonezu robimy sos. Mieszamy z warzywami. Wykładamy na półmisek.Pozostałą marchewkę , jajko i ziemniak ścieramy
W kuchennym oknie Ewyskładniki* 50 dag piersi z kurczaka lub indyka* 2 cebule* 2 marchewki* 1 mała kapusta pekińska lub ćwiartka średniej białej kapusty* ok. 3 łyżki orzechów ziemnych (niekoniecznie)* 2 łyżki oleju* 1 szklanka bulionu* 2 łyżki sosu sojowego* sól, pieprzSposób przygotowaniaMięso umyć, osuszyć i pokroić w paski.Kapustę oczyścić z wierzchnich liści i pokroićw paski. Marchewki obrać i pokroić w słupki(...)Cebulę obrać z łupin, pokroić w piórka.Na dużej patelni rozgrzać olej, obsmażyć mięso, dodać marchewkę, kapustę, cebulę, orzechy ziemnei podsmażyć razem z mięsem.Wlać bulion, dodać sos sojowy, pieprz i dusić 20 min.Przyprawić do smaku solą i ewentualnie jeszcze pieprzem.Podawać z makaronem sojowym lub ryżowym
Mix smakuskładniki* 60 dag wieprzowiny bez kości (lepszy jednak jest z wołowiny)* 20 dag selera* 2 średnie marchewki* 1 duża pietruszka* 1/2 puszki groszku* 30 dag pieczarek* 2 średnie cebule* 2 małe ogórki kiszone* 2 średnie papryki czerwone* 1/3 szklanki ostrego ketchupu* 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego* pieprz cayenne* sól* 4 łyżki oliwySposób wykonaniaMięsko pokroić w paski.Selera, marchewkę i pietruszkę w słupki(...)cebulę, ogórki i paprykę w kostkę, pieczarki w plasterki.Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić mięso i podsmażyć. Do mięsa wrzucić cebulkę, chwilę podsmażyć, następnie dodać marchewkę selera i pietruszkę i wszystko razem podsmażyć.Przełożyć do garnka, wlać 1 szklankę wrzącej wody i dusić na delikatnym ogniu 40-60 min (w zależności z jakiego mięsa robimy).Pieczarki podsmażyć na dwóch
Mix smaku