kurczaka, który pozostał z niedzielnego rosołu :) Dzisiaj wszak niedziela i w wielu domach króluje tradycyjny rosół :)Składniki:gotowany kurczak (w moim przypadku były to dwie średnie piersi),3-4 marchewki (może być również z rosołu),kilka pieczarek,ok. 300-400 ml naturalnego jogurtu,ok. pół szklanki rosołu, bulionu warzywnego lub wody,sól, pieprz do smaku,1 łyżeczka(...)mąki pszennej,2 łyżki masła.Mięso oddzielić od kości jeśli jest z kością. Pokroić w paseczki - wielkość dowolna. Ugotowaną marchewkę pokroić w kostkę, pieczarki oczyścić i pokroić w plastry.Masło stopić w garnku, dodać pieczarki, przesmażyć je krótko. Dołożyć mięso i marchewkę - całość krótko podsmażyć. Jogurt połączyć z rosołem (bulionem
Codzienna kuchnia niecodziennapaprykiszczypta pieprzusól do smakumleko 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. 2. W czasie kiedy ziemniaki się gotują, przygotowujemy część mięsną. Cebulę kroimy a marchewkę ścieramy na tarce. Cebulę podsmażamy na oleju. Kiedy się zeszkli dodajemy mięso mielone, które przyprawiamy solą i pieprzem. Kiedy mięso będzie już usmażone, dodajemy czosnek, marchewkę, koncentrat i podlewamy wodą
Szefowa kuchninich doskonale.Aby je zrobić musimy zgromadzić:-2 solidne włoskie kapusty-ok. 1 kg mielonej łopatki lub mielonego mięsa wieprzowego-70 dkg ryżu, czyli 7 torebek x 100g-2 marchewki-przyprawę do bigosu-przyprawę barbecue-warzywko-pieprz-olej Surową kapustę nacinamy u nasady liści, aby łatwiej się sparzała i aby łatwiejoddzielały się liście. Kapustę wkładamy do garnka(...)tacy posypanej przyprawą do bigosu i słodką papryką.Tym samym posypujemy po wierzchu. Układamy na patelni na rozgrzanym oleju i obsmażamy z obu stron. Marchewkę kroimy w plasterki i po podsmażeniu gołąbków, na tym samym olejupodsmażamy ją delikatnie. Gołąbki układamy w naczyniach żaroodpornych, posypujemy marchewką, przykrywamyi wstawiamy do piekarnika na 45 minut w temp
Maminek kulinarnyKolejne danie z ziemniaków. Tym razem kopytka w innym wydaniu i w różnej formie.Składnikiem podstawowym są oczywiście ziemniaki.Do tego mąka ziemniaczana i pszenna, jedno jajko, jedna marchewka, sól i olej.Jeśli to będą kopytka ze skwarkami, to kawałek boczku i cebulka też będą potrzebne. Ok. 1,5 kg ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy i mielimy(...)Gotujemy też marchewkę i też przepuszczamy przez maszynkę. Zmielone ziemniaki ugniatamy w miseczce, dzielimy na 4 części.Jedną część odkładamy a w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną,w proporcji ok. pół na pół. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto.Takie ciasto w zasadzie jest już gotowe na kopytka, ale my troszkę pofantazjujemy. Z przygotowanego ciasta odbieramy
Maminek kulinarnymieszamy i dodajemy do 4 litrów wystudzonej, przegotowanej wody. Żeberka wkładamy do marynaty. Dociskamy talerzem i pozostawiamy na min. 12 godzin. W plastry kroimy 3 duże marchewki. Dużą cebulę kroimy w półplasterki. Wyjmujemy mięso z marynaty, płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i posypujemy słodką papryką. Obsmażamy żeberka na patelni z olejem i przekładamy(...)naczynia żaroodpornego. Na olej wykładamy marchewkę z cebulką i szklimy przez ok. 5 minut. Przykrywamy żeberka marchewką z cebulką wypełniając luki i wkładamy do piekarnika na 2 godziny w temp. 160 st. C. Na 15 minut przed upływem czasu pieczenia zdejmujemy pokrywę naczynia, aby nasze żeberka były bardziej rumiane. Miękkie, soczyste i różowiutkie
Maminek kulinarnytrudna w przygotowaniu a efekt znakomity.Wystarczy:- 2,5 l bulionu warzywnego lub rosołu- kilka ziemniaków-10 dkg kaszy jęczmiennej-0,5 szklanki słodkiej śmietany-10-15 dkg mielonego mięsa-marchewka-natka pietruszki-garść suszonych grzybów-pieprz Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę.Z mięsa formujemy małe kuleczki. Do gotującego się bulionu dodajemy pokrojone ziemniaki i marchewkę
Maminek kulinarnyJest surówka z białej kapusty.Jest też surówka z czerwonej kapusty.Wystarczy:-połówka niewielkiej czerwonej kapusty-jedna marchewka-jedno jabłko-jedna czerwona cebulka-warzywko-sos sałatkowy koperkowo-ziołowy-olej-sok z cytryny do smaku Drobno szatkujemy kapustę. Jabłko i marchewką tarkujemy na grubych oczkach a cebulkę kroimy w kostkę. Do kapusty wsypujemy cebulkę.Delikatnie posypujemy warzywkiem(...)sosem sałatkowym.Mieszamy.Dodajemy jabłko i marchewkę.Skrapiamy olejem i ewentualnie dodajemy odrobinę soku z cytryny do smaku.Mieszamy i odstawiamy, aby wszystkie składniki nabrały właściwego smaku.Gotowe.Smacznego
Maminek kulinarnygołąbki, ale smak jest zdecydowanie inny. Składniki: -główka włoskiej kapusty -20 dkg kaszy jęczmiennej perłowej -0,5 kg mielonego mięsa -6 pieczarek -cebula -3 ząbki czosnku -2 marchewki -przyprawa do mięs -przyprawa warzywna -przyprawa barbecue -olej Gotujemy kaszę w wodzie z dodatkiem warzywka ok. 20 minut. Wyciągamy z wody i studzimy. Kapustę przygotowujemy(...)gołąbki pamiętając, że kapusta włoska nie wymaga długiego parzenia. Pieczarki, cebulę i czosnek kroimy w kostkę, marchewkę w plasterki. Dwa liście sparzonej kapusty ( mogą być te najmniejsze ) drobniutko kroimy -dodamy je do farszu. Na niewielkiej ilości oleju szklimy cebulę i czosnek. Dodajemy pieczarki a kiedy pojawi się sosik dodajemy pokrojoną kapustę. Posypujemy wszystko niewielką ilością
Maminek kulinarnyRyba,którą proponujemy może być daniem obiadowym, ale fajnie też smakuje na zimno. Składniki: -ok.1 kg filetów rybnych ( my użyliśmy morszczuka) -1 duża cebula -4 marchewki -słoiczek koncentratu pomidorowego -przyprawa do ryb -ziele angielskie -pieprz ziarnisty -przyprawa warzywna -cukier -olej -woda Filety kroimy na mniejsze porcje. Posypujemy je przyprawą do ryb, skrapiamy olejem i odstawiamy na czas przygotowania(...)warzyw. Marchewkę kroimy w plasterki. Cebulę w półplasterki. Posypujemy przyprawą warzywną. Na patelni z rozgrzanym olejem smażymy rybę. Rybę zdejmujemy a na olej wrzucamy marchewkę i cebulę. Smażymy do zeszklenia warzyw. Koncentrat pomidorowy rozprowadzamy w szklance wody i wlewamy do warzyw. Dokładamy kilka listków laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, przyprawiamy do smaku
Maminek kulinarnyudało nam się poprzestać na jednej porcji - potrzebna była dokładka :) Składniki: -25 dkg ugotowanej fasoli -5 średnich czerwonych buraczków -5 średnich ziemniaków -1/4 średniej główki białej kapusty -4 marchewki -1/2 kg mięsa (szynki) -10 suszonych śliwek -3 ząbki czosnku -sól, pieprz, koperek -1/2 l bulionu warzywnego lub rosołu Mięso kroimy w dużą kostkę(...)Dodajemy pokrojony w kostkę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na czas przygotowania warzyw. Obieramy i tarkujemy na grubych oczkach buraczki i marchewkę. Kapustę szatkujemy a ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Śliwki suszone kroimy w kosteczkę. W misce mieszamy buraczki, marchewkę, ziemniaki, fasolę, kapustę, śliwki, mięso i pokrojony koperek. Przekładamy
Maminek kulinarnyKarczek w innym wydaniu, ale tak smaczny, że mniam mniam... :) Składniki: -ok. 1 kg karkówki -ok. 1/2 kg mięsa mielonego -4 pieczarki -3 cebule -3 marchewki -2 duże ząbki czosnku -1 czerstwa bułka -1 jajko -sól, pieprz, przyprawa barbecue, olej Karkówkę kroimy w plastry a czosnek w drobną kosteczkę. Plastry mięsa rozbijamy dłonią, przyprawiamy solą, pieprzem(...)bułkę, jajko i podsmażone pieczarki. Wyrabiamy masę, przyprawiając do smaku barbecue i solą. Na plaster karkówki nakładamy farsz, składamy na pół a brzegi spinamy wykałaczką. Marchewkę kroimy w plasterki, cebulę w ćwierćplasterki. Na rozgrzanym oleju obsmażamy z obu stron nasze składańce i przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Na pozostały olej wrzucamy marchewkę z cebulą
Maminek kulinarnyMarynowana cebulka przydaje się do sałatek i do dekoracji dań. Podamy proporcje na 1/2 kg cebulki, ale zawsze można zrobić więcej. Składniki: -1/2 kg cebulki dymki -jedna marchewka -3 ząbki czosnku -koper -listki laurowe -pieprz ziarnisty -gorczyca -ziele angielskie Na zalewę: -3 szklanki wody -1/2 szklanki octu 10% -5 łyżek cukru -1 łyżka soli Najwięcej czasu(...)zajmuje obieranie cebulki. Marchewkę kroimy w plasterki. Na tą ilość cebulki przygotowujemy 3 małe słoiczki. Do każdego wkładamy : -ząbek czosnku -gałązkę kopru -po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i gorczycy -listek laurowy W garnku zagotowujemy wodę z octem, cukrem i solą oraz kilkoma listkami laurowymi i kilkoma ziarnami ziela angielskiego. Do wrzątku wrzucamy pokrojoną marchewkę i gotujemy
Maminek kulinarnyPierogi w rosole to propozycja na jednodaniowy obiad. Przygotowujemy składniki na rosół, czyli: -ok. 3 l wody -seler, por, pietruszka -marchewka -kilka suszonych grzybów -kilka ząbków czosnku -opalona cebula -ziele angielskie, listek laurowy -sól, pieprz Do pierogów potrzebujemy farsz, który zrobimy z gotowanego w rosole ok. 1/2 kg mięsa wieprzowego i 2 ćwiartek z kurczaka. Na ciasto(...)szklanki mąki ( ok. 1/2 kg ) -4 jajka -5 żółtek W przygotowanej wodzie z warzywami ok. 1 godzinę gotujemy mięso. Wyciągamy mięso, cebulę, czosnek i pół marchewki. Po ostudzeniu ćwiartki obieramy z kości. W maszynce mielimy mięsa, marchewkę, cebulę i czosnek. Dodajemy jedno jajko, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy farsz
Maminek kulinarnyBardzo prosta w przygotowaniu, popularna galareta wieprzowa. Składniki: -opalona cebula -marchewka -kawałek selera i pora -2 ząbki czosnku -ziele angielskie -listki laurowe -sól, pieprz -1 kg łopatki wieprzowej -1 lub 2 nóżki wieprzowe Do garnka wlewamy tyle wody, aby zakryła mięso. Mięso i warzywa gotujemy ok. 2 godziny. Po ugotowaniu mięso z łopatki kroimy(...)małe kawałki. Jeśli ktoś lubi, może dodać mięso z nóżek, ale raczej niewiele z nich da się zagospodarować. Marchewkę kroimy w plasterki. Rosół przecedzamy przez sitko. Mięso i marchewkę układamy w szklanym naczyniu i zalewamy rosołem. Odstawiamy do wystudzenia i zastygnięcia galarety. Smacznego
Maminek kulinarnyCiasto marchewkowe, ale marchewka jest ledwie wyczuwalna. Wilgotne, puszyste, smaczne i proste w przygotowaniu. Składniki -1/2 kg marchewki -3 szklanki mąki -2 szklanki cukru -kostka margaryny -3 jajka -2 łyżeczki sody oczyszczonej -5 łyżek wody -szczypta soli Szklankę cukru karmelizujemy, dodajemy wodę i studzimy. Obraną marchewkę tarkujemy na średnich oczkach. Oddzielamy żółtka
Maminek kulinarny