marchewka - 20163 przepisów (strona:271/1345)

Zupa cebulowa 165

średnie cebule 1 duży por 1 marchewka 1 kostka rosołowa 1 ząbek czosnkuziele angielskiepieprz w ziarenkach liść laurowy jarzynka Warzywa obieramy i myjemy Marchewkę kroimy w kostkę Cebulę  i pora kroimy w piórka W tym samym czasie zagotowujemy wodę Do gotującej wody dodajemy kostkę rosołową i rozpuszczamy(...)jąTeraz wrzucamy pokrojoną marchewkę, pora, ząbek czosnku i przyprawy. Wszystko gotujemy Na patelni rozgrzanej z masłem podsmażamy cebulę  i dodajemy ją do gotujących się warzyw Wszystko razem gotujemy ok 40 min Ugotowaną zupę doprawiamy do smaku jarzynką Odstawiamy zupę aby przestygła i potem miksujemy blenderem aby powstała nam zupa krem

Klaudynkowa kuchnia
Pierwsza zupka z królika - po 6 miesiącu 225

rozsądnie i daje poczucie, że uffff to ja mam tu jeszcze coś do powiedzenia. Po skończeniu 3 miesiąca nasz kochany Pediatra powiedział, że możemy przymierzyć się do gotowanej marchewki, ziemniaka, dyni i jabłuszka. W wielkim strachu z kamerą i aplauzem przeprowadzaliśmy pierwsze próby. Szło nieźle, a myśli krążyły już tylko wokół środków wywabiających pomarańczowe plamy ..... Po 6 miesiącu, zgodnie(...)jednego dnia, zamrażam, a potem mam względny spokój, a i Maleńki nie jest znudzony bo nie je co dziennie tego samego dania.Tyle gadania - przejdźmy do rzeczy. Potrzebujesz:1 marchewka 1 pietruszka1 batat2 łyżki kaszy mannykoperekpolędwiczki z królikałyżeczka oliwy z oliwek Co robić?1. Marchewkę, pietruszkę i batata dokładnie umyć, obrać i pokroić na równe kawałki i gotować

Matka Żywicielka
SURÓWKA Z PEKINKI,MARCHWI,KUKURYDZY I OGÓRKA KONSERWOWEGO 290

tysiące. U mnie znajdziecie wcześniejsze przepisy na surówkę z pekinki,  jajek i pomidora,  zieloną surówkę z pekinki, groszku i ogórka,  surówka z pekinki, marchewki i pędów bambusa,  surówka z pekinki, marchewki i selera naciowego. Dziś dorzucam do kolekcji kolejny przepis:))Składniki:1/2 kapusty pekińskiej2 średnie marchewki1 mała puszka kukurydzy (200g)2 -3 ogórki

Walijskie Pichcenie
Muffiny marchewkowe 133

miniaturką ciasta marchewkowego, którego przepis na blogu na pewno umieszczę. Całości dopełni słodka polewa z serka mascarpone z cukrem pudrem.Składniki:2 jajka3/4 szklanki cukru3/4 szklanki oleju3 średniej wielkości marchewki (2 szklanki)1,5 szklanki mąki pszennejpo pół łyżeczki soli, sody, proszku do pieczenia, cynamon, imbiru i gałki muszkatołowejSposób przyrządzenia:W misce ubijamy jajka, stopniowo dodajemy cukier, olej oraz startą(...)marchewkę (najlepiej na tarce o dużych oczkach, bo wtedy będą wyraźnie widoczne w babeczkach). Ja znowu do otrzymania marchewki ścieram ją w malakserze, bo wykona za mnie pracę w minutę :)Do drugiej miski wrzucam mąkę oraz resztę sypkich składników, czyli sól, sodę, imbir, cynamon, gałkę muszkatołową i proszek do pieczenia. Do tych składników dodajemy całą zawartość miski numer jeden

upichcic
Delikatna potrawka z kurczaka z sosem jogurtowym 854

kurczaka, który pozostał z niedzielnego rosołu :) Dzisiaj wszak niedziela i w wielu domach króluje tradycyjny rosół :)Składniki:gotowany kurczak (w moim przypadku były to dwie średnie piersi),3-4 marchewki (może być również z rosołu),kilka pieczarek,ok. 300-400 ml naturalnego jogurtu,ok. pół szklanki rosołu, bulionu warzywnego lub wody,sól, pieprz do smaku,1 łyżeczka(...)mąki pszennej,2 łyżki masła.Mięso oddzielić od kości jeśli jest z kością. Pokroić w paseczki - wielkość dowolna. Ugotowaną marchewkę pokroić w kostkę, pieczarki oczyścić i pokroić w plastry.Masło stopić w garnku, dodać pieczarki, przesmażyć je krótko. Dołożyć mięso i marchewkę - całość krótko podsmażyć. Jogurt połączyć z rosołem (bulionem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zapiekanka mięsno-ziemniaczana 250

paprykiszczypta pieprzusól do smakumleko 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.  2. W czasie kiedy ziemniaki się gotują, przygotowujemy część mięsną. Cebulę kroimy a marchewkę ścieramy na tarce. Cebulę podsmażamy na oleju. Kiedy się zeszkli dodajemy mięso mielone, które przyprawiamy solą i pieprzem. Kiedy mięso będzie już usmażone, dodajemy czosnek, marchewkę, koncentrat i podlewamy wodą

Szefowa kuchni
Gołąbki z włoskiej kapusty tradycyjne 252

nich doskonale.Aby je zrobić musimy zgromadzić:-2 solidne włoskie kapusty-ok. 1 kg mielonej łopatki lub mielonego mięsa wieprzowego-70 dkg ryżu, czyli 7 torebek x 100g-2 marchewki-przyprawę do bigosu-przyprawę barbecue-warzywko-pieprz-olej   Surową kapustę nacinamy u nasady liści, aby łatwiej się sparzała i aby łatwiejoddzielały się liście.   Kapustę wkładamy do garnka(...)tacy posypanej przyprawą do bigosu i słodką papryką.Tym samym posypujemy po wierzchu.   Układamy na patelni na rozgrzanym oleju i obsmażamy z obu stron.   Marchewkę kroimy w plasterki i po podsmażeniu gołąbków, na tym samym olejupodsmażamy ją delikatnie.   Gołąbki układamy w naczyniach żaroodpornych, posypujemy marchewką, przykrywamyi wstawiamy do piekarnika na 45 minut w temp

Maminek kulinarny
Kopytka 177

Kolejne danie z ziemniaków. Tym razem kopytka w innym wydaniu i w różnej formie.Składnikiem podstawowym są oczywiście ziemniaki.Do tego mąka ziemniaczana i pszenna, jedno jajko, jedna marchewka, sól i olej.Jeśli to będą kopytka ze skwarkami, to kawałek boczku i cebulka też będą potrzebne.   Ok. 1,5 kg ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy i mielimy(...)Gotujemy też marchewkę i też przepuszczamy przez maszynkę.   Zmielone ziemniaki ugniatamy w miseczce, dzielimy na 4 części.Jedną część odkładamy a w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną,w proporcji ok. pół na pół. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto.Takie ciasto w zasadzie jest już gotowe na kopytka, ale my troszkę pofantazjujemy.   Z przygotowanego ciasta odbieramy

Maminek kulinarny
Żeberka pieczone 258

mieszamy i dodajemy do 4 litrów wystudzonej, przegotowanej wody.   Żeberka wkładamy do marynaty. Dociskamy talerzem i pozostawiamy na min. 12 godzin.    W plastry kroimy 3 duże marchewki. Dużą cebulę kroimy w półplasterki.    Wyjmujemy mięso z marynaty, płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i posypujemy słodką papryką.    Obsmażamy żeberka na patelni z olejem i przekładamy(...)naczynia żaroodpornego.    Na olej wykładamy marchewkę z cebulką i szklimy przez ok. 5 minut.    Przykrywamy żeberka marchewką z cebulką wypełniając luki i wkładamy do piekarnika na 2 godziny w temp. 160 st. C. Na 15 minut przed upływem czasu pieczenia zdejmujemy pokrywę naczynia, aby nasze żeberka były bardziej rumiane.    Miękkie, soczyste i różowiutkie

Maminek kulinarny
Krupnik z grzybami 176

trudna w przygotowaniu a efekt znakomity.Wystarczy:- 2,5 l bulionu warzywnego lub rosołu- kilka ziemniaków-10 dkg kaszy jęczmiennej-0,5 szklanki słodkiej śmietany-10-15 dkg mielonego mięsa-marchewka-natka pietruszki-garść suszonych grzybów-pieprz   Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę.Z mięsa formujemy małe kuleczki.   Do gotującego się bulionu dodajemy pokrojone ziemniaki i marchewkę

Maminek kulinarny
Surówka z czerwonej kapusty 207

Jest surówka z białej kapusty.Jest też surówka z czerwonej kapusty.Wystarczy:-połówka niewielkiej czerwonej kapusty-jedna marchewka-jedno jabłko-jedna czerwona cebulka-warzywko-sos sałatkowy koperkowo-ziołowy-olej-sok z cytryny do smaku   Drobno szatkujemy kapustę.   Jabłko i marchewką tarkujemy na grubych oczkach a cebulkę kroimy w kostkę.   Do kapusty wsypujemy cebulkę.Delikatnie posypujemy warzywkiem(...)sosem sałatkowym.Mieszamy.Dodajemy jabłko i marchewkę.Skrapiamy olejem i ewentualnie dodajemy odrobinę soku z cytryny do smaku.Mieszamy i odstawiamy, aby wszystkie składniki nabrały właściwego smaku.Gotowe.Smacznego

Maminek kulinarny
Gołąbki z kaszą, mięsem i grzybami 173

gołąbki, ale smak jest zdecydowanie inny.    Składniki: -główka włoskiej kapusty -20 dkg kaszy jęczmiennej perłowej -0,5 kg mielonego mięsa -6 pieczarek -cebula -3 ząbki czosnku -2 marchewki -przyprawa do mięs -przyprawa warzywna -przyprawa barbecue -olej    Gotujemy kaszę w wodzie z dodatkiem warzywka ok. 20 minut. Wyciągamy z wody i studzimy.    Kapustę przygotowujemy(...)gołąbki pamiętając, że kapusta włoska nie wymaga długiego parzenia. Pieczarki, cebulę i czosnek kroimy w kostkę, marchewkę w plasterki.    Dwa liście sparzonej kapusty ( mogą być te najmniejsze ) drobniutko kroimy  -dodamy je do farszu.    Na niewielkiej ilości oleju szklimy cebulę i czosnek. Dodajemy pieczarki a kiedy pojawi się sosik dodajemy pokrojoną kapustę. Posypujemy wszystko niewielką ilością

Maminek kulinarny
Ryba w warzywach po mazursku 201

Ryba,którą proponujemy może być daniem obiadowym, ale fajnie też smakuje na zimno. Składniki: -ok.1 kg filetów rybnych ( my użyliśmy morszczuka) -1 duża cebula -4 marchewki -słoiczek koncentratu pomidorowego -przyprawa do ryb -ziele angielskie -pieprz ziarnisty -przyprawa warzywna -cukier -olej -woda    Filety kroimy na mniejsze porcje. Posypujemy je przyprawą do ryb, skrapiamy olejem i odstawiamy na czas przygotowania(...)warzyw. Marchewkę kroimy w plasterki. Cebulę w półplasterki. Posypujemy przyprawą warzywną.    Na patelni z rozgrzanym olejem smażymy rybę.    Rybę zdejmujemy a na olej wrzucamy marchewkę i cebulę. Smażymy do zeszklenia warzyw.    Koncentrat pomidorowy rozprowadzamy w szklance wody i wlewamy do warzyw. Dokładamy kilka listków laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, przyprawiamy do smaku

Maminek kulinarny
Jarzynka duszona z mięsem 140

udało nam się poprzestać na jednej porcji - potrzebna była dokładka :) Składniki: -25 dkg ugotowanej fasoli -5 średnich czerwonych buraczków -5 średnich ziemniaków -1/4 średniej główki białej kapusty -4 marchewki -1/2 kg mięsa (szynki) -10 suszonych śliwek -3 ząbki czosnku -sól, pieprz, koperek -1/2 l bulionu warzywnego lub rosołu    Mięso kroimy w dużą kostkę(...)Dodajemy pokrojony w kostkę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na czas przygotowania warzyw.    Obieramy i tarkujemy na grubych oczkach buraczki i marchewkę.    Kapustę szatkujemy a ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Śliwki suszone kroimy w kosteczkę.    W misce mieszamy buraczki, marchewkę, ziemniaki, fasolę, kapustę, śliwki, mięso i pokrojony koperek.    Przekładamy

Maminek kulinarny
Karczek składany z farszem 153

Karczek w innym wydaniu, ale tak smaczny, że mniam mniam... :) Składniki: -ok. 1 kg karkówki -ok. 1/2 kg mięsa mielonego -4 pieczarki -3 cebule -3 marchewki -2 duże ząbki czosnku -1 czerstwa bułka -1 jajko -sól, pieprz, przyprawa barbecue, olej    Karkówkę kroimy w plastry a czosnek w drobną kosteczkę.    Plastry mięsa rozbijamy dłonią, przyprawiamy solą, pieprzem(...)bułkę, jajko i podsmażone pieczarki. Wyrabiamy masę, przyprawiając do smaku barbecue i solą.    Na plaster karkówki nakładamy farsz, składamy na pół a brzegi spinamy wykałaczką.    Marchewkę kroimy w plasterki, cebulę w ćwierćplasterki.    Na rozgrzanym oleju obsmażamy z obu stron nasze składańce i przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Na pozostały olej wrzucamy marchewkę z cebulą

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania